27 Ιουνίου 2015

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Η πεντάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα απέδειξε καθαρά ότι ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη σημαίνουν μνημόνια φτώχιας, βάρβαρη λιτότητα και τεράστια ανεργία για το λαό, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ντροπιαστική επιτροπεία και κατάλυση κάθε λαϊκής κυριαρχίας. Ο κάθε εργαζόμενος είδε την βαθιά αντιδραστική φύση αυτών των θεσμών, που βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των πολυεθνικών και του κεφαλαίου που εκπροσωπούν. Η άθλια στάση των δανειστών στοχεύει όχι μόνο στην επιβολή αυτής της αντιλαϊκής λαίλαπας αλλά και στην συντριβή του λαού, στην πλήρη καθυπόταξή του, στην μη αμφισβήτηση του δρόμου της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο διάστημα αυτό, κάτω από το βάρος των επιλογών της για «διαπραγμάτευση εντός της ευρωζώνης» και της λογικής «ούτε ρήξη ούτε υποταγή», για «ανάπτυξη» με κριτήριο και στόχο το κέρδος, όχι μόνο δεν έσκισε τα μνημόνια, αλλά αναγνώρισε και εξυπηρέτησε κανονικά το άδικο και χιλιοπληρωμένο χρέος στους τοκογλύφους – δανειστές, και έφτασε να προτείνει η ίδια μια σκληρή αντιλαϊκή συμφωνία (πρόταση 47 σελίδων και οι παραπέρα ακόμα χειρότερες προσαρμογές), η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο.

Η αναγγελία δημοψηφίσματος έγινε κάτω από την πίεση των λαϊκών διαθέσεων να μπει τέρμα στην συνέχιση της ίδιας πολιτικής και της μαζικής αντίστασης στον συμβιβασμό με τους εκβιαστές του ΔΝΤ και της ΕΕ, που ανάγκασε την κυβέρνηση να μην υπογράψει συμφωνία. Αποτελεί ένα βήμα μπροστά για όλους όσους παλέψαμε και παλεύουμε ενάντια σε παλιά και νέα Μνημόνια.

Όλο αυτό το διάστημα απέναντι στον λαό υψώνεται το μέτωπο του «ναι». Είναι το μέτωπο των Σαμαροβενιζέλων, του μνημονιακού εσμού του «μένουμε Ευρώπη», των καναλαρχών, όλων εκείνων που επένδυσαν τα ταξικά τους συμφέροντα στα μνημόνια και την βάρβαρη εκμετάλλευση του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση εντάσσει την εξαγγελία του δημοψηφίσματος στη λογική της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενός «αξιοπρεπούς συμβιβασμού», εντός του «κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος», του οποίου η Ελλάδα αποτελεί «αναπόσπαστο κομμάτι» όπως δηλώνει. Δεν αποτελεί ΟΧΙ στην προοπτική νέας μνημονιακής λιτότητας, που η ίδια έχει ήδη αποδεχθεί μέσω της πρότασης που κατάθεσε στις διαπραγματεύσεις. Η τακτική της καθορίζεται από την ίδια αποτυχημένη λογική που μας οδήγησε μέχρις εδώ.

Το δικό μας ΟΧΙ είναι διαφορετικό, είναι το ΟΧΙ του λαού ενάντια:
  • Στη ληστοσυμμορία των δανειστών και στα τσιράκια τους.
  • Στη μνημονιακή πρόταση υποταγής των 47 σελίδων της κυβέρνησης.
  • Στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη.
Είναι το ΟΧΙ που διεκδικεί:
  • Ακύρωση παλιών και νέων μνημονίων.
  • Παύση πληρωμών στους δανειστές και διαγραφή του χρέους.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με λαϊκό εργατικό έλεγχο.
Με έξοδο από την ευρωζώνη και την Ε.Ε., αυτή η πολιτική μπορεί να εξασφαλίσει δουλειά για τους άνεργους, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, λεφτά για τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν.

Καλούμε τον λαό και την νεολαία να αντιτάξουν ένα περήφανο, ανυπότακτο «Όχι» πρώτα απ’ όλα στο δρόμο με τους μαζικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες ανατροπής της επίθεσης και των παλιών και νέων μνημονίων, αλλά και στην όποια κάλπη όπου και όταν στηθεί. Είναι ανάγκη τώρα το εργατικό κίνημα, ο λαός με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις του να δώσει «χρώμα» στο ΟΧΙ στην πορεία προς το δημοψήφισμα.

Για την αντεπίθεση του κινήματος, για το μεγάλο «Ναι» στον άλλο δρόμο της συνειδητής ρήξης με ΕΕ – ΔΝΤ, της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης του μαύρου μετώπου. Για έναν νέο γύρο αγώνων, γα την νίκη των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας, ένα διεθνιστικό μήνυμα αντίστασης, αξιοπρέπειας και απελευθέρωσης προς όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου.
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

O Λαός να πει ένα περήφανο, ανυπότακτο, επιβλητικό «Όχι» με μαζικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες

«Όχι» στις κανιβαλικές προτάσεις των δανειστών
«Όχι» και στις αντιλαϊκές προτάσεις της κυβέρνησης 

1.Η πεντάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα απέδειξε καθαρά ότι ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη σημαίνουν μνημόνια φτώχιας, βάρβαρη λιτότητα, τεράστια ανεργία, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ντροπιαστική επιτροπεία, κατάλυση κάθε λαϊκής κυριαρχίας. Γίνεται φανερή πλέον σε κάθε εργαζόμενο η βαθιά αντιδραστική φύση αυτών των θεσμών, που βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των πολυεθνικών και του κεφαλαίου που εκπροσωπούν.
Η αναγγελία δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση για το ''ναι ή όχι στην πρόταση των δανειστών'' έγινε κάτω από την πίεση των λαϊκών διαθέσεων να μπει τέρμα στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αναδείχνει, ταυτόχρονα, το πλήρες αδιέξοδο της κυβερνητικής γραμμής «ούτε ρήξη ούτε υποταγή» και της αυταπάτης για μια αντιμνημονιακή πολιτική εντός ευρώ και ΕΕ, μέσα στο πλαίσιο των ευρωσυνθηκών και της κυριαρχίας του κεφαλαίου.
2. Η άρνηση του μαύρου μετώπου ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου να παραχωρήσει έστω μια δήλωση για αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χειριστεί πολιτικά την όποια συμφωνία και η επιμονή τους στα πιο σκληρά υπέρ του κεφαλαίου αντεργατικά μέτρα οδήγησε στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου, ΕΕ και ΔΝΤ έχει στόχο να επιβάλει την συνέχιση της πιο βάρβαρης εκμετάλλευσης, και παράλληλα να τιμωρήσει τον ελληνικό λαό για τους αγώνες και τις επιλογές του, να δείξει σε όλους τους λαούς της Ευρώπης ότι δεν μπορεί παρά να είναι δούλοι του καπιταλιστικού ευρωμονόδρομου. Όλοι οι υποστηρικτές της γραμμής πάση θυσία στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπολύουν μια λυσσασμένη επιχείρηση τρομοκράτησης και κηρυγμάτων υποταγής, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους.
3.Η αναζήτηση του «έντιμου συμβιβασμού» μέσα στα όρια της ευρωζώνης και της ΕΕ κατέληξε στην πρόταση μιας αναξιοπρεπούς, πλήρους, ταπεινωτικής υποταγής, όπως εδώ και μήνες προειδοποιούσε η αντικαπιταλιστική αριστερά.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έσκισε τα μνημόνια και δεν ανταποκρίθηκε στα λαϊκά αιτήματα και διεκδικήσεις, αλλά έβαλε στην κατάψυξη και το δικό της πρόγραμμα. Αναγνώρισε και εξυπηρέτησε κανονικά το άδικο και χιλιοπληρωμένο χρέος στους τοκογλύφους – δανειστές (8 δις. δόθηκαν στους πέντε μήνες), ενώ έφτασε να προτείνει η ίδια μια σκληρή αντιλαϊκή συμφωνία (πρόταση 47 σελίδων και οι παραπέρα ακόμα χειρότερες προσαρμογές), η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο.
4.Ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση εντάσσει το δημοψήφισμα στη λογική της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενός «αξιοπρεπούς συμβιβασμού», εντός του «κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος», του οποίου η Ελλάδα αποτελεί «αναπόσπαστο κομμάτι» όπως δηλώνει. Η κυβέρνηση αποβλέπει σε ένα ΝΑΙ στη δική της πρόταση-συμφωνία, στις 47 και βάλε μνημονιακές σελίδες αντιλαϊκής πολιτικής που κατέθεσε και προτείνει. Δεν θα επιτρέψουμε την όποια ερμηνεία του ΟΧΙ σε αποδοχή της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με το σφαγείο και για άλλοθι σε νέα μνημόνια. 
5.Το περιεχόμενο του αναγκαίου, σήμερα, εργατικού, νεολαιίστικου και λαϊκού «Όχι» είναι διαφορετικό. Βρίσκεται απέναντι στο μισητό, αστικό, ραγιάδικο «ναι», της πλουτοκρατίας, του Σαμαρά και του Θεοδωράκη, του «μένουμε Ευρώπη», των νέων βάρβαρων μνημονίων.
Το δικό μας «όχι» είναι αγωνιστικό και μαχητικό. Είναι:
• «Όχι» στις κανιβαλικές προτάσεις των δανειστών και στην επιβολή νέας αντιλαϊκής λαίλαπας,
• «Όχι» και στις αντιλαϊκές προτάσεις της κυβέρνησης, στη συνέχιση της μνημονιακής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας,
• «Όχι» στην ευρωζώνη και την ΕΕ, τις τρόικες και τους «θεσμούς»,
• «Όχι» σε όλους τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους, στην ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη λιτότητα, στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος των λαϊκών νοικοκυριών. «Όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις και στην κυριαρχία των τραπεζιτών, στην αντιλαϊκή φορομπηξία, στην καταπάτηση της λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας από κάθε ευρωεπιτροπεία.
Για να γίνει ο οργανωμένος λαός και οι αποφασιστικοί αγώνες του πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Να αποκρουστούν τα σχέδια τρομοκράτησης. Να αποτύχει κάθε απόπειρα εκτόνωσης της λαϊκής οργής.
6. Καλούμε τη νεολαία και τον λαό, να αντιτάξουν ένα περήφανο, ανυπότακτο, επιβλητικό «Όχι» με τους μαζικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες ανατροπής, αλλά και σε όποια κάλπη όπου και όταν στηθεί.
Για την αντεπίθεση του κινήματος, για το μεγάλο «Ναι» στον άλλο δρόμο της συνειδητής ρήξης με ΕΕ – ΔΝΤ, της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης του μαύρου μετώπου. Για την άμεση ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αιτημάτων, την παύση πληρωμών και τη διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από ευρώ και ΕΕ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και υπό εργατικό έλεγχο, το κτύπημα των κερδών, του πλούτου και της δύναμης του κεφαλαίου, Για μια νέα Άνοιξη των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας, ένα διεθνιστικό μήνυμα αντίστασης, αξιοπρέπειας και απελευθέρωσης προς όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου.

ΟΧΙ στην ΥΠΟΤΑΓΗ ΡΗΞΗ -ΚΑΜΙΑ συμφωνία με το σφαγείο
ΜΠΟΡΟΥΜΕ χωρίς χρέος, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., €ΥΡΩ, κυριαρχία του κεφαλαίου
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΛΑΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ, ΚΥΡΙΑΡΧΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Το γραφείο Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση Αθήνα, 27 Ιουνίου 2015 www.narnet.gr

Ανακοίνωση για την τραμπούκικη επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΡ στην Αθήνα

Δολοφονική επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση επιχείρησε ομάδα 20 περίπου τραμπούκων σήμερα το βράδυ.

Η επίθεση είχε όλα τα χαρακτηριστικά της απρόκλητης επιδρομής ασφαλίτικου τύπου και της αστικής βίας, ανεξάρτητα από την μάσκα που φορούν οι κομπάρσοι που την υλοποιούν. Οι τραμπούκοι, οι οποίοι επιτέθηκαν με λοστούς, αποκρούστηκαν, αλλά προκάλεσαν φθορές στην είσοδο του κτιρίου, στην οδό Κλεισόβης στην πλατεία Κάνιγγος. Ας σημειωθεί πως η επίθεση έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση πορείας ενάντια στη νέα συμφωνία – μνημόνιο.

Είναι φανερό πως η σταθερή και μαχητική στάση του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέναντι στο σφαγείο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, τα παλιά και νέα μνημόνια, ενάντια στους κρατικούς μηχανισμούς και την αστική διαχείριση ενοχλεί. Όπως ενόχλησε και η μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ των Αναιρέσεων της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Το ΝΑΡ ήταν πάντα μέσα στους αγώνες, ενάντια στο κεφάλαιο και την κρατική καταστολή. Οι επιθέσεις και οι απειλές των τραμπούκων όχι μόνο δεν μας φοβίζουν, αλλά αποκαλύπτουν τον αντιδραστικό ρόλο και τα σχέδια των εμπνευστών τους.

Για μια ακόμα φορά θα πέσουν στο κενό, θα συναντήσουν την καταγγελία και την απομόνωση από κάθε τάση του κινήματος και της μαχόμενης Αριστεράς.


ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Αθήνα, 25 Ιούνη 2015
www.narnet.gr

23 Ιουνίου 2015

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»: Η κυβέρνηση προτείνει μείωση μισθών και συντάξεων

Του Παναγιώτη Μαυροειδή / Πηγή ΠαΝΤΙέΡα
Οι υπογραφές δεν έχουν μπει, συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη. Η κυβέρνηση όμως έχει ήδη επιδοθεί σε επιχείρηση διαστροφής της αλήθειας και αυτό είναι ακόμη πιο βαρύ και εγκληματικό από τα ίδια τα αντεργατικά μέτρα που προαλείφονται στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας. Παρά όσα λένε τα διάφορα  non papers, η βασική είδηση σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ακριβώς η  άμεση μείωση μισθών και συντάξεων.

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει για την (κουτσή) διετία 2015-2016 δημοσιονομικά μνημονιακά μέτρα 7,9 δις, δηλαδή όσο είχε θέσει εξ αρχής ο Γιουνκέρ για λογαριασμό των «θεσμών». Ισχυρίζεται ωστόσο, ότι κάνει «ανακατανομή των κοινωνικών βαρών».Τίποτα ψευδέστερο!

Θα κάνουμε  μια ομαδοποίηση της κυβερνητικής πρότασης μέτρων, που έχουν καλωσορίσει οι «θεσμοί»,  ανάλογα με το ποιος θα πληρώσει. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες:

Α. Πληρωμές από εργατικά και λαϊκά στρώματα. Περιλαμβάνονται κατηγορίες (3) κατηγορίες ΜΟΝΙΜΩΝ αντεργατικών μέτρων. Συγκεκριμένα:
Α1: Μειώσεις μισθών
  1. Εισφορές εργαζομένων: Αυξάνονται κατά 1% εισφορές των εργαζομένων. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 294 εκ. (υπολογίστηκε η αναλογία της εργατικής εισφοράς στη συνολική αύξηση)
  2. Εισφορά υπέρ επικουρικών: Αυξάνεται η εισφορά για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5%. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 370 εκ.
  3. «Εισφορά αλληλεγγύης» στους μισθούς: Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 470 εκ.
Α2: Μειώσεις συντάξεων
  1. Εισφορές στις επικουρικές συντάξεις: Επιβάλλεται εισφορά 5% (από 0%) στις επικουρικές. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 240 εκ.
  2. Εισφορές ασθενείας σε όλες τις κύριες συντάξεις. Αυξάνονται από 4% σε 5% Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 405 εκ.
  3. Πρόωρες συντάξεις: Καταργούνται σταδιακά – σε ορίζοντα τριετίας – από την 1η Ιανουαρίου 2016. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 360 εκ.
Α3: Αύξηση έμμεσων οριζόντιων φόρων
  1. ΦΠΑ: ως έμμεσος οριζόντιος φόρος επί της κατανάλωσης, πλήττει συντριπτικά τα λαϊκά στρώματα. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 2,04 δις.
Β. Πληρωμές από τις επιχειρήσεις. Περιλαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα, τα περισσότερα  ΕΚΤΑΚΤΟΥ και όχι μόνιμου χαρακτήρα. Συγκεκριμένα:
  1. Αύξηση εργοδοτική εισφοράς: Αυξάνονται κατά 2,9% εισφορές των εργαζομένων. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 855 εκ. (υπολογίστηκε η αναλογία της εργοδοτικής εισφοράς στη συνολική αύξηση)
  2. Έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις: Με κλιμακωτούς συντελεστές έως και 12%, θα επιβληθεί με βάση τα κέρδη του 2014, σε δύο ετήσιες δόσεις φέτος και του χρόνου για καθαρά κέρδη από 500.000 ευρώ και άνω. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 350 εκ.
  3. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Για 14.930 επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος αυξάνεται από το 26% στο 29%. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 410 εκ.
Ας συμπεριλάβουμε σε αυτή την κατηγορία και τα παρακάτω μέτρα, που θίγουν κυρίως μεσοαστικά και αστικά στρώματα και  κατηγορίες επιχειρήσεων διαφόρων μεγεθών:
  1. Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης: Αυξάνεται από 10% σε 13% (επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης) για ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών καθώς και για ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και δεξαμενών κολύμβησης. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 94 εκ.
  2. Φόρος διαφημίσεων: Θα ξεκινήσει άμεσα η είσπραξη φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 200 εκ.
Γ. Κατηγορία λοιπών μέτρων. Περιλαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα, που δεν έχουν μόνιμο και διαρθρωτικό  χαρακτήρα. Συγκεκριμένα:
  1. Αδειες κινητής τηλεφωνίας(έσοδα 350 εκατ. ευρώ το 2016)
  2. Αδειες για ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια VLTs (έσοδα 35 εκατ. ευρώ φέτος και 225 εκατ. ευρώ το 2016)
  3. Περικοπές αμυντικών δαπανώνκατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.
Τα παραπάνω συνοψίζονται στον σχετικό Πίνακα:
Κατηγορία
Συνολικό ποσό
Ποσοστό
Α. Πληρωμές από εργατικά και λαϊκά στρώματα
4,5 δις
57%
Β. Πληρωμές από επιχειρήσεις
2,8 δις
35,4%
Γ. Λοιπά μέτρα
0,6 δις
7,6%
Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, κατά τα φαινόμενα προβλέπεται να μείνει απείραχτος, δηλαδή θα υπάρξουν έσοδα 2,6 δισ. ευρώ τα οποία δεν αθροίζονται στα μέτρα της πρότασης. Ας αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω καίσαρι:

Πρώτο: Η Ευρωζώνη και η ΕΕ σε ρόλο σταυρωτών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα (και γενικά), έχουν ακριβώς το ρόλο να εξασφαλίζουν τη μακροημέρευση της λιτότητας και της αντεργατικής πολιτικής, δρώντας ως ληστρικός ιμπεριαλιστικός μηχανισμός. Ας τους χαίρονται οι απολογητές τους και όσοι επιμένουν να τους βλέπουν ως «εταίρους»!
Δεύτερο: Η τρόικα εσωτερικού, απόλυτα ταυτισμένη με τους ληστές του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και της ντόπιας ολιγαρχίας, βρέθηκε με νύχια και με δόντια, ακόμη και δια του «πεζοδρομίου» – που κατά τα άλλα απεχθάνεται – στην πλευρά του μεγάλου στρατοπέδου «ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»
Τρίτο: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχοντας επιλέξει την παραμονή στο ευρώ και τον ατιμωτικό συμβιβασμό λόγω ακριβώς του χαρακτήρα της ΕΕ, χρεώνεται άμεσα την εγκληματική πολιτική ευθύνη της συνέχισης της μνημονιακής κόλασης.
Τέταρτο: Οι αριστερές διαφοροποιήσεις  μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα γίνουν το αριστερό άλλοθι μιας δεξιάς αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της «αριστερής κυβέρνησης» που εμφανίζεται ως αυτοσκοπός και αποσυνδεδεμένη από την αριστερή πολιτική, είτε θα κάνουν το γενναίο βήμα της ειλικρινούς, βαθιάς και έμπρακτης ρήξης.

Εννοείται, πως τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελικά, που σημαίνει ότι μόνο χειρότερα μπορεί να είναι. Η αποτροπή αυτής της «καταστροφής που μας απειλεί», απαιτεί ένα παλλαϊκό ξεσηκωμό: Όχι σε νέα συμφωνία-μνημόνιο, να ζήσει ο λαός όχι οι τοκογλύφοι του κεφαλαίου, δουλειά για όλους και με όλα τα δικαιώματα και όχι νέα κέρδη σε όσους κατέχουν χίλιες φορές το περιττό, ρήξη και έξοδος από ευρωζώνη και ΕΕ, ήττα του αστικού ευρώδουλου πολιτικού στρατοπέδου και ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής υποταγής!

Να ανατρέψουμε τώρα το συφερτό και την επιχείρηση «ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Η διαφαινόμενη πλέον συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών αποτελεί μία βαθιά αντιδραστική πράξη, μέσα από την οποία συνεχίζεται η βάναυση μνημονιακή επιτήρηση, διατηρείται αλώβητο όλο το πλαίσιο των μνημονιακών νόμων που τσάκισαν τον λαό την προηγούμενη πενταετία και κλιμακώνεται η επίθεση στα λαϊκά στρώματα μέσα από την φορολεηλασία, τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και την άμεση ή έμμεση μείωση του εισοδήματος.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Να καταγγείλει την νέα συμφωνία μνημόνιο. Καλεί όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς και του εργατικού και λαϊκού κινήματος  να πάρουν απόφαση για κινητοποίηση την Πέμπτη ώρα 19.00 στα Προπύλαια, πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής που θα επικυρώσει την μνημονιακή συμφωνία. Να καλέσουν σε συλλαλητήριο την Κυριακή στο Σύνταγμα και σε όλες τις πλατείες, σε πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες για να μην περάσει ούτε στον λαό ούτε στην Βουλή.

Δεν παλέψαμε πέντε χρόνια για να μας έλθει ένα νέο μνημόνιο!! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την νομιμοποίηση να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία!! Όλες οι δυνάμεις του κινήματος, το ΚΚΕ,  οι μαχόμενες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, το σύνολο της αριστεράς οφείλουν να δώσουν έμπρακτα το παρών στις κινητοποιήσεις, να εκδηλώσουν έμπρακτα με κάθε δυνατό τρόπο την αντίθεσή τους και να παλέψουν για να μην περάσει η συμφωνία αυτή. Είναι καθήκον και υποχρέωση κάθε συνειδητού εργαζόμενου και κάθε αριστερού αγωνιστή να μην επιτρέψουμε η μνημονιακή συμφωνία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, να κάνει την αριστερά παρένθεση στην λαϊκή συνείδηση για δεκαετίες.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
 ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

22 Ιουνίου 2015

«Ανώνυμα» ψεύδη εναντίον μελών της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Διαστάσεις πολιτικής προβοκάτσιας ενάντια στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίρνει η δημοσίευση συκοφαντικού κειμένου στην ιστοσελίδα ertopen.com, σύμφωνα με το οποίο μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν εργάζεται στη νέα ΕΡΤ (υπήρξε πρακτικάριος σε αυτήν έως το «μαύρο» και ακολούθως ενεργός στον αγώνα μέσα από την ιστοσελίδα και τα social media) κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι «παίρνει εντολές» από συντονιστές της ΝΕΡΙΤ για να πλήξει το ertopen.
Στην επίμαχη ανάρτηση, αναφέρεται και όνομα δήθεν συντονιστή της ΝΕΡΙΤ που όμως δεν πήγε ποτέ σε ΔΤ-ΝΕΡΙΤ (ευτυχώς που υπάρχουν στο διαδίκτυο τα ονόματα όσων πήγαν στο μόρφωμα), τέτοια «αξιοπιστία» στην «είδηση»!
Η «συνoμωσία» που επικαλείται η συκοφαντική δημοσίευση, είχε στόχο να δώσει τους κωδικούς των «social media του ertopen» στη νέα ιστοσελίδα της ΕΡΤ, θέμα για το οποίο ποτέ η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν προκάλεσε κάποια σύσκεψη για συντονισμό-ενημέρωση, όσων ελαχίστων είχαν αυτή τη δυνατότητα.
Αντίθετα, επίθεση υποκλοπής των στοιχείων πρόσβασης στους λογαριασμούς στα social media της ΕΡΤ και το ertopen@gmail.com (που στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία φυσικά) πραγματοποιήθηκε από τους συντάκτες του συκοφαντικού κειμένου, είτε για προσωπικό τους όφελος είτε στην προσπάθεια πώλησης εκδούλευσης σε κάποιο φορέα. Η «ertopen» δεν είχε ποτέ δικά της social media.
Yπερδιαχειριστές των social media της ΕΡΤ ήταν αυτοί που κατηγορήθηκαν μέσω της συκοφαντικής ανάρτησης στο ertopen.com. H συντακτική ομάδα του ert.gr της 11ης Ιούνη 2013 που συνέχισε να εργάζεται μέσω του ertopen.com που δημιούργησε, γιγάντωσε και μέρος αυτής παρέμεινε μέχρι το άνοιγμα της ΕΡΤ, που γιγάντωσε τα επίσημα social media της ΕΡΤ την περίοδο του δίχρονου αγώνα, συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όλα τα επίσημα social media της ΕΡΤ ως συντάκτες στο ert.gr. Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι συντάκτες του συκοφαντικού κειμένου, δεν είχαν ποτέ πρόσβαση σε αυτά.
Η συκοφαντική ανάρτηση όπως διαπιστώθηκε δεν υπογράφεται από κανέναν, ενώ στο διαχειριστικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε ψευδεπίγραφα user που είχε μόλις μια ανάρτηση τον Ιούλιο του 2014. Η δεύτερη ήταν η συκοφαντική σχεδόν ένα χρόνο μετά!
Aκολούθησαν διαμαρτυρίες μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - εργαζομένων στην ΕΡΤ, προς την ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά και αποχώρησή τους από τη συμμετοχή στην ιστοσελίδα που στήριξαν με κάθε προσωπικό κόστος, όλη την προηγούμενη διετία, σαν κίνηση αλληλεγγύης στο σ. που συκοφαντήθηκε και καταδίκης του πολιτικού ψεύδους.
Αν και η ανάρτηση δεν προήλθε άμεσα από στελέχη της ΠΟΣΠΕΡΤ (διαπιστώσαμε ποιοι ήταν οι «μπροστάρηδες»), θα μπορούσε να έχει πάρει θέση σε τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα και μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Επίσης οι δεσμεύσεις ότι θα υπάρξει επανόρθωση από τους συντάκτες της συγκεκριμένης ανάρτησης, δεν έχουν υλοποιηθεί εδώ και μέρες, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δια της διολίσθησης επιχειρείται να ξεχαστεί η ανάγκη επανόρθωσης και παραμένει η συκοφαντία.
Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΕΡΤ, που στήριξαν την ιστοσελίδα ανελλιπώς, όπως και κάθε κινηματική δραστηριότητα, απαντούν ότι «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει».
Μιλάμε άλλωστε για το μόνο πολιτικό χώρο που ποτέ δεν «λοξοκοίταξε», πολύ περισσότερο δεν είχε καν επαφές με στελέχη της ΝΕΡΙΤ. Άλλοι έβαζαν στελέχη του «μαύρου» στα ψηφοδέλτιά τους, αλλά γραπτή, δημόσια και κυρίως ενυπόγραφη καταγγελία από τα «φαντάσματα του διαδικτύου» δεν είδαμε ποτέ για τις συγκεκριμένες επιλογές.
Προφανώς δεν ταυτίζουμε τον κόσμο του αγώνα με όσους λειτούργησαν ή ανέχτηκαν το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά εξίσου προφανώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε πολιτικό άλλοθι στον καθένα που μας συκοφαντεί κρυπτόμενος (έτσι νομίζουν) σαν κλεφτοκοτάς πίσω από ψεύτικες διαδικτυακές υπογραφές.

Παράνομο το χρέος αλλά η κυβέρνηση θα το πληρώσει

του Γεράσιμου Λιβιτσάνου, εφημ. "Πριν"
Τα μνημονιακά χρέη είναι μη νόμιμα, παράνομα, αθέμιτα, επονείδιστα και μη βιώσιμα». Σε αυτή την δήλωση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου συμπυκνώνονται τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος που δημοσιοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Μία προσέγγιση που βρίσκεται σε …απόλυτο «κοντράστ» με τις συνεχείς δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, περί πλήρους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους! Παράλληλα, την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης – θεσμών καθιστούν παραπάνω από σαφές ότι τον βρόγχο του χρέους και των μνημονίων μπορεί να βγάλει μόνον ο ίδιος ο λαός με την πάλη του για αποδέσμευση από τις «συμπληγάδες» της Ε.Ε, καλλιεργούνται αυταπάτες περί νομικής αντιμετώπισης του ζητήματος που κινούνται μάλλον στα όρια της πολιτικής αφέλειας. Φθάνουν μάλιστα μέχρι του σημείου της επίκλησης της … καλής ψυχής του ΔΝΤ!
Χαρακτηριστικά είναι όσα άφησε να εννοηθούν την Παρασκευή σε ενημέρωση της η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υπονόησε νομικές κινήσεις σε διεθνές επίπεδο (κυρίως στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των διεθνών δικαστηρίων) στηριγμένες στα συμπεράσματα της επιτροπής. Ενδεικτικά της λογικής αυτής ήταν άλλωστε και τα όσα δήλωσε στην συνέντευξη τύπου αφού υποστήριξε ότι με τον τρόπο που δομήθηκε και επιβλήθηκε το ελληνικό χρέος «παραβιάζεται και η νομιμότητα η οποία συγκροτείται από το πλαίσιο λειτουργίας των ίδιων των διεθνών οργανισμών και οργάνων που έχουν αναλάβει τον ρόλο του δανειστή». Πιο συγκεκριμένα επισήμανε για το …βασικό όργανο επιβολής νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών συνταγών στον πλανήτη, το ΔΝΤ, πως «παραβιάζεται επίσης ευθέως το ίδιο το καταστατικό και ιδίως το πρώτο άρθρο του καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» που «υποχρεούται να έχει ως σκοπό την ευημερία των λαών των κρατών-μελών και τη διασφάλιση πλήρους απασχόλησης», ενώ επίσης «παραβιάζεται ο καταστατικός χάρτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αφού «καταστατικός σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο σκοπός της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών». Αυτά, σημείωσε η Ζ.Κωνσταντοπούλου, είναι «επιχειρήματα και άξονες αναπόδραστοι από την διεθνή συζήτηση και από την διαπραγμάτευση».
Η ίδια λογική διέπει και τα συμπεράσματα της επιτροπής, αφού υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση «νομιμοποιείται να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία και όλα τα επιχειρήματα για την αμφισβήτηση και την διαγραφή του χρέους σε κάθε δε περίπτωση για την αναστολή κάθε ενέργειας αποπληρωμής του, όσο αυτή θέτει σε διακύβευση την επιβίωση, τα θεμελιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα του λαού και την ίδια την Δημοκρατία». Επίσης τονίζεται ότι τα μέτρα που πάρθηκαν για την εξυπηρέτηση του χρέους «έπληξαν άμεσα τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού και παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία ωστόσο οφείλουν, τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι της, να σέβονται, να προστατεύουν και να προάγουν σύμφωνα με το εσωτερικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο». Στην ίδια λογική άλλωστε κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του επιστήμονα-επικεφαλής της επιτροπής Ερίκ Τουσέν που για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι ο λογιστικός έλεγχος του χρέους αποτελεί καταστατική υποχρέωση της Ε.Ε που δεν εφαρμόζεται.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η επιτροπή «η διόγκωση του χρέους δεν οφειλόταν στις δήθεν υπέρμετρες δημόσιες δαπάνες» αλλά «στην πληρωμή εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων δανεισμού στους πιστωτές, στις υπερβολικά υψηλές και αδικαιολόγητες στρατιωτικές δαπάνες, στην απώλεια φορολογικών εσόδων εξαιτίας των αθέμιτων εκροών κεφαλαίου, στην ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών τραπεζών από το κράτος, και στις διεθνείς ανισορροπίες οι οποίες δημιουργήθηκαν από την ελαττωματική σχεδίαση της ίδιας της Νομισματικής Ένωσης». Επίσης ειδικά για την δανειακή σύμβαση του 2010 επισημαίνεται ότι «αποσκοπούσε πρωταρχικά στη διάσωση των ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών ιδιωτικών τραπεζών». Στα βασικά συμπεράσματα γίνεται λόγος για μηχανισμούς που «δημιούργησαν ένα βαρύ φορτίο νέου χρέους προς τα άλλα κράτη της ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ, EFSF), ενώ παράλληλα παρήγαγαν καταχρηστικά κόστη, βαθαίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κρίση» ενώ σημειώνεται πως «το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων μεταβιβάστηκε απευθείας στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Αντί να ωφελήσουν την Ελλάδα επιτάχυναν, με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων, τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων».
Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι επιβλήθηκαν δανειακές συμβάσεις που «εξάλειψαν άμεσα την οικονομική βιωσιμότητα του χρέους» αφού «μείωσαν το ΑΕΠ και αύξησαν τον δημόσιο δανεισμό, επιβαρύνοντας επομένως την αναλογία δημόσιου χρέους / ΑΕΠ».

Όχι στις κυβερνητικές εγγυήσεις στην Τρόικα - Τέλος των διαπραγματεύσεων και ρήξη με ΕΕ- ευρώ

Σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, μετά το Γιουρογκρούπ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης  με όσα δήλωσε επιβεβαίωσε ότι η λογική της διαπραγμάτευσης με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε ένα νέο μνημόνιο.

Αυτό καταγράφεται στην πρόταση για «δημοσιονομικό συμβούλιο» που θα ελέγχει κάθε βδομάδα την εκτέλεση του προϋπολογισμού μαζί με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα οριζόντιας μείωσης των δαπανών του δημοσίου, ώστε έτσι υποτίθεται να μην προκύψουν νέα ελλείμματα.

Δηλαδή οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες θα μπαίνουν σε εβδομαδιαία έγκριση από ένα σκληρό μηχανισμό επιβολής των μνημονιακών δεσμεύσεων.Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τελικά καταλήγουν μόνο στην εγγύηση των συμφερόντων που έχουν βουλιάξει την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Η απάντηση στους εκβιασμούς των δανειστών και της Τρόικας δεν μπορεί να είναι νέες εγγυήσεις για πιο σκληρά μέτρα και αιώνια λιτότητα. Μόνη λύση είναι η ρήξη και το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Καθαρή απάντηση: Ούτε ένα ευρώ σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την ΕΕ.
 ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Γερμανικά κέρδη (πάνω από 41 δισ ευρώ) από την ελληνική καταστροφή!

του Δάνη Παπαβασιλείου, πηγή Ημεροδρόμος
Σε ρόλο κοινού τοκογλύφου η γερμανική κυβέρνηση «αξιοποιεί» τη διαφορά των επιτοκίων και κερδίζει δεκάδες δισεκατομμύρια από τα δάνεια στην Ελλάδα
Πριν λίγες μέρες, στις 13 Ιουνίου, ο αντικαγκελάριος της γερμανικής κυβέρνησης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε: «Δεν θα αφήσουμε τους Γερμανούς εργάτες και τις οικογένειές τους να πληρώσουν για τις υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης»…
Ήταν μια νέα παραλλαγή ενός ισχυρισμού που ακούστηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και ο οποίος με δύο λόγια συμπυκνώνεται στο ότι οι Έλληνες όχι μόνο δεν θέλουν να εργάζονται, αλλά θέλουν και να ζουν με τα λεφτά των άλλων…
Παρακάμπτουμε την ιταμότητα της δήλωσης, ιδιάζουσα του πνεύματος «γκαουλάιτερ», που διαπνέει την γερμανική κυβέρνηση γενικά. Παρακάμπτουμε, επίσης, τα περί «…κομμουνιστικής κυβέρνησης», που αναδεικνύουν το αντικομμουνιστικό υπόβαθρο του κ. Αντικαγκελάριου.
Θα σταθούμε στην ουσία αυτού του ισχυρισμού για να δούμε ποιος βγαίνει κερδισμένος και ποιος χαμένος από αυτή την ιστορία.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Ινστιτούτο Κιέλου: 41 δισ τα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση!

  • Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας (ΙFW), που έχει έδρα στο Κίελο, σημαντικά είναι τα οφέλη τα οποία έχει αποκομίσει η Γερμανία την πενταετία 2010-2014, οπότε και ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, τα οφέλη της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, ανέρχονται σε 40,9 δισ. ευρώ, και στο ποσόν αυτό συγκαταλέγονται τα επιπλέον κρατικά έσοδα λόγω χαμηλών επιτοκίων δανεισμού. Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό Δημόσιο δανείστηκε την εν λόγω περίοδο με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ και τα γερμανικά ομόλογα, ως σύμβολα ασφάλειας και σταθερότητας, είχαν μεγάλη ζήτηση εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης.
  • Κατά το ΙFW, η αγορά ομολόγων έχει προσφέρει στο Βερολίνο σχεδόν 80 δισ. ευρώ σε έσοδα μεταξύ 2009 και 2013, συμβάλλοντας μαζί με τα φορολογικά έσοδα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους της. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των εξαγωγών, οι οποίες βοηθήθηκαν από ένα σχετικά αδύναμο ευρώ ως προς το δολάριο.
  • Επιπλέον, οφέλη από την κρίση είχαν και τα ακίνητα στη Γερμανία.Προτού να εκδηλωθεί η κρίση χρέους, η αγορά ακινήτων της χώρας δεν φαινόταν να έχει κάποιο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι τιμές των ακινήτων είχαν μείνει στάσιμες, αλλά η αστάθεια και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους πιο αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία) μετέβαλλαν άρδην το σκηνικό. Υπό τα νέα δεδομένα, οι ξένοι επενδυτές είχαν έναν ακόμα λόγο να στραφούν στη γερμανική αγορά ακινήτων, η οποία θεωρείτο ασφαλής επιλογή.
  • Εάν εξετάσει κανείς τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, θα διαπιστώσει πως στη Γερμανία, συνολικά, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν 5,4% το 2011, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό της αύξησης αποδείχθηκε έτι υψηλότερο. Η συγκεκριμένη τάση, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτυπώνεται και στη δραστηριότητα των κατασκευαστικών ομίλων και του κλάδου εν γένει. Το 2011 και το 2012 υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση στην οικονομική δραστηριότητα κατά 4,4% και 4,2% αντίστοιχα.

Κλάους Ρέγκλινγκ: «Η Γερμανία λειτουργεί τοκογλυφικά»…

  • Στις 27 Μαρτίου του 2012 ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη στο περιοδικό «FOCUS» ομολογούσε ότι η Γερμανία, όχι μόνο δεν ζημιώνεται  από την κρίση της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως, κατέγραφε σημαντικά κέρδη, τα οποία μάλιστα αναμενόταν να πολλαπλασιαστούν σε βάθος χρόνου, όσο οι προσπάθειες για την «επίλυσή» της κρίσης εντατικοποιούνται…
  • Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, συνέβαινε και συμβαίνει,  γιατί η Γερμανία δανείζει στην Ελλάδα όχι απευθείας αλλά μέσω των έκτακτων μηχανισμών στήριξης, με επιτόκια, πολύ μεγαλύτερα από αυτά με τα οποία δανείζεται η ίδια. «Κατ” αυτόν τον τρόπο η Γερμανία λειτουργεί ουσιαστικά τοκογλυφικά, έχοντας βάλει στα ταμεία της μέχρι στιγμής περίπου 15 δισ. Ευρώ»,  είπε ο επικεφαλής του EΣΜ, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν έχουν κοστίσει ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής στους Γερμανούς φορολογούμενους. Στη Γερμανία έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι κάθε μεμονωμένη μεταφορά χρημάτων προς την Ελλάδα βαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας και χρηματοδοτείται από τα χρήματα φορολογουμένων. Η άποψη ότι τα χρήματα δόθηκαν και δεν θα επιστραφούν ποτέ είναι λάθος. Πρόκειται για δάνεια – τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν. Απελευθερωθείτε από την εικόνα της Ελλάδας ως βαρελιού χωρίς πάτο. Δεν υπάρχουν δώρα ούτε μόνιμες μεταφορές χρημάτων».
  • Στη συνέχεια, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξηγούσε πως η Γερμανία βγαίνει κερδισμένη από την κρίση χρέους και τη διάσωση της Ελλάδας. «Η Γερμανία έχει ωφεληθεί από την κρίση, επειδή στη χώρα διοχετεύεται πολύ κεφάλαιο. Το γεγονός αυτό πιέζει τα επιτόκια δανεισμού προς τα κάτω. Σύμφωνα με ινστιτούτα ερευνών, η Γερμανία πληρώνει εξαιτίας της κρίσης 15 δισ. ευρώ λιγότερα σε τόκους. Οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού της Γερμανίας λειτουργούν και επ’ ωφελεία των πολιτών, οι οποίοι χρηματοδοτούν την αγορά ακινήτου».

    Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών: «Βγάλαμε» 41 δισ από την ελληνική κρίση

  • Στις 20/7/2013, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας απαντώντας στον ελληνικής καταγωγής βουλευτή Γ. Χατζημαρκάκη ανακοίνωσε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κερδίσει από την ελληνική κρίση το θηριώδες ποσό των 41 δισ ευρώ λόγω της διαφοράς των επιτοκίων.

Ενα αποκαλυπτικό γερμανικό ντοκιμαντέρ

Παρακολουθείστε εδώ ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του γερμανικού καναλιού ARD σχετικά με τους μύθους και την πραγματικότητα για το ελληνικό χρέος και την προπαγάνδα των δανειστών.

10 θέσεις για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την αντεπίθεση του κινήματος

ΝΑΡ: Πρoς τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, τα μέλη και τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΓΙΑ:
- ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ, ΤΟΝ ΕΠΑΝΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
- ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
- ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
  ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
1. Η ελληνική κοινωνία, η αριστερά, βρίσκονται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι:
Είτε θα υπάρξει μια νέα μνημονιακή συμφωνία με τους δανειστές που θα συνεχίσει την βαρβαρότητα για την εργαζόμενη πλειοψηφία
Είτε εδώ και τώρα θα διακοπούν ο διαπραγματεύσεις και θα υπάρξει ρήξη με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, ανοίγοντας τον δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.
Η εμπειρία της 4μηνης διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών επιβεβαιώνει τις βασικές εκτιμήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει «κατάργηση των μνημονίων» μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης, της ΕΕ, και του καπιταλιστικού μονόδρομου. Ότι δεν υπάρχει πολιτική που να κερδίζουν και οι δανειστές και ο λαός και το κεφάλαιο και οι εργάτες. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με νέα αυτοπεποίθηση πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα της για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για την αντικαπιταλιστική ανατροπή.
2. Οι μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ φανερώνουν ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, εντός του πλαισίου της ευρωζώνης-ΕΕ και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η αστική τάξη για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, εντός τελικά της μνημονιακής πολιτικής, όπως κι αν ονομαστεί.
Δεν πρόκειται για μια «ρεφορμιστική κυβέρνηση». Δεν προωθεί «περιορισμένες» αλλαγές σε όφελος του λαού, αλλά την αστική επίθεση, με διαφορετικό τρόπο και πολιτικό σχέδιο από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Η κατάληξη και η ψήφιση της συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελεί ποιοτικό στοιχείο για την εξέλιξη της κυβέρνησης σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.
Το αμέσως επόμενο διάστημα σε σημαντικό βαθμό θα κριθεί το αν οδηγηθούμε σε μια ανασυγκρότηση και ανανέωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, με ήττα του λαϊκού κινήματος και ανασυγκρότηση των μνημονιακών, αντιδραστικών, ακόμα και των ακροδεξιών των φασιστικών δυνάμεων ή θα υπάρξει ένα νέο κύμα βαθύτερης αντιΕΕ/αντικαπιταλιστικής ριζοσπαστικοποίησης, με ενισχυμένη στο εσωτερικό του την αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά και το μέτωπό της.
Επομένως, τίθεται το ζήτημα της επανεξόρμησης των αντικαπιταλιστικών/επαναστατικών και κομμουνιστικών ιδεών. Το ζήτημα ενός πολιτικού και στρατηγικού επανεξοπλισμού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό είναι το καθήκον της Γ’ Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Για να ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό πρέπει να κάνει τομή σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση και τη σύγχυση που προκαλούν τα διαφορετικά αντιφατικά σχέδια και δράσεις στο εσωτερικό της.
3. Ποια πολιτική γραμμή στην περίοδο
Πολιτικός μας στόχος για την περίοδο είναι η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου ΕΕ ΔΝΤ, για να ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική της διαχείρισης. Αντεπίθεση του κινήματος και εργατική – λαϊκή αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για δουλειά – ψωμί – παιδεία – ελευθερία, ενταγμένη στην ανάγκη συγκρότησης μετώπου ρήξης και ανατροπής του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ - ΔΝΤ.
Αυτό προϋποθέτει μια άλλη Αριστερά, αντικαπιταλιστική και ανατρεπτική, εργατική και νεολαιίστικη, μετωπική και ανεξάρτητη, , επαναστατική και σύγχρονα κομμουνιστική.
4. Συνολικά η τακτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης γίνεται πιο επίκαιρη, πιο αναγκαία, και υπάρχει δυνατότητα να γίνει πιο κατανοητή σε πλατύτερα στρώματα εργαζομένων.
Η απόδειξη των ορίων του διαχειριστικού δρόμου των σταδιακών αλλαγών «εντός» των πολιτικών θεσμών του συστήματος και της ΕΕ φέρνει στο προσκήνιο με δραματική επικαιρότητα την ανάγκη εργατικής λαϊκής απάντησης, δηλαδή του αντικαπιταλιστικού-αντιΕΕ δρόμου με επαναστατική λογική. Σε αυτή την βάση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να επεξεργαστεί και να βαθύνει το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της.
Θεωρούμε λαθεμένη την συστηματική απόπειρα αντικατάστασης του «αντικαπιταλιστικού μεταβατικού χαρακτήρα» του προγράμματος σε «μεταβατικό» και πολύ περισσότερο τον περιορισμό του σε ένα πρόγραμμα αντι-ΕΕ, «παραγωγικής ανασυγκρότησης» εντός του συστήματος, όπως και την επιδερμική επανάληψη σαν καραμέλα και αφηρημένη επίκληση του «αντικαπιταλισμού».
Ο αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας του προγράμματος κρίνεται στην υιοθέτηση του συνόλου των στόχων κρίκων που σφραγίζουν το πρόγραμμα σε μια συγκεκριμένη περίοδο (χρέος, ΕΕ, εθνικοποιήσεις / χτύπημα της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας του κράτους και του κεφαλαίου), στην ζωντανή του σύνδεση με το κίνημα και τους αγώνες (πολιτικό εργατικό κίνημα) και στην σύνδεσή του με την επαναστατική αναγκαιότητα και το ζήτημα της εξουσίας και όχι στην προπαγανδιστική επανάληψη ενός «πεντάπτυχου» που τελικά το υποβαθμίζει.
5. Η σημερινή τακτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων έχει σαν στόχο της τη ριζοσπαστικοποίηση και την οργάνωση του λαού για την προσέγγιση της επανάστασης.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να επιβεβαιώσει και να βαθύνει την επαναστατική της στρατηγική στόχευση. Αποτελεί δύναμη η τοποθέτηση υπέρ της επαναστατικής κατάργησης του καπιταλισμού, της συντριβής του αστικού κράτους, υπέρ της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Πρέπει να βαθύνει την αντίληψη ότι το κράτος και οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί (ΕΕ, ΝΑΤΟ) δεν είναι «μεταρρυθμίσιμοι» σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, ότι η ταξική πάλη και όχι η «ταξική συνεργασία για το κοινό καλό», παραμένει ο βασικός νόμος εξέλιξης της ιστορίας ώστε να απαντήσουμε από αντικαπιταλιστική / επαναστατική σκοπιά στην αναπόφευκτη πολιτική / ιδεολογική κρίση του ρεφορμισμού / μεταρρυθμισμού.
6. ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ/ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ/ΑΝΑΤΡΟΠΗ/ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Παλεύουμε για μια νέα άνοιξη των αγώνων, ξεπερνώντας κάθε τάση αναμονής, ανάθεσης, παραίτησης που υπάρχουν και στις γραμμές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και αναδείχθηκαν και στο χώρο της υγείας. Για την αντεπίθεση και την ταξική ανασυγκρότηση, για επιβολή στόχων και κατακτήσεων του κινήματος σε βάρος του κεφαλαίου, για εργατική – λαϊκή αριστερή αντιπολίτευση
Κέντρο της προσπάθειά μας, ειδικά για την φάση αυτή, είναι η ανάπτυξη ενός πολιτικού εργατικού κινήματος. Επιδιώκουμε οι ίδιοι εργαζόμενοι να διεκδικούν «διαγράψτε το χρέος, όχι τις ανάγκες μας», «αυξήσεις στους μισθούς, νέες ΣΣΕ ενάντια στα νέα μνημόνια», «ρήξη/έξοδο από ευρώ, ΕΕ».
Με πολιτικές πρωτοβουλίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθυνόμαστε ενωτικά σε όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος, στην εκτός των τειχών Αριστερά, στις δυνάμεις της πολιτικής συνεργασίας, στο ΚΚΕ και τις δυνάμεις του, αλλά και σε εκείνα τα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική και την επερχόμενη συμφωνία, με κάλεσμα να συμβάλλουν στην μάχη για να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις, να πάψει η πληρωμή του χρέους, να μην περάσουν οι νέες μνημονιακές συμφωνίες.
7. ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
O αυτοτελής ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνολικά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς αντικειμενικά δυναμώνει και αναβαθμίζεται.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί πολύτιμη κατάκτηση. Είναι η οργανωμένη εκείνη δύναμη που μπορεί να προβάλλει και να παλέψει ένα κοινωνικό και πολιτικό σχέδιο ρήξης και ανατροπής, στηριγμένο στον οργανωμένο λαό και τον αγώνα του, με στόχο την επαναστατική αλλαγή, για να περάσει ο πλούτος κι η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων.
Είμαστε αντίθετοι σε λογικές που οδηγούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην διάχυση – διάλυση σε ένα ευρύτερο αριστερό μέτωπο, με ένα πρόγραμμα που αντικειμενικά τείνει προς τον «καλό» ΣΥΡΙΖΑ του 2012. Στην διπλή συμμετοχή οργανώσεων και δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε άλλο πολιτικό μέτωπο που πρακτικά καταργεί την αυτοτέλειά της, και υπονομεύει την ενότητά της. Σε μια «συγκόλληση» ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ απλά και μόνο στην βάση του κεκτημένου της πολιτικής συνεργασίας, που ήταν απόλυτα αναγκαία και επαρκής βάση για μια πολιτική-εκλογική συνεργασία αλλά όχι επαρκές για ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο.
Είμαστε αντίθετοι με την αντιμετώπιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σαν «χώρο ζύμωσης», και «στρατολόγησης», που υποβαθμίζει το χαρακτήρα του μετώπου σε μια χαλαρή πολιτική, και κατά βάση, εκλογική συνεργασία, υποβαθμίζει τον πολιτικό ρόλο των Επιτροπών και των αγωνιστών της, την καθιστά ανίκανη να υποδεχτεί αγωνιστές που αναζητούν μια άλλη αριστερά.
Το ΝΑΡ θα συμβάλλει ώστε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να γίνεται όλο και πιο πολύ ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο, με προτεραιότητα στην αυτοτελή πολιτική της παρέμβαση, με εσωτερική ζωή, ενιαίο σχέδιο και παρέμβαση των δυνάμεων της στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, δημοκρατική λειτουργία και αποφασιστικό ρόλο των Επιτροπών και των μελών στην λήψη των αποφάσεών της, πλούσιο θεωρητικό διάλογο και αναζήτηση, με εκδοτικές προσπάθειες και ΜΜΕ, με πολιτιστικές παρεμβάσεις.
Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση αναλαμβάνει τις ευθύνες του για την υστέρηση στα συγκεκριμένα και άλλα πεδία ανάπτυξης κι ενίσχυσης του αυτοτελούς ρόλου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
8. ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Η ύπαρξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί σημαντικό βήμα εμπρός που πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Θέλουμε ισχυρή και επαναστατική ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρωτοπόρα δύναμη του ευρύτερου αγωνιστικού μετώπου αντεπίθεσης – αντιπολίτευσης – ρήξης και ανατροπής, κινητήρια δύναμη στο συσπείρωση δυνάμεων στην κατεύθυνση του ευρύτερου αντικαπιταλιστικού πόλου-μετώπου, όπως ήδη από την Β! Συνδιάσκεψή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουμε αποφασίσει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν είναι, με αυτή την έννοια, το τέλος αλλά η αρχή του δρόμου.
Σήμερα υπάρχουν αναβαθμισμένες δυνατότητες ώστε νέες δυνάμεις αγωνιστές και ρεύματα να υιοθετούν το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και την επαναστατική προοπτική και να προσανατολίζονται στη λογική του πόλου των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής και ανατρεπτικής Αριστεράς. Στην σημερινή εποχή της δομικής και καθολικής κρίσης του καπιταλισμού και της ΕΕ ένα μέτωπο με σταθερή και μακροπρόθεσμη στόχευση, δεν μπορεί παρά να έχει ένα βαθμό στρατηγικής ενότητας, δηλαδή δεν μπορεί παρά να είναι αντικαπιταλιστικό, με επαναστατική και κομμουνιστική ηγεμονία.
Όπως συγκροτήθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αποτέλεσε μια τομή στον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, έτσι και σήμερα νέες δυνάμεις με τις δικές τους διαδρομές και αφετηρίες προσεγγίζουν την ίδια ανάγκη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να είναι «ανοιχτή» στην διαρκή της εξέλιξη, στη συσπείρωση νέων δυνάμεων και ρευμάτων στην λογική του αντικαπιταλιστικού μετώπου. Να βρίσκει δρόμους προσέγγισης και διαλόγου μαζί τους.
Δρόμος για τον αντικαπιταλιστικό πόλο αποτελεί η πολιτική συνεργασία δυνάμεων και αγωνιστών σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντιΕΕ κατεύθυνση.
Η λογική της πολιτικής συνεργασίας δυνάμεων και αγωνιστών της αριστεράς στις σημερινές συνθήκες που το διαχειριστικό ρεφορμιστικό σχέδιο θα μπαίνει σε κρίση και η αδυναμία του ΚΚΕ να παίξει ρόλο στις εξελίξεις από την σκοπιά του κινήματος παραμένει, αποκτά νέα δύναμη και επικαιρότητα.
Θεωρούμε το πολιτικό περιεχόμενο και την εμπειρία της πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ θετική, γιατί συνολικά στρέφονταν ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του κεφαλαίου και της ΕΕ, υιοθετώντας το σύνολο των κόμβων του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Από την άποψη, αυτή πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν βήματα στην προώθηση της πολιτικής συνεργασίας, καταρχήν με την ΜΑΡΣ αλλά και με τις άλλες δυνάμεις που απευθυνόμαστε, τόσο κεντρικά όσο και σε κάθε χώρο που δρα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η λογική αυτή μπορεί να μας ανοίξει δρόμους προσέγγισης, ηγεμονία και συσπείρωσης δυνάμεων από την βάση της διαχειριστικής και ρεφορμιστικής αριστεράς, σε διάκριση τόσο με λογικές «μετακίνησης» της αντικαπιταλιστική Αριστερά προς τις θέσεις του «ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ» ή πλησίον τους, ώστε να «καλύψει το κενό» που άφησε η δεξιά του μετακίνησή ή εχθρότητας στις προς τα αριστερά διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με διαρκή τονισμό της ανεπάρκειά τους όχι για να επιδράσει ή και να ηγεμονεύσει αλλά για να τις καταγγείλει.
9. Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Απ’ αυτή τη σκοπιά αντιμετωπίζουμε και την επικείμενη 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σαν μια Συνδιάσκεψη – τομή για την πολιτική ανασυγκρότηση και επανεξοπλισμό της.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει άμεσα να ξεκινήσει μια ουσιαστική προσυνδιασκεψιακή διαδικασία. Σαν ΝΑΡ έχουμε προτείνει ένα πλατύ και ανοιχτό τρόπο συζήτησης των επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω στις θέσεις και τις διαφορετικές απόψεις, με δημόσιο πολιτικό διάλογο, με εκδηλώσεις και ημερίδες ανάπτυξης και εμβάθυνσης του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Όπως αποφασίστηκε πρόσφατα και στο ΚΣΕ, η 3η Συνδιάσκεψη πρέπει να γίνει στις αρχές Οκτώβρη. Είναι πρόβλημα και μας απασχολεί βαθιά η καθυστέρηση της Συνδιάσκεψης, όπως και η δυσκολία των Επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να λειτουργήσουν και να συνεισφέρουν δημοκρατικά. Αλλά ένα πρόβλημα δεν διορθώνεται με ένα άλλο.
Είμαστε ριζικά αντίθετοι και θεωρούμε υπονομευτική και διαλυτική μια fast –track συνδιάσκεψη που δεν θα λύσει κανένα πολιτικό ζήτημα και θα έχει μόνο αντικειμενικό στόχο την καταγραφή εσωτερικών συσχετισμών και την εκλογή νέων οργάνων. Ούτε βέβαια είμαστε υπέρ μιας αναβολής στο διηνεκές, μέχρις ότου ωριμάσουν συνθήκες ερήμην του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να βγει από την Συνδιάσκεψη πολύ πιο δημοκρατική, με μέτρα ενίσχυσης της δημοκρατίας των Τοπικών Επιτροπών και του ρόλου των οργάνων της. Πιο αυτοτελής πολιτικά και στρατηγικά. Πολύ πιο ενωμένη με λογική και κουλτούρα μιας ισχυρής αυτοδέσμευσης των οργανωμένων δυνάμεων και των αγωνιστών της ότι θα σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις, θα εκφράζονται κατ’ αρχήν στα πλαίσιά τους, θα την «περιφρουρούν» από μια αποκρουστική εσωτερική αντιπαράθεση, την αγνόηση των αποφάσεων ή την ντεφάκτο «διάσπασή της».
Από αυτή την άποψη, η «διάσπαση» σε ψηφοδέλτια κατά την εκλογή των οργάνων της σηματοδοτεί βήμα πίσω –προς την παγίωση των οργανωτικών διαχωρισμών και όχι προωθητικό βήμα προς τη μετωπική της ανάπτυξη, ενώ υποχρεώνει τους ανένταχτους αγωνιστές σε στοίχιση.
10. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι υπόθεση των αγωνιστών της
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δημιουργήθηκε σαν ώριμη ανάγκη δεκαετιών δράσης της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς. Έδειξε ότι η ενωτική διαδικασία συσπείρωσης κοινωνικών και πολιτικών ρευμάτων πάνω σε μια αντικαπιταλιστική βάση με επαναστατική προοπτική δημιούργησε μια νέα «ποιότητα» στις πολιτικές συγκροτήσεις της επαναστατικής αριστεράς. Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε. Με ανοιχτό, συντροφικό, ενωτικό, επαναστατικό πνεύμα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι υπόθεση των αγωνιστών της.
Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε μια ενωτική προσπάθεια υπέρβασης της σημερινής κατάστασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αξιοποιώντας όλα τα θετικά στοιχεία από το δυναμικό και το προγραμματικό φορτίο όλων των δυνάμεων και απόψεων στο εσωτερικό της.
Η ευθύνη μας είναι μεγάλη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των αγωνιστών, των νέων, των εργαζομένων, των ανέργων, όλων όσων στήριξαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και επιθυμούν να αναβαθμίσει τη δράση της, τις πολιτικές της πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση δυνάμεων και τη συμβολή της στους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Σήμερα που η διαχειριστική και ρεφορμιστική Αριστερά απογοητεύει, είναι πολύ σημαντικό μια δυνατή αντικαπιταλιστική, επαναστατική, κομμουνιστική αριστερά να σηκώσει τη σημαία της ελπίδας και της ανατροπής, για να ανοίξει ο δρόμος στο μέλλον.
ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Ιούνης 2015

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *