27 Απριλίου 2014

Ανατολίτικη μουσική πανδαισία

Το Dalmak προσφέρεται για τους πραγματικούς εραστές της μουσικής
Το όνομα του γκρουπ Esmerine στην Ελλάδα ήταν μέχρι χθες σχεδόν άγνωστο στο ευρύ μουσικό κοινό. Αί­σθηση όμως προκάλεσε το νέο τους άλμπουμ Dalmak που κυκλοφό­ρησε πρόσφατα κι έκανε τους μουσικόφι­λους είτε να προσπαθούν να το «κατεβά­σουν» είτε να το αγοράσουν σε βινίλιο ή σε cd για να το απολαύσουν... Ποιοι όμως εί­ναι οι Esmerine;
Οι έλληνες μουσικόφιλοι -και ιδιαίτερα ο κόσμος των κοινωνικοπολιτικών κινημάτων- γνωρίζουν τις καναδέζικες μουσικές (και όχι μόνο...) κολεκτίβες των Godspeed You! Black Emperor και των The Silver Mt Zion. Koλεκτίβες που αναμφισβήτητα έχουν βάλει τις δικές τους ανε­ξίτηλες συμφωνικές πινελιές τό­σο στο λεγόμενο ποστ ροκ όσο και συνολικότερα στο σύγχρονο μουσικό στερέωμα.
Μέλη των δύο παραπάνω γκρουπ -αλλη­λοτροφοδοτούμενων άλλωστε μεταξύ τους- πάμπολλες φορές συνεργάστηκαν κατά καιρούς με διάφορες μπάντες, είτε στο πλαίσιο της κοι­νής τους ανεξάρτητης δισκογραφικής εται­ρείας Constellation Records (www.cstrecords.com) είτε με διάφορα άλλα γκρουπ κα μου­σικούς, δημιουργώντας αξεπέραστα μουσι­κά αριστουργήματα. Στο πλαίσιο νέων μου­σικών πειραματισμών και ανάδειξης ιδιαίτε­ρων μουσικών στοιχείων, απ’ τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Μπρους Κόουντρον των Godspeed You! Black Emperor και η Ρε­μπέκα Φουν των The Silver Mt. Zion σχη­μάτισαν τους Esmerine.
Σαν δυάδα συνερ­γαζόμενη με διάφορους μουσικούς έδωσε πολλές παραστάσεις κυκλοφορώντας παράλ­ληλα δύο πανέμορφα άλμπουμ, το 2003 και το 2005, στο ελεγειακό τέμπο του ποστ ροκ. Μετά το τρίτο τους άλμπουμ La Lechuza το 2011, οι Esmerine γίνονται κουαρτέτο με την προσθήκη της Τζέιμι Τόμσον και του Μπρά­ιαν Σάντερσον. Aπ’ τη στιγμή που το γκρουπ παίρνει μόνιμη πλέον μορφή, βγαίνει και μια άλλη μουσική δυναμική. Προς τα τέλη του 2012 το γκρουπ επισκέπτεται την Κωνσταντι­νούπολη και έρχεται σε επαφή με τούρκους μουσικούς γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις ανατολίτικες μελωδίες που συνυπάρχουν και επιβιώνουν εδώ και αιώνες τόσο στους δρό­μους όσο και στα μουσικά στέκια της. Η γνω­ριμία και η βαθιά κατανόηση των ανατολίτι­κων ρυθμών από τους Esmerine είχε αποτέ­λεσμα την κοινή δισκογραφική δουλειά με έξι τούρκους μουσικούς, τους Hakan Vreskala, Baran Asik, Ali Kazim Akdag, James Hakan Dedeoglu, Sarah Neufeld και Aaron Lumley
Στο άλμπουμ Dalmak, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Costellation Records σε LP και cd, περιλαμβάνονται εννέα συνθέ­σεις οι οποίες φέρνουν σε επαφή διαφορε­τικούς μουσικούς πολιτισμούς. Διαφορετι­κοί πολιτισμοί που σμίγουν, αλληλοτροφο­δοτούνται, συνθέτονται, δημιουργώντας νέ­ες ταξιδιάρικες μουσικές φόρμες ανατολίτι­κου συμφωνικού ροκ!
Κιθάρες, βιολιά, μπάσα, πλήκτρα, ντραμς, βιολοντσέλα, κοντραμπάσα και ποικίλα άλλα πνευστά, κρουστά και έγχορδα ανατολίτικα μουσικά όργανα δημιουργούν ένα μοναδι­κό ατμοσφαιρικό μωσαϊκό, το οποίο καλού­μαστε να το διασχίσουμε «ξυπόλητοι» απο­βάλλοντας τα μουσικά βαρίδια που δημιουρ­γούν στα κριτήριά μας τα αδηφά­γα κυκλώματα των πολυεθνικών δισκογραφικών εταιρειών.
Στις 30 Μαρτίου το άλ­μπουμ των Esmerine βραβεύ­τηκε ως το καλύτερο ινστρου­μένταλ (ορχηστρικό) άλμπουμ από τα καναδικά μουσικά βρα­βεία Juno.
Σίγουρα το Dalmak δεν εί­ναι ένα άλμπουμ για να ξεδώσεις ή να ξε­χαστείς. Το Dalmak δεν προσφέρεται για τους «δήθεν» αλλά για τους πραγματικούς εραστές της μουσικής. Για εκείνους που ψάχνοντας παντού και πάντα τις ζωογόνες ομορφιές επιμένουν, σε πείσμα των καιρών, πως πρέπει να τολμήσουμε (όπως άλλωστε μας προτρέπει και η Ρεμπέκα Φουμ) «να βάλουμε φωτιά στις φλόγες»!
Ηλίας Κορδαλής

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *