02 Ιουνίου 2015

Φεστιβάλ Αναιρέσεις – Να φέρουμε τον κόσμο ανάποδα!

της Έλσας Βαρελίδου, εφημ. "Πριν"
Το φετινό φεστιβάλ των Αναιρέσεων έρχεται να ξανακάνει για ένα τριήμερο το χώρο της Γεωπονικής Σχολής πεδίο συνάντησης της νεολαίας που δεν εφησυχάζει, δεν παραιτείται, δεν σκύβει το κεφάλι! Έρχεται σε μια συγκυρία πρωτότυπη και αντιφατική. Από τη μία μετράμε μόλις 100 μέρες από τις τελευταίες εκλογές, στις οποίες αποφασιστικά ο λαός έδιωξε από την κυβερνητική καρέκλα το μαύρο μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, από την άλλη μετράμε τις μέρες αντίστροφα μέχρι το νέο Μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει πρώτη φορά και η Αριστερά. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για λύση χωρίς ρήξη και φιλολαϊκή πολιτική εντός της φυλακής του ευρώ και της ΕΕ, σαρώθηκαν από έναν κατακλυσμό εκβιασμών από την πλευρά των ΕΕ-ΔΝΤ και τραπεζιτών, οπότε η «ελπίδα που έρχεται» χάνεται στο δρόμο και μετατρέπεται σε «αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις, «έντιμο» συμβιβασμό και θολωμένες «κόκκινες γραμμές».
Καθώς το ελπιδοφόρο ρήγμα που άνοιξε στις συνειδήσεις του κόσμου χάσκει ανεκπλήρωτο και το αίτημα για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία δεν δικαιώνεται, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το φεστιβάλ Αναιρέσεις μάς καλούν να «σκεφτούμε έξω από το κουτί» και να φέρουμε τον κόσμο ανάποδα! Σε μια εποχή όπου οι μάσκες έχουν πέσει και η καπιταλιστική βαρβαρότητα βυθίζει την κοινωνική πλειοψηφία στη φτώχεια και την ανεργία η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή γίνεται όρος για την κοινωνική επιβίωση και αναγκαίο βήμα προκειμένου να βαδίσουμε στο δρόμο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.
Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων φιλοδοξεί να συμβάλει στο εγχείρημα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και του κόσμου του αγώνα να οργανώσει το λαϊκό κίνημα, να αφουγκραστεί και να αναμετρηθεί με τα ερωτήματα της εποχής μας κα να χαράξει σχέδιο αντεπίθεσης και ανατροπής. Θέλει να αποτελέσει χώρο συνεύρεσης και ζύμωσης, να ενισχύσει το διάλογο και τον προβληματισμό μέσα από σειρά εκδηλώσεων, εργαστηρίων αλλά και πολιτιστικών δρώμενων.
Όσον αφορά το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Αθήνα, ανοίγουμε την πρώτη μέρα με το θέμα της πάλης των λαών ενάντια σε φασισμό-ιμπεριαλισμό και της διεθνούς αλληλεγγύης. Το συγκεκριμένο ζήτημα, ούτως ή άλλως συνυφασμένο με την ιστορία της ανθρωπότητας από τον 20ό αιώνα, επικαιροποιείται και παίρνει μέσα στη σημερινή παγκόσμια καπιταλιστική κρίση σάρκα και οστά. Τόσο ο ηρωικός αγώνας του λαού της Ουκρανίας απέναντι στη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου, που στηρίζεται από ΗΠΑ και ΕΕ, όσο και η συγκλονιστική μάχη που έδωσαν και κέρδισαν κούρδοι και κούρδες αντάρτισσες απέναντι στους ισλαμοφασίστες του ISIS δείχνουν ότι οι λαοί μπορούν να νικούν με το όπλο τον αποφασιστικό μαζικό αγώνα και να προκαλούν κινήματα αλληλεγγύης και καραβάνια βοήθειας με στήριξη από την Αριστερά, φορείς και σωματεία σε διάφορες χώρες της Ευρώπη. Αλλά και οι εξελίξεις στη γειτονική μας Τουρκία θα τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης. Έτσι θα είμαστε σε θέση να ακούσουμε εμπειρίες από συντρόφους και αγωνιστές από εκεί, να συζητήσουμε την κατάσταση, τη συνέχειά της και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συμβάλουμε.
Το Σάββατο ανοίγουμε τη συζήτηση για το αναγκαίο πρόγραμμα και την οργάνωση που πρέπει να έχουν το κίνημα και η αντικαπιταλιστική Αριστερά, προκειμένου να μπορέσουν να βγουν σε θέση αντεπίθεσης απέναντι σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του, σπάζοντας την αναμονή και την ανακωχή. Η ιστορία μάς πετάει και πάλι το γάντι: ή που θα αρκεστούμε σε μισόλογα, θα υποταχθούμε στη «σοφία» των αγορών, της ΕΕ και του ΔΝΤ και θα δεχτούμε να πληρώσουμε το ληστρικό χρέος μετρώντας καινούργια Μνημόνια ή που θα προτάξουμε τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις μας, θα δημιουργήσουμε τις δικές μας δομές αγώνα και αλληλεγγύης και θα επιδιώξουμε ο λαϊκός παράγοντας να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.
Τέλος, την Κυριακή συζητάμε με αφορμή τα 70 χρόνια από το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη, για το μήνυμα μιας χαμένης επανάστασης που όμως κέρδισε τη ψυχή του λαού και άφησε ανάγλυφο αποτύπωμα μέχρι σήμερα. Θέλουμε τόσο να φωτίσουμε το διεθνές και εθνικό πλαίσιο της περιόδου κρατώντας πλούσια συμπεράσματα όσο και να μιλήσουμε για το πάντα επίκαιρο εκείνο πνεύμα της Αριστεράς του ανυπότακτου αγώνα, του μη συμβιβασμού, της πλατιάς απεύθυνσης, που σχεδιάζει και δρα με πίστη ότι μπορούμε να νικήσουμε. Το ιστορικό φορτίο αυτής της Αριστεράς αναζητά έκφραση στο σήμερα και είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Επιπλέον στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις, συζητήσεις και εργαστήρια με θέματα πολιτικής, πολιτισμού, περιβάλλοντος κ.ά., καθώς κι ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με άποψη και ανεβασμένες στροφές!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *