15 Μαΐου 2014

Στάθης Ντούρος: Εκφράζουμε τη νιότη και τη θέληση για ζωή.

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014.
 Συνέντευξη στην Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"


«Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία εκφράζει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να μη ζήσουμε σαν δούλοι, δεμένοι για μια ζωή στα δεσμά των τραπεζιτών και των τοκογλύφων». 

Αυτά υποστηρίζει, με συνέντευξή του στην «Ε» ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, με την Αριστερή Παρέμβαση (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) Στάθης Ντούρος, ενώ επικρίνει σφόδρα τις άλλες παρατάξεις για την κατάχρηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τονίζοντας πως «η Ε.Ε. δε μας δίνει τίποτα. Τα χρήματα των ΕΣΠΑ προέρχονται από το ταμείο συνοχής που «γεμίζει» από το Φ.Π.Α. Είναι δικά μας χρήματα. Όσον αφορά στην προσπάθειά τους να «βαφτίσουν» τις επερχόμενες εκλογές «αυτοδιοικητικές», ουσιαστικά προσπαθούν να νομιμοποιήσουν μια ακόμη φορά το πλαίσιο που θέτει ο Καλλικράτης, τα μνημόνια, η Ε.Ε., η Κοινή Αγροτική Πολιτική»

Λίγες μέρες πριν οδηγηθούμε στην κάλπη, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ποιο το κλίμα που εισπράττετε από τον κόσμο της Θεσσαλίας;
Ο λαός της Θεσσαλίας βιώνει καθημερινά την κοινωνική καταστροφή που επέβαλε μεθοδικά το τοπικό και το κεντρικό κράτος. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΕΑΔ και του προγράμματος «Εργάνη» στη Θεσσαλία, υπάρχουν 70.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι και 60.194 εργαζόμενοι. Εκείνο που αναζητάμε όλοι μας είναι ένας άλλος δρόμος, έξω από τους μονόδρομους που επιβάλει η ντόπια κυβερνητική συμμορία, η ΕΕ και το τοπικό και ξένο κεφάλαιο. Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία εκφράζει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να μη ζήσουμε σαν δούλοι δεμένοι για μια ζωή στα δεσμά των τραπεζιτών και των τοκογλύφων. Να σταματήσουμε να παράγουμε ότι μας λένε και να καταστρέφουμε ή να πουλάμε ότι δεν αρέσει στις δυνάμεις του κεφαλαίου και να χτίσουμε τις ζωές μας βάση και των δυνατοτήτων που έχει τόσο ο τόπος μας, όσο και η εργαζόμενη πλειοψηφία που κατοικεί σε αυτόν. Το μήνυμα μας είναι σαφές. Μπορούμε να τους νικήσουμε και να γίνουμε ξανά αφέντες στον τόπο μας. Εμείς σε αυτή τη μάχη θα είμαστε μπροστά όπως όλο το προηγούμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση μας και στις επερχόμενες εκλογές, θα αποτελέσει ένα μήνυμα ενθάρρυνσης για τον κόσμο της δουλειάς και ταυτόχρονα θα είναι μήνυμα αποτροπής για τις δυνάμεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Οι δυνάμεις μας εκφράζουν τη νιότη και τη θέληση για ζωή, σε αντίθεση με τις δυνάμεις του συστήματος που εκφράζουν το σκοτάδι.

Πως διεξήχθη τελικά ο προεκλογικός αγώνας; Υπήρξε ουσιαστικός διάλογος, πολιτικός πολιτισμός;
Οι περισσότεροι συνδυασμοί που κατεβαίνουν στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ήταν σαν να αναφέρονταν σε κάποιον άλλο πλανήτη. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό. Όσοι προέρχονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, προσπαθώντας να αμβλύνοων τη διαφαινόμενη συντριβή των πολιτικών τους φορέων, μίλαγαν για την κοινωνική πραγματικότητα στη Θεσσαλία, σαν να είναι ένα «ανεξάρτητο κρατίδιο» που με τους χειρισμούς τους, θα τη «βγάλει καθαρή», ενώ γύρο μας οι άλλοι θα πεθαίνουν. Είναι οι συνδυασμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ή αλλιώς του κ. Αγοραστού και του κ. Τσιλιμίγκα, που συγκυβερνώντας από το 2010 και στο περιφερειακό συμβούλιο, κατόρθωσαν να υλοποιηθεί όλη η ατζέντα των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Με την προσπάθειά τους να «βαφτίσουν» τις επερχόμενες εκλογές «αυτοδιοικητικές», ουσιαστικά προσπαθούν να νομιμοποιήσουν μια ακόμη φορά το πλαίσιο που θέτει ο Καλλικράτης, τα μνημόνια, η ΕΕ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική και το οποίο αποτελεί την κύρια αιτία για την κοινωνική καταστροφή που βιώνουμε. Όποιος δέχεται το πλαίσιο, ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει κάτι για τα καυτά ζητήματα της ανεργίας, της στέγασης, των κοινωνικών παροχών, των δημόσιων αγαθών και της διατροφής. Αυτό που θέλει είναι απλά να νομιμοποιήσει και να μονιμοποιήσει τη μιζέρια.

Σε ποια σημεία διαφέρετε ουσιαστικά, ξεχωρίζετε από τους υπόλοιπους συνδυασμούς\υποψηφίους;
Σε όλη την προεκλογική περίοδο, ακούγαμε σχεδόν από όλους τους άλλους συνδυασμούς πως οι μοναδικοί οικονομικοί πόροι που μπορούν να υπάρξουν είναι εκείνοι του ΕΣΠΑ, που «ΜΑΣ» δίνει η ΕΕ. Πρέπει καταρχάς να τελειώνουμε με το παραμύθι. Η ΕΕ δε μας δίνει τίποτα. Τα χρήματα των ΕΣΠΑ προέρχονται από το ταμείο συνοχής που «γεμίζει» από το ΦΠΑ. Είναι δικά μας χρήματα, που τα συγκεντρώνουν καλά καλά και μετά μας λένε σας επιστρέφουμε μερικά για να τα χρησιμοποιήσετε όμως όπως θέλουμε εμείς. Με αυτό τον τρόπο κατόρθωσαν να «αλωθούν» οι εργασιακές σχέσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω της «κοινωφελούς εργασίας» και ταυτόχρονα να πριμοδοτηθούν όλα τα σχέδια των κατασκευαστικών ομίλων και όχι μόνο. Εμείς δε θέλουμε να γίνουμε διαχειριστές της μιζέριας και του δηλητηριασμένου καρπού των ΕΣΠΑ και του πλαισίου του, πολύ απλά γιατί αυτό αποτελεί υποταγή στη λογική της λιτότητας, που σήμερα τσακίζει όλη την κοινωνική πολιτική, ως «είδος πολυτελείας». Εμείς παλεύουμε ο πλούτος που παράγει ο κόσμος του μόχθου, να γίνει κτήμα του. Ακριβώς για αυτό πρέπει να εθνικοποιηθούν βασικοί τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και τον τραπεζών, να σταματήσουμε να πληρώνουμε ένα χρέος που δεν είναι δικό μας και να σπάσουμε τα δεσμά του Καλλικράτη και της ΕΕ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *