19 Δεκεμβρίου 2014

Μεσαιωνικά βασανιστήρια διά χειρός CIA

Μεσαιωνικά βασανιστήρια διά χειρός CIA Άρης Χατζηστεφάνου, εφημ."Πριν"
Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, οι διευθυντές της CIA κι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στο εδώλιο ειδικών δικαστηρίων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Μια κλεφτή ματιά στα μεσαιωνικά βασανιστήρια που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ αλλά και στη βαθιά σήψη του αμερικανικού κράτους κατάφερε να ρίξει η ανθρωπότητα με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι καμία από τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να περιγράψει τα μεσαιωνικά χαρακτηριστικά των βασανιστηρίων που πραγματοποιούσε το αμερικανικό κράτος αλλά και το μέγεθος της γιγαντιαίας επιχείρησης συγκάλυψης η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή ήδη από το 2012. Η σύνοψη της έκθεσης περιλαμβάνει ιστορίες ανθρώπων με σπασμένα πλευρά που παρέμεναν δεμένοι σε τοίχους 17 ημέρες και/ή υποβάλλονταν σε εικονικές εκτελέσεις, σοδομισμό, βιασμούς, προσομοίωση πνιγμού, στέρηση ύπνου, τεχνητή πρόκληση υποθερμίας κ.ο.κ
Η Ελλάδα, όπως και δεκάδες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έπαιξε φυσικά το δικό της ρόλο στο όργιο βασανιστηρίων, επιτρέποντας σε τουλάχιστον 64 αεροσκάφη της CIA να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο και ελληνικά αεροδρόμια, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο ακριβής ρόλος των ελληνικών αρχών ασφαλείας στην απαγωγή, την ανάκριση και το βασανισμό ξένων υπηκόων κατ’ εντολή της Ουάσιγκτον.
Η ευθύνη των βασανιστηρίων βαρύνει την κορυφή της αμερικανικής διοίκησης ξεκινώντας από τον πρώην πρόεδρο Τζ. Μπους και τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι και φτάνοντας σε όλους τους διευθυντές της CIA και τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι οποίοι θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στο εδώλιο ειδικών δικαστηρίων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει απόδοση ευθυνών για κανέναν από τους δράστες, ενώ φυσικά ουδείς σοβαρός αναλυτής πιστεύει ότι θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, όπως αυτό μορφοποιήθηκε μετά τις δίκες της Νυρεμβέργης για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πιο «σκληρή» τιμωρία που προτάθηκε τα τελευταία 24ωρα μέσα από τις σελίδες των Νιου Γιορκ Τάιμς ήταν ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Τζορτζ Τένετ θα πρέπει να επιστρέψει το Μετάλλιο της Ελευθερίας που έλαβε από τον πρόεδρο Μπους στην τελετή συνταξιοδότησής του.
Όπως έγινε γνωστό, όχι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παρενέβη προσωπικά ώστε να αναβληθεί περαιτέρω η δημοσιοποίηση της έκθεσης, αλλά στελέχη της CIA εισήλθαν στους υπολογιστές της επιτροπής επιχειρώντας να καταστρέψουν αρχεία. Η CIA είχε ήδη προλάβει να καταστρέψει τεράστιο όγκο δεδομένων προτού ξεκινήσει η έρευνα του Κογκρέσου από την οποία ούτως ή άλλως κυκλοφόρησε μια σύνοψη 500 σελίδων και όχι το σύνολο των 6.200 σελίδων. Ακόμη κι από αυτό που κυκλοφόρησε όμως η CIA διέγραψε επισήμως περίπου το 15% του κειμένου.
Αν η ανθρωπότητα έφριξε με τα «ψίχουλα» πληροφοριών που δημοσιοποιήθηκαν, φοβάται κανείς να σκεφτεί τι θα είχε συμβεί αν κυκλοφορούσε το σύνολο του υλικού. Παρά τη σχεδόν ηρωική προσπάθεια μελών της επιτροπής να συλλέξουν και να παρουσιάσουν το υλικό, είναι προφανές ότι καμία αστική δημοκρατία δεν έχει σοβαρούς μηχανισμούς αυτοελέγχου και μόνο με «παράνομες» διαρροές, τύπου Ασάνζ και Σνόουντεν, μπορεί να λάμψει η αλήθεια.
Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια περίοδο που το αμερικανικό κράτος αποδεικνύει ότι σταδιακά εισάγει και στο εσωτερικό των ΗΠΑ τη «γνώση» την οποία απέκτησε την τελευταία δεκαετία από τον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, η χρήση ακόμη και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια κοινωνικών ταραχών και η εν ψυχρώ εκτέλεση πολιτών βάσει του δόγματος «πρώτα πυροβολούμε, μετά ρωτάμε» αναπτύσσονταν για χρόνια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν προτού χρησιμοποιηθούν εναντίον του ταξικού εχθρού και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται σε εξέλιξη κολοσσιαία επιχείρηση συγκάλυψης και διαστρέβλωσης ακόμη και των ψηγμάτων της πραγματικότητας στη σύνοψη της έκθεσης. Η «γραμμή» που δίνει ο Λευκός Οίκος στα αμερικανικά ΜΜΕ και αναπαράγεται από τις αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο μέσω επιλεγμένων δημοσιογράφων είναι ότι η έκθεση έδειξε μια άσχημη στιγμή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας αλλά παρουσίασε και το μεγαλείο της αμερικανικής δημοκρατίας που προχώρησε στις αποκαλύψεις.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι της CIA «κάρφωσαν» τις τελευταίες ημέρες τους πολιτικούς προϊσταμένους τους λέγοντας ότι είχαν ενημερώσει τουλάχιστον 40 φορές το Κογκρέσο για αρκετά από τα βασανιστήρια (συμπεριλαμβανομένου του εικονικού πνιγμού) χωρίς κανένας να αντιδράσει. Όσοι λοιπόν έπεσαν από τα σύννεφα την τελευταία βδομάδα απλώς ψεύδονται. Καμία δικαιολογία βέβαια δεν υπάρχει και για τα αμερικανικά και «συμμαχικά» Μέσα Ενημέρωσης τα οποία νομιμοποιούσαν τα βασανιστήρια για περισσότερο από μια δεκαετία.
Κάποιοι ξεχνούν τα πρωτοσέλιδο του Εκόνομιστ με τα οποία το βρετανικό περιοδικό άνοιγε τη συζήτηση αν έπρεπε να βασανίζονται οι ύποπτοι τρομοκρατίας, προσπαθώντας όπως έλεγε να φέρει σε ισορροπία τα υπέρ (!) και τα κατά. Ποιος ξεχνά ότι ολόκληρη η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος λειτούργησε σε διατεταγμένη υπηρεσία για το Πεντάγωνο και τη CIA προσπαθώντας να νομιμοποιήσει τα βασανιστήρια μέσα από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως το Homeland και παλαιότερα το 24 με τον Κίφερ Σάδερλαντ – το οποίο μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο επεισοδίων το 2015.
Όπως και η Γερμανία του Χίτλερ έτσι και η Αμερική του Ομπάμα και του Μπους δεν θα είχαν καταφέρει να επαναφέρουν τον ανθρώπινο πολιτισμό στο Μεσαίωνα χωρίς τη συνενοχή χιλιάδων πολιτικών, διπλωματών, δημοσιογράφων αλλά και σκηνοθετών ή ηθοποιών. Όλων δηλαδή όσων ασπάστηκαν αυτό που η Χάνα Άρεντ αποκαλούσε «κοινοτοπία του κακού».

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *