14 Δεκεμβρίου 2013

15 της ΕΡΤ για κακούργημα

Δεν έχουν τέλος οι κακουργηματικές διώξεις για το όργιο οικονομικών ατασθαλιών στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου και μεγαλοστελεχών της θητείας του.
Εντεκα μήνες μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργήματα και πλημμελήματα, που αφορούν διασπάθιση δημοσίου χρήματος, εισαγγελέας του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος διερευνούσε και δεύτερη υπόθεση για «έργα και ημέρες» της διοίκησης Χρήστου Παναγόπουλου στη δημόσια τηλεόραση, άσκησε χθες δίωξη για ακόμη τρία αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και για δύο πλημμεληματικές πράξεις.
Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά επτά στελεχών της ΕΡΤ επί διοικήσεως Χρ. Παναγόπουλου, τεσσάρων τεχνικών συμβούλων και τεσσάρων νόμιμων εκπροσώπων εταιρειών που είχαν υπογράψει ζημιογόνες συμβάσεις με την ΕΡΤ.

Η δίωξη για τα κακουργήματα στρέφεται και κατά παντός υπευθύνου, καθώς σε μία τουλάχιστον των περιπτώσεων που αφορά τις καταβολές bonus χιλιάδων ευρώ σε παρέα συμβούλων, διευθυντικών στελεχών, δημοσιογράφων ή τεχνικών, κατά παράβαση των κανονισμών της δημόσιας τηλεόρασης, ενδέχεται στο στάδιο της ανάκρισης να καταστούν κατηγορούμενοι και αποδέκτες αυτών των χρημάτων.
Η νέα δίωξη αφορά:
- Τα κακουργήματα, που στρέφονται κατά 15 κατηγορουμένων και αποδίδονται κατά περίσταση:
* «Απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και μη, κατ' εξακολούθηση και μη, από την οποία επήλθε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της δημόσιας περιουσίας, η οποία τελέστηκε με ιδιαίτερα τεχνάσματα. Για έναν από τους κατηγορουμένους η δίωξη έχει ασκηθεί με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Κατά πληροφορίες, καθώς η Εισαγγελία δεν ξεκαθάρισε ποιο αδίκημα στρέφεται εις βάρος ποιου κατηγορουμένου, η επιβαρυντική περίσταση αφορά τον Χρ. Παναγόπουλο. Πρόκειται για βαρύτατο αδίκημα, καθώς σε περίπτωση καταδίκης κινδυνεύει ακόμη και με επιβολή ισόβιας κάθειρξης».
* «Αμεση συνέργεια στην απιστία από κοινού και μη, τελεσθείσα με ιδιαίτερα τεχνάσματα».
* «Ψευδή βεβαίωση, κατά συναυτουργία, τελεσθείσα από υπαίτιο που είχε σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος βλάπτοντας παράνομα άλλον, με συνολικό όφελός του και αντίστοιχη βλάβη της δημόσιας περιουσίας που υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ».
- Τα πλημμελήματα:
* «Εκμετάλλευση εμπιστευμένων πραγμάτων κατ' εξακολούθηση».
* «Παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση».
Πανηγύρι σπατάλης
Τεχνικοί σύμβουλοι, οι οποίοι αμείφθηκαν πλουσιοπάροχα για υπηρεσίες που δεν προσέφεραν, ζημιογόνες συμβάσεις με εταιρεία, η οποία προκρίθηκε λόγω εμπειρίας σε χρόνο που δεν είχε... καν συσταθεί, μπόνους χιλιάδων ευρώ σε «ημετέρους», συμβάσεις για ανασχεδιασμό λογοτύπων με ιδιαίτερα υψηλό τίμημα που «έσπασαν» στα τέσσερα για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι οι «τίτλοι πεπραγμένων» της μεγάλης δικογραφίας.
Ειδικότερα:
* Οι τέσσερις τεχνικοί σύμβουλοι, εκ των οποίων οι τρεις φέρουν επαγγελματική ιδιότητα που δεν συνάδει με το έργο που τους ζητήθηκε, συνήψαν συμβάσεις με αντικείμενο «καταγραφή στοιχείων των θέσεων εκπομπής της ΕΡΤ που ήταν απαραίτητα για τη σύνταξη των μελετών που απαιτούνταν για αδειοδότηση θέσεων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών». Εισέπραξαν συνολικά 218.300 ευρώ, αλλά μελέτη δεν παραδόθηκε.
* Η ΕΡΤ υπέγραψε δύο συμβάσεις με την εταιρεία Backstage για το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και για χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής το 2006.
Το συμβατικό τίμημα ήταν περί τα 232.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και εκδόθηκε χρηματικό ένταλμα 331.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), καθώς είχε προβλεφθεί δυνατότητα απόκλισης του προς τιμολόγηση ποσού κατά 20%, χωρίς όμως να προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις εφαρμογής της απόκλισης.
Μάλιστα, τα αρμόδια όργανα της ΕΡΤ είχαν υποβάλει θετική εισήγηση για την ανάθεση των εκδηλώσεων υπέρ της Backstage «για την εμπειρία της» (καθώς είχαν υποβληθεί προσφορές και από άλλες δύο εταιρείες ιδίων συμφερόντων), η οποία προκύπτει ότι συστήθηκε ενάμιση μήνα αργότερα.
Για την πρώτη σύμβαση δόθηκαν 95.000 ευρώ περισσότερα, ενώ για τη δεύτερη η ζημιά υπολογίζεται γύρω στα 32.000 ευρώ.
* Τα παχυλά μπόνους δόθηκαν κατά παράβαση των κανονισμών της δημόσιας τηλεόρασης, με συνοπτική αιτιολογία, όπως π.χ. «για την επίτευξη στόχων», και χωρίς να γνωστοποιούνται, όπως ορίζεται σε όλο το προσωπικό. Σε αρκετές περιπτώσεις τα μπόνους υπερβαίνουν κατά πολύ και το ανώτερο προβλεπόμενο ποσόν.
* Το πλημμέλημα της «εκμετάλλευσης εμπιστευμένων πραγμάτων» στρέφεται εις βάρος προσώπου που είχε σχέση με οικονομική διαχείριση και αφορά πάγιες προκαταβολές που δόθηκαν από το 2006 έως και το 2008, για αντιμετώπιση αναγκών της νέας συνδρομητικής τηλεόρασης. Προκαταβολές ύψους από 80.000 έως 98.000 ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, αλλά αποδίδονταν με καθυστέρηση πολλών μηνών.
* Η παράβαση καθήκοντος που αφορά τον πρώην πρόεδρο σχετίζεται με τη σύμβαση με την εταιρεία Red Bee για ανασχεδιασμό λογοτύπων με συνολικό τίμημα 1,5 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση «έσπασε» κατά παράβαση της διαδικασίας σε τέσσερα κομμάτια προκειμένου να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχός της από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ορίζει ο νόμος για τις συμβάσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ. Παρακάμφθηκε επίσης η προβλεπόμενη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να γίνει προσφυγή σε διαπραγμάτευση κατόπιν δημοσίευσης προκήρυξης διαγωνισμού.
Σημειώνεται ότι η δίωξη στηρίχθηκε και στο πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι διενήργησαν έλεγχο στην ΕΡΤ, ενώ στην περίπτωση διερεύνησης των συμβάσεων με την Backstage συνέδραμε και υπάλληλος του ΣΔΟΕ.
Η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή, ενώ συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση και για άλλα σκέλη της δικογραφίας.
* Παρ' ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων, τα ονόματά τους δεν δημοσιεύονται γιατί δεν τα ανακοίνωσε η Εισαγγελία. *

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *