16 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ATTACK // για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 9/6

VOUCHER, ΠΕΝΤΑΜΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΕΡΓΙΑ; ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Την Τρίτη 9/6 πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας απλήρωτων εργαζόμενων σε προγράμματα voucher. Η κινητοποίηση που διοργανώθηκε από τη Σύσκεψη απλήρωτων voucherαδων και συλλογικοτήτων εργαζόμενων και ανέργων συνέπεσε με άλλη κινητοποίηση απλήρωτων εργαζόμενων από σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και ΕΠΑΣ για το ίδιο ακριβώς θέμα. Γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση που κάναμε ως ATTACK ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζόμενων που εμπλέκονται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ είναι γενικευμένες και αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης ελέω διαπραγμάτευσης.
Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι έδωσαν δυναμικό παρόν σε μια συγκέντρωση που κράτησε αρκετές ώρες. Εξαιτίας της «κωλυσιεργίας από πλευράς υπουργείου να δεχτεί αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, προκειμένου να εκθέσουν στον Υπουργό τα φλέγοντα ζητήματα, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση αλλά χάρης την επιμονή των συγκεντρωμένων η αντιπροσωπεία της σύσκεψης συναντήθηκε τελικά με την αναπληρώτρια υπουργό Ρ. Αντωνοπούλου (η οποία δεν έλειπε στο εξωτερικό μαζί με τον υπουργό, όπως αρχικά μας είχε επισημανθεί). Παρόμοιας μεταχείρισης έτυχε και η αντιπροσωπεία των απλήρωτων εργαζόμενων των σχολών του ΟΑΕΔ-ΕΠΑΣ.
Στη συνάντηση με την αν. Υπουργό και το επιτελείο της, περίσσεψαν από την πλευρά του υπουργείου οι διαβεβαιώσεις για τις καλές προθέσεις της νέας ηγεσίας, ενώ δεν υπήρξε καμία σαφής δέσμευση επί των ζητημάτων που έθεσε η σύσκεψη! 
Για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές παρουσιάστηκε το γνωστό – από τηλεφωνικές επικοινωνίες απλήρωτων voucherαδων – θολό χρονοδιάγραμμα πληρωμών που προβλέπει την οριστική εξόφληση των δεδουλευμένων το συντομότερο δυνατόν (καλό Οκτώβριο, κοντολογίς). Η νέα ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη, αφήνοντας για μήνες απλήρωτους τους voucherαδες. Με αυτό τον τρόπο και ανεξαρτήτως προθέσεων νομιμοποιείται κάθε εργοδότης να καθυστερεί την καταβολή μισθού στους εργαζόμενους του, αφού η ίδια η κυβέρνηση πράττει αναλόγως.
Στην απαίτηση μας άμεσα να ανεξαρτητοποιηθούν οι πληρωμές των εργαζόμενων στα προγράμματα ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του γραφειοκρατικού μηχανισμού που συγκροτούν ΕΣΠΑ-ΟΑΕΔ-ΚΕΚ και υπουργείο, που αποδεικνύεται συστηματικά ανίκανος να καταβάλλει εγκαίρως τα χρήματα μας. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Αυτό δε γίνεται! Δεν προβλέπεται από το ΕΣΠΑ.» 
Όταν έγινε λόγος για την απαράδεκτη οδηγία υπ’ αριθ. 2954/77 28-1-2013, που εξέδωσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου εργασίας – ως απάντηση σε ερώτηση του ΟΑΕΔ, αναφορικά με τα δικαιώματα των «ωφελούμενων» και την υπαγωγή τους στο εργατικό δίκαιο, διαπιστώσαμε με έκπληξη την άγνοιά της αν. υπουργού και του επιτελείου της. Την ενημερώσαμε λοιπόν ότι στη συγκεκριμένη οδηγία καθίσταται σαφές προς τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων ότι οι «ωφελούμενοι» είναι εργαζόμενοι με «σχέση εργασίας ειδικού σκοπού» και άρα οι διατάξεις του εργατικού δικαίου δεν τους προστατεύουν. Η δική μας απαίτηση είναι άμεσα να εκδοθεί νέα οδηγία, η οποία να γνωστοποιηθεί όχι μόνο στους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων αλλά και στις επιθεωρήσεις εργασίας. Οδηγία στην οποία θα γίνεται σαφές ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ δεν είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, αλλά έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταργηθεί η παράγραφος Α του άρθρου 89 του ν. 3996/2011(ΦΕΚ 170/Α/5-8-2011) που κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση. Για εμάς αυτό είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση και θα έπρεπε να το έχει πράξει χτες!
Οι καθυστερήσεις και οι αναβολές στο απροσδιόριστο μέλλον αυτών των κινήσεων, απλά επιβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να συγκρουστεί με τον εργασιακό μεσαίωνα. Δεσμευμένη εντός των πλαισίων του ΕΣΠΑ, απλά συνεχίζει με ελάχιστες εξωραϊστικές ρυθμίσεις την ίδια ακριβώς πολιτική.
Τέλος, όπως αναφέρει και το Δελτίου Τύπου της Σύσκεψης απλήρωτων voucherαδων και συλλογικοτήτων εργαζόμενων και ανέργων «κάτω από τις πιέσεις μας, αν και δεν δεσμεύτηκαν ποτέ ρητά, καταφέραμε σε ορίζοντα 10ημερών να πάρουμε απαντήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων μας, την κατάργηση των παρακρατήσεων από το επίδομα, καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση στα ΜΜΜ για τους ανέργους και την διαγραφή των προστίμων τους.» Μαζί με όσα αναφέρονται παραπάνω, ως ATTACK θα επανέλθουμε με νέα συγκέντρωση στο υπουργείο εργασίας την οποία θα σχεδιάσει η Σύσκεψη.
Ο αγώνας μας για τα δικαιώματα της νέας γενιάς στην εργασία και ευρύτερα, ο αγώνας για να σπάσει ο εργασιακός μεσαίωνας δε σταματά στο τάδε ή το δείνα νομοσχέδιο. Θα πρέπει παντού να στηθούν εστίες αντίστασης στην εργοδοτική ασυδοσία που βρίσκει πατήματα με όλα αυτά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Στόχος της ATTACK είναι η συνολική αναμέτρηση με το καθεστώς σύγχρονης δουλείας, μέσα από τη διαμόρφωση μιας ζώνης δικαιωμάτων, αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Νέα Συνέλευση Attack την Πέμπτη 18/6 στις 19.00 στα γραφεία του ΣΜΤ (Ερμού και Φωκίωνος 11, Σύνταγμα)

στοιχεία επικοινωνίας: againstmodernslavery@gmail.com / 6987802255
ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια www.attack.org.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *