17 Ιουνίου 2015

Χρωστάει ο λαός;

Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Διαγραφής του Χρέους Καρδίτσας

Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις δανείζονται για να χρηματοδοτούν την οικονομική ολιγαρχία με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, κρατικές προμήθειες, υπερκοστολογημένα “δημόσια” έργα (με αιώνια διόδια), ολυμπιακές εγκαταστάσεις, πολεμικούς εξοπλισμούς. Και όχι για να καλύψουν τις δαπάνες για δημόσια παιδεία, υγεία, πρόνοια, μισθούς και συντάξεις όπως μας λένε.

Από το 2008 και το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, τα κράτη έχουν δώσει δισεκατομμύρια Ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των δημοσίων ελλειμμάτων, την ανάγκη εκ νέου δανεισμού με ακόμη υψηλότερα επιτόκια, με συνέπεια ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί σήμερα, 5 χρόνια μετά την υπογραφή του Μνημονίου, το χρέος της Ελλάδας να έχει αυξηθεί από 329,5 δις € το 2010 σε 350 δις € το 2014. Ένα χρέος που έχει αποπληρωθεί ξανά και ξανά, αλλά οι κρατούντες συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν σα μοχλό για να φορτώσουν τις ζημιές του χρεοκοπημένου τους συστήματος στις πλάτες της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Μιας πλειοψηφίας που τσακίζεται καθημερινά από την ανεργία, τη φτώχεια, τις άθλιες εργασιακές συνθήκες για όσους έχουν ακόμα δουλειά, τις εξευτελιστικές για τους ηλικιωμένους συντάξεις και παροχές περίθαλψης.

Τι μπορεί να γίνει όμως;Υπάρχει άλλος δρόμος;Μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που κινείται και λειτουργεί η οικονομία;Μπορεί να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση έξω από αυτό το αδηφάγο σύστημα; Μπορούν οι εργαζόμενοι και ο λαός να διαγράψουν τα χρέη που τους φορτώνουν τα αφεντικά τους και χαράξουν μια άλλη πορεία, παίρνοντας τις τύχες τους στα χέρια τους; Η οικονομία είναι τελικά υπόθεση μόνο των “ειδικών”, ή ο καθένας από μας μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι για να πάνε τα πράγματα αλλιώς;

Γι' αυτά κι ακόμα περισσότερα σας καλούμε να συζητήσουμε ανοιχτά την Τετάρτη 17/6 στις 08:30 μ.μ. στο Θεατράκι της πλατείας Πλαστήρα (Παυσιλύπου) μαζί με τους:
     Παναγιώτη Μαυροειδή, από την επιτροπή “Διαγραφή του Χρέους τώρα!”
•     Νίκο Στραβελάκη, οικονομολόγο-λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών
     Όθωνα Κουμαρέλλα, αρχιτέκτονα-συγγραφέα

Πρωτοβουλία Διαγραφής του Χρέους Καρδίτσας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *