02 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Περιουσία
Η κυβέρνηση των καπιταλιστών, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες, χτύπησαν και διέλυσαν δικαιώματα και κατακτήσεις και αφαίρεσαν όπλα από το εργατικό οπλοστάσιο. Την ίδια στιγμή ξεπουλάνε την δημόσια περιουσία, από αεροδρόμια και λιμάνια μέχρι τις παραλίες, το νερό, το κερδοφόρο κομμάτι της Δ.Ε.Η. Το νομοσχέδιο το οποίο εισάγεται αυτή την εβδομάδα για συζήτηση και ψήφιση στη βουλή, προβλέπει:
  • Τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα πουληθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους οι οποίοι θα πάρουν το 30% της παραγωγής και εμπορίας της σημερινής ΔΕΗ. Η «μικρή ΔΕΗ» θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια περίπου 2.318 MW, στις μονάδες της θα απασχολούνται συνολικά 3.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ ΑΕ και θα πάρει από τη μητρική εταιρεία πελατολόγια με 2 εκατ. καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η περιουσία της νέας εταιρείας θα δημιουργηθεί από τη «ΔΕΗ ΑΕ, με εισφορά στη νέα εταιρεία ποσοστού που προσεγγίζει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ ΑΕ και της πελατειακής της βάσεως».
  • Θα ακολουθήσει η πώληση ενός ακόμη μέρους (17%) από τη μητρική εταιρεία σε "στρατηγικό επενδυτή".
Πιο συγκεκριμένα στους μονοπωλιακούς ομίλους παραχωρούνται:
  • Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW και ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύος 330 MW, καθώς και άδεια ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επιπλέον, παραχωρούνται τα δικαιώματα εκμετάλλευσης επτά ορυχείων λιγνίτη και συγκεκριμένα σε Αμύνταιο και Λακκιά, Κλειδί, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ και Βεύης.
  • Οι υδροηλεκτρικές μονάδες ΥΗΣ Πλατανόβρυσης, ισχύος 116 MW, ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW, ΥΗΣ Αγρας, ισχύος 50 MW, ΥΗΣ Εδεσσαίου, ισχύος 19 MW, ΥΗΣ Πουρνάρι I και II, συνολικής ισχύος 334 MW και τέλος η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 458 MW.
Μ’ αυτόν τον τρόπο-ακόμα μια φορά-θα βγάλουν γρήγορα και εύκολα κέρδη οι καπιταλιστές, ντόπιοι και ξένοι, φορτώνοντας τις ζημιές στην εργατική τάξη και το λαό. Η ΔΕΗ έγινε με χρήματα του λαού, επέκτεινε το δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα και τώρα παραδίνεται βορά στα χέρια των ιδιωτικών μονοπωλίων.

Η ΔΕΗ ποτέ δεν ανήκε στο λαό, παρόλο που αυτός πλήρωσε για αυτή! Ανήκε στο κράτος το οποίο ενεργούσε και ενεργεί υπέρ των κεφαλαιοκρατών και σε βάρος της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού. Ούτε όλες οι δραστηριότητές της ήταν αμιγώς δημόσια υπόθεση. Δεκάδες εργολάβοι και υπεργολάβοι δραστηριοποιούνταν και δραστηριοποιούνται ακόμα στο χώρο της ενέργειας, της παροχής υπηρεσιών, της κατασκευής νέων γραμμών, συντήρησης των παλιών κλπ.

 Οι εκάστοτε κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τη ΔΕΗ για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους βάζοντας τους δικούς τους ανθρώπους. Στην κατεύθυνση της συνδιαχείρησης δημιούργησαν συμβούλια στα οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι-συνδικαλιστές και χρησιμοποίησαν αυτούς τους ανθρώπους για να ελέγχουν, να ποδηγετούν, να χειραγωγούν και να κρατάνε διασπασμένο το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου (οι εργαζόμενοι σε εργολάβους και υπεργολάβους δεν γινόταν μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) εξαγοράζοντας παράγοντες που έπαιζαν ρόλο σε αυτό. Η σοσιαλδημοκρατική αντίληψη, που επικράτησε  και επικρατεί στο κίνημα, και ο περιορισμός της πάλης στα όρια της μεταρρύθμισης και της συντεχνίας,  ευθύνεται για την ανικανότητά του να αντιδράσει σήμερα με αξιώσεις στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Οι σοσιαλδημοκράτες συνδικαλιστές ηγέτες και οι συντηρητικοί που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο κίνημα αυτό, φέρουν σοβαρότατες ευθύνες για την κατάσταση του κινήματος.

Για να περάσει πιο εύκολα η  πώληση της δημόσιας περιουσίας έκλεισαν και το κοινοβούλιο. Πράγμα που δείχνει για ακόμα μια φορά πως ακόμα και εργαλεία εξαπάτησης της εργατικής τάξης και του λαού όπως ο αστικός κοινοβουλευτισμός, μικρή αξία έχουν γι’ αυτούς τους ίδιους, μπροστά στο κυνήγι του κέρδους και της αρπαγής της πίτας από το ένα ή το άλλο κομμάτι του κεφαλαίου.

Αυτοί που αποκαλούν «ναό της δημοκρατίας» το κοινοβούλιο, το έκλεισαν άρον-άρον για να απαλλάξουν τον εαυτό τους από ποινικές ευθύνες και να περάσουν πιο εύκολα, μέσα στο καλοκαίρι, τους πιο αντιλαϊκούς νόμους, να ξεπουλήσουν δημόσια περιουσία, να μειώσουν τις συντάξεις και πολλά άλλα. Απέδειξαν έμπρακτα, το που έχουν γραμμένο το ναό και πως εννοούν την δημοκρατία.

Η κυβέρνηση του κεφαλαίου, προκειμένου να το βγάλει από τη σημερινή του κρίση  πρώτα απ’ όλα ζωντανό εξασφαλίζοντάς του την κερδοφορία, προχωρεί σε συμφωνίες που παραπέμπουν σε πλιάτσικο, παραχωρώντας σε ιδιώτες τα πιο κερδοφόρα κομμάτια της παραγωγής και οικονομίας και εθνική κυριαρχία. Αποδείχνοντας έτσι πως το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα.

Όλη η προηγούμενη περίοδος η οποία σημαδεύτηκε από καταστολή, επιστρατεύσεις, χτύπημα δικαιωμάτων, μας δίδαξε πως για να κερδίσουμε το παραμικρό αίτημα, πρέπει να παλέψουμε για την κατάληψη της συνολικής εξουσίας, κυβερνητικής και οικονομικής. 
Από τη μεριά μας, ως εργατική τάξη, πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε όρους αντεπίθεσης, στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της αντεργατικής πολιτικής και της μειοψηφικής κυβέρνησης που την υλοποιεί. Για να το πετύχουμε αυτό είναι απαραίτητο να αμφισβητήσουμε την ίδια την ιδιωτική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και το δικαίωμα των καπιταλιστών στην ιδιοποίηση του κέρδους και  του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

Στην κατεύθυνση της οργάνωσης των δυνάμεών μας πρέπει να συνεδριάσουν άμεσα  οι Διοικήσεις των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου. Να καλέσουν Γενικές Συνελεύσεις μελών και αντιπροσώπων, να ενημερώσουν με προκηρύξεις, (που θα μοιραστούν της χώρους δουλειάς, και με ανακοινώσεις στον τύπο), την τάξη και το λαό.
Να δεσμεύσουν τις διοικήσεις των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν γενική απεργία με στόχο την αποτροπή της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας και το τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Ο μόνος δρόμος για να σταματήσουμε το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία και για την ικανοποίηση των εργατικών και λαϊκών αιτημάτων, είναι το γκρέμισμα της μειοψηφικής κυβέρνησης των καπιταλιστών και η ανάδειξη, μέσα από ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο μιας Εργατικής κυβέρνησης και εξουσίας.

Να παλέψουμε αποφασιστικά για:
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, δεσμεύσεων και πολιτικών, που απορρέουν από την κυβέρνηση των καπιταλιστών, την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • Δωρεάν ρεύμα στους άνεργους και απλήρωτους εργαζομένους.  Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια. Μείωση των τιμολογίων-κατάργηση των χαρατσιών.  Να περάσουν όλες οι μονάδες παραγωγής ενέργειας στο κράτος με έλεγχο των εργατών στις μονάδες όπου οι αποφάσεις τους θα είναι δεσμευτικές για τη διοίκηση.
  • Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ,  εθνικοποίηση των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των  επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο.
  • Ικανοποίηση του δικαιώματος για αναβαθμισμένη δωρεάν υγεία-πρόνοια-παιδεία για την εργατική τάξη και το λαό.
  • Τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και της παραγωγής από τα όργανα της εργατικής τάξης, με βάση τις ανάγκες της ίδιας της εργατικής τάξης και του λαού για διατροφή-ένδυση-στέγαση.
  • Την ικανοποίηση των αναγκών για ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο.
  • Την τιμωρία όσων εμπλέκονται στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την διασπάθιση δημόσιου χρήματος και σε όσους άσκησαν βία πάνω στο κίνημα.
Τρίκαλα 1 Ιουλίου 2014
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *