08 Μαρτίου 2017

ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει την 8η Μάρτη, μέρα αγώνα ενάντια στη γυναικεία καταπίεση

Η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μάρτη, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε το 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το 1909 γιορτάστηκε για πρώτη φορά αυτή η ημέρα με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ.Δύο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η ημερομηνία αυτή παραμένει επίκαιρη και μας υπενθυμίζει ότι η χειραφέτηση των γυναικών είναι μια μάχη για όλο το εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Μας θυμίζει ακόμη ότι η πάλη ενάντια στο ρατσισμό, τη λιτότητα και τον πόλεμο είναι πιο δυνατή με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή.
Η φετεινή 8η Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Από τη μια η οικονομική κρίση χτυπάει τους μισθούς και ξηλώνει τις κατακτήσεις δεκαετιών, κάνοντας τη ζωή των εργαζόμενων γυναικών όλο και πιο δύσκολη, οι πόλεμοι οδηγούν χιλιάδες στην προσφυγιά, και ταυτόχρονα η ιδεολογία του σεξισμού δικαιολογεί και διαιωνίζει την καταπίεση.
Από την άλλη οι γυναίκες αντιστέκονται. Από τις ΗΠΑ και τις διαδηλώσεις κατά του Τραμπ μέχρι την Πολωνία, την Τουρκία, την Αργεντινή, οι γυναίκες έχουν βγει στους δρόμους, αρνούνται να υποκύψουν στη μοίρα που τους επιφυλάσσει ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός και οι κυβερνήσεις του.
Και στην Ελλάδα των μνημονίων, οι γυναίκες παλεύουν τις απολύσεις, την ανεργία, την απληρωσιά, τα όλο και μεγαλύτερα οικογενειακά βάρη που τους φορτώνει η Τρόϊκα και οι κυβερνήσεις που την ακολουθούν. Από τις καθαρίστριες του ΕΜΠ, τις «Εργολαβικές», τις εργαζόμενες στην υγεία και την εκπαίδευση, οι γυναίκες αγωνίζονται διεκδικώντας να μην πληρώσουν αυτές τα σπασμένα. Τη χρονιά που πέρασε αναπτύχθηκε ένα νέο ελπιδοφόρο κίνημα ενάντια στον σεξισμό και την κουλτούρα του βιασμού που συσπείρωσε γυναίκες και άντρες και οργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις.
Η οργάνωση διαδήλωσης και πορείας στις 8 Μάρτη από γυναικείες οργανώσεις παίρνει τη σκυτάλη και είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συναντηθούν όλα τα κομμάτια του κόσμου που αγωνίζεται, από τις εργαζόμενες καθαρίστριες μέχρι τις ακτιβίστριες κατά του σεξισμού, τις γυναίκες των προσφυγικών camp και τους συμπαραστάτες τους. Είναι κομμάτι των διεθνών διαδηλώσεων που ετοιμάζονται την ίδια μέρα σε όλο τον κόσμο.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει & συμμετέχει στη συγκέντρωση και διαδήλωση που οργανώνεται στις 8 Μάρτη - Διεθνή μέρα ενάντια στη γυναικεία καταπίεση, 7.00 μμ Πλ. Κλαυθμώνος.
  • Να τσακίσουμε τα μνημόνια
  • Ενάντια στην ανεργία και τη διάλυση των κοινωνικών παροχών, τις διακρίσεις κατά των γυναικών
  • Παλεύουμε τον σεξισμό και την κουλτούρα του βιασμού
  • Ενάντια στην Ευρώπη – φρούριο του σεξισμού και του ρατσισμού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *