15 Δεκεμβρίου 2013

Νέες επιβαρύνσεις φέρνει ο φόρος στα ακίνητα

Λεωνίδας Βατικιώτης εφημ,Πριν 15 Δεκεμβρίου 2013

Κατά 611% αυξήθηκε ο φόρος στην περιουσία σε 7 χρόνια (2007-2014)!
Νέο πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα σηματοδοτεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη το βράδυ και με διαδικασίες εξπρές πρόκειται να ψηφισθεί εντός της εβδομάδας. Στις διατάξεις του μάλιστα αναμένεται να ενσωματωθεί και η ρύθμιση που τελικά θα επιλεγεί για το νόμο Κατσέλη, η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ από πλειστηριασμούς, που λήγει στις 31.12.2013.

Ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα βάζει ακόμη πιο βαθιά το χέρι του κράτους στην τσέπη των φορολογουμένων καθώς τα έσοδα από το νέο φόρο αναμένεται το 2014 να φθάσουν τα 2,65 δισ. ευρώ, όταν φέτος τα έσοδα από τον ΕΕΤΑ και τον ΦΑΠ (τους οποίους αντικαθιστά) εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 2,49 δισ. ευρώ. Η έκταση της ληστείας γίνεται πολύ πιο εμφανής αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, στο 2007, όταν τα έσοδα από την περιουσία, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, ήταν μόνο 434 εκ. ευρώ! Μέσα σε 7 χρόνια δηλαδή, κι όταν το εισόδημα μειωνόταν σταθερά, η αύξηση στους φόρους επί των ακινήτων έφτασε το 611%!
Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι βαθιά αντιλαϊκός για τους εξής επιπλέον λόγους: Πρώτο, παγιώνει ένα μέτρο, το λεγόμενο χαράτσι, που είχε χαρακτηρισθεί πρόσκαιρο. Έτσι κυβέρνηση και Τρόικα εκμεταλλεύονται το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης (80% μέχρι πριν λίγα χρόνια και 75% σήμερα) για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα. Δεύτερο, επιβάλλεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές του 2007 (που κι εκείνες ήταν κατά βάση οι αντικειμενικές του 2004) όταν σήμερα οι εμπορικές αξίες έχουν καταρρεύσει κι ειδικά σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη η μείωση φτάνει ακόμη και το 50%. Τρίτο επεκτείνει την φορολογία σε αγροτεμάχια και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα διευρύνοντας έτσι την φορολογική βάση στην κατεύθυνση των πιο φτωχών! Αποτέλεσμα θα είναι να προκληθεί ένα νέο κύμα μαζικών πωλήσεων ακινήτων και αγροτικής γης που θα διευκολύνει την συγκέντρωση της γης και της κατοικίας σε όλο και πιο λίγα χέρια. Για να επιταχύνει αυτή την τάση η κυβέρνηση μειώνει και τον φόρο μεταβίβασης επί των ακινήτων στο 3%.
Γύρω στα 120.000-130.000 σπίτια κινδυνεύουν από πλειστηριασμό αν δεν ανανεωθεί ο νόμος Κατσέλη
Η μεγαλύτερη ωστόσο ανατροπή στη σχετικά δημοκρατική κατανομή της ακίνητης ιδιοκτησίας θα επέλθει αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην μη ανανέωση της προστασίας που παρέχεται στην πρώτη κατοικία. Οι τράπεζες δε δίνουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό τους. Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος της ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ. Βίκτωρας Τσιαφούτης «με βάση τις διαταγές πληρωμής, όπως έχουν γίνει γνωστές από τον συνήγορο του καταναλωτή, κινδυνεύουν 60.000 σπίτια. Κατά την άποψή μου όμως στην ζώνη του κινδύνου των πλειστηριασμών υπάγονται 120.000-130.000 σπίτια. Αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι τα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται σε 1,5 εκ. με ορισμένα εξ αυτών να αφορούν την ίδια κατοικία τότε κατά προσέγγιση μπορούμε να πούμε ότι με στεγαστικά δάνεια επιβαρύνονται 1 εκ. κατοικίες. Ξέροντας ότι το 27% των δανείων δεν εξυπηρετούνται κανονικά συνάγουμε ότι 270.000 νοικοκυριά έχουν πρόβλημα να πληρώσουν τις δόσεις τους. Δεδομένων των ρυθμίσεων που έχουν ήδη κάνει με τις τράπεζες πολλοί δανειολήπτες και των 75.000 αιτήσεων που έχουν ήδη γίνει για ένταξη στο νόμο και αναμένεται να εκδικαστούν στο μέλλον, καταλήγουμε στον παραπάνω αριθμό, ο οποίος μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνει τον κίνδυνο που υπάρχει για τα σπίτια από τα καταναλωτικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται κανονικά. Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται το 1 στα 2 καταναλωτικά»!
Σε περίπτωση λοιπόν που δεν ανανεωθεί ο νόμος πάνω από 100.000 οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο προκαλώντας ένα νέο σοκ στην ελληνική κοινωνία που θα ζήσει σκηνές πολέμου με οικογένειες να γεμίζουν τους δρόμους αναζητώντας στέγη για να περάσουν τη νύχτα!
Η κυβέρνηση φυσικά ισχυρίζεται ότι θα αλλάξει το νόμο, περιορίζοντας αρχικά την ισχύ του, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς τον εκμεταλλεύονται και εύποροι δανειολήπτες που έχουν καταθέσεις και δεν πληρώνουν. Ξεχνάει ωστόσο ότι το όριο των 200.000 ευρώ – και μάλιστα για τιμές της προηγούμενης δεκαετίας – αποκλείει να συμπεριλαμβάνονται στους ευεργετηθέντες του νόμου εύποροι. Επίσης, αν η κυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζέλου θέλει να πατάξει την φοροδιαφυγή των κροίσων από τους φόρους ακίνητης περιουσίας αρκεί να επανδρώσει όπως πρέπει την ΔΟΥ Κρανιδίου, όπου έχουν την έδρα τους εκατοντάδες υπεράκτιες (οφ σορ) εταιρείες. Συνολικά εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 1.500 υπεράκτιες εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον 1 ακίνητο. Η φοροδιαφυγή του δημοσίου μόνο από αυτές τις κατηγορίες των υπεράκτιων (που ειδικεύονται σε ακίνητα) υπολογίζεται σε 6 δισ. Είναι ένα ποσό σχεδόν δυόμισι φορές μεγαλύτερο απ’ όσα ελπίζει η κυβέρνηση να εισπράξει από το νέο φόρο το 2014! Αποφεύγει όμως να το θίξει έτσι ώστε η αστική τάξη κι οι καναλάρχες που την στηρίζουν (πρωταθλητές της φοροδιαφυγής) να συνεχίσουν να δίνουν το χρίσμα τους!
Οι πλειστηριασμοί, τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι μακροπρόθεσμα ευνοούν τις τράπεζες, ανεξαρτήτως του πρόσκαιρου σοκ που θα δημιουργηθεί στην αγορά ακινήτων αν τόσες δεκάδες χιλιάδες (νεόδμητα μάλιστα τα περισσότερα) σπίτια βγουν στο σφυρί, οδηγώντας τις τιμές ακόμη πιο χαμηλά. Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή (ναι, αυτές οι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις που έχουν αφαιμάξει τον προϋπολογισμό ρουφώντας πάνω από ένα ΑΕΠ) έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού καπιταλισμού. Γι’ αυτό τον λόγο θα ξεκινήσουν τις πιέσεις στις υπερδανεισμένες εταιρείες να αυξήσουν τα μετοχικά τους κεφάλαια με την συμμετοχή των μεγαλομετόχων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης και βίαιης εκκαθάρισης του κεφαλαίου. Για τους ίδιους λόγους οι τραπεζίτες θα ξεσπιτώσουν περισσότερες από 100.000 οικογένειες που έχουν ήδη πληγεί προνομιακά από την κρίση: για να θέσουν σε μια νέα βάση των αγορά ακινήτων, όπου δεσπόζουσα θέση θα έχουν οι εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και για να ξεφορτωθούν φυσικά κι οι ίδιες το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.   

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *