13 Αυγούστου 2015

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για τη "δωρεά" της Philip morris στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες...
Επιχειρηματικά παιχνίδια με «δωρεές» της PHILIP MORRIS στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας
Οι πολυεθνικοί κολοσσοί άρχισαν «φιλανθρωπική» εκστρατεία ή εξαγοράζουν με ψίχουλα ό,τι δεν τους παραχωρήθηκε εν λευκώ από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τους πολιτικούς φορείς της αστικής διαχείρισης; Πρόσφατα η PHILIP MORRIS Παπαστράτος ΑΒΕΣ προχώρησε σε «δωρεά» 50 ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιφέρεια Θεσσαλίας, για «να χρησιμοποιηθούν από σχολεία της Θεσσαλίας για την αναβάθμιση της διδακτικής διαδικασίας και των εργαστηρίων υπολογιστών», όπως αναφέρει η εταιρία στην επιστολή της.
Με τη «δωρεά» αυτή η PHILIP MORRIS επιδιώκει από τη μία να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την κρατική τοπική διοίκηση (στην περίπτωσή μας με την περιφέρεια Θεσσαλίας), που ούτως η άλλως είναι διαρθρωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα ( «Καλλικράτης», ΕΣΠΑ κ.τ.λ.). Από την άλλη ο πολυεθνικός κολοσσός με το κάλυμμα της «φιλανθρωπίας» επιχειρεί να «βάλει πόδι» στην ίδια την εκπαίδευση διεκδικώντας τόσο την παρέμβαση στο περιεχόμενο και την κατεύθυνση της γνώσης, όσο και τη δημιουργία ενός κοινωνικού εργαστηρίου που θα καθαγιάζει την επιχειρηματικότητα και κατ' επέκταση την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και τον σφετερισμό του κοινωνικού πλούτου από τα σχολικά χρόνια ακόμα.
Η μεθοδικότητα, ο σχεδιασμός και η στόχευση της PHILIP MORRIS σε σχέση με το «φιλανθρωπικό» της έργο, δεν αφήνει περιθώρια για καμία παρερμηνεία των σκοπών της. Σε διάστημα 2 ετών (από το 2013) σύναψε μνημόνιο συνεργασίας για την παροχή δωρεάν εξοπλισμού στο Λιμενικό Σώμα, φτιάχνοντας το έδαφος για τη μετεξέλιξη του σε υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλισης των επιχειρηματικών της συμφερόντων. Στα ίδια πλαίσια δημιούργησε πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία καπνοπαραγωγικών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, γυρνώντας ως ο δολοφόνος στον τόπο του εγκλήματος για να εκμεταλλευτεί ακόμα και τις δωρεές της σε ανθρώπους που η ίδια κατέστρεψε. Σε αυτό το σημείο τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Από το 2003 που η PHILIP MORRIS εξαγόρασε την Παπαστράτος ΑΒΕΣ μέχρι σήμερα, η ελληνική παραγωγή έφτασε από110 εκατ. κιλά/έτος (2005) σε περίπου 26 εκατ. κιλά (2014). Η «επένδυση» της PHILIP MORRIS στη χώρα ουσιαστικά είχε ως στόχο τη μονοπώληση των καπνών ανατολικού τύπου μπασμά γεγονός που επισφραγίζεται και με τη συμφωνία που υπέγραψε η εταιρία με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο του 2013. Το επιχειρηματικό ολιγοπώλιο συμπληρώθηκε με την ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ (Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία) (2012-2013) αλλά και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της ΚΑΠ που τα τελευταία χρόνια μείωσαν τις επιδοτήσεις στα καπνά πάνω από 50%, δείχνοντας τον δρόμο για την έξοδο από την παραγωγή σε εκατοντάδες αγρότες. Μετά από όλα αυτά είναι σαφές πως η PHILIP MORRIS δεν κάνει «δωρεές» ούτε για τη στήριξη της καπνοπαραγωγής, ούτε πολύ περισσότερο για εκείνους που ζουν εργαζόμενοι σε αυτή, αλλά για τα βρώμικα επιχειρηματικά της συμφέροντα.
Όταν λοιπόν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφιζαν σαν συντεταγμένος στρατός την εν λόγω «δωρεά» στην περιφέρεια Θεσσαλίας (περιφερειακό συμβούλιο 28/07), μάλλον θα ήξεραν πολύ καλά πως συνεχίζουν το έργο των κυβερνήσεών τους μετατρέποντας την περιφέρεια Θεσσαλίας σε επιχειρηματικό εταίρο της PHILIP MORRIS, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για επιχειρηματικούς παραδείσους και εργασιακές κολάσεις.
Ως Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία έχουμε βαθιά πεποίθηση πως παραγωγή για τις κοινωνικές ανάγκες και επιχειρηματικότητα και καπιταλιστική κερδοφορία όχι απλά δεν είναι δύο μεγέθη που μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά το ένα καταργεί το άλλο. Η εργαζόμενη πλειοψηφία, οι φτωχοί αγρότες και οι άνεργοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τα φιλοδωρήματα που θα πετάει το κεφάλαιο κατά καιρούς διασκεδάζοντας κιόλας για τη μάχη που θα διεξάγεται για το ποιος θα πρωτοαρπάξει τα ψίχουλα. Θέλουμε όλο το καρβέλι πολύ απλά, γιατί αποτελεί προϊόν της δικής μας εργασίας, του δικού μας μόχθου. Παράλληλα θεωρούμε χυδαία την εξόφθαλμη τάση των επιχειρηματικών ομίλων να παρεμβαίνουν στην εκπαίδευση επιχειρώντας να δημιουργήσουν ιδεολογικούς γενίτσαρους και εργαζόμενους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα της εκμετάλλευσής τους. 
Από αυτή τη σκοπιά η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία καταψήφισε και την εν λόγω «δωρεά». Σε ένα περιβάλλον εξάλλου που διαρκώς φορτώνουν τα βάρη της κρίσης του καπιταλισμού στις πλάτες των φτωχών πιστεύουμε πως μοναδική διέξοδος είναι την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο χάνοντας ιδιοκτησία κέρδη και εξουσία.
  • Με άμεση βαριά φορολόγησή του, κατάργηση της εξωφρενικής φοροασυλίας του
  • εθνικοποίηση βασικών παραγωγικών τομέων
  • επαναλειτουργία των συνεταιριστικών εργοστασίων κάτω από λαϊκό και εργατικό έλεγχο.
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *