20 Ιανουαρίου 2014

Ποιες είναι οι “υπόγειες διαδρομές” που ανέτρεψαν τα σχέδια του Π. Σαββίδη;

Ποιες είναι οι “υπόγειες διαδρομές” που ανέτρεψαν τα σχέδια του Π. Σαββίδη; Ο πρώην διευθυντής (ολίγων ημερών, όπως φάνηκε) της ΔΡΤ Μακεδονίας Π. Σαββίδης, υπέβαλε χθες την παραίτησή του αποστέλλοντας τρείς επιστολές: μία στον υφυπουργό Καψή, δεύτερη στον ειδικό εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη και τρίτη στην ΕΣΗΕΜΘ. Όπως αναφέρει ο ίδιος, από τους δυο τελευταίους διορίστηκε προφορικά. Όλες οι επιστολές εστάλησαν και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ, στο οποίο ο πρόεδρος Βοϊτσίδης ζήτησε να μην… διαρρεύσουν. Μάλιστα, ο ίδιος ο Π. Σαββίδης στην επιστολή του προς την ΕΣΗΕΜΘ ζητάει να μην δημοσιοποιηθεί, γράφοντας στο τέλος του κειμένου του:
“Θέλω να ελπίζω ότι κάποια ψήγματα συνδικαλιστικής δεοντολογίας στον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης υφίστανται και οι επιστολές μου δεν θα δούν το φως της δημοσιότητας. Αν χρειαστεί, θα το κάνω ο ίδιος. Διαφυλάξτε, τουλάχιστον, αυτό το δικαίωμά μου”.
Όμως, πριν αλέκτωρ… και η επιστολή παραίτησής του προς τον Καψή δημοσιεύεται στη σημερινή “Μακεδονία” (άρα δόθηκε στην εφημερίδα από χθες).

Στην εφημερίδα ακριβώς, που ο ίδιος παρουσιάστηκε σε σειρά ολοσέλιδων δημοσιευμάτων και προώθησης της ΔΤ το τελευταίο διάστημα και αποκαλεί (στην επιστολή του προς την ΕΣΗΕΜΘ) “εξαίρεση”… Γράφει συγκεκριμένα: “Μου προκαλούν εντύπωση οι χαμηλοί τόνοι με τους οποίους αντιμετωπίστηκε από τα ΜΜΕ της πόλης (η ‘Μακεδονία’ αποτελεί εξαίρεση) η ταφόπλακα που έθεσε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας η ΝΕΡΙΤ”.
Να πούμε τώρα εμείς κάτι για… δεοντολογία;
Απλά αναρτούμε αυτήν την επιστολή προς τον υφυπουργό και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, κάτι που δεν νομίζουμε πως είναι δύσκολο. Δεν υπάρχουν πιά ερωτήματα… Μόνο μία διευκρίνιση: ποιες είναι (επιστολή Π.Σαββ. στην ΕΣΗΕΜΘ) οι “υπόγειες διαδρομές” “που καθιστούν τη “Θεσσαλονίκη να έχει ένα περιφερειακό γραφείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης”, κατά την επιστολή του προς την ΕΣΗΕΜΘ;
[Ο τονισμός κάποιων εκφράσεων έγινε από εμάς]
“Κύριε υπουργέ, καλημέρα.
Εδώ και αρκετές ημέρες επιχειρώ να επικοινωνήσω μαζί σας, για να σας ενημερώσω πως εκπληρώθηκαν όλες οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Θεσσαλονίκη. Από τις αρχές του χρόνου έστειλα μάλιστα και ηλεκτρονικά μηνύματα στη διεύθυνση που μου υποδείξατε.
Προχθές επικοινώνησε μαζί μου η κ. Παπουτσάκη και μου είπε πως το κατάλληλο πρόσωπο να μου δώσει την απάντηση στην ερώτησή μου είναι ο κ. Θωμόπουλος. Επικοινώνησα μαζί του και μου είπε πως για 15 ημέρες δεν αξίζει τον κόπο να δημιουργηθεί τηλεοπτικός φορέας στη Θεσσαλονίκη.
Αντιλαμβάνεσθε, κ. υπουργέ, πως εν προκειμένω υπάρχει η αθέτηση μιας υπόσχεσης που δώσατε. Βεβαίως, δημοσίως μπορείτε να ισχυριστείτε ότι η μη λειτουργία ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Θεσσαλονίκη ήταν κάτι που μονίμως υποστηρίζετε αλλά, εγώ και εσείς, γνωρίζουμε καλά πως μέσα στο γραφείο σας είχατε καταλήξει στο εξής: λειτουργία, έστω και μερική, του ραδιοφώνου πριν από τις γιορτές, αποστολή από εμένα προς εσάς των απολύτως αναγκαίων θέσεων για επαναλειτουργία της τηλεόρασης με αυτοτελές πρόγραμμα και ροή από τη Θεσσαλονίκη.
Και οι δύο προϋποθέσεις εκπληρώθηκαν. Και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, η υπόσχεσή σας δεν υλοποιήθηκε.
Κύριε υπουργέ, με πολύ κόπο και καθημερινή συκοφαντία από ιστολόγια και εφημερίδες υλοποίησα, σε ένα δύσκολο και υπονομευτικό περιβάλλον, όσα μου ζητήσατε. Ήλπιζα, ματαίως φοβάμαι, ότι παρά τις δυσκολίες η ολοκλήρωση της προσπάθειας θα επιτυγχανόταν. Οι εξελίξεις, ιδιαιτέρως οι προβλέψεις της ΝΕΡΙΤ για τη Θεσσαλονίκη, εξαλείφουν όλες τις ελπίδες.
Αυτό που διαφαίνεται για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε καν ένα παράρτημα ενός από τα δύο κανάλια με έδρα την Αθήνα. Είναι ένα μικρό ανταποκριτικό γραφείο.
Η Θεσσαλονίκη και η ελληνική περιφέρεια θα στερηθούν ενός μέσου που θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για την κάθε είδους ανάκαμψη και να συμβάλει και στη συνολικότερη ελληνική προσπάθεια.
Εκτός αυτού, όμως, 263 πρώην εργαζόμενοι που πίστεψαν στη φερεγγυότητα του κυβερνητικού λόγου και διαχώρισαν τη θέση τους από τους συναδέλφους τους, υποβάλλοντας αιτήσεις για να εργασθούν, βρίσκονται διπλά εκτεθειμένοι. Οι άνθρωποι αυτοί, εκτός από την εργασιακή ανάγκη που είχαν, πίστεψαν στο νέο που θα εδημιουργείτο. Πολλοί από αυτούς με έξαλλο τρόπο λένε πως αν δεν προσδοκούσαν να βρουν εργασία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, θα αναζητούσαν την τύχη τους, ενδεχομένως επιτυχώς, αλλού.
Η ζημιά που προκαλείται κύριε υπουργέ από τον τρόπο που διαχειρισθήκατε τη υπόθεση της δημόσιας τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστια και οι συνέπειες θα γίνουν αντιληπτές προϊόντος του χρόνου.
Πιστεύω πως διαπράξατε ιστορικό λάθος με την κατάργηση μιας αυτόνομης ραδιοτηλεοπτικής λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη, ελεγχόμενης, φυσικά, από ενιαίο διοικητικό συμβούλιο που θα εδρεύει στην Αθήνα.
Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, θα ήθελα να σας επισημάνω πως θα ζυγίσω τα νέα δεδομένα με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής περιφέρειας, το σεβασμό στην αγωνία των συναδέλφων μου και, φυσικά, την αξιοπρέπειά μου. Νιώθω προσβεβλημένος από τις εξελίξεις και θα αντιδρούσα διαφορετικά αν δεν διαπίστωνα πως η προσβολή στην πόλη και την κοινωνία της ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που επιφυλάχθηκε σε εμένα.
Να είστε καλά.
Με εκτίμηση
Παντελής Σαββίδης”

Αναδημοσίευση από asyntaxtostypos

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *