19 Απριλίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15/4

Η υποθεση της ΒΙΟΜΕ εχει φτασει σε οριακο σημειο σε καθε επιπεδο:κινηματικο, πολιτικο και νομικο. Μετα το προσφατο καραβανι αλληλεγγυης που σηματοδοτησε τοσο μια (λογικη) κοπωση του εγχειρηματος, οσο και μια προσπαθεια ανοιγματος και επαφης με το υπολοιπο εργατικο κινημα, θα κριθει το επομενο διαστημα η συνεχεια και ο δρομος που θα παρει. Μεσα στον Μαη θα υπαρξουν εξελιξεις στο νομικο κομματι, το οποιο ειναι εξαιρετικα περιπλοκο. Οι πιθανοτητες δεν ειναι καλες οσον αφορα ζητηματα που εχουν να κανουν με το εργοστασιο και τον πλειστηριασμο. Οι εργαζομενοι δηλωνουν οτι θα συνεχισουν την παραγωγη ανεξαρτητα απο την αποφαση. Το "νομικο τμημα" που ειναι ολοκληρωτικα ΣΥΡΙΖΑ εχει ουσιαστικα αυτονομηθει απο το σωματειο και την πρωτοβουλια αλληλεγγυης. Μεχρι ενος σημειου αυτο ειναι λογικο, ωστοσο αποτελει παγια τακτικη του ΣΥΡΙΖΑ να υποβιβαζει κινηματα με νομικιστικες διαδικασιες. Καθως ομως ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι κυβερνηση πλεον και εχει και το μαχαιρι και το πεπονι, το νομικο μερος θα μπορουσε ουσιαστικα να λυθει απο πολιτικες πρωτοβουλιες και να μην λειτουργει ως προπετασμα καπνου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το εγχειρημα της ΒΙΟΜΕ δεν ειναι πλεον ζητημα εργατικου ελεγχου ή αυτοδιαχειρισης. Ειναι μια "συνεργατικη" προσπαθεια και για την κυβερνηση θα αποτελεσει παραδειγμα για αναπτυξη της "κοινωνικης οικονομιας". Το σημειο αυτο χωραει πολυ συζητηση που πρεπει να κανουμε και στην οργανωση καθως, εφοσον τα πραγματα εξελιχθουν συμφωνα με το πολιτικο σχεδιο του ΣΥΡΙΖΑ ,θα εχουμε να αντιμετωπισουμε στο μελλον μια κατασταση που δεν θα ειναι ευκολα διαχειρισιμη. Ηδη στην ΕΕ η "κοινωνικη επιχειρηματικοτητα" (στην Ελλαδα με την μορφη των ΚΟΙΝΣΕΠ) απασχολει 14 εκ, εργαζομενους (το 6% του συνολου του εργατικου δυναμικου) και προβαλλεται ως απαντηση στην κριση και την μαζικη ανεργια.

Πριμοδοτουνται μαλιστα συγκεκριμενοι κλαδοι ενω παραλληλα υποκαθιστουν και δομες που μεχρι τωρα καλυπτε το συρικνουμενο κοινωνικο κρατος. Φυσικα η ΒΙΟΜΕ δεν μπορει να αντιμετωπισθει υπο αυτο πρισμα, ωστοσο η τακτικη του ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικα θα την υποβιβασει σε μια ακομα ΚΟΙΝΣΕΠ. Ενδεχομενως αυτο να μην ειναι η πιο ασχημη εξελιξη για τους εργαζομενους και αυτο ειναι σεβαστο, ωστοσο θα ειναι πολιτικο λαθος να αντιμετωπισουμε την ΒΙΟΜΕ ως μια χαμενη υποθεση.
- Για την αμεση συγκυρια: το σημαντικοτερο ειναι οτι οι εργαζομενοι εχουν καταλαβει οτι η απομονωση τους απο τους αλλους εργατικους αγωνες ειναι αδιεξοδη. Παρα τις αντιδρασεις απο πλευρες της πρωτοβουλιας αλληλεγγυης κινουνται με μια λογικη ανοιχτου συντονισμου σε επιπεδο σωματειων. Το μεγαλυτερο εμποδιο σε αυτην την κατευθυνση ειναι οι ομαδες της αναρχιας που αντιδρουν βαζοντας ζητηματα οπως πχ η συμμετοχη των σχολικων φυλακων που αντιμετωπιζονται περιπου ως μπατσοι (!). Για διαφορους λογους παντως το κλιμα δεν ειναι καθολου καλο και υπαρχουν εσωτερικα ζητηματα με τη σταση συγκεκριμενων ομαδων (ΑΚ Αθηνας) ενω η αντιστοιχη πρωτοβουλια αλληλεγγυης στην Αθηνα εδω και πολυ καιρο κανει "συνελευσεις" με 4 ατομα. Το μελλον της προσπαθειας συντονισμου θα κριθει στην συνελευση της επομενης Κυριακης στο εργοστασιο οπου παραλληλα θα γινει παζαρι προιοντων και λαικο γλεντι. Στη συνελευση θα αποφασιστει και η συμμετοχη στην Πρωτομαγια. Εμεις καναμε παρεμβαση σαν σωματειο βιλιου-χαρτου και θα συμμετεχουμε και στην συνελευση της κυριακης. Ειναι κρισιμο να στηριξουμε την συνελευση, ευκολα μπορει να εκφυλιστει αλλα δεν εχουμε ετσι κι αλλιως να χασουμε κατι, η ανεξαρτητη συγκεντρωση στην καμαρα ειναι δεδομενη, αυτο που θα κριθει θα ειναι η δυναμικη που θα εχει. Στο εσωτερικο της πρωτοβουλιας και του εν δυναμει συντονισμου η πιεση ειναι διπλη. Απο τη μια η αδιεξοδη γραμμη της αναρχιας και απο την αλλη η προσπαθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εγκολπωσει αυτα τα κινηματα.

Οι δυο αυτες γραμμες ενω φαινομενικα συγκρουονται στην πραξη επικοινωνουν ως συγκοινωνουντα δοχεια καθως και οι δυο αρνουνται την πολιτικη διασταση του εργατικου κινηματος. Στην παρουσα φαση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρησει να διαλυσει καθε προσπαθεια εργατικου συντονισμου και ειδικοτερα για την Πρωτομαγια θα προσπαθησει να βαλει παγο στην συμμετοχη σχολικων φυλακων και ΕΡΤ σε συγκεντρωση στην Καμαρα. Εμεις μιλαμε με το αγωνιστικο κομματι και εχουμε αποκτησει σταθερους δεσμους με αυτο που αποτελει αλλωστε και την συντριπτικη πλειοψηφια. Σαν ΝΑΡ μιλαμε απευθειας με τους αγωνιστες κρικους αυτων των αγωνων (Μακης-ΒΙΟΜΕ, Μανωλης-σχολικοι φυλακες, δημοσιογραφοι Ασυνταχτου απο ΕΡΤ). Η προσπαθεια που εχουμε ξεκινησει και με τον συντονισμο σχηματων-παρεμβασεων δημοσιου και ιδιωτικου τομεα θα βοηθησει στην αγωνιστικη ταξικη κατευθυνυνση που ειναι αναγκαια για την εμφανιση με μαζικους ορους του εργατικου παραγοντα στο προσκηνιο με αφετηρια την Πρωτομαγια και επομενο σταθμο τον Ιουνη.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΒΙΟΜΕ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *