17 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠ’ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

  πηγή, karfieaak ( κίνηση αριστερών φοιτητών Φιλοσοφικής)
 Περπατάτε στους διαδρόμους της φιλοσοφικής και σας μυρίζει κάτι άσχημα ; Βιάζεστε στο διάδρομο και πηδάτε πάνω από σκουπίδια πεταμένα σε περίμετρο μισού μέτρου απ’ τον φουλαρισμένο κάδο ; Μπαίνετε στην αίθουσα που κάνατε την προηγούμενη μέρα μάθημα και βρίσκετε το ίδιο κείμενο που σας μοιράσαμε χθες και (αφού το διαβάσατε φυσικά και σας άρεσε πολύ) αφήσατε στο έδρανο ; Αν ναι, τότε καλωσήρθατε στο μέλλον του επιχειρηματικού πανεπιστημίου!
 Ας τα πάρουμε όμως απ’ την αρχή… Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και ΕΜΠ που η κυβέρνηση -σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ- έθεσε σε διαθεσιμότητα/απόλυση τον Αύγουστο, προχώρησαν σε μια μεγαλειώδη απεργία διεκδικώντας το αυτονόητο: δικαίωμα για μόνιμη δουλειά για όλους, για ζωή και όχι επιβίωση, αλλά και παιδεία για τις ανάγκες της κοινωνίας. Κι ενώ φυσούσε κόντρα σε ΑΕΙ/ΤΕΙ και ο αγώνας κλιμακωνόταν, κάποιοι φορούσαν αντιανεμικά. Για παράδειγμα, ορισμένοι ΔΑΠίτες εξτρεμιστές, –πιστοί στη γραμμή τους «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα»- οδύρονταν στα κάγκελα της κλειστής σχολής τους, μέχρι και «πορεία» στο κέντρο της Αθήνας έστησαν (καλά μην τρελαίνεστε 10 μαλάκες ήταν), αψηφώντας τον κίνδυνο να τους απαγορευτεί το δικαίωμα συνάθροισης από τα ΜΑΤ (αλλά νταξει δεν ήταν και ενάντια στην ΕΕ η πορεία για να έχουν περισσότερες πιθανότητες) . Εικόνες φυσικά που τα βρώμικα κανάλια Βαρδινογιάννη και λοιπών έσπευσαν να παρουσιάσουν..
Και ενώ οι διοικητικοί, με ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα στο πλευρό τους, απεργούσαν ματώνοντας 3 μήνες απλήρωτοι, το Υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση και η ΕΕ ανεβάζουν το level (και τα κέρδη για το κεφάλαιο) της επιχειρηματικοποίησης του Πανεπιστημίου συμπληρώνοντας τις τελευταίες πινελιές στους «Πρότυπους Εσωτερικούς Κανονισμούς», οι οποίοι συμπυκνώνονται στα εξής:

  Ο προϋπολογισμός κάθε ιδρύματος θα επικυρώνεται από τα Συμβούλια Ιδρύματος και θα εναρμονίζεται με τις διατάξεις του ΚΕΧΑΕ και της εθνικής πολιτικής για την εκπαίδευση.
Παράλληλα, το Συμβούλιο Ιδρύματος θα έχει την ευθύνη της αξιοποίησης της περιουσίας του ιδρύματος και της εύρεσης πόρων μέσα από την είσοδο ιδιωτών στα πανεπιστήμια όχι μόνο στην καθαριότητα ή στην μέριμνα, αλλά και στην ενοικίαση εργαστηρίων ή εξοπλισμών που ανήκουν στο πανεπιστήμιο. Όσον αφορά τις σπουδές, προωθείται το σπάσιμο των πτυχίων σε 3+2 και οι ατομικοί φάκελοι προσόντων που θα καλύπτονται από τις πιστωτικές μονάδες που θα συγκεντρώνει ο καθένας, ανάλογα με το μάθημα που πέρασε. Επίσης, εισαγωγή διδάκτρων, πρώτα σε όλα τα μεταπτυχιακά και μετέπειτα και στα προπτυχιακά με παράλληλα διαγραφή του φοιτητή στα ν+2 έτη ή νωρίτερα αν έχει αποτύχει στην εξέταση ενός μαθήματος 6 φορές! Τέλος, καταργούνται τα δωρεάν συγγράμματα και αντικαθίστανται από ηλεκτρονικά, ενώ ορίζονται αυθαίρετα ως εξάμηνο οι 14 εβδομάδες και η μη υλοποίηση τους σημαίνει απώλεια εξαμήνου.


…και αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας του G. Orwell για το πανεπιστήμιο-φάμπρικα, είναι το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος, -έτσι, για να γίνουμε και λίγο Ευρώπη…-
 
Βέβαια, η ιδιωτική πρωτοβουλία ήδη υπάρχει στα Πανεπιστήμια, με τους χειρότερους όρους.
Μια ματιά στο σκουπιδαριό της Φιλοσοφικής των τελευταίων ημερών αρκεί για να φανούν αλλά και να προοικονομηθούν οι εργασιακές σχέσεις εντός του πανεπιστήμιου, μιας και ο εργολάβος απέλυσε τις καθαρίστριες εν μία νυκτί (εντάξει μην εντυπωσιαστείτε όμως αν τον δείτε να παίρνει ο ίδιος τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για τον καθαρισμό).



  Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο/χωματερή -κυριολεκτικά και μεταφορικά- θα πάει εκεί που του ταιριάζει : στη χωματερή της ιστορίας! Θα το στείλουμε εμείς, εργαζόμενοι και νεολαία μαζί με την κυβέρνηση, την ΕΕ, τα μνημόνια, τις αντεργατικές πολιτικές, το κεφάλαιο και όποιον άλλον μπαίνει εμπόδιο στις ανάγκες και τα όνειρά μας !

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *