31 Ιανουαρίου 2013

Οι νόμοι του κράτους και το κράτος του νόμου!

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Ποιοι είναι αυτοί που μιλούν για «νομιμότητα»;
Ποιοι είναι αυτοί οι «Ταρτούφοι» που όχι μόνο τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά για δεκαετίες, αναγνωρίζουν τάχα μου το «δίκιο» των κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονται, που απεργούν, που εξεγείρονται, αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή ζητούν την πάταξη των «παρανόμων» (χτες των εργαζόμενων στο Μετρό, σήμερα των αγροτών, προχτές των χαλυβουργών), γιατί, όπως λένε, «διασαλεύουν το νόμο»;
Ποιοι, τελικά, είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από τη μάσκα του «οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται» και «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται»;
Ας δούμε:
Υπάρχει νόμος - το ίδιο τους το Σύνταγμα - που λέει ότι οι διεθνείς συμβάσεις της χώρας πρέπει να επικυρώνονται στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία. Αλλά είναι αυτοί, τα υποδείγματα της νομιμότητας, που επειδή έτσι τους συνέφερε εκείνη τη στιγμή πέρασαν το πρώτο Μνημόνιο καταστρατηγώντας τη συνταγματική διάταξη που υπαγορεύει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για διεθνείς συμβάσεις της χώρας, επιλέγοντας τον βολικό γι' αυτούς δρόμο της απλής πλειοψηφίας των 151 ψήφων.

Το παραμύθι "της επιστροφής των καταθέσεων"

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΚ*

Εκνευριστική έχει καταντήσει πλέον αυτή η ιστορία με τους αλλεπάλληλους ανά μήνα κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη διαβόητη «επιστροφή των καταθέσεων» στις ελληνικές τράπεζες. Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σκοπιμότητα της καλλιέργειας τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας μήπως... στραβωθεί κανένας αφελής και καταθέσει τα λεφτά του στην τράπεζα, αλλά δεν είναι ανάγκη να χειρίζεται τόσο προκλητικά το θέμα η κυβέρνηση σαν να απευθύνεται σε ηλιθίους. Κανένας λόγος αλαλαγμών δεν υπάρχει.


Το πολύ πολύ ένας στεναγμός ανακούφισης και «δυστυχούς παρηγορίας» που η μείωση -ναι, η μείωση!- των καταθέσεων κατά τη διάρκεια του 2012 δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο κατά τη διάρκεια του 2010 και του 2011! Τίποτα περισσότερο! Ας δούμε καλύτερα τους αριθμούς βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος. Την 1η Ιανουαρίου του 2012 το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν στα 168,96 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2012 οι καταθέσεις είχαν πέσει στα 161,36 δισ. ευρώ. Μια απλή αφαίρεση μας δείχνει ότι μέσα στο 2012 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ανασύνθεση της Δεξιάς και η αμηχανία της Αριστεράς


του Παναγιώτη Σωτήρη, "αριστερό βήμα"
Εάν κανείς διάβαζε τις εφημερίδες της Κυριακής 27 Γενάρη θα διαπίστωνε μια επίμονη προσπάθεια των κυρίαρχων δυνάμεων να παρουσιάσουν μια εικόνα ότι επιτέλους «το κλίμα αρχίζει να γυρίζει», ότι διαμορφώνεται συσπείρωση γύρω από την κυβερνητική πολιτική, ότι «οι πολίτες διαλέγουν τη σιγουριά», ότι ο Σαμαράς κατάφερε να «αλλάξει την ατζέντα» και γενικά να πουν ότι κάπως το πράγμα πάει να ηρεμήσει και να ξεφύγουμε από μια συνθήκη πολιτικών και κοινωνικών σεισμών. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;
Καταρχάς, οι διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι έρχονται «επενδύσεις και ανάπτυξη» είναι τουλάχιστον γελοίες. Η ελληνική οικονομία παραμένει μέσα σε μια εξοντωτική συνθήκη ύφεσης, την οποία οι ίδιοι (η Τράπεζα της Ελλάδος δηλαδή) υπολογίζει σε -23,5% για την περίοδο 2008-2013, δηλαδή όσο έχουμε δει σε χώρες που πέρασαν από καταστροφικούς πολέμους. Η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει υποχωρήσει δραματικά, η επενδυτική και καταναλωτική δαπάνη επίσης, ενώ η δημόσια δαπάνη διαρκώς συρρικνώνεται (αυτή είναι άλλωστε και η πηγή της φαινομενικής βελτίωσης των ελλειμμάτων).

Τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά

πηγή "η λέσχη της ανυπότακτης θεωρίας"

Κείμενο αποτίμησης της πολιτικής συγκυρίας που έφτασε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Λέσχη.
Παιδία_02
“However beautiful the strategy,
you should occasionally look at the results.”
Winston Churchill
Το ότι τα «πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά» οφείλεται σε έναν βαθμό και στον άπλετο χώρο που προσφέρει αυτή η διαπίστωση. Όπως κάθε γενικευτική διαπίστωση έτσι και αυτή προσφέρει ένα ασφαλές και κοινό καταφύγιο για τις πιο διαφορετικές και αλληλοαντικρουόμενες ερμηνευτικές γραμμές και πριμοδοτεί εξίσου τη βολική αδράνεια και την ανερμάτιστη δράση. Παρ’ όλα αυτά το «τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά» ταλαντεύεται διαρκώς σε ένα πεδίο έντασης, που εμπεριέχει τόσο την υπερεπαναστατική ή μικροαστική γκρίνια όσο και μια ψύχραιμη αποτίμηση της σύμπλεξης και της αλληλοδιαπλοκής ετερογενών δυνάμεων, αξιολογήσεων, τακτικών και πρακτικών, η οποία οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Άρα, για να σημαίνει το οτιδήποτε αυτή η διαπίστωση πρέπει να υπόκειται στην έκθεση μιας συνεκτικής ερμηνευτικής γραμμής. Στόχος αυτού του κειμένου είναι να αποπειραθεί μια τέτοια έκθεση.

Γιατί οι ιδέες του Καρλ Μαρξ είναι πιο επίκαιρες από ποτέ στον 21ο αιώνα.

German Political Philosopher Karl Marx Sittingτου Bhaskar Sunkara 

Ο Μαρξισμός, ως ανάλυση έρχεται εκ νέου στην επικαιρότητα μέσα στην οικονομική κρίση. Αλλά όπως είπε και ο Μαρξ, το ζήτημα δεν είναι απλά να ερμηνεύσουμε τον κόσμο, αλλά να τον αλλάξουμε

Το κεφάλαιο ανέκαθεν προσπαθούσε να μας πουλήσει οράματα του αύριο. Στην Διεθνή Έκθεση της Νέας Υόρκης το 1939, οι επιχειρήσεις εξέθεταν τις νέες τεχνολογίες: νάιλον, κλιματιστικά, λάμπες φθορίου αλλά και το καθόλα εντυπωσιακό View-Master. Αλλά πέρα από τα προϊόντα, το κεφάλαιο προσπαθούσε να πουλήσει το ιδανικό της μικροαστικής αναψυχής και της αφθονίας, σε αυτούς που είχαν κουραστεί από την οικονομική ύφεση και την προοπτική ενός Ευρωπαϊκού πολέμου.
Με μια βόλτα στο περίπτερο “Futurama” οι επισκέπτες ταξίδευαν στη μικρογραφία μεταμορφωμένων τοπίων, που απεικόνιζαν νέους αυτοκινητόδρομους και έργα ανάπτυξης: τον κόσμο του μέλλοντος. Αυτή ήταν μια ενστικτώδης προσπάθεια ανανέωσης της πίστης στον Καπιταλισμό.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Δελτίο Τύπου για την επίθεση στους αγωνιστές του ΠΑΜΕ


Η σημερινή επίθεση την κυβέρνησης ενάντια στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας αποτελεί ένα ακόμα δείγμα μιας φασίζουσας κυβέρνησης που δείχνει σημάδια πανικού μπροστά στις όλο και πιο μαχητικές λαϊκές αντιδράσεις στην δολοφονική πολιτική της.

Οι λαϊκές αντιδράσεις και οι αγώνες. Οι απεργίες διάρκειας και οι καταλήψεις θα κλιμακωθούν.

Η ανάπτυξη του κινήματος με στόχο την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης του μνημονίου, του κεφαλαίου και της ΕΕ, η ταξική ενότητα στο εργατικό κίνημα και η κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς έχουν τεράστια δύναμη για να στείλουν τη συμμορία που μας κυβερνάει στα αζήτητα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την κινητοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη ΓΑΔΑ και ενώνει τη φωνή της για την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Μονόδρομος για τη φτωχομεσαία αγροτιά ο ξεσηκωμός ενάντια σε κυβέρνηση και ΕΕ


ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ:
- ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ
- ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ
-ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ.
Οι φτωχομεσαίοι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την συντονισμένη αντιαγροτική επίθεση του τρίτου Μνημονίου, της ΕΕ (νέα ΚΑΠ 2014-2020) και του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Επίθεση καταιγιστική και πολύπλευρη:
α. Στο αγροτικό εισόδημα: Με την υπερδιόγκωση του κόστους παραγωγής με το πανάκριβο πετρέλαιο, τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε όλα τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ από 11% σε 6%. Με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων στους αγρότες ενώ την ίδια ώρα ο εργαζόμενος αγοράζει πανάκριβα λόγω της διπλής ληστείας μεγαλεμπόρων – μεσαζόντων.

Τι είδε ο Α.Τσίπρας στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Αριάδνη Αλαβάνου
 Πέραν της καθιερωμένης, και κοινότοπης πλέον, auto da fe στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, που επαναλήφθηκε σε αμερικανικό έδαφος τούτη τη φορά και, βέβαια, κέρδισε τη δημοσιότητα – έχει ενδιαφέρον τι “είδε” ο Α. Τσίπρας στις ΗΠΑ, τι “δεν είδε” και πώς τον είδαν.
Πρώτο, λόγω και της επικαιρότητάς του, "δεν είδε" τα πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ της “Washington Post” και των “New York Times” των ημερών της επίσκεψής του που ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί “κλιμακώνουν τη βοήθεια προς τους Γάλλους για τη στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί”, το νέο Αφγανιστάν, όπως ομολογείται από κατεστημένους κύκλους. Η σιγή, η απουσία ακόμη και ενός διπλωματικού σχολίου, γι' αυτή την επέκταση σε άλλη ήπειρο του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”, στην οποία εμπλέκεται άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εκκωφαντική, όταν βρίσκεται κανείς στην πρωτεύουσα της χώρας που παίζει πρωταγωνιστικό στις στρατιωτικές επεμβάσεις. 

Το «Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά: ένα αντικαπιταλιστικό αριστούργημα

Χρήστος Κεφαλής*
1. Ιστορικό και υπόθεση της ταινίας
Οι μαρξιστές θεωρητικοί, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον Μαρξ, έκαναν πολλά για να φωτίσουν την κίνηση του καπιταλισμού, να αποκαλύψουν τους νόμους του και να τεκμηριώσουν την αναγκαιότητα της αντικατάστασής του από το σοσιαλισμό, όταν γίνεται πια μια τροχοπέδη της εξέλιξης. Αυτή η κριτική ασκήθηκε..... αδιάλειπτα «απ’ έξω», ξεκινώντας από την ταξική θέση και την οπτική του προλεταριάτου, της τάξης που προορίζεται να ανατρέψει το καπιταλιστικό σύστημα, και προσανατολίζοντας την παρέμβαση αυτής της τάξης στις κατευθύνσεις που υπαγόρευαν οι ταξικές και ευρύτερες κοινωνικές συγκρούσεις κάθε περιόδου. Στην τελευταία ταινία του, το «Κεφάλαιο» (Le Capital), ο Κώστας Γαβράς –στο σενάριο συνεισέφεραν και οι Καρίμ Μπουκερσά και Ζαν-Κλοντ Γκρουμπέργκ– έρχεται να δώσει μια καταλυτική κριτική της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης από τα μέσα, μια κριτική που παρότι δεν εστιάζει άμεσα στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες της εποχής μας, δεν παύει να είναι, με τον τρόπο της, εξαιρετικά διεισδυτική και αποτελεσματική.
Το «από τα μέσα» ασφαλώς δεν υπονοεί διόλου ότι ο Γαβράς περιορίζεται να δείξει τη σήψη και τη διαφθορά του κόσμου του κεφαλαίου, να καταγράψει την παρακμή του και να αναδείξει τις εκφάνσεις της στη ζωή των εκπροσώπων του. Όλα αυτά ασφαλώς υπάρχουν πληθωρικά στην ταινία του, αν όμως περιοριζόταν σε αυτά θα κατέληγε ίσως να δώσει μια βελτιωμένη εκδοχή των οικείων σαπουνοπερών τύπου Δυναστείας, που πιθανά θα έκανε τους εκπροσώπους του κεφαλαίου ακόμη και συμπαθητικούς μέσα στον ξεπεσμό τους. Η ταινία του είναι κυρίως μια ανατομία της ίδιας της αντικειμενικής κίνησης του καπιταλισμού γενικά και του τραπεζικού και χρηματιστικού συστήματος ειδικότερα, η ασυδοσία του οποίου πυροδότησε και πυροδοτεί την παρούσα παγκόσμια οικονομική κρίση. Αν όμως στον Μαρξ η αδυσώπητη λογική και τα αναπόδραστα αποτελέσματα αυτής της κίνησης παρουσιάζονται με την αντικειμενική γλώσσα της επιστήμης, εδώ η πραγματικότητά της διαθλάται μέσα από το καλλιτεχνικό πρίσμα σε μια ρεαλιστική αναπαράσταση του κόσμου των φορέων της, των σύγχρονων ηγετών του καπιταλισμού.

Το κομμουνιστικό αίτημα σήμερα

Δημήτρης Γρηγορόπουλος 
 
 Ουτοπικός κομμουνισμός-Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ
Το όραμα μιας δίκαιης, ελεύθερης, αλληλεγγύης κοινωνίας πάντα συγκινούσε τους ανθρώπους. Εκφραζόταν με δύο τρόπους: Έναν μεταφυσικό και έναν υλιστικό – επίγειο. Ο πρώτος αλλοτρίωνε στο υπερπέραν, σε μια μεταθανάτια ζωή, τον πόθο των ανθρώπων για λύτρωση από τις κακουχίες της ζωής. Στη δεύτερη περίπτωση μεγαλόπνοοι οραματιστές συνέλαβαν εξιδανικευμένες, επίγειες όμως, πολιτείες. Αυτές οι ουράνιες αλλά και οι επίγειες πολιτείες δεν ήταν απλά αποκυήματα της φαντασίας, αλλά αντανακλούσαν στρεβλά και συγκεχυμένα τις αντιθέσεις, τις αδικίες και τους παραλογισμούς των κοινωνιών στις οποίες ζούσαν. Αυτοί οι οραματιστές είχαν εμπειρίες και γνώσεις για τις κοινωνίες τους, όμως δεν μπορούσαν να διατυπώσουν ρεαλιστικές αναλύσεις γι” αυτές, γιατί οι κοινωνικές επιστήμες στην εποχή τους δεν είχαν φτάσει στο αναγκαίο επίπεδο εξέλιξης.

Δέκα σκέψεις που περιμένουν το λιθοβολισμό τους

Νίκος Βγέθης, αριστερό blog


1. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την κυβέρνηση
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τον Α. Τσίπρα να επιδίδεται σε έναν εκτεταμένο πολιτικό τουρισμό. Ξεκίνησε από το ταξίδι στη Λ. Αμερική, συνέχισε με τον Σόϊμπλε και ολοκλήρωσε με το ταξίδι στις ΗΠΑ και στο ΔΝΤ. Μια περιοδεία με μοναδικό σκοπό τη σφυρηλάτηση του αρχηγικού του προφίλ και την κατοχύρωση της "πρωθυπουργησιμότητάς" του. 
Ένα έργο που παίχτηκε από τα ‘’προσεχώς’’, χωρίς καμία πρωτοτυπία.  Αξιοσημείωτη ήταν η προσωποκεντρικότητα των ταξιδιών. Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη "αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο" , είχαμε συναντήσεις του ίδιου του Προέδρου του. Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάρει ένα μοντέλο κόμματος εξουσίας γύρω από έναν "στιβαρό ηγέτη".
Με την αλλαγή αυτή δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μια άμεση απάντηση στις αιτιάσεις περί πολυφωνίας: Στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει  ο καθένας ότι θέλει, τα όργανα να αποφασίζουν ότι θέλουν αλλά στο τέλος μιλάει ο αρχηγός….

Ν.Α.Ρ.: Εργατική αντεπίθεση με μέτωπο αγώνα για την επιβίωση και την ανατροπή


Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, άνοιξαν έναν γύρο αγώνων με αφορμή και κεντρικό ζήτημα τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων και την συμπίεση των μισθών τους. Το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων, αποτελεί για ολόκληρη την εργατική τάξη κομβικό ζήτημα για την επιβίωση, τους όρους δουλειάς και ζωής της.
Στις 31.12.2012 έληξε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εεργασίας και στις 30/3/2013 λήγει η τρίμηνη μετενέργειά της. Αυτό θα σηματοδοτήσει έναν ακόμα γύρο χειροτέρευσης της θέσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών και προσπάθεια οριζόντιας περικοπής μισθών, κατάργησης επιδομάτων, αναστολή θεσμικών κατακτήσεων, που απέρρεαν από τις ΣΣΕ.

Ν.Α.Ρ. : Επίθεση σε συνδικαλιστές στο υπουργείο Εργασίας. Τραυματίες και προσαγωγές


Ο κυβερνητικός και κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός εναντίων εργατικών αγώνων συνεχίζεται. Επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής των ΜΑΤ δέχτηκαν μέλη του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές ταξικών Ομοσπονδιών και σωματείων, που συμβολικά κατέλαβαν το γραφείο του 8ου ορόφου του υπουργείου Εργασίας το πρωί κατά την αποχώρησή τους!

Παρεμβάσεις ΔΕ και ΠΕ: Το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση να μείνει στα χαρτιά!

Εκπαιδευτικοί σε κατάσταση «ομηρίας», εκπαιδευτικοί που καλούνται να γίνουν «superman» για να λύσουν όλα τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος – για τα οποία προφανώς φταίνε αυτοί και κανένας άλλος – εκπαιδευτικοί που η κάθε τους δραστηριότητα θα μετριέται στα κουτάκια και με συντελεστές. Πλαίσιο ασφυκτικό, ιεραρχικό, αντιπαιδαγωγικό.
Ο εκπαιδευτικός δακτυλοδεικτούμενος σε μαθητές και κοινωνία, οι πολιτικές της υποχρηματοδότησης, των μηδενικών διορισμών, του σχολείου της αγοράς και της εξόντωσης των μαθητών που επιβάλλονται από κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ στο απυρόβλητο. Αυτό, με λίγα λόγια, είναι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για «διαβούλευση».
«Στόχος της αξιολόγησης», μας λένε, είναι η «  … βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας …. Στη σημερινή συγκυρία … η προοπτική θεσμοθέτησης ενός συστήματος αξιολόγησης στην εκπαίδευση συνδέονται με τη συνολικότερη προσπάθεια αναμόρφωσης των λειτουργιών του ελληνικού κράτους, την οποία καταβάλει ο ελληνικός λαός προκειμένου να επιτευχθεί …. η δημοσιονομική προσαρμογή και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής κοινωνίας», έλεγε εισαγωγικά το σχέδιο της ομάδας Ματσαγγούρα.
Διπλή αξιολόγηση
Στο ΠΔ προβλέπονται 2 τύποι αξιολόγησης: Διοικητική και Εκπαιδευτική. Η διοικητική αξιολόγηση αφορά το «τυπικό υπηρεσιακό έργο», είναι ετήσια και διενεργείται μεταξύ 1ης Απριλίου και 31ης Μαϊου κάθε έτους. Η εκπαιδευτική αξιολόγηση αφορά το διδακτικό και γενικότερα το επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο, διενεργείται μία τουλάχιστον φορά ανά τριετία εντός συνεχούς χρονικού διαστήματος που δεν υπερβαίνει τους 2 μήνες (διμηνιαία αξιολογική περίοδος) (άρθρο18, παρ.9) και περιλαμβάνει την παρακολούθηση δύο (2) τουλάχιστον διδασκαλιών.

30 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

 

Το ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει την νέα επιχείρηση τρομοκρατίας και καταστολής που εξαπέλυσε η τρικομματική κυβέρνηση ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Μετά τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στους εργαζόμενους του Μετρό, μετά τις συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις ενάντια σε εργαζόμενους και νεολαία, μετά τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του πανεπιστημιακού άσυλου και το χτύπημα εργατικών κινητοποιήσεων και νεολαιίστικων διαδηλώσεων, αυτή τη φορά η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη έστειλε τα ΜΑΤ ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες της Θεσσαλίας. Με πρόσχημα την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (!) η κυβέρνηση απαγορεύει αγροτικές κινητοποιήσεις, χτυπά το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στη διαδήλωση και καταφεύγει σε ΜΑΤ και εισαγγελείς για να χτυπήσει το δίκαιο αγώνα των αγροτών. Για να περάσει την βάρβαρη πολιτική της που οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες αγροτικές οικογένειες καταφεύγει για άλλη μια φορά στην αστυνομοκρατία, στη βία και στην καταστολή. Επιτίθεται στους αγρότες όπως επιτίθεται και σε κάθε εστία λαϊκής αντίστασης. Επιδεικνύει πυγμή και αποφασιστικότητα απέναντι στον «εχθρό λαό», για να γίνει αρεστή στους επικυρίαρχους της ΕΕ και του ΔΝΤ, να συνεχίσει νάχει τη στήριξη των «δανειστών μας», να συνεχίσει να εκποιεί το λαό και τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

29 Ιανουαρίου 2013

Τρέμουν το λαϊκό κίνημα και συκοφαντούν αγωνιστές: Στο κενό θα πέσει η λάσπη σε βάρος του Α. Σταματόπουλου από την κυβέρνηση της κοινωνικής καταστροφής


Όταν τρέμουν το κίνημα, βάζουν μπροστά τη βία, τον στρατιωτικό νόμο, αλλά και τη λάσπη. Εντύπωση προκαλεί η συντονισμένη επίθεση με ανακρίβειες, ψεύδη και εκβιασμούς, πλάγιους ή και άμεσους, των κομματικών οργάνων της κυβέρνησης (Συγκρότημα Λαμπράκη, «Πρώτο Θέμα», «Έθνος», «Δημοκρατία», ναζιστική φυλλάδα «Στόχος») ενάντια στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στις αστικές συγκοινωνίες. Δεν διστάζουν με παρακρατικό τρόπο  να στοχοποιήσουν προσωπικά αγωνιστές όπως ο πρόεδρος του σωματείου στο ΜΕΤΡΟ Αντώνης Σταματόπουλος.  Από όλα έχει ο μπαξές. Από στοιχεία της προσωπικής του ζωής που δίνονται στην δημοσιότητα, της οικογενειακής του κατάστασης, μέχρι συκοφαντίες, ψέματα, υπονοούμενα.
Η επίσημη, «σοβαρή» ειδησεογραφία ξεπέφτει σε παρακρατικές πρακτικές και γκαιμπελισμό. Δεν θα περίμενε ίσως κανείς στην επίθεση του συστήματος να συνταχτεί και γνωστό site του αντιεξουσιαστικού χώρου δείχνοντας το τυφλό μένος ενάντια στο εργατικό κίνημα και την Αριστερά, ειδικά τα πιο ριζοσπαστικά τους στοιχεία.

28 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η Αξιοπρέπεια των Απεργών και η Αλληλεγγύη μας θα νικήσει τον κυβερνητικό ολοκληρωτισμό


Οι εργαζόμενοι του Μετρό και των συγκοινωνιών δίνουν έναν αγώνα για όλους μας! Γιατί υπεράσπισαν και υπερασπίζουν με  αποφασιστικότητα και  με το κεφάλι ψηλά αυτό που παίρνουν από όλους μας!  Τους μισθούς και τις συλλογικές μας συμβάσεις.  Το δικαίωμα στον αγώνα. Τα δημόσια αγαθά (δωρεάν παιδεία, υγεία, συγκοινωνία) που τα ξεπουλάνε  μισοτιμής στα αρπακτικά που ονομάζουν «επενδυτές» και τους νόμιμους ληστές που τους λένε «τραπεζίτες». Την ίδια μας την ζωή.

Η κυβέρνηση δεν θα βγει νικητής από αυτήν την αναμέτρηση, αλλά βαθιά πληγωμένη. Χρησιμοποιεί την επιστράτευση για να τσακίσει έναν αγώνα. Έδειξε το αποκρουστικό της πρόσωπο.  Έχουν αποφασίσει να κυβερνήσουν με «στρατιωτικό νόμο» αλλά δεν  κάνουν τίποτα άλλο παρά να γιγαντώνουν το μίσος του κόσμου της δουλειάς.  Οι αγώνες μας θα τους πνίξουν! Δεν μπορούν να επιστρατεύσουν έναν ολόκληρο λαό! Και σε όσο περισσότερους κλάδους το επιχειρούν τόσο μεγαλώνουν τις στρατιές που θα τους ανατρέψουν!

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

Απάτες της ΕΛΣΤΑΤ και ψέματα του ΔΝΤ στην υπηρεσία της επίθεσης

Λεωνίδας Βατικιώτης
 
 Η κατάσταση θα προσφερόταν άνετα για διακωμώδηση αν δεν συνοδευόταν από δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις. Ο λόγος γίνεται για την συνέχιση της εφαρμογής ενός εξοντωτικού και ατελέσφορου (στις ονοματικές του επιδιώξεις!) προγράμματος λιτότητας, την στιγμή που οι λόγοι επί των οποίων κρίθηκε αναγκαία η εφαρμογή του αποδείχθηκαν προϊόν εξόφθαλμης απάτης και αποτέλεσμα ακραίας χειραγώγησης, δηλαδή τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009, ενώ το μοντέλο επί του οποίου βασίστηκαν οι προβλέψεις των επιπτώσεων της λιτότητας στην μεγέθυνση, απλώς …λάθος! Κι αυτό δια στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πολυγραφότατου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος ομολόγησε ότι λάθος εκτιμούσαν επί τόσες δεκαετίες πως μια μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες ή μια αύξηση κατά 1% στα φορολογικά έσοδα επιφέρει μείωση κατά 0,5% στους ρυθμούς μεγέθυνσης μιας οικονομίας. Το σωστό είναι μείωση ακόμη και 1,7%, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερος συντελεστής από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρακωρύχων στην πόλη Ζόνγκουλνταγκ (Τουρκία)

Σεϊτ Αλντογάν*
 Πρόκειται για την ογκώδη διαδήλωση των ανθρακωρύχων στην πόλη Ζόνγκουλνταγκ όπου οι εργάτες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους ενάντια στις βάρβαρες εργασιακές συνθήκες αλλά και την άγρια εκμετάλλευση.
Στις 7 Γενάρη 2013 σημειώθηκε έκρηξη στο ανθρακωρυχείο και έχασαν τη ζωή τους 11 εργάτες. Τα τελευταία δέκα χρόνια εκατοντάδες εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα ανθρακωρυχεία λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Τα ανθρακωρυχεία ανήκουν στο δημόσιο και κάθε φορά η κυβέρνηση δηλώνει «ήταν θέλημα Θεού» ή όπως είχε δηλώσει ο Ερντογάν την προηγούμενη φορά «ο θάνατος είναι στην μοίρα των εργαζομένων ανθρακωρύχων».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Όχι στην ποινικοποίηση της απεργίας στις αστικές συγκοινωνίες.

Η κυβέρνηση των εχθρών του λαού δεν μπορεί να σταματήσει τους αγώνες.

Εχθρική ενέργεια της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη ενάντια στο λαό είναι η κήρυξη της απεργίας στις αστικές συγκοινωνίες σαν παράνομης. Στον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό που επιβάλλουν προσπαθούν να βγάλουν στην παρανομία των αγώνων των εργαζομένων για σώσουν το ψωμί, τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους.

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι ένοχοι για την υποβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών που έχουν μετατραπεί σε καθημερινή ταλαιπωρία για την κοινωνία, δεν δικαιούνται να μιλάνε στο όνομα των επιβατών. Οι επιβάτες εξάλλου είναι οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και οι άνεργοι που είναι θύματα της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Στην παρανομία οι εργατικοί αγώνες

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα

Στην παρανομία οι εργατικοί αγώνες από την κυβέρνηση της εξαθλίωσης και του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. 
Παράνομη κρίθηκε και η Απεργία στην ΕΘΕΛ και τον ΗΛΠΑΠ

Η κυβέρνηση της εξαθλίωσης των εργαζόμενων και του λαού, αφού καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, επιβάλλει λιτότητα και φοροληστεία με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή αποφασίζουμε και διατάζουμε, έρχεται με τον πιο βίαιο τρόπο να απαγορέψει κάθε αντίσταση και αντίδραση των εργαζομένων στην πολιτική της.

Μετά την απαράδεκτη επιστράτευση-επίταξη των απεργών του ΜΕΤΡΟ, του Τραμ και του ΗΣΑΠ, και την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στο αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια την Παρασκευή τα χαράματα, σήμερα σειρά είχαν οι εργαζόμενοι απεργοί της ΕΘΕΛ και του ΗΛΠΑΠ. Με μια δικαστική απόφαση Κυριακάτικα, και χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων, η δικαιοσύνη, προφανώς με κυβερνητική εντολή, κήρυξε παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα Λεωφορεία και Τρόλεϊ! Είναι η δεύτερη προσφυγή σε δικαστήριο για να κριθεί παράνομη η απεργία σε ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ
μέσα σε 48 ώρες! Στην πρώτη είχε κριθεί νόμιμη η απεργία τους! Πρόκειται για απροκάλυπτη
παρέμβαση στη δικαιοσύνη.

Μάχες που δε θα δοθούν, είναι από χέρι χαμένες…

Παναγιώτης Μαυροειδής – aristeroblog
 
Αδιάβατη πλέον η Αθήνα. Κίνδυνος θάνατος για τους φιλήσυχους πολίτες και οικογενειάρχες. Βόμβες στη μια γωνία, καλάσνικοφ στην άλλη. Κτίρια ανατινάσσονται μέσα στις φλόγες. Οι επιχειρήσεις, ιδιωτικές και δημόσιες βρίσκονται στο έλεος αδίσταχτων συνδικαλιστών. Η δημοκρατία, η τάξη, η κανονικότητα, είναι σε κίνδυνο. Αν αυτά συμβαίνουν στις τηλεοράσεις μας και στα πολεμικά ανακοινωθέντα της ΝΔ και της κυβέρνησης, ποιος ξέρει τι άλλο εξυφαίνεται πίσω από τις πλάτες μας;
Η στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους απεργούς του ΜΕΤΡΟ, σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίστηκε σαν άμυνα της θεσμοθετημένης δημοκρατίας.
Τι αποκρυσταλλώνεται αλήθεια στην πολιτική αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα; Για την ΝΔ, αποκαλύπτεται η σκοτεινή διασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με πρακτικές βίας, αλλά και τρομοκρατικών ενεργειών. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αστόχαστη εκτροπή της ΝΔ από τους κανόνες μιας έντιμης κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, διολισθαίνοντας σε πρακτικές συκοφάντησης και προβοκάτσιας σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ, καταγγέλλει μια ‘’στημένη’’ αντιπαράθεση, στο πλαίσιο ενός νέου δικομματικού παιγνίου.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

πηγή, "Αριστερά και πολιτική"


Είναι προφανές για τα μέσα ενημέρωσης του κεφαλαίου, όπως η «Ημερησία», ότι οι απεργίες είναι απώλεια για την κοινωνία! Έτσι μας πασάρουν με ευκολία ότι η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς έφερε μείωση εσόδων, που μόνο για τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 12 εκατ. ευρώ και άρα… άρα πρέπει να αυξηθούν τα εισιτήρια για να καταλάβει η κοινωνία ότι εχθρός της και αίτιο των ταλαιπωριών αλλά και των αυξήσεων των εισιτήριων είναι οι απεργοί!

ΙΟΣ: Οι κρυφές «συνιστώσες» της Ν.Δ.

Η «ΚΑΤΑΛΗΨΗ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ
 Πηγή:www.efsyn.gr
P.5194Αν έχει κάπου επικεντρώσει τη δράση της η κυβέρνηση την τελευταία περίοδο, είναι στο να ανακαλύπτει «καταλήψεις» στα κέντρα των πόλεων και να οργανώνει επιχειρήσεις «ανακατάληψης». Οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής παραμένουν μέχρι στιγμής στο παρασκήνιο.
ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ:
Τάσος Κωστόπουλος, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς

Από την προεκλογική ακόμα περίοδο, μόλις άρχισε να γίνεται ορατή η ραγδαία δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικό στοιχείο της πολιτικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε η ανάδειξη των «συνιστωσών», οι οποίες συγκροτούν τον πολιτικό συνασπισμό που κατέχει αυτή τη στιγμή τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η προφανής σκοπιμότητα αυτής της μεθόδευσης ήταν (και παραμένει) να αναδειχτεί ο εσωτερικός πλουραλισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως αδυναμία του και βέβαια να προβληθούν ως μπαμπούλας ορισμένες μειοψηφικές ή αποκλίνουσες απόψεις στελεχών του. Το μήνυμα προς το εκλογικό σώμα ήταν σαφές: Aν επιλέξετε τον ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύετε να σας κυβερνήσει κάποιος που υποστηρίζει τη μία ή την άλλη μειοψηφική άποψη, και εν πάση περιπτώσει κινδυνεύετε να αναδείξετε μια κυβέρνηση χωρίς την απαραίτητη εσωτερική συνοχή.

Ν.Α.Ρ: Κοινοβουλευτική χούντα κατά εργατικών αγώνων

Ο αποφασιστικός αγώνας ενός πρωτοβάθμιου σωματείου και το ξεβράκωμα της κυβέρνησης.

Αντεπίθεση του κινήματος με άλλου τύπου εργατικούς αγώνες, πολιτικά και κινηματικά ανατρεπτικούς!
Νέρωνες με γραβάτα μοιάζουν ο Σαμαράς, ο Χατζηδάκης («της Ετζίαν το τσιράκι», όπως φώναζαν οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή), ο αδέξιος «ψηφιακός Γκέμπελς» Κεδίκογλου και το υπόλοιπο επιτελείο του Μαξίμου, καθώς πανηγυρίζουν για τους επιταγμένους συρμούς που κινούνται σε μετρό και ηλεκτρικό. Νομίζουν ότι τα αλλεπάλληλα πραξικοπήματα της κοινοβουλευτικής χούντας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ σβήνουν φωτιές, αλλά στην πραγματικότητα «ανάβουν μικρές πυρκαγιές, χιλιάδες μικρές πυρκαγιές» που μπορούν να πυρπολήσουν την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους. Δεν είναι μόνο οι απεργίες σε όλες τις συγκοινωνίες που ξέσπασαν την Παρασκευή μετά την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ.

"Ποτέ πια" - 68 χρόνια μετά

Άουσβιτς. 27 Ιανουαρίου 1945.
Όταν τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και είδαν καπνό να βγαίνει από τα φουγάρα και μία περίεργη οσμή – η μυρωδιά της καμένης σάρκας – γέμισε τα ρουθούνια τους, δεν μπορούσαν ασφαλώς να φανταστούν τι ακριβώς συνέβαινε, γιατί κανένας υγιής νους δεν ήταν δυνατόν να συλλάβει αυτό που η νοσηρή εφευρετικότητα και ο διεστραμμένος νους των αρχιτεκτόνων του Ολοκαυτώματος είχε επινοήσει για την εξαφάνιση των πτωμάτων. Πράγματι, τα κρεματόρια – όσα δεν είχαν προλάβει να καταστρέψουν οι SS – κάπνιζαν ακόμα…
Το καλοστημένο αυτό εργοστάσιο μαζικής γενοκτονίας, που σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιούσε ανθρώπινες ζωές, χτίστηκε το Μάιο του 1940 στην Πολωνία, στη συμβολή των ποταμών Βιστούλα και Σόλα, μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή. Ήταν ένα συγκρότημα τεσσάρων στρατοπέδων, χτισμένων με κόκκινα τούβλα, που έμελλε να γίνει κολαστήριο εκείνων που είχαν την ατυχία να γεννηθούν “Untermenschen” (υπάνθρωποι), κυρίως βέβαια Εβραίοι. Πάνω από 2.000.000 αθώες ψυχές βασανίστηκαν και πέθαναν εκεί, στερούμενοι και την τελευταία ρανίδα αξιοπρέπειας ακόμα και στο ύστατο ταξίδι.

Πρωτοφανής υπόδειξη του ΕΣΡ: Μην δείχνετε την εξαθλίωση


11.jpg

Με εντολή της κυβέρνησης και προσωπική παρέμβαση του Σίμου Κεδόκογλου, το ΕΣΡ αποφάσισε να υποδείξει στους τηλεοπτικούς σταθμούς να μην δείχνουν πλάνα αστέγων και εικόνες εξαθλίωσης από τη σύγχρονη Ελλάδα. Με την πρωτοφανή αυτή απόφαση το ΕΣΡ περνάει σε νέα επόχη, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιου τύπου λογοκρισίας.

Ένα παιδί των φαναριών χάθηκε. Ε, και τι έγινε;

 Paidia_fanariwnΗ είδηση του τραγικού θανάτου της δεν ήταν παρά ένα μονόστηλο, λίγες λέξεις για ένα συμβάν που έκοψε το νήμα της ζωής ενός 11χρονου παιδιού.

Η σκληρή, όμως, πραγματικότητα βρίσκεται πίσω από τις λέξεις, εκεί όπου η εικόνα της παιδικής εκμετάλλευσης τείνει να γίνει καθημερινότητα και αποδεκτή ως ένα... συνηθισμένο γεγονός.

Πάνω στο παιχνίδι χάθηκε η Στέφκα, με το παλιό ποδήλατο που είχε βρει στα σκουπίδια και το μοιραζόταν με άλλα παιδιά όπως αυτή, για να "μαζέψουν" κι αυτά λίγη χαρά, εκτός από τα κέρματα των οδηγών.
 
"Παιδί των φαναριών" ήταν η 11χρονη που βρέθηκε την Τρίτη κάτω από τις ρόδες ενός λεωφορείου, μαζί με το σαραβαλιασμένο ποδήλατό της.

Τα ψέματα της γαλλικής πολεμικής προπαγάνδας στο Μάλι

Μοχάμεντ Ταχάρ Μπενσάαντα*
 Françafrique2
(από το Oumma.com)
(τη μετάφραση έκανε το Καπυμπάρα)
Να λοιπόν που η Γαλλία έχει πλέον τη δική της «καταιγίδα της ερήμου». Ο Ολάντ πήρε την «γενναία» απόφαση να στείλει τα ελικόπτερα Gazelle των ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς, τα Mirage 2000D και τα Rafale ενάντια στις φάλαγγες των τζιχαντιστών που απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης.
Γι’ αυτόν τον πόλεμο, η Γαλλία δεν έχει ανάγκη από κάποια πρόσθετη αιτιολόγηση, της αρκεί να επαναλάβει την ίδια φθαρμένη προπαγάνδα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πολέμων της Αυτοκρατορίας. Επεμβαίνει για να σώσει το λαό του Μάλι και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα συμφέροντα της Γαλλίας, με κύριο αυτό του ελέγχου των ορυχείων ουρανίου του γειτονικού Νίγηρα, έρχονται σε δεύτερο πλάνο. Όπως συνήθως, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο ρόλο που τους έχει ανατεθεί: την κατασκευή αδιάντροπων ψεμάτων με σκοπό να δικαιολογηθεί ένας αρπαχτικός πόλεμος νεοαποικιακής κυριαρχίας. Επιστροφή στα πιο χονδροειδή ψέματα.
Πρώτο ψέμα: Τα διπλωματικά προσχήματα τηρήθηκαν. Ο Γάλλος πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή του να επέμβει στο Μάλι με πρόσχημα την έκκληση για βοήθεια της κυβέρνησης της χώρας. Ο μεταβατικός πρόεδρος του Μάλι, Ντιονκουντά Τραορέ, πράγματι, ζήτησε την αρωγή της Γαλλίας για να σταματήσει την προέλαση των ανταρτών του Ανσάρ Ντιν που είχαν πάρει στον έλεγχό τους τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Κόννα. Αλλά αυτό που ο Γάλλος πρόεδρος και τα γαλλικά ΜΜΕ ξέχασαν να μας θυμίσουν είναι ότι ο πρόεδρος του Μάλι δε διέθετε καμία νομιμοποίηση να ζητήσει τη στρατιωτική επέμβαση μιας ξένης δύναμης στο έδαφος του Μάλι.

Κοινωνική γενοκτονία προκαλεί το Μνημόνιο

του Λεωνία Βατικιώτη, "Επίκαιρα (17-23/1/2013)

Σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την πραγματικότητα βρίσκεται το κλίμα εφησυχασμού και προσδοκιών για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον, που επιχειρεί να δημιουργήσει η τρικομματική κυβέρνηση του Α. Σαμαρά. Στον αντίποδα αυτού του κλίματος ευφορίας που δεν εδράζεται πουθενά – είναι δηλαδή εντελώς προπαγανδιστικό – και αποσκοπεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) βρίσκεται μια οδυνηρή καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους που καλούνται να τα φέρουν βόλτα και αδυνατούν, λόγω του κτηνώδους νεοφιλελευθερισμού που έχουν επιβάλλει το Μνημόνιο και η Τρόικα.

Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αυτής της πραγματικότητας είναι οι άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας (και όχι μόνο), τα όλο και πιο συχνά περιστατικά ανθρώπων που καίγονται από φωτιές που προκαλούν ξυλόσομπες, οι αυξανόμενες αυτοκτονίες και πολλά άλλα. Η ραγδαία επιδείνωση του κοινωνικού ζητήματος στην Ελλάδα αποτυπώνεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ακόμη και στις επίσημες στατιστικές. Όχι μάλιστα μόνο σε αυτές που δείχνουν την πορεία του ΑΕΠ το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση για έκτο συνεχή χρόνο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για την ανάκαμψή του εντός του 2013 όπως ισχυρίζονται εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά και στις κοινωνικές στατιστικές που εκφράζουν τις συνθήκες εργασίας και ζωής της κοινωνίας.

Το έγκλημα της παραχάραξης στοιχείων

Από το "Έθνος" 24/1/2013
του Γ. Δελαστίκ

Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας μας, για την παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, ώστε να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων η απόφαση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα στο ολέθριο μνημονιακό καθεστώς.

Το σχετικό ρεπορτάζ φιγουράριζε σε περίοπτη θέση στην τρίτη σελίδα της παγκόσμιας έκδοσης των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», στη δεύτερη σελίδα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Πανικός επικράτησε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, μόλις γνωστοποιήθηκε η άσκηση δίωξης από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. «Οσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στον δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 παραμένουν στο απυρόβλητο» γράφει στην προσωπική του ανακοίνωση ο Γ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να διευρύνει τον κύκλο των ενόχων για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

Να βγει μαζικά και δυναμικά ο λαός στο προσκήνιο


πηγή, βαθύ κόκκινο
Όταν μια κυβέρνηση στηρίζεται μόνο σε «διατάγματα» και σε δυνάμεις καταστολής για να εφαρμόσει την πολιτική της, ο βίος της δεν μπορεί παρά να είναι βραχύβιος.

Χωρίς να έχουμε αυταπάτες ισχυριζόμενοι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα αντιμετωπίζει δυναμικά και με μορφές αγώνα που απαιτούν οι νέες καταστάσεις την ολομέτωπη επίθεση απ’ τις δυνάμεις που κεφαλαίου που δέχεται ο κόσμος της εργασίας και τα λαϊκά στρώματα, εν τούτοις η απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι, στα λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακό, είναι μια θετική εξέλιξη.

Α. Σταματόπουλος: "Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα"

Συνέντευξη στον Γ. Λαουτάρη - Εφημερίδα "Πριν"

- Το επιβατικό κοινό ταλαιπωρείται από τις κινητοποιήσεις σας ή συμπαραστέκεται;

- Γκάλοπ της ΝΕΤ έδειξε ότι το 80% αυτών που ερωτήθηκαν είναι υπέρ της απεργίας μας. Δεν ταλαιπωρούμε τον κόσμο εμείς, αλλά αυτοί που κυβερνούν. Οι εργαζόμενοι του Μετρό άλλωστε έχουν κάνει πολλά για τους επιβάτες. Πραγματοποιήσαμε δυο 24ωρες απεργίες για να μην αυξηθεί το εισιτήριο του Μετρό. Στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια του κινήματος των πλατειών κρατήσαμε για 45 ημέρες ανοιχτά τα ρολά για τους επιβάτες και τους συγκεντρωμένους για να προστατεύονται από τα χημικά και τις επιθέσεις της Αστυνομίας. Απόφαση μας είναι να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα για μη μας καταργήσουν τη συλλογική σύμβαση. Η κυβέρνηση με φασιστικό τρόπο μας επιστράτευσε. Είμαστε αποφασισμένοι να μην υποκύψουμε σε αυτό τον εκβιασμό.

- Γιατί όπως λένε ορισμένοι δεν επιλέγετε μια άλλη μορφή αγώνα, που να μην σταματά τις συγκοινωνίες;

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Στα μέτρα των εργολάβων οι διαγωνισμοί

Γράφει ο Μάκης Γεωργιάδης
 
Θάβουν το περιβάλλον κάτω από τόνους σκουπιδιών
Tο πρωινό της Τρίτης 22 Ιανουαρίου η περιοχή γύρω από την έδρα του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) έμοιαζε με κατεχόμενη ζώνη. Η κυβέρνηση και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επιστράτευσαν πολυάριθμες διμοιρίες των ΜΑΤ για να «διαφυλάξουν» την ομαλή διεξαγωγή της πρώτης φάσης της διαδικασίας δημοπράτησης των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.
Η αρχή έγινε από τη μονάδα του Γραμματικού, ενώ με ανάλογες διαδικασίες προχώρησε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου από την τρικομματική συγκυβέρνηση η διαδικασία και για τη δεύτερη μονάδα, η οποία αναμένεται να εγκατασταθεί στην Κερατέα.
Τι φοβάται λοιπόν τόσο πολύ η κυβέρνηση και η περιφέρεια ώστε να επιστρατεύσουν τα ΜΑΤ και μάλιστα με τόσο δεικτικό και προκλητικό τρόπο, ώστε ακόμη και οι κάτοικοι της περιοχής να μην μπορούν να φτάσουν στα σπίτια ή τις δουλειές τους;  Είναι προφανές ότι ο βασικός στόχος και ο βασικός φόβος δεν ήταν τόσο ο όγκος των συγκεντρωμένων εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίοι είχαν προκηρύξει στάσεις εργασίας ή οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων και δημοτικών κινήσεων από τις περιοχές που πλήττονται και ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο του ΕΔΣΝΑ στη συμβολή των οδών Άντερσεν και Μωραΐτη.

27 Ιανουαρίου 2013

Κυβερνητική φασιστική απειλή

Του Γ. Δελαστίκ – «Πριν»  

Ξαναχτύπησαν οι ασφαλίτες νύχτα τα κουδούνια «η χιλιάδων σπιτιών – αυτή τη φορά για να επιδώσουν φύλλα πορείας πολιτικής επιστράτευσης απεργών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι  για να συλλάβουν τους πολίτες που μένουν εκεί και να τους οδηγήσουν κρατούμενους στα γήπεδα κατ’  εντολήν κάποιας στρατιωτικής χούντας πραξικοπηματιών. Η δημοκρατικότατα εκλεγμένη «χούντα» του δεξιού Σαμαρά και των δεκανέων Βενιζέλου και Κουβέλη αρκείται για την ώρα στην καταναγκαστική εργασία των εκατομμυρίων Ελλήνων εργαζομένων χωρίς σχεδόν αμοιβή. Άλλωστε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, τους «ανυπότακτους» της πολιτικής επιστράτευσης τους δικάζουν και τους καταδικάζουν σε τουλάχιστον τρεις μήνες φυλακή τα πολιτικά δικαστήρια και όχι τα έκτακτα στρατοδικεία!

Πέντε ερωτήματα προς τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς

Του Γιώργου Ρούση

Οι καιροί είναι κρίσιμοι και οι αρνητικές εξελίξεις  – ραγδαία   ένταση της ρεφορμιστικής ενσωμάτωσης από τη μια, και  του σεχταρισμού από την άλλη- στα κόμματα της κοινοβουλευτικής αριστεράς  δεδομένες.

Κάτω από αυτές  τις συνθήκες  δεν είναι πια δυνατόν στο όνομα της διατήρησης των  μικρόκοσμων μας   – απόρροια και αυτή της διάβρωσης μας από την κυρίαρχη ιδεολογία -οι δυνάμεις της  ριζοσπαστικής Αριστεράς να μην βρίσκουν το κοινό τους τόπο για να συγκροτήσουν  ένα πολιτικό πόλο με αντιιμπεριαλιστικό-αντικαπιταλιστικο-δημοκρατικό και λαϊκό-πατριωτικό (όπως το προσδιόριζε ο Γκράμσι)  περιεχόμενο, που αγωνιωδώς αναμένουν και απαιτούν χιλιάδες ενταγμένοι και ανένταχτοι αγωνιστές της αριστεράς.

Άμεσα λοιπόν, και δίχως υπεκφυγές καλούνται  να απαντήσουν στα παρακάτω πέντε  ερωτήματα .

Η βία, η αντιβία και η θεωρία των άκρων

Του Νίκου Χατήρα - Εφημερίδα "Πριν"

Τελευταία, οι πολιτικοί υπηρέτες του καπιταλισμού κάνουν μια λυσσώδη προσπάθεια για εξομοίωση και ταύτιση της ακροδεξιάς, ναζιστικής, φασιστικής, εθνικιστικής βίας των αδελφών τους, εκ μητρός Στυγός, με τις όποιες δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειες της επαναστατικής Αριστεράς. Έτσι, οι ίδιοι θέλουν να τοποθετηθούν στην κοινωνική συνείδηση γενικά και αόριστα, σε έναν ανύπαρκτο ενδιάμεσο χώρο του «ολίγον έγκυος». Για να το πετύχουν αυτό ταυτίζουν πρώτα τις έννοιες της βίας και της αντιβίας και μετά πετάνε το εγκληματικά υποκριτικό: «Εμείς είμαστε ενάντια στην βία από όπου και αν προέρχεται ή καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται».

Απίστευτο κι όμως αληθινό


"Απίστευτο κι όμως αληθινό:
Χτες Σάββατο και περί ώρα 7.30μμ (σε ημέρα αργίας και μετά τις 3μμ) κατατέθηκε αγωγή απεργιακή της διοίκησης της ΕΘΕΛ κατά του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ. Αυτη επιδόθηκε στις 9.30μμ (μετά τη δύση του ήλιου) Προσδιορίστηκε ΔΙΚΑΙΟΣ [sic] για σήμερα Κυριακή 8πμ (πριν τη λήξη της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας). Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ δικάστηκε [sic] προφανώς ΕΡΗΜΗΝ!!! Η απεργία κηρύχθηκε προς έκπληξη όλων Παράνομη και καταχρηστική (ούτε στο παράνομο στοίχημα δεν το έπαιζαν).

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Όχι στην ποινικοποίηση της απεργίας στις αστικές συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση των εχθρών του λαού δεν μπορεί να σταματήσει τους αγώνες.


Εχθρική ενέργεια της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη ενάντια στο λαό είναι η κήρυξη της απεργίας στις αστικές συγκοινωνίες σαν παράνομης. Στον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό που επιβάλλουν προσπαθούν να βγάλουν στην παρανομία των αγώνων των εργαζομένων για σώσουν το ψωμί, τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους.
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι ένοχοι για την υποβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών που έχουν μετατραπεί σε καθημερινή ταλαιπωρία για την κοινωνία, δεν δικαιούνται να μιλάνε στο όνομα των επιβατών. Οι επιβάτες εξάλλου είναι οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και οι άνεργοι που είναι θύματα της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

10 σημεία για την απεργία στο Μετρό

πηγή, "Λέσχη ανυπότακτης θεωρίας"

του Ονειρμού
1) Η απεργία στο Μετρό μας έδειξε πως το μπλοκάρισμα των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελεί ένα στρατηγικό πλήγμα για το αστικό, υπερδικτυωμένο εμπορικά και κυκλοφοριακά, σύστημα. Άλλωστε πρόκειται, σύμφωνα με το αστικό συλλογικό εργατικό δίκαιο, για επιχειρήσεις ”κοινής ωφέλειας”.
318006_10151191045742257_1982788595_n2) Οι απεργοί του Μετρό είχαν το μειονέκτημα, που δεν το είχαν οι Χαλυβουργοί στη δική τους τιτάνια ταξική προσπάθεια, η κομβική τους θέση για το αστικό σύστημα να σημάνει την άμεση (και όχι μετά από πολύμηνο αγώνα) κήρυξη της απεργίας τους ως ”παράνομης και καταχρηστικής”, και την άμεση ”πολιτική επιστράτευση”.
3) Το παραπάνω τεράστιο ενεργό μειονέκτημα μεταστρέφεται σε τεράστιο δυνητικό πλεονέκτημα, στο βαθμό που μία νίκη της εργατικής τάξης σε ένα τέτοιο, στρατηγικής σημασίας πεδίο μάχης, καταφέρνει το πιο καίριο και αποφασιστικό πλήγμα στον ταξικό αντίπαλο. Είναι η ίδια λογική που συναντάμε στη θεωρία του ”αδύναμου κρίκου”. Η αλυσίδα αντέχει όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Η αδυναμία αυτού του κρίκου, γίνεται δύναμη στα χέρια αυτού που τον κατέχει.

Ο Λένιν Απέθανεν - Ζήτω η Επανάστασις


Η είδηση του θανάτου του Λένιν μέσα από ένα κείμενο του Γιάννη Κορδάτου, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Δημοσιεύθηκε, πρωτοσέλιδα, στον Ριζοσπάστη της 26ης Ιανουαρίου 1924.

Το πορτρέτο που κοσμεί το κέντρο της σελίδας είναι έργο του Αμερικανο-Σουηδού ζωγράφου  Oscar Cesare (1885-1948) ο οποίος εργάστηκε για αυτό στο Κρεμλίνο το 1922.

Κάτω από τη μορφή του Λένιν παρατίθεται το σονέτο του Κερκυραίου ποιητή Σπύρου Νικοκάβουρα (1883-1952,  με τίτλο «Λένιν».  

Στο κείμενο διατηρήθηκε η ορθογραφία και οι επισημάνσεις (με αραιή γραφή ή κεφαλαία) του Γιάννη Κορδάτου. Ζητώ συγγνώμη για τις άλλες επισημάνσεις (έντονα γράμματα)  αλλά και ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις που σημειώνονται με «;» καθώς το κείμενο επαναπληκτρολογήθηκε.

Κείμενο διανοουμένων ενάντια στην επιστράτευση

Κείμενο διανοουμένων ενάντια στην επιστράτευσηΜε τίτλο “όχι στη στρατιωτικοποίηση” διανοούμενοι και καλλιτέχνες υπογράφουν μαζικά κείμενο στήριξης των απεργών του μετρό που καταγγέλλει την επιστράτευσή τους. Την πρωτοβουλία πήρε ο πανεπιστημιακός και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Γιώργος Ρούσης.
“Το κυβερνητικό μπλοκ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για να επιβάλλει την πρωτόφαντη αντιλαϊκή πολιτική του είναι αποφασισμένο να συνθλίψει με κάθε μέσο κάθε αντίδραση, που στοχεύει στην υπεράσπιση των στοιχειωδών κατακτήσεων των εργαζομένων και εν προκειμένω των συλλογικών τους συμβάσεων, κάθε εναντίωση στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στους ιδιώτες , κάθε άρνηση υποταγής στα κελεύσματα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Χρυσή Αυγή κατά απεργίας ΜΜΜ: Οι εργατοπατέρες να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο

πηγή mao,gr
Χρυσή Αυγή κατά απεργίας ΜΜΜ: Οι εργατοπατέρες να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιοΆλλο ναζί και άλλο απεργοί… 
“Εργατοπατέρες”  και “παράνομα διορισμένοι” οι απεργοί στο Μετρό για το φιλοναζιστικό μόρφωμα

Η συστημική προσαρμογή της Χρυσής Αυγής γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μπορεί σε θέματα μετανάστευσης και αντιαριστερής χολής να ξεσαλώνει αλλά σε ζητήματα αγωνιστικών διεκδικήσεων στοιχίζεται ανοιχτά πλέον πίσω από την κυβέρνηση και στηρίζει τις επιλογές του Μνημονίου. Μένει να δούμε αν ο Σκάι και το Μέγκα θα την εντάξουν σύντομα στο στρατόπεδο των «φιλοευρωπαΪκών δυνάμεων» όπως έκαναν με το ΛΑΟΣ.
Σε ανακοίνωση για την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και το ενιαίο –προς τα κάτω- μισθολόγιο  και αναλυτικά αναφέρει: «μόνη άμεση λύση για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και την εκτόνωση της έντασης η ένταξη βουλευτών, υπουργών, εργατοπατέρων…και golden boys στο ενιαίο μισθολόγιο. Για το σημερινό αδιέξοδο ευθύνονται οι πολιτικάντηδες του άθλιου κομματικού κράτους, που διόριζαν για δεκαετίες στο δημόσιο, αναξιοκρατικά και παράνομα»!

Ο κανιβαλισμός της ισότητας

πηγή, "αριστερά και πολιτική"

Φίλη μου ακούγοντας τα γεγονότα με την απεργία και την αλύγιστη και αγωνιστική στάση των εργαζομένων στο Μετρό που ζητάνε να είναι εκτός ενιαίου μισθολογίου, εξανέστη.
-Μα είναι δυνατόν; Εμάς δηλαδή, οι άλλοι του Δημοσίου, γιατί μας έκοψαν το μισθό και μας τον έφτασαν στα 1.000 ευρώ; Γιατί αυτοί να παίρνουν 1.500; Ισότητα είναι αυτή;

-Μα της λέω έχουν πτυχία, δουλεύουν στο υπόγειο…

-Να πάρουν όσα όλοι στα 1.000 ευρώ και αν έχουν πτυχίο να πάρουν και το 5%! Αυτό θα πει ενιαίο μισθολόγιο!

Το ξανασκέφτηκα. Είχε δίκαιο η φίλη. Για ισότητα δεν παλεύουν οι εργαζόμενοι;

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ!

ΤΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΟ DEFENCENET.GR ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ 
 Ο ΣΤΟΧΟΣ ΥΜΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ  
Με έκπληξη πολλοί υποδέχτηκαν τη λύσσα του ακροδεξιού και ναζιστικού χώρου απέναντι στην απεργία των εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ. Και αυτό γιατί δε μπορούσε να γίνει κατανοητό το πως η Χρυσή Αυγή, ο ΣΤΟΧΟΣ, το defencenet.gr που φιλοτεχνούν ένα αντιμνημονιακό και αντιπλουτοκρατικό προφίλ, στράφηκαν με τέτοιο μένος ενάντια στη δίκαιη απεργία των εργαζομένων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποκρισίας των νεοναζιστών αποτελεί ο «ΣΤΟΧΟΣ» όπου τους πανηγυρισμούς για την εισβολή των ΜΑΤ-ΕΚΑΜ στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων ακολουθεί κείμενο με τίτλο «Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ» για να καταλήξει να υμνήσει τη Χούντα των Συνταγματαρχών:

"Ουδείς εξαιρείται" από την γκιλοτίνα!

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
 Ακούστε τους, ακούστε πώς ουρλιάζουν:
«Ουδείς εξαιρείται του νόμου»!
Αλλά όλοι αυτοί του «μαύρου μετώπου» που μιλούν για το «νόμο που άπαξ και ψηφίστηκε ουδεμία αντίρρησις νοείται» (!), νομίζετε ότι απευθύνονται μόνο στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Λάθος!
Απευθύνονται σε όλη την κοινωνία που... «πρέπει να συμμορφωθεί»! Τι λένε: Οτι αφού τα μνημόνια τα έκαναν νόμους, αφού τις φορολεηλασίες τις έκαναν νόμους, αφού τη λαϊκή χρεοκοπία την έκαναν νόμο, αφού τις μειώσεις μισθών τις έκαναν νόμους, ακόμα κι αν αύριο ψηφίσουν με νόμο πως κάθε οικογένεια, εκτός από τους φόρους, τα εισοδήματα, τη σύνταξη θα καταβάλλει στο ΔΝΤ και τα πρωτότοκα τέκνα της, τότε ουδείς θα πρέπει να αντιδρά, διότι θα... «το λέει ο νόμος»!

Όταν όλα αυτά τα επίλεκτα μέλη του κλαμπ της πιο παρασιτικής συντεχνίας, της συντεχνίας των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των «νταβατζήδων», μιλούν για τις «συντεχνίες» όπως έπραξε προχτές ο κ. Σαμαράς, και όπως πριν είχε πράξει ο Παπανδρέου, και όπως πριν είχε πράξει ο Σημίτης, και όπως πριν είχε πράξει ο Μητσοτάκης, δεν απευθύνονται μόνο στους εργαζόμενους στα ΜΜΜ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Επέμβαση των ΜΑΤ τη νύχτα στο αμαξοστάσιο ΜΕΤΡΟ

Σαν τη μαφία, νύχτα, χτύπησε η πανικόβλητη κυβέρνηση της εξαθλίωσης του λαού. Με πολύ ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ κύκλωσε το αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια, έκοψε τις πόρτες και εισέβαλλε μέσα στις εγκαταστάσεις. Αυτή την ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις αποκλείουν όλους τους παρακείμενους στο αμαξοστάσιο δρόμους. 
Σε εξέλιξη η συγκέντρωση συμπαράστασης κοντά στην είσοδο του αμαξοστάσιου, στον παράδρομο της Λ. Κηφισού. Παραταγμένες οι δυνάμεις των ΜΑΤ, εμποδίζουν την προσέγγιση. Κάλεσμα των σωματείων για στήριξη και συγκέντρωση όλων των εργαζόμενων Λένορμαν και Λ. Κηφισού.
Επιδίδονται τα φύλλα πορείας-επιστράτευσης σε εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ. Η τρομοκρατία και η κρατική κυβερνητική καταστολή δεν μας τρομάζουν, μας εξοργίζουν. Πλατύ μέτωπο αγώνα και υπεράσπισης των απεργών, πάλη για την ανατροπή της βάρβαρης κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής.

25 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Τρόικα, Κυβέρνηση, Χρυσή Αυγή - για την εργοδοσία δουλεύουνε μαζί!



Η επίθεση ενάντια στους όρους εργασίας, τις ανάγκες, τα δικαιώματα και συνολικά τη ζωή της πλειοψηφίας του λαού, δεν είναι τίποτε άλλο από την απάντηση του κεφαλαίου στη βαθιά, παγκόσμια, ιστορική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και η προσπάθειά του να την ξεπεράσει. Απάντηση, που παίρνει διάφορες μορφές και συμπυκνώνεται σε πολιτικές, που κοινό πυρήνα έχουν τη διασφάλιση των κερδών σε βάρος του κόσμου της εργασίας και της φύσης με μια εκμετάλλευση που γίνεται όλο και πιο έντονη και βίαιη κάνοντας εφιαλτική την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Στη χώρα μας, οι πολιτικές αυτές αποτυπώνονται με τα αλλεπάλληλα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, τις δανειακές συμβάσεις, σειρά νόμων και μέτρων (πρόσφατα με σωρεία πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που καταργούν αρχές ακόμα και της αστικής δημοκρατίας), που στοχεύουν κατευθείαν στην «καρδιά» της εργατικής τάξης και του λαού, αλλάζοντας καταστροφικά όλους τους όρους εργασίας, αμοιβής και ζωής.

Κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ


Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ
Το πογκρόμ των απολύσεων, της κατεδάφισης των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και των οργανισμών κοινής ωφέλειας που έχουν εξαπολύσει οι καπιταλιστές και η κυβέρνησή τους, συνοδεύεται από απανωτά κρούσματα εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και άποψης, με σαφή προσπάθεια απαγόρευσης του δικαιώματος της απεργίας, πράγμα που εκφράζεται με την κήρυξη όλων σχεδόν των απεργιών ως παράνομες από τα δικαστήρια.
Η πολιτική αυτή πρέπει να βρει απέναντί της το σύνολο της εργατικής τάξης.
Η κυβέρνηση, το κράτος και οι καπιταλιστές θέλουν να ισοπεδώσουν το σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, να απολύουν και να λεηλατούν τα ταμεία μας ανεμπόδιστα και αδιαμαρτύρητα, να ρίξουν τους μισθούς στο επίπεδο των μισθών Κίνας και για αυτό δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα: την προπαγάνδα των ΜΜΕ, την καταστολή και την τρομοκρατία των επίσημων κρατικών αλλά και άλλων μηχανισμών, τον τραμπουκισμό.

Δεν ήξερε (δε ρώταγε;)

 Νίκος Μπογιόπουλος, "Ριζοσπάστης"

Στην τελευταία του εκπομπή στο «Mega» ο κ. Πρετεντέρης επανέλαβε καμιά δεκαριά φορές ότι η τρομοκρατία είναι... «αριστερής» προελεύσεως.
Οταν, δε, του επισημάνθηκε η ύπαρξη της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, όπως η ναζιστική και φασιστική τρομοκρατία της Χρυσής Αυγής, απάντησε ότι πρόκειται για κάτι «νέο», συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος αγνοούσε καν την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής και ότι την πληροφορήθηκε μόλις τον τελευταίο χρόνο.
Πρόκειται για θαυμάσια ομολογία.
Καθότι:

Κρίσιμο σταυροδρόμι της ταξικής πάλης


πηγή, 'αριστερά και πολιτική'
Σε κρίσιμο σημείο έχει φτάσει η αντιπαράθεση της εργατικής τάξης με την εξουσία του κεφαλαίου. Αυτό που βλέπουμε με την επίθεση της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων στο μετρό και στις αστικές συγκοινωνίες δεν είναι μια απλή αντιπαράθεση με συνδικαλιστικό περιεχόμενο. Είναι η σύγκρουση δύο τάξεων σε ένα από τα άπειρα μέτωπα που αντιπαρατίθενται. 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ!
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!


Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
Το ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει την επιστράτευση των εργαζομένων του Μετρό που κήρυξε σήμερα η κυβέρνηση.
Η επιστράτευση αποτελεί την αναμενόμενη συνέχεια της αποτυχημένης ενορχηστρωμένης προσπάθειας εκφοβισμού των απεργών που εξελίσσεται εδώ και οχτώ ημέρες από την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ.
Είναι η αναμενόμενη κίνηση μιας κυβέρνησης που έχει βάλει στο στόχαστρο όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού και των εργαζομένων, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Είναι η φυσική συνέχεια της ολοένα και εντονότερης φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής, της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί το λαό και τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό των απεργών, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να καταδικάσουν την επιστράτευση και το κλίμα τρομοκρατίας που θέλουν να επιβάλουν.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ!

ΚΑΤΩ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ!

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!


http://www.kkeml.gr/
http://kkeml.blogspot.gr/

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ! Το κυβερνητικό πραξικόπημα δεν θα περάσει, οι απεργοί στο μετρό θα νικήσουν

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη έδειξε το κυνικό αντιδραστικό αντεργατικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίταξη των ηρωικών απεργών του μετρό. Στόχος είναι να καταστήσει όλους τους εργάτες και εργαζόμενους δούλους, με μισθούς – ψίχουλα χωρίς συλλογικές συμβάσεις, και τις δημόσιες συγκοινωνίες διαλυμένες για να ξεπουληθούν στους ιδιώτες. Κυβερνούν πια με αλλεπάλληλα ωμά πραξικοπήματα, από τις Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου στους ΟΤΑ μέχρι την επίταξη στις συγκοινωνίες.
Τώρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια! Ο καθένας θα διαλέξει στρατόπεδο!
Είτε θα περάσουν τα αντεργατικά τανκς του μνημονίου, είτε θα νικήσουν οι απεργοί του μετρό και των συγκοινωνιών και θα μπούμε σε τροχιά ανατροπής της φασίζουσας επίθεσης της κυβέρνησης, της τρόικας, της ΕΕ και του ΔΝΤ!

Fust Fuck Outlet: Ο έμπορας τρελάθηκε!

Νίκος Κουνενής
                                                 
Απίστευτες προσφορές των πολυκαταστημάτων μας, στην καρδιά των εκπτώσεων, με την εγγύηση των διεθνών επιτηρητών και αξιολογητών των εμπορευμάτων μας: Μετοχές ΔΕΗ μόνο 3,99 ευρώ το τεμάχιο, με 30% έκπτωση στις στρατηγικές προσφορές, συν το απόλυτο πλεονέκτημα στο γενικό κουμάντο. Μετοχές ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΟΑΣΑ, ΔΕΣΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΕΛΠΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και άλλων ελκυστικών επιχειρήσεων σε τιμές έκπληξη κάτω του κόστους, με εξασφαλισμένο το μάνατζμεντ και απολύτως προνομιακή συμμετοχή στην κερδοφορία. Ειδυλλιακή έκταση πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, μετατρέψιμη σε μετοχές ουρανοξυστών, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, ελικοδρομίων, καζίνο, κουλοχέρηδων, μπαρμπουτιερί, μπορντελερί, κυνοδρομίων, στριπτιζάδικων, , πλυντηρίων λεκιασμένου χρήματος και λοιπών ψυχαγωγικών και κερδοφόρων επενδύσεων, σε ενιαία προσφορά, γενναιόδωρα διαπραγματεύσιμη με σοβαρά ενδιαφερόμενους πελάτες. Βραχονησίδες, χωματονησίδες, πλαγκτονησίδες, λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποταμοί, χείμαρροι, ρυάκια, καταρράκτες, πάρκα, κρημνοί, αγροτεμάχια, βραχότοποι, έλη,  ποιμνιοστάσια, βουστάσια, πτηνοστάσια, παράκτιες και παραλίμνειες ζώνες (με πλήρη εξοπλισμό τραπεζοκαθισμάτων,, ομπρελοξαπλωστρών, αποδυτηρίων και ντουσιέρων), γέφυρες, μνημειοτεμάχια, δάση και δασικές εκτάσεις, με απίστευτα ευνοικούς όρους δόμησης και φαστ τρακ περαίωση εκρεμμοτήτων, σε τιμές- έκπληξη. Σχολικά, νοσοκομειακά, ιδρυματικά και λοιπά κτίρια, άρτι εκκενωθέντα, μαζί με τους εξοπλισμούς τους, σε συμβολικά αντίτιμα, μετρητοίς ή με άτοκες ετήσιες δόσεις.

Η Κραυγή της Σιωπής

Χρήστος Επαμ. Κυργιάκης, αριστερό blog
Είναι στιγμές που ο θυμός, σου φουσκώνει τις φλέβες στους κροτάφους ανεβάζοντάς σου την πίεση σε επικίνδυνες τιμές.
Είναι στιγμές που η οργή σου δεν μπορεί να περιοριστεί με τους απλούς κανόνες ευγενείας, αλλά χρειάζεται να επιστρατεύσεις όση λογική διαθέτεις για να μπορέσεις να την κουλαντρίσεις.
Είναι, πάλι, στιγμές που νιώθεις τόσο δυνατός ώστε να θεωρείς πως μπορείς να καταφέρεις τα πάντα ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
Είναι, όμως, και φορές που η θλίψη, η στενοχώρια και η απογοήτευση μαζί, έχουν διαποτίσει τόσο το κορμί και το μυαλό σου, ώστε να μην μπορείς ούτε μία λέξη να αρθρώσεις, ούτε μία βρισιά, ούτε ένα σιχτίρισμα. Το μόνο που μπορείς και το μόνο που θέλεις, είναι να κλάψεις.
Να κλάψεις για να ξεσπάσεις, για να εκτονωθείς, για να πάρεις δύναμη.

ΜΕΤΡΟ: Όταν τραγουδάνε οι δρόμοι, υπάρχει ελπίδα

Παναγιώτης Μαυροειδής
  Ο πρωθυπουργός βγήκε μέσα στη βροχή για  να ανακοινώσει την επίταξη των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ. Δεν είναι και απλό πράγμα. O πολύς κύριος Σαμαράς ούτε που πάτησε στο ‘’ναό της δημοκρατίας’’, στη Βουλή, όταν γινόταν συζήτηση για τη λίστα Λαγκάρντ. Άφησε τότε ένα θλιβερό Βενιζέλο να βγάλει τα μάτια του. Αλλά τώρα ο εχθρός λαός είναι προ των πυλών και είναι πιο επικίνδυνος φαίνεται από τους κοινοβουλευτικούς διαξιφισμούς που λύνουν τις διαφορές με χαρτάκια σε κάλπες.
Είχε προηγηθεί ο Υπουργός Μεταφορών για να υπερηφανευτεί ότι αυτός  πρότεινε την επιστράτευση. Και αυτό έχει τη σημασία του. Τόσες και τόσες φορές, οι υπουργοί ούτε που πατάνε στη Βουλή, για να απαντήσουν σε επερωτήσεις βουλευτών που τους αφορούν άμεσα. Και αποκρίνονται στους ελαχιστότατους παρόντες, οι ορντινάτσες τους και οι τοίχοι. Αλλά τώρα, το θέμα ήταν σοβαρό, τα ερωτήματα τα έθεταν εργάτες με συλλογικό τρόπο.  Έπρεπε λοιπόν ο εθνικός ήρωας που κατάφερε να χαρίσει την Ολυμπιακή στο Βγενόπουλο, να βγει στο κυνήγι της κατουρημένης ποδιάς.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *