27 Φεβρουαρίου 2014

To κατοχικό πρωτογενές πλεόνασμα που ανακάλυψε η Λαγκάρντ και η οικονομική τρομοκρατία

πηγή, mao.gr
To κατοχικό πρωτογενές πλεόνασμα που ανακάλυψε η Λαγκάρντ και η οικονομική τρομοκρατίαΣε προηγούμενη ανάρτησή μας, με τίτλο «Μήπως η Κατοχή δεν τελείωσε το ’43;» αναφερθήκαμε στην προκλητική δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ και στο σχολιασμό της από τον Άλεξ Ανδρέου στον Γκάρντιαν.  Ας δούμε κάτι λίγα από όσα γράφει για την «οικονομική τρομοκρατία» των δυνάμεων κατοχής ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης στο σημαντικό και δικαιολογημένα πολυσυζητημένο βιβλίο του «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα» (εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 66-75):
«… η βία που άσκησαν οι δυνάμεις κατοχής στην ελληνική κοινωνία δεν είχε να κάνει μόνο με τις μαζικές εκτελέσεις, τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια. Στην Αθήνα, πριν από αυτά, εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα μιας “οικονομικής τρομοκρατίας” που προέκυψε από την πλήρη διάλυση της ελληνικής οικονομίας και είχε τραγικές συνέπειες για τον κατεχόμενο πληθυσμό».

Μορφές αυτής της οικονομικής τρομοκρατίας ήταν η λεηλασία κάθε είδους αποθεμάτων (στρατιωτικό υλικό, χρυσά νομίσματα, ορυκτά και χημικά προϊόντα, είδη διατροφής) από το γερμανικό στρατό, όπως και η επίταξη ή η «εξαγορά» παραγωγικών μονάδων που ενδιέφεραν τη γερμανική πολεμική βιομηχανία.
Υπέρογκα ήταν τα «έξοδα κατοχής» που επιβλήθηκαν από τους κατακτητές, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν μεγαλύτερα από κάθε άλλη κατεχόμενη χώρα: «…για την περίοδο 1941-1942, η Ελλάδα κατέβαλε ποστά που αντιστοιχούσαν στο 113,7% του ετήσιου εθνικού εισοδήματος, ενώ την ίδια περίοδο πλουσιότερες χώρες, όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, κατέβαλαν αντίστοιχα το 69%, 24% και 18& του ετήσιου εθνικού τους εισοδήματος».
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες της ντροπής, της δουλείας, της άγριας εκμετάλλευσης, σημειώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 1943, ο πρόδρομος του σαμαρικού θριάμβου του 2014!
Με αφορμή το βιβλίο αυτό του Μεν. Χαραλαμπίδη, ο ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο» οργανώνει αύριο εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Κοινωνίες σε κρίση. Από τους προνοιακούς μηχανισμούς του ΕΑΣ στις σημερινές δομές αλληλλεγγύης» (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 στον Ταύρο, ώρα 19.00). Θα μιλήσουν, εκτός από τον συγγραφέα, ο πανεπιστημιακός Πολυμέρης Βόγλης, η ιστορικός Τασούλα Δερβενιώτη και ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχος, εθελοντής Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *