01 Αυγούστου 2017

Οι αγώνες κι η αλληλεγγύη δεν χωράνε σε φιέστες Διοικητών!


"Γιορτινή" βραδιά ή "φιέστα" θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο την Τετάρτη 2.8. για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με τις καθαρίστριες, δίχως υπογραφή διοργανωτή, αλλά με όλους να γνωρίζουν πως πρόκειται για μια προσωπική εκδήλωση του Διοικητή, ο οποίος έχει αναλάβει από τα banners στους δρόμους της πόλης, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια της διοργάνωσης.

Ας θυμούνται οι πάντες τα γεγονότα του ηρωικού αγώνα των καθαριστριών το καλοκαίρι του 2014, τη στήριξη και την αλληλεγγύη που επέδειξαν δεκάδες πολίτες, συνδικαλιστές, αγωνίστριες κι αγωνιστές, συνδικάτα και συλλογικότητες, όπως και τη δημοσιοποίηση κι έκταση που πήρε το θέμα από δημοσιογράφους που έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε και προέβαλαν το θέμα.

Δημιουργήθηκε ένα πρωτόγνωρο κύμα συμπαράστασης στον αφάνταστα δύσκολο αγώνα των απλήρωτων καθαριστριών, γυναικών που όρθωσαν το ανάστημά τους, σε έναν από τους πιο ευάλωτους στην εργοδοτική τρομοκρατία κλάδους εργαζομένων.
Οι μηνύσεις από τον εργολάβο σε 9 αγωνίστριες κι αγωνιστές, συνδικαλιστές, αλληλέγγυους και δημοσιογράφους που ακολούθησαν, επεδίωκαν να εμπεδώσουν δίπλα στο καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας, κλίμα φόβου και τρομοκρατίας σε κάθε επίπεδο κοινωνικής ζωής, συλλογικής δράσης, ατομικής αξιοπρέπειας, ακόμη και φίμωσης της ελευθεροτυπίας.

Η δημιουργία της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στους 9 δικαζόμενους /ες, αποτέλεσε μια σημαντική παράμετρο στη μελλοντική εξέλιξη των πραγμάτων.
Με την πραγματοποίηση δημοσίων εκδήλωσεων και συζητήσεων, με συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης , με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με τη συλλογή ψηφισμάτων συμπαράστασης από δεκάδες ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων, μέχρι φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες, μετωπικά σχήματα και πολιτικές οργανώσεις , με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και την υιοθέτηση ψηφισμάτων συμπαράστασης κι από αυτά, με παρεμβάσεις στα γραφεία της εταιρείας στη Λάρισα από πρωτοβουλίες εργατικών σχημάτων, με μια συνεχή και συνεπή δράση και με κορύφωση την ενεργή παρουσία δεκάδων αλληλέγγυων στην ακροαματική διαδικασία όλες τις μέρες της διεξαγωγής της.

Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης απευθύνθηκε τότε και στην κ.Κούνεβα, ώστε να παρέμβει υπέρ των καθαριστριών με δημόσια τοποθέτησης της, λόγω της εμβληματικής της παρουσίας και του προσωπικού της παραδείγματος.
Δεν ξεχνούμε την παρουσία στη δίκη των καθαριστριών ως μάρτυρες υπεράσπισης και τη σθεναρή τους στάση, στάση αξιοπρέπειας κι εντιμότητας.

Η υπόθεση του αγώνα των καθαριστριών στο Νοσοκομείο Τρικάλων αποτελεί ορόσημο για την τοπική κοινωνία, και μαζί με αγώνες που δόθηκαν από εργαζόμενους κι εργαζόμενες σε όλη την χώρα, καθώς και τη στήριξη και την αλληλεγγύη χιλιάδων άλλων, ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επαναφορά των καθαριστριών στην εργασία τους με ατομικές συμβάσεις εργασίας μέσω του Νοσοκομείου.

Δεν ξεχνούμε πως διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλες κι όλους, με αξιοπρεπή μισθό κι ασφάλιση, με εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι μισθοί στο όριο της φτώχειας, η μερική απασχόληση, η ευέλικτη εργασία, η αντικατάσταση των εργολάβων από τους τοπικούς βουλευτές και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και η συνέχιση κι επέκταση εργολαβιών σε μια σειρά τομέων, τα ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλ. η υιοθέτηση, εφαρμογή και βαθεμα των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων σε κάθε πτυχή της ζωής μας, δεν αποτελούν νίκες για τους εργαζόμενους , μα αποδοχή της βαρβαρότητας της πολιτικής των μνημονίων και υποταγή στους νόμους της αγοράς.

Οι αγώνες των καθαριστριών του Νοσοκομείου, το κίνημα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε, ο κοινός αγώνας που δόθηκε ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις κυβερνητικές πολιτικές, στην ποινικοποίηση της διεκδίκησης, του συνδικαλισμού, της αλληλεγγύης, της ελευθεροτυπίας, μας δείχνουν τη δύναμη που έχουμε να αντιστεκόμαστε και να νικάμε ακόμη!

Η ατομική αξιοπρέπεια , η συλλογική διεκδίκηση, η ενότητα κι η αλληλεγγύη, ο ασυμβίβαστος κι ανυποχώρητος αγώνας μέχρι τη νίκη, δεν χωράνε στις φιέστες του Διοικητή του νοσοκομείου, όπως δεν μπήκαν και δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στα καλούπια της κυβέρνησης των μνημονίων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Πάντα θα ζουν και θα αναπνέουν μέσα στην καθαρή ατμόσφαιρα και στο οξυγόνο των αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας, που συνεχίζουν να μην σκύβουν το κεφάλι, αντιστέκονται στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ -Δ.Ν.Τ- κεφαλαίου κι επιμένουν να ονειρεύονται έναν κόσμο δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *