05 Φεβρουαρίου 2016

Απεργία 4/2: Βροντερό εργατικό ΌΧΙ στο ασφαλιστικό έκτρωμα

ΝΑΡ για την ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 04-02-2016
 

Το ασφαλιστικό είναι η αρχή - αγώνας μέχρι τέλους για την ανατροπή

Οι εργαζόμενοι μίλησαν σήμερα, μπαίνοντας στο προσκήνιο του αγώνα ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μετά τους αγρότες, τους επαγγελματίες και επιστήμονες, η Πανεργατική Απεργία της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου ήταν μια μαζική και βροντερή απάντηση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις, με μεγάλες διαδηλώσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας. Πολύ μεγάλη-σε σχέση με όλες τις προηγούμενες των τελευταίων 3 ετών-ήταν και η συμμετοχή στην Απεργία. Πολλές επιχειρήσεις νέκρωσαν ή υπολειτούργησαν, πολλά καταστήματα ήταν κλειστά, δεκάδες υπηρεσίες και γραφεία δεν λειτούργησαν.

Στην Αθήνα, μαζική ήταν η συγκέντρωση Σωματείων στο Μουσείο. Στην ταξική συγκέντρωση καλούσαν η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων» καθώς και δεκάδες άλλα σωματεία, συλλογικότητες και οργανώσεις. Η μικροφωνική καλούσε από νωρίς στην Απεργία και εκφωνούσε τις αποφάσεις των Σωματείων, ενώ έπαιζε εργατικά και επαναστατικά τραγούδια. 

Λίγο μετά τις 11.00 π.μ. η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του Χρήστου Κουρνιώτη, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της «Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό» και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής. Ακολούθησαν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί του Κώστα Βουγιουκλή, μέλους του Συντονιστικού των εργαζόμενων στα 5-μηνα των Δήμων που βρίσκονται πολλές εβδομάδες σε κινητοποιήσεις, του Γ. Κουτσούκου από την “Attack στην επισφάλεια και την ανεργία», του Πάνου Παπανικολάου από το ΔΣ τη ΕΙΝΑΠ και του Δημήτρη Τζαμουράνη, προέδρου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, ενώ χαιρέτησαν ανοιχτές συνελεύσεις, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συλλογικότητες.

Στις 12.00 ξεκίνησε η διαδήλωση από την Πατησίων, μπροστά στο Μουσείο-Πολυτεχνείο προς την Βουλή. Μέσω των οδών Πατησίων και Σταδίου οι χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν προς το Σύνταγμα με συνθήματα. Ο κόσμος φώναζε «κάτω τα χέρια απ την ασφάλιση δεν είναι για το χρέος και για διάλυση», «αυτός ο νόμος θα ανατραπεί- με μπλόκα και απεργίες πριν φτάσει στη βουλή», αλλά και «κλιμάκωση αγώνων και συντονισμός - κάτω ο υποταγμένος συνδικαλισμός» και «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, Δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή»

Στην κεφαλή το πανό της «Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό» και ακολουθούσαν τα πανό των σωματείων εργαζομένων στο Δήμο Παιανίας, η Ε΄ ΕΛΜΕ, εργαζομένων στα 5-μηνα δήμων, εργαζόμενοι του Δήμου Ηρακλείου. Το σωματείο του «Αττικού Νοσοκομείου», η ΕΙΝΑΠ, το Σωματείο του ΜΕΤΡΟ, και αμέσως μετά το πολύ μεγάλο μπλοκ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών-ΣΜΤ. Μετά το ΣΜΤ τα σωματεία των τηλεπικοινωνιών που έχουν δημιουργήσει συντονιστικό σωματείων στον κλάδο και καλούσαν στο Μουσείο (Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Παναφον, Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind, Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων Intracom, Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών). Ακολουθούσαν τα πανό των Συλλόγων της Εκπαίδευσης όπως οι Σύλλογοι Δασκάλων «ο Αριστοτέλης», «Η Αθηνά», «Κ. Σωτηρίου», «ο Περικλής», Αιγάλεω, κ.α., η ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Ε΄ ΕΛΜΕ, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, κ.α. Ανάμεσα στα μπλοκ των σωματείων και η «Attack», η αγωνιστική κίνηση στον επισιτισμό-τουρισμό «Λάντζα», οι «Ενεργοί-Άνεργοι» και άλλα εργατικά σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις.

Πιο πίσω ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία (που δεν συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Σωματείων), όπως ο ΣΕΦΚ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, ο ΣΜΕΔ, ΣΒΕΜΚΟ, κ.α. Ακολουθούσε το μαζικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΕΕΚ και η ΟΕΝ, η ΑΠ Ροσινάντε, αναρχικές και αυτόνομες συλλογικότητες.


Μια μαζική εργατική συγκέντρωση που φυσικά για άλλη μια φορά δεν "την είδε" και "δεν άκουσε" κανένα ΜΜΕ, ούτε καν η ΕΡΤ της νέας κυβερνητικής προπαγάνδας, ούτε βέβαια κανένα ιδιωτικό μέσο ή εφημερίδα. Απλά, αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι δεν υπάρχουν! Στην Αθήνα έγινα 2 και όχι 3 συγκεντρώσεις.. κατά τους Πρετεντέρηδες, Τρέμηδες κλπ, και αν δεν συμφωνεί η πραγματικότητα με αυτή την ειδησεογραφία τόσο το χειρότερο για αυτήν. Γι΄ αυτό η συγκέντρωση του Μουσείου πρέπει να γίνει η "συγκέντρωση όσων δεν έχουν φωνή", των "αόρατων" αγωνιστών των ταξικών αναμετρήσεων που θα μπαίνει σφήνα στο καθεστωτικό και υποταγμένο σκηνικό και τις φιέστες της γραφειοκρατίας.

Η διαδήλωση κράτησε ώρα, γιατί χιλιάδες διαδηλωτές από τα τις άλλες συγκεντρώσεις βρίσκονταν στο δρόμο και το Σύνταγμα. Νωρίτερα, τα πολύ μαζικά μπλοκ του ΠΑΜΕ είχαν ξεκινήσει από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα, μέσω της οδού Πανεπιστημίου. Η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος ξεκίνησαν μόλις τελείωσε η πορεία του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Στην Κλαυθμώνος και τη συγκέντρωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού βρέθηκαν μπλοκ Ομοσπονδιών, σωματεία, συνταξιούχοι και κινήσεις επιστημόνων και επαγγελματικών κλάδων, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΤΑ αλλά και η ΛΑΕ, το ΣΕΚ, η ΚΕΕΡΦΑ, η «Εργατική Αλληλεγγύη» και άλλες οργανώσεις.

Η διαδήλωση από το Μουσείο έφτασε λίγο μετά τις 1.00 μ.μ. στο Σύνταγμα, όπου η διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων ήταν τέτοια που θύμιζε τις μεγάλες απεργίες επί των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Σαμαρά κλπ. Και φυσικά δεν άργησε η καταστολή, με χρήση δεκάδων χημικών, κρότου λάμψης και κυνηγητό των ΜΑΤ, που έριχναν μέσα στα μπλοκ των διαδηλωτών, τόσο στο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος, όσο και στην πορεία που είχε περάσει από τη Βουλή και κατευθυνόταν προς Προπύλαια από Πανεπιστημίου. Τα μνημόνια και η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική συμπληρώνονται πάντα από τον αυταρχισμό, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάδισε στο δρόμο των προκατόχων της, απαντώντας στη μαζική απεργία των εργαζομένων με ΜΑΤ, επιθέσεις και χημικά.

Θεσσαλονίκη

Μαζική και μαχητική ήταν και η συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων της Θεσσαλονίκης, στην Καμάρα. Γέμισαν οι δρόμοι, με χιλιάδες διαδηλωτές από την Καμάρα. Στην Καμάρα, στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων συμμετείχαν ΕΛΜΕ, σύλλογοι ΠΕ, η ΕΝΙΘ, το μπλοκ ΣΑΘ-ΣΜΗΒΕ (τεχνικοί), το Σωματείο βιβλίου-χάρτου, ο σύλλογος αδιόριστων εκπαιδευτικών, το Δίκτυο Ανέργων, φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και επιτροπές αγώνα του SOS Χαλκιδική. Την ταξική συγκέντρωση στήριξαν παράλληλα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Ξεκίνημα. Στην Καμάρα κάλεσε και το Καραβάνι Αλληλεγγύης με το σωματείο της ΒΙΟΜΕ καθώς και αυτόνομες και αναρχικές συλλογικότητες. Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο Άγαλμα Βενιζέλου συμμετείχε για άλλη μια φορά το εργοδοτικό σωματείο της El Dorado Gold που ήταν προκλητικό απέναντι σε ταξικά σωματεία και αγωνιστές, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου δεν τόλμησε για άλλη μια φορά να εμφανιστεί, μετά τις μηνύσεις που έχει κάνει σε συνδικαλιστές του Σωματείου της ΕΛΒΟ! Η διαδήλωση από την Καμάρα ξεκίνησε με πάνω από 2.000 απεργούς και αγωνιστές.

Μεγάλες Κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις σε μια σειρά πόλεις, όπως στην Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, κ.α. (αναλυτικό ρεπορτάζ για όλες τις πόλεις θα υπάρχει στο ΠΡΙΝ της Κυριακής).
Στη Λάρισα, η μέρα ξεκίνησε με την πρωτοβουλία των «Εργατικών Παρεμβάσεων-Κινήσεων» της πόλης  να αποκλείσουν το κεντρικό κτίριο του ΙΚΑ αναρτώντας πανό στην είσοδο ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και έχοντας μικροφωνική από τις 7 το πρωί που καλούσε στην απεργία. Ακολούθησε η συμμετοχή στην μεγάλη διαδήλωση, όπου το μπλοκ των "Παρεμβάσεων-Κινήσεων" μπροστά από ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών πορεύτηκε από την κεντρική πλατεία της Λάρισας, πίσω από τα μπλοκ του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΜΕ), όπου βρίσκονταν και αγρότες από τα μπλόκα της περιοχής. 


Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η προσυγκέντρωση της "Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων στο άγαλμα Βενιζέλου στην οποία καλούσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν ιδιαίτερα μαζική. Οι συγκεντρωμένοι ενήθηκαν με το μεγάλο συλλαλητήριο της πόλης, που γέμισε τους κεντρικούς δρόμους. Οι αγωνιστικές κινητοποιησεις στο Ηράκλειο ολοκληρώθηκαν με την κατάληψη του κόμβου Γιόφυρου από τους αγρότες και το κλείσιμο της εθνικής οδού. Αντίστοιχη η εικόνα στην Πάτρα, με την ταξική συγκέντρωση που καλούσαν οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και ταξικοί συνδικαλιστές στο κέντρο της πόλης να έχει μαζική συμμετοχή. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Πάτρας. 

Πολύ μαζικά τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ταξικών σχημάτων, εργατικών λεσχών και πρωτοβουλιών και στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις, με την ταξική πτέρυγα να πραγματοποιεί μαζικές παρεμβάσεις, εξορμήσεις και ομιλίες, καθώς και να συγκροτεί μαζικά μπλοκ στις συγκεντρώσεις.

Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε

Τώρα απαιτείται η κλιμάκωση, ώστε να μην έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο-έκτρωμα, να αποσυρθεί και να ανατραπεί το σχέδιο ξεθεμελίωσης της κοινωνικής ασφάλισης. Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά πως οι «διαπραγματεύσεις» με τους δανειστές (ΕΕ-ΔΝΤ) θα καταλήξουν σε ακόμα χειρότερη εκδοχή, για αυτό χρειάζεται η κλιμάκωση, η αντεπίθεση και η κοινή δράση, ο πανεργατικό ξεσηκωμός και η παλλαϊκή απάντηση του «Δεν θα περάσει» μαζί με το «Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας βάρβαρης πολιτικής».

Το ταξικό ρεύμα, οι δυνάμεις του ανυποχώρητου αγώνα και της συντονισμένης αποφασιστικής πάλης έκαναν ένα βήμα με τη συγκέντρωση του Μουσείου, της Καμάρας και τις άλλες παρεμβάσεις τους, επιμένοντας στην ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, απέναντι και ενάντια στον -παλιό και νέο- κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-μεγάλων Ομοσπονδιών. Ότι δεν είναι ανατρεπτικός και αποτελεσματικός τελικά ούτε ο κομματικός σχεδιασμός του ΠΑΜΕ. Ότι απαιτούνται αιτήματα, πλαίσιο, μορφές και πολιτικό σχέδιο συνολικής ανατροπής της πολιτικής και της επίθεσης του ταξικού αντίπαλου και του πολιτικού του προσωπικού, που δεν γίνεται με κινήσεις διαμαρτυρίας, αλλά με κλιμάκωση, σύγκρουση, ανατροπή. Μαζί με κοινή δράση με όλες τις μαχόμενες δυνάμεις, μέτωπο ρήξης και αντεπίθεσης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *