31 Δεκεμβρίου 2014

ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αποφασιστικά και δημοκρατικά

του Γιάννη Φωτίου, εφημ. "Πριν"

Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 23 Δεκέμβρίου, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή (ΚΣΕ) της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., πέρα από την ανακοίνωσή της για την «Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πολιτικές εξελίξεις»   προχώρησε σε «μέτρα προετοιμασίας της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για τις επικείμενες πολιτικές μάχες» καθώς και σε εκτιμήσεις «για την αριστερή ανατρεπτική πολιτική συνεργασία», η οποία, όπως αναφέρεται, κινείται «στο πλαίσιο της συνολικής κατεύθυνσης της 2ης Συνδιάσκεψης για τον πόλο – μέτωπο της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς με τις ευρύτερες ανατρεπτικές δυνάμεις, υπό την ηγεμονία του αντικαπιταλιστικού μεταβατικού προγράμματος». Στη βάση αυτή -συνεχίζει η απόφαση- και «με σεβασμό στις ιδιαίτερες στρατηγικές, πολιτικές και μετωπικές απόψεις των άλλων δυνάμεων», η ΚΣΕ της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. προχώρησε σε συναντήσεις με άλλες οργανώσεις, αλλά και σε πρωτοβουλίες «από τα κάτω» (οι οποίες εκτιμά ότι προωθήθηκαν αδύναμα, με ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα την πρωτοβουλία της Τοπικής Επιτροπής Περιστερίου). Η απόφαση διαπιστώνει «θετικές τοποθετήσεις – μετατοπίσεις από πλευράς ορισμένων δυνάμεων κι αγωνιστών, αλλά και σοβαρές διαφορές από πλευράς άλλων». Εκτιμά «ως ελπιδοφόρο το μέχρι τώρα απολογισμό». Καλεί σε «τελική συνάντηση των δυνάμεων και των αγωνιστών που συμφωνούν», αύριο Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, «για τη διατύπωση της πολιτικής συμφωνίας και για τους όρους της εκλογικής συνεργασίας, στο βαθμό που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές».

Από τις συναντήσεις με την «Πρωτοβουλία για μια Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση», η ΚΣΕ «διαπιστώνει συμφωνία στη βάση της πρότασης και του πλαισίου της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., που δίνει τη δυνατότητα για μια πολιτική και εκλογική συνεργασία μαζί της». Από τις συναντήσεις με το ΕΕΚ, διαπιστώθηκαν «σοβαρές διαφορές», που κατά τη γνώμη της ΚΣΕ, «μπορούν να ξεπεραστούν» και για αυτό «προτείνει την αναβάθμιση της διεθνιστικής πλευράς σε αντίθεση με τις εθνικιστικές απόψεις γύρω από το ζήτημα της εξόδου από την ΕΕ» και τη διερεύνηση, μαζί και με τις άλλες δυνάμεις, «διατυπώσεων για την προοπτική μιας εξουσίας των εργαζομένων, παραμένοντας στο βασικό πνεύμα του προτεινόμενου πολιτικού πλαισίου». Η ΚΣΕ συμφωνεί με την αποτύπωση της αυτοτέλειας της κάθε δύναμης σε όλα τα επίπεδα, αλλά «δεν συμφωνεί με επιλεκτικό αποκλεισμό άλλων δυνάμεων στις οποίες απευθύνεται η πρόταση».

Από την άλλη πλευρά, εκτιμά σαν θετική την ανταπόκριση του επιστημονικού συλλόγου «Γ. Κορδάτος», ενώ με την ΟΚΔΕ και το ΚΚΕ (μ-λ) διαπιστώθηκε η αδυναμία συμφωνίας στην πλευρά της πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας αλλά και η δυνατότητα αναβαθμισμένης κοινής δράσης στο μαζικό κίνημα και σε πολιτικά μέτωπα. Η ΚΣΕ αποφάσισε να απευθυνθεί και στον «Εργατικό Αγώνα». Καλεί, επίσης, σε εντατική προώθηση των ιδιαίτερων πρωτοβουλιών στη βάση από τις Τοπικές και Κλαδικές Επιτροπές.
Παράλληλα, προχωρά στην άμεση προετοιμασία της αυτοτελούς πολιτικής εκλογικής παρέμβασης της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, με τη δική της εκλογική διακήρυξη και αφίσα, καθώς και τη «συζήτηση για τους υποψηφίους της με μετωπικό πνεύμα και σεβόμενη τις άλλες δυνάμεις της πολιτικής εκλογικής συνεργασίας, χωρίς να υποτιμά τη δράση στο εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα σε αυτό το διάστημα».
«Λόγω των εξαιρετικής ταχύτητας των εξελίξεων και των ασφυκτικών χρονικών ορίων», η ΚΣΕ αποφάσισε «την αναβολή της 3ης Συνδιάσκεψης που ήταν προγραμματισμένη για τις 17-18/1/15».

Ταυτόχρονα, «λόγω των κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων τις οποίες καλείται να λάβει δημοκρατικά και συντροφικά το σύνολο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.», όπως αναφέρεται, η ΚΣΕ αποφάσισε νέα έκτακτη συνεδρίαση μεθαύριο Τρίτη 30 Δεκεμβρίου, η οποία «θα εισηγηθεί την τελική πρόταση για την εκλογική παρέμβαση και την προώθηση της πολιτικής εκλογικής συνεργασίας σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με βάση το αποτέλεσμα της καταληκτικής σύσκεψης της 29/12». «Προσφεύγοντας στη βάση και τα μέλη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – συνεχίζει η απόφαση- η ΚΣΕ καλεί όλες τις Τοπικές και Κλαδικές Επιτροπές σε μαχητικές και ενωτικές συνελεύσεις στο διάστημα 2 – 5/1/15, οι οποίες θα συζητήσουν και αποφασίσουν πάνω στις εισηγήσεις της ΚΣΕ». Τέλος, καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση του ανώτερου οργάνου μεταξύ των συνδιασκέψεων, του Πανελλαδικού Συντονιστικού (ΠΣΟ), στις 6/1/15, «που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, έχοντας γνώση της θέλησης της βάσης της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.».

Η απόφαση αυτή στηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ανένταχτους της ΚΣΕ της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., με τις ιδιαίτερες φυσικά απόψεις τους, εκτός από το ΣΕΚ και την ΟΚΔΕ, οι οποίες έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και προτάσεις. Έλαβε 11 ψήφους στους 16 παρόντες και υπερβαίνει το αναγκαίο καταστατικό όριο των δύο τρίτων για σημαντικές πολιτικές αποφάσεις (όλες οι αποφάσεις και απόψεις στην ιστοσελίδα www.antarsya.gr).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *