20 Δεκεμβρίου 2013

Όχι στους πλειστηριασμούς

Όχι στους πλειστηριασμούςτης Μαρίας Μπικάκη, εφημ. Πριν
Η κυβέρνηση µεθοδεύει την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασµούς των τραπεζών για καθυστερούµενες πληρωµές δανείων. Κυβερνητικοί βουλευτές, καθεστωτικοί δηµοσιογράφοι και οικονοµολόγοι σπεύδουν να τη στηρίξουν, αν και αρκετοί βουλευτές προβάλλουν τις δήθεν διαφωνίες τους, για να µην τους πάρουν µε τις λεµονόκουπες στις εκλογικές τους περιφέρειες. Για αναµονή και εφησυχασµό, υπόσχονται τη δήθεν εξαίρεση των πιο εξαθλιωµένων και για να κοροϊδέψουν τους αφελείς µιλούν για «τη ζηµιά που δηµιουργούν οι εκ συστήµατος κακοπληρωτές, οι οποίοι διαθέτουν λεφτά αλλά δεν πληρώνουν το στεγαστικό τους – ζηµιά που µετακυλίεται στις τράπεζες και µετά την πληρώνουµε όλοι».
Μην πάει το µυαλό σας στο συγκρότηµα Λαµπράκη, που πήρε δανεικά και αγύριστα για το Μέγαρο Μουσικής µε την εγγύηση του ελληνικού δηµοσίου, ούτε στα αστικά κόµµατα, που πήραν προκαταβολές των επιχορηγήσεων και δάνεια χωρίς να τα γυρίσουν, ούτε στα δάνεια των κρατικών εργολάβων, των καναλαρχών και των κάθε λογής επενδυτών.  Μιλούν για όσους µένουν σε σπίτι αξίας µέχρι 200.000 ευρώ.
Η προστασία µε το νόµο του 3869/2010 (γνωστός ως νόµος Κατσέλη) και τις τροποποιήσεις του µε το 4161/2013 ήταν περιορισµένη και λήγει το 2013. Οι προϋποθέσεις καθόριζαν το επάγγελµα ή την ανεργία, το ύψος του δανείου, το ύψος της συνολικής περιουσίας, των καταθέσεων, του οικογενειακού εισοδήµατος, του ποσού του ανεξόφλητου κεφαλαίου, της ισχύος των προϋποθέσεων και για το συνοφειλέτη, της αντικειµενικής αξίας της ίδιας της κατοικίας. Ο νόµος προέβλεπε δυνατότητα ρυθµίσεων που ήταν προσαρµογή των δόσεων στο 30% του εισοδήµατος για 48 µήνες, αλλά παράταση του δανείου γι’ αυτούς τους 48 µήνες, µείωση του επιτοκίου µόνο στο διάστηµα των 48 µηνών και αναβολή των εντολών αναγκαστικής εκτέλεσης της πληρωµής (σε αυτό υπαγόταν και η προστασία από κατάσχεση ή και πλειστηριασµό της κύριας κατοικίας του οφειλέτη).
Παρ’ όλα αυτά ο νόµος προστάτευε περίπου 180.000 νοικοκυριά από εξώσεις.  Εκκρεµουν µάλιστα άµεσες εντολές κατασχέσεων για 27.000 σπίτια, οι οποίες έχουν παγώσει. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση βιάζεται να πάρει τα σπίτια των φτωχών, όχι τόσο για την αξία που έχουν για τις τράπεζες και την ταµιακή ρευστότητά τους αλλά για λόγους τροµοκράτησης και παραδειγµατισµού προς συµµόρφωση όλων, για να εξυπηρετηθούν τα λογιστικά στοιχεία των τραπεζών και κυρίως για να ευθυγραµµιστεί µε την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα επιθετικά χρηµατοπιστωτικά αµοιβαία κεφάλαια, τις εταιρείες-κοράκια µε στόχο το πλιάτσικο και τα κερδοσκοπικά παιγνίδια µε τις τιµές των ακινήτων.
Αυτή η εξέλιξη, την ίδια ώρα που έχουν ξεκινήσει από τις εφορίες κατασχέσεις µισθών, συντάξεων, καταθέσεων για χρέη από φόρους, αντικειµενικά τροµοκρατεί αλλά και οδηγεί σε ακόµα µεγαλύτερη φτώχεια µεγάλο µέρος των ήδη χρεοκοπηµένων ανθρώπων.
Το εργατικό κίνηµα και η Αριστερά οφείλουν να σταθούν δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, όχι για να τους παρηγορήσουν αλλά για να οργανώσουν αγώνες, ώστε να µαταιωθούν στην πράξη οι επιδιώξεις του αστικού µπλοκ, για να οικοδοµήσουν µε όρους κινήµατος µόνιµες παρεµβάσεις για όλα τα προβλήµατα της λαϊκής οικογένειας. Εργατικά σωµατεία και συλλογικότητες που δρούν στη γειτονιά (όπου δεν υπάρχουν είναι ανάγκη να συγκροτηθούν) οφείλουν να δώσουν τη µάχη για να µην περάσει κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια του κράτους ή των τραπεζών, για να σταµατήσουν τα χαράτσια, οι διακοπές ρεύµατος ή νερού, για να µη γίνονται κατασχέσεις, να σταµατήσει η φοροληστεία του λαού  και να φορολογηθούν οι πλούσιοι, για ανατρεπτικό προσανατολισµό.
Ήδη 20 συλλογικότητες από περιοχές της Αττικής (πρωτοβουλίες, εργατικές λέσχες, συνελεύσεις, επιτροπές, κ.ά.) αναλαµβάνουν κοινές δράσεις µέσα από το Συντονισµό των Συλλογικοτήτων Αττικής. Το ίδιο γίνεται και σε πολλές περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αποτελέσµατα φαίνεται ότι µπορούν να υπάρξουν, όπως δείχνει η µαταίωση πλειστηριασµών στο Πέραµα, την Κηφισιά, το Ηράκλειο της Κρήτης, τη Μυτιλήνη, πλειστηριασµών που επιχειρήθηκαν από εφορίες, αλλά και από ΕΥΔΑΠ, κ.ά.
Ο Συντονισµός των Συλλογικοτήτων µπορεί να ενισχυθεί, να διευρυνθεί, να περιφρουρήσει την οριζόντια δηµοκρατική λειτουργία του και τα ανεξάρτητα χαρακτηριστικά του, να συµβάλλει στην κοινή δράση. Έχει εκδώσει κοινή ανακοίνωση και κοινό αυτοκόλλητο σε χιλιάδες αντίγραφα. Καλεί σωµατεία και άλλες πρωτοβουλίες και συλλογικότητες σε συζήτηση για προγραµµατισµό δράσεων ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασµούς την Κυριακή 8/12 στις 11 το πρωί στον κινηµατογράφο Μικρόκοσµο, Λ. Συγγρού 106. Παράλληλα, µε τη λειτουργία του ιστολόγιου http://epitropi3den.blogspot.gr/ και του µέιλ, δηµιούργησε γραµµή τηλεφωνικής επικοινωνίας (2118002055) για αναφορά πλειστηριασµών και διακοπής ρεύµατος. Η γραµµή στόχο έχει να φέρνει όποιον έχει πρόβληµα σε επαφή µε τη συλλογικότητα της γειτονιάς του ώστε να παλέψουν µαζί ενάντια στην αντιλαϊκή καταιγίδα κάνοντας πράξη το «κανείς µόνος του στην κρίση».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *