12 Φεβρουαρίου 2014

Εξοντωτική ποινή στον Τ. Θεοφίλου: ένα καπέλο που μπάζει νερά

Εξοντωτική ποινή στον Τ. Θεοφίλου: ένα καπέλο που μπάζει νεράτου Γιάννη Φωτίου, εφημ. "Πριν"
Εξάντλησε την αυστηρότητά του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών  στον 30χρονο αναρχοκομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου, κρίνοντάς τον κατά πλειοψηφία ένοχο για απλή συνεργεία σε ανθρωποκτονία και για ληστεία από κοινού με καλυμμένα χαρακτηριστικά. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι o T. Θεοφίλου δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, κατηγορία που εξαρχής επιχείρησαν να του φορτώσουν. Η εξοντωτική απόφαση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και προβληματισμό για το βάρος που έπαιξαν οι πολιτικές σκοπιμότητες καθώς κανείς από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν τον αναγνώρισε.
Η αστυνομία τον στοχοποίησε έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα, (για την ύπαρξη του οποίου υπάρχουν αμφιβολίες), και το μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του είναι ένα καπέλο που σύμφωνα με την εκδοχή της αντιτρομοκρατικής βρέθηκε στον τόπο της ληστείας και περιείχε γενετικό υλικό.  Είναι πρωτοφανές καταδικαστική απόφαση να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην ταυτοποίηση DNA και μάλιστα σε κινητό αντικείμενο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πουθενά στο χώρο της ληστείας δεν βρέθηκε DNA του καταδικασμένου παρά το γεγονός ότι οι δράστες εμφανίζονται στο βίντεο να αγγίζουν επιφάνειες με γυμνά χέρια. Ο συνήγορος υπεράσπισης Κ. Παπαδάκης στη δίκη υπέβαλλε ένσταση με αντιρρήσεις για την αποδεικτική αξιοποίηση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης για την ταυτοποίηση του DNA και για το πρωτόκολλο λήψης του βιολογικού υλικού.  Όπως τόνισε ο ίδιος ο Θεοφίλου στην απολογία του:  «Η υπόθεση της Πάρου είναι σκευωρία. Η κατάσταση ήταν τόσο γελοία που δεν έκανα ούτε καν αίτηση αποφυλάκισης. Δεν υπάρχει ούτε μισό αξιόπιστο στοιχείο, ούτε οι αυτόπτες δεν με αναγνώρισαν».   Παρά το γεγονός ότι οι μάρτυρες δεν τον αναγνώρισαν η εισαγγελέας έβγαλε το συμπέρασμα ότι υπάρχει ομοιότητα ανάμεσα στον δράστη με τα καλυμμένα χαρακτηριστικά που εμφανίζεται στο βίντεο της ληστείας και τον Τάσο Θεοφίλου.  Από τη στιγμή που στο δικαστήριο δεν αποδείχτηκε η ενοχή πέρα από κάθε λογική αμφιβολία του Τάσου Θεοφίλου, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει την άμεση σύνδεση ανάμεσα στην καταδίκη, την εξοντωτική ποινή και το τρομολαγνικό κλίμα που καλλιεργούν κυβέρνηση και ΜΜΕ..

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *