10 Απριλίου 2014

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Μεγαλύτερη φτώχεια θα φέρει το νέο μνημόνιο

matrioska7 Λεωνίδας Βατικιώτης, πηγή εφημ. "Πριν"

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μειώσεις μισθών, πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων

Τις ρώσικες παραδοσιακές ξύλινες κούκλες, Ματριόσκα, που όσο τις ανοίγεις τόσο βγαίνουν από μέσα νέες, μικρότερες, δημιουργώντας στο τέλος μια μακρά σειρά από πολυάριθμες, πανομοιότυπες κούκλες θυμίζει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή την προηγούμενη Κυριακή 30 Μαρτίου. Η μοναδική διαφορά είναι ότι στην δική μας περίπτωση δεν υπάρχει τίποτε το γοητευτικό ή έστω παιγνιώδες. Το πολυνομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου αποδείχθηκε Πύρρειος νίκη για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς συνοδεύτηκε από την διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από τη ΝΔ (ο οποίος ψήφισε παρών στο άρθρο 1) και την αποστασιοποίηση των Γιώργου Παπανδρέου και Απόστολου Κακλαμάνη από την επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ (που ψήφισαν παρών στο άρθρο 2 για τις τράπεζες), αποτελεί ένα νέο αποκρουστικό Μνημόνιο, που θα επιδεινώσει περαιτέρω την θέση εργαζομένων, ανέργων συνταξιούχων και νέων.

Επ’ ουδενί μάλιστα η ψήφισή του δεν σηματοδότησε το πράσινο φως για την καταβολή στην Ελλάδα των δόσεων που εκκρεμούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2013. Όπως έγινε σαφές στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), που ακολούθησε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η καταβολή του συνόλου των δόσεων θα απαιτήσει την υιοθέτηση και την ψήφιση από την Βουλή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Από τα 11,9 δισ. ευρώ που αναμένονται, τα 3,6 δισ. ευρώ προέρχονται από το ΔΝΤ και τα 8,3 δισ. από την ευρωζώνη. Εξ αυτών η πρώτη έγκριση (που θα οριστικοποιηθεί μέχρι τις 10 Απριλίου κι όταν η Τρόικα επιβεβαιώσει ότι στο πολυνομοσχέδιο ενσωματώθηκαν πλήρως οι υποδείξεις της για τις επίμαχες αλλαγές) αφορά τα 6,3 δισ. ευρώ. Τα άλλα 2 δισ. θα απελευθερωθούν το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου (1 δισ. κάθε μήνα) εάν και μόνο εάν υιοθετηθούν συγκεκριμένες αλλαγές που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Μέτρα για το υπαίθριο εμπόριο, επικαιροποίηση, δηλαδή διεύρυνση, της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων, εκπόνηση σχεδίου δράσης για την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών και νόμο που θα μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών. Το δεύτερο δισ. θα απελευθερωθεί υπό τους ακόλουθους, μεταξύ άλλων, όρους: να ψηφιστεί νόμος που θα εντάσσει όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημόσιου στο επικουρικό ταμείο του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ), να καταργηθούν από 1/1/2015 οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία, με άμεσο αποτέλεσμα τότε την κατάρρευσή τους, να καταβάλει το δημόσιο τις οφειλές του στην ΔΕΗ και να προωθηθεί η δημιουργία της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ. Εν ολίγοις, επιδείνωση των όρων ασφάλισης για χιλιάδες ασφαλισμένους, προς μεγάλη χαρά των ιδιωτικών εταιρειών, ιδιωτικοποιήσεις και περαιτέρω σύνθλιψη των μεσαίων στρωμάτων είναι οι όροι των δύο επόμενων υπο-δόσεων. Πίσω δε από την πρόβλεψη των πιστωτών να μεταφερθούν οι δόσεις για Ιούνιο και Ιούλιο εύκολα διακρίνεται η δημιουργία από τώρα των όρων ώστε στην πολύ πιθανή περίπτωση πολιτικών αλλαγών να διαθέτουν τα μέσα για παρεμβάσεις.
Όλα αυτά μάλιστα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ίδιοι οι πιστωτές. Τα 11,9 δισ. ευρώ που θα έρθουν από ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν πρόκειται να καλύψουν ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή του λαού. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, συγκεκριμένα 9,5 δισ., θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των ομολόγων Αλογοσκούφη, που εκδόθηκαν το 2008 για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και τώρα είναι στα ταμεία της ΕΚΤ, στην αποπληρωμή άλλων ομολόγων και στην εξόφληση υποχρεώσεων προς ξένες τράπεζες. Το μόνο δηλαδή που θα έχει απομείνει από αυτό το αλισβερίσι στο τέλος της ημέρας θα είναι η έγκαιρη εξυπηρέτηση των δανειακών μας υποχρεώσεων με την αλλαγή του προφίλ του δημόσιου χρέους καθώς συνεχώς μεγαλώνει το μερίδιο της Τρόικας στο σύνολο του (ανάγοντας έτσι σε απόλυτη προτεραιότητα και αναντικατάστατο όρο το αίτημα της διαγραφής του χρέους της τρόικας) και ταυτόχρονα η εξαθλίωση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 30 Μαρτίου καταφέρνει και δεν αφήνει πέτρα πάνω στην πέτρα, τορπιλίζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Συνοπτικά οι βασικές διατάξεις του νόμου (πλέον) 4052/2014 προβλέπουν: Μείωση των μισθών των μακροχρόνια ανέργων καθώς η αμοιβή τους για κάθε τριετία μειώνεται από 10% στο 5% και για πάνω από 9 έτη στο 15% του βασικού μισθού αντί του 30% που ίσχυε ως τώρα. Περαιτέρω μείωση των μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων καθώς από 1/1/2017 ο βασικός μισθός δεν θα προσαυξάνεται από επιδόματα, όπως του γάμου. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, που θα σημάνει απώλεια εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ και θα σηματοδοτήσει την κατάργηση επιδομάτων και παροχών. Πήγμα στα διαθέσιμα των ταμείων καθώς σημαντικοί πόροι μεταφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσουν την δημοσιονομική εξυγίανση, οδηγώντας σε πρόωρο θάνατο την κοινωνική ασφάλιση. Διεύρυνση της ελαστικής εργασίας μέσω της άδειας που δίνεται στις δουλεμπορικές Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης να παρέχουν προσωπικό και στον ευρύ δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, κ.α.). Απορρύθμιση του εργασιακού δικαίου με την περαιτέρω ώθηση που δίνεται στην λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Διευκόλυνση των απολύσεων καθώς σε επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας που απασχολούν προσωπικό άνω των 5.000 δεν θα απαιτείται στο εξής η έγκριση του υπουργείου Εργασίας για καθεστώς διαθεσιμότητας. Διαμόρφωση των όρων για περαιτέρω μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, μέσω της καθιέρωσης αποζημίωσης για τους διωχθέντες που σε καμιά περίπτωση δεν θα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω του διαχωρισμού και της πώλησης σε ιδιώτες μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και αντίστοιχου μεριδίου πελατειακής βάσης. Ολοκλήρωση του σκανδάλου του αιώνα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την δυνατότητα πώλησης μετοχών σε τιμές που θα προκαλέσουν ζημιά στο δημόσιο. Κλείσιμο του ΟΠΑΔ (Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου). Καθεστώς διαθεσιμότητας για τους γιατρούς που προέρχονται από νοσοκομεία του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα ήδη να υπάρχουν νοσοκομεία που υπολειτουργούν όπως η Αγία Όλγα και το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς Άγιοι Ανάργυροι, κ.α.
Με πρόσχημα την απελευθέρωση της αγοράς στην πράξη καταργείται η ενιαία τιμή στο βιβλίο καθώς θα υφίσταται μόνο για την πρώτη έκδοση λογοτεχνικών έως δύο χρόνια, αλλάζει εκ βάθρων η αγορά γάλακτος για να διευκολυνθεί η άλωσή της από τις πολυεθνικές κι η καταστροφή των μικρών κτηνοτρόφων (με δραματικές συνέπειες στο ήδη επιβαρυμένο με 2 δισ. ευρώ ελλειμματικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων), ενώ το άνοιγμα κι η λειτουργία φαρμακείων τίθεται σε επιχειρηματική βάση καθώς στο εξής επιχειρηματίες θα μπορούν να αποκτήσουν μέχρι και το 99% ενός φαρμακείου, αφήνοντας μόνο το 1% για τους κατόχους άδειας. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προωθήσει μετά τον Μάιο κι όλα τα υπόλοιπα μέτρα που περιέχονται στη γνωστή έκθεση του ΟΟΣΑ και για διάφορους λόγους έμειναν τώρα εκτός ατζέντας (μεταποίηση, χονδρεμπόριο, ηλεκτρονικό εμπόριο, κ.α.). Στο σύνολό τους πρόκειται για μέτρα που διευκολύνουν την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, προλεταριοποιώντας τα μεσαία στρώματα που δραστηριοποιούνταν προνομιακά σε αυτούς τους κλάδους, εξασφαλίζοντας ένα υψηλό εισόδημα.
Πέραν των παραπάνω η Τρόικα απαίτησε και μια σειρά άλλων μέτρων από τα οποία ξεχωρίζουμε τα ακόλουθα τρία: Πρώτο, τη δημιουργία νέου μισθολογίου από 1.1.2015 που ως ακρογωνιαίο λίθο θα έχει την αξιολόγηση και μέσω αυτού του μηχανισμού προβλέπονται 2.000 απολύσεις το 2015. Δεύτερο, το πάγωμα των δημοσίων δαπανών για τα επόμενα χρόνια στα επίπεδα του 2013 και τρίτο δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προβλέπει η Τρόικα για το 2015 (2,1 δισ.), το 2016 (3,9 δισ.) και το 2017 (2,2 δισ.)!
Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά αμφιβολία ότι το πολυνομοσχέδιο ισοδυναμεί με ένα νέο και επονείδιστο για τους εργαζόμενους Μνημόνιο.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *