26 Δεκεμβρίου 2014

Συναντήσεις και διάλογος των δυνάμεων της ανατρεπτικής αριστεράς

πηγή, Narnet
Όπως τονίστηκε και στην πρόσφατη απόφαση της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, μέσα στις πυκνές και εξαιρετικά πολύπλευρες πολιτικές εξελίξεις επιτακτική σημασία αποκτά η προώθηση της πολιτικής συνεργασίας, όπως αποφασίστηκε και στο Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ και στο ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όπως το μαύρο μέτωπο επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική, έτσι και η αντικαπιταλιστική και επαναστατική αριστερά πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του κινήματος και αποφασιστικής εκδήλωσης βημάτων για την πολιτική συνεργασία για την άλλη Αριστερά.
Έτσι, στην τελευταία συνεδρίασή του, το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφάσισε να απευθύνει πρόταση για την αναβαθμισμένη κοινή δράση, την πολιτική και εκλογική συνεργασία των αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιΕΕ ανατρεπτικών δυνάμεων της Αριστεράς, στο πλαίσιο της συνολικής κατεύθυνσης της 2ης Συνδιάσκεψης για τον πόλο – μέτωπο της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς με τις ευρύτερες ανατρεπτικές δυνάμεις, υπό την ηγεμονία του αντικαπιταλιστικού μεταβατικού προγράμματος.
Στη βάση αυτή και με σεβασμό στις ιδιαίτερες στρατηγικές, πολιτικές και μετωπικές απόψεις των άλλων δυνάμεων, η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προχώρησε σε συναντήσεις με την ΟΚΔΕ, το ΕΕΚ, την Πρωτοβουλία για μια Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση, τον σύλλογο μαρξιστικής σκέψης «Γ. Κορδάτο» και το ΚΚΕ (μ-λ), που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συναντήσεις, αλλά και σε πρωτοβουλίες «από τα κάτω», οι οποίες προωθήθηκαν αδύναμα, με ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα την πρωτοβουλία της Τοπικής Επιτροπής Περιστερίου. Διαπιστώνει θετικές τοποθετήσεις -μετατοπίσεις από πλευράς ορισμένων δυνάμεων κι αγωνιστών, αλλά και σοβαρές διαφορές από πλευράς άλλων δυνάμεων. Εκτιμά ως ελπιδοφόρο το μέχρι τώρα απολογισμό. Θα συνεχίσει εντατικά τις συναντήσεις και το διάλογο με όσους αποδέχονται ως βάση συζήτησης την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ΚΣΕ καλεί σε τελική συνάντηση αυτών των δυνάμεων και των αγωνιστών τη Δευτέρα 29/12/14, για τη διατύπωση της πολιτικής συμφωνίας και για τους όρους της εκλογικής συνεργασίας, στο βαθμό που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις για ενημέρωση σχετικά με την πορεία των συζητήσεων, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι παρακάτω κοινές ανακοινώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις δυνάμεις με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν διμερής συναντήσεις:

Κοινή ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Συλλόγου διάδοσης μαρξιστικής σκέψης Γ. Κορδάτος

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 21/12/14 η συνάντηση αντιπροσωπειών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του «Συλλόγου διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ» που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Στη συνάντηση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσίασε την πρότασή της για την αναβαθμισμένη κοινή δράση, την πολιτική και εκλογική συνεργασία των αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιΕΕ και ανατρεπτικών δυνάμεων της Αριστεράς σε διαχωρισμό από τις αδιέξοδες πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Κοινή ήταν η εκτίμηση για την ανάγκη συσπείρωσης όλων των μαχόμενων αριστερών δυνάμεων που θέλουν να εκφράσουν τις εργατικές λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα απέναντι στην επίθεση μεγάλου κεφαλαίου και ιμπεριαλισμού και οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χαράξει τέτοια πορεία καθώς κινείται εντός του πλαισίου της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ.
Οι εκπρόσωποι του συλλόγου Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ, ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την ανάγκη δημιουργίας μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα βασίζεται σε ένα πλαίσιο αντιιμπεριαλιστικών και αντιμονοπωλιακών θέσεων οι οποίες θα κωδικοποιούνται σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα που θα έχει ως αιχμές τη διαγραφή του χρέους, την κατάργηση της μνημονιακής πολιτικής, τη ρήξη με την ΕΕ, την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας έτσι ώστε να χαραχθεί φιλολαϊκή αναπτυξιακή πορεία. Από αυτή τη σκοπιά, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διεργασίες για την προώθηση της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Συμφωνήθηκε, επίσης, η συνέχιση των επαφών μεταξύ των δυο πλευρών.

Κοινή ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ- Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση

Πολιτική συμφωνία ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση
Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στις 24/12/2014 αντιπροσωπείες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Πρωτοβουλίας για μια Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση συμφώνησαν ότι η επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων και οι μάχες που έχουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την πολιτική συνεργασία όλων των ανατρεπτικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων και αγωνιστών της Αριστεράς που θα έχει στο κέντρο της αφενός μεν την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, αφετέρου δε τη σύγκρουση με τη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική, τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την ταπεινωτική ευρωεπιτροπεία και το αυταρχικό καθεστώς μόνιμης έκτακτης ανάγκης. Μια συνεργασία που θα διαχωρίζεται έμπρακτα από την πολιτική-κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και την αδιέξοδη γραμμή του ΚΚΕ με στόχο τη μετωπική προοπτική μιας άλλης Αριστεράς.
Βασικοί άξονες του πλαισίου αυτής της πολιτικής συνεργασίας συμφωνήθηκαν:
1. Η ριζική αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου, υπέρ της εργασίας και σε βάρος του κεφαλαίου, με πάλη για βασικούς στόχους βελτίωσης της θέσης των εργαζόμενων, όπως: Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, για την άμεση δημιουργία νέων εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κατάργηση όλων των μορφών ευέλικτης – ελαστικής εργασίας. Δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση. Δραστική μείωση της άμεσης φορολογίας των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων, με ταυτόχρονη γενναία αύξηση της άμεσης φορολόγησης του κεφαλαίου. Μείωση – κατάργηση των έμμεσων φόρων. Μείωση έως και διαγραφή του δανεισμού της εργατικής λαϊκής οικογένειας για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας κα.
2. Η μονομερής κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων
3. Η στάση πληρωμών στους δανειστές, η μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους.
4. Η έξοδος από το ευρώ, η ρήξη και έξοδος από την ΕΕ. Η απαλλαγή από κάθε είδους επιτροπεία από τους διεθνείς μηχανισμούς και οργανισμούς των πολυεθνικών (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΠΟΕ κ.λπ.) και τις απροκάλυπτες επεμβάσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, σε συμμαχία με την ολιγαρχία του πλούτου, από τη σκοπιά της διεθνιστικής συνεργασίας των λαών.
5. Οι εθνικοποιήσεις όλων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση, και η λειτουργία τους με εργατικό-λαϊκό έλεγχο. Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ-έλεγχος για τις εγκληματικές του πράξεις.
6. Η πάλη για τον εργατικό και λαϊκό έλεγχο, τον δημόσιο, κοινωνικό σχεδιασμό της οικονομίας. Η προάσπιση των συμφερόντων και των αναγκών των μικρομεσαίων, αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων και των αγροτών.
7. Η υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού ενάντια στην αντιδραστική αναμόρφωση του κράτους, στην καταστολή και την πολύμορφη καταπίεση, με μέτρα όπως κατάργηση του Καλλικράτη, των δυνάμεων καταστολής ενάντια στον λαό, (ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ), της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, με την προώθηση θεσμών αγώνα και λαϊκής αυτοδιεύθυνσης σε ολόκληρη την κοινωνία.
8. Η πάλη για τη συντριβή των φασιστικών συμμοριών και του ρατσισμού.
9. H παροχή ασύλου στους πρόσφυγες και η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.
10. Η υπεράσπιση της ειρήνης, η μη συμμετοχή με οποιονδήποτε τρόπο της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το κλείσιμο των ξένων βάσεων, η έξοδος από το ΝΑΤΟ, η προώθηση της διεθνιστικής συνεργασίας των λαών στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο.
Το παραπάνω πλαίσιο για να επιβληθεί πρέπει να στηρίζεται στη δύναμη του εργατικού και λαϊκού κινήματος και του πανεργατικού-παλλαϊκού ξεσηκωμού, έχοντας ως βάση ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα και την κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς, που θα υπερβεί τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.
Η πάλη για αυτό το πρόγραμμα συνδέει τις αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων που συνθλίβονται από την κρίση, τους αγώνες για την απόσπαση κατακτήσεων και την ανατροπή της αντιδραστικής πολιτικής σήμερα, με το στρατηγικό στόχο ανατροπής του καπιταλισμού και του μετασχηματισμού της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.
Όπως προκύπτει και από το παραπάνω πλαίσιο, η πολιτική αυτή συνεργασία διαχωρίζεται από τη λογική της ενσωμάτωσης στο αστικό σύστημα εξουσίας και της κυβερνητικής διαχείρισης της κυρίαρχης αστικής πολιτικής μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και των νόμων της αγοράς, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και από την λογικές εκείνες που αρνούνται το πρόγραμμα ρήξης με τις βασικές επιλογές του συστήματος, τους αποφασιστικούς αγώνες και την ενότητα των αγωνιζόμενων δυνάμεων, παραπέμποντας την αναμέτρηση στο απροσδιόριστο μέλλον της δικής τους «εξουσίας».
Στη μεγάλη υπόθεση της πάλης για έναν δρόμο αντίστασης, ελπίδας και ανατροπής, ένα πρώτο βήμα αποτελεί η προσπάθειά μας για μια μετωπική πολιτική συνεργασία, όπου συσπειρώνονται δυνάμεις και αγωνιστές από τα κινήματα και από διάφορα ρεύματα της Αριστεράς, ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά, αντιιμπεριαλιστικά, επαναστατικά και κομμουνιστικά, αλλά και ευρύτερα αγωνιστικά ρεύματα που συγκινούνται από τα πάντα επίκαιρα αιτήματα για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνικά δικαιώματα και χειραφέτηση των εργαζομένων και των λαών.
Σε αυτή την μετωπική πολιτική συνεργασία μπορούν να συμμετέχουν δυνάμεις και αγωνιστές που συμφωνούν σε αυτήν την κατεύθυνση, ακόμη και αν δεν είναι πεισμένοι για το σύνολό του πλαισίου συνεργασίας ή εκφράζουν διαφοροποιήσεις σε επιμέρους σημεία του.
Στο πλαίσιο της πολιτικής συνεργασίας, είναι άλλωστε αυτονόητο ότι πέρα από τα κοινά συμφωνημένα, κάθε πολιτική δύναμη θα έχει τη δυνατότητα να παλεύει και να προβάλλει αυτοτελώς το δικό της συνολικό πολιτικό πρόγραμμα.
Στο ισχυρό ενδεχόμενο μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και προκήρυξης εκλογών αυτή η πολιτική συνεργασία θα συμμετάσχει και στις εκλογές στη βάση του παραπάνω πολιτικού πλαισίου.
Καλούμε σε καταληκτική σύσκεψη στις 29/12 τις δυνάμεις και τους αγωνιστές που αποδέχονται ως βάση αυτό το πλαίσιο, με σκοπό την παραπέρα τελική επεξεργασία του και τη προετοιμασία των αναγκαίων πολιτικών πρωτοβουλιών καθώς και των πρακτικών μέτρων για την ενδεχόμενη εκλογική μάχη (όνομα, μορφές οργάνωσης της εκλογικής παρέμβασης κεντρικά και τοπικά κ.λπ.).

Κοινή δήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΟΚΔΕ για τη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο οργανώσεων στις 16/12/14

Την Τρίτη 16/12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΟΚΔΕ με θέμα την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αναβαθμισμένη κοινή δράση, πολιτική συνεργασία και συσπείρωση των αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιΕΕ, αντισυστημικών δυνάμεων και αγωνιστών.
Ανταλλάχτηκαν απόψεις σε θετικό και συντροφικό κλίμα και αποτυπώθηκαν πολλά κοινά σημεία της εκτίμησης για την πολιτική και κοινωνική συγκυρία, την κατάσταση του κινήματος και τις πρόσφατες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Λόγω διαφορετικής προσέγγισης των δύο οργανώσεων σχετικά με τα προγραμματικά και πολιτικά καθήκοντα και προτεραιότητες, με την τακτική, που η περίοδος επιτάσσει στους επαναστάτες και αγωνιστές του εργατικού κινήματος, δεν υπήρξε συμφωνία στην πρόταση συνεργασίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ειδικά στο μέρος της που αφορά συγκεκριμένα στην κοινή εκλογική κάθοδο. Εκτιμήθηκε όμως ότι υπάρχει η αναγκαία πολιτική βάση ώστε να συνεχιστούν, εκτιμώμενες κατά περίπτωση, οι κοινές πρωτοβουλίες ενότητας στη δράση και σε αρκετά πολιτικά ζητήματα, όπως έχει συμβεί μεταξύ των δύο οργανώσεων σε πολλές περιστάσεις μέχρι σήμερα.

Κοινή ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΕΕΚ για τη συνάντηση που έγινε 18/12

Την Πέμπτη 18/12 έγινε συνάντηση αντιπροσωπειών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΕΚ, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αναβαθμισμένη κοινή δράση και την πολιτική κι εκλογική συνεργασία (εν όψει της ισχυρής πιθανότητας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών) των δυνάμεων και αγωνιστών της εκτός των τειχών Αριστεράς. Η συνάντηση έγινε σε συντροφικό κλίμα.
Από την μεριά του ΕΕΚ έγινε κριτική στο προτεινόμενο προγραμματικό πλαίσιο της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Τονίστηκε ότι η ρήξη με την ΕΕ πρέπει να συνδεθεί με την επαναστατική διεθνιστική εναλλακτική προοπτική της σοσιαλιστικής ενοποίησης της ηπείρου πανω στα ερείπια της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Το ΕΕΚ, επίσης, τόνισε ότι πρέπει να αναδειχθεί ο στόχος για εργατική εξουσία ενάντια στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για "αριστερή κυβέρνηση " εντός του καπιταλισμού και της ΕΕ.. Επεσήμανε τους κινδύνους από τον "αριστερό εθνικισμό" του Σχέδιου Β και της "αριστερής μετωπικής συμπόρευσης", καθώς κι από τις νεοκεϋνσιανές πολιτικές.
Το ΕΕΚ αναφέρθηκε στην τραυματική εμπειρία και το έλλειμμα αξιοπιστίας που προκάλεσε η αρνητική κατάληξη των συζητήσεων για κοινή εκλογική κάθοδο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον Ιούνιο του 2012.
Σε κάθε περίπτωση, η συνολική στάση του ΕΕΚ θα καθοριστεί από τα ίδια του τα μέλη στην Έκτακτη Συνδιάσκεψή του στο τέλος του μήνα.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *