24 Νοεμβρίου 2013

Ο Σαρτρ, ο Όσβαλντ, το FBI και η δολοφονία του Κένεντι

Ο Σαρτρ, ο Όσβαλντ, το FBI και η δολοφονία του Κένεντιπηγή, mao.gr
50 χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την πιο πολυσυζητημένη πολιτική δολοφονία του 20ού αιώνα. Με την ευκαιρία αυτή, ένας Βρετανός καθηγητής, ο Άντι Μάρτιν, έδωσε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης μια διάλεξη, στην οποία αναπτύσσει τη σχέση του FBI με τη… φιλοσοφία, ιδίως με το έργο του Σαρτρ και του Καμύ.(Ολόκληρη η ομιλία στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Prospect».) http://www.prospectmagazine.co.uk/art-books/camus-sartre-fbi-hoover/#.Uo3Pc82A3Kh
Πώς συνδέεται ο Σαρτρ με αυτό το κορυφαίο γεγονός; Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Κένεντι, και ο Σαρτρ είχαν κάτι κοινό: και οι δύο ήταν μέλη μιας επιτροπής συμπαράστασης στην Κούβα, της Fair Play for Cuba Committee (FPCC) που είχε ιδρυθεί στη Νέα Υόρκη στις αρχές του ’60.

g_men_193802Στηριγμένος σε αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα, ο καθηγητής αποκαλύπτει ότι το FBI και ο Χούβερ προσωπικά ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα να μάθουν αν ο Σαρτρ ήταν θιασώτης της θεωρίας περί ύπαρξης και δεύτερου σκοπευτή, την οποία δεν ασπαζόταν η μυστική αυτή υπηρεσία. Έτσι, οι πράκτορες του FBI αναγκάστηκαν να το ρίξουν στο… διάβασμα και να παρακολουθούν ακαδημαϊκές διαλέξεις, ώστε να εξιχνιάσουν τη σχέση του Σαρτρ με τις θεωρίες συνωμοσίας!  Ο Χούβερ ενδιαφερόταν να αποδείξει ότι ο υπαρξισμός ήταν μια μεταμφίεση του μαρξισμού και ότι τα «ύποπτα» φιλοσοφικά έργα δεν ήταν παρά μια παραλλαγή του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου».
Το ενδιαφέρον του FBI για τον Σαρτρ αρχίζει από το 1945, ενώ λίγο αργότερα στο στόχαστρο της υπηρεσία προστέθηκε και ο Καμύ. Μάλιστα, ο Χούβερ σε μια έκθεσή του γράφει λάθος το όνομα του τελευταίου: ALFRED CANUS, κάτι που σύμφωνα με κάποιον ευφάνταστο πράκτορα του FBI ίσως σήμαινε ότι ο Γάλλος συγγραφέας χρησιμοποιούσε επαναστατικό ή μάλλον συνωμοτικό ψευδώνυμο!
Τελικά, αρχές του ’70, το FBI κατέληξε ότι «αφενός μπορούμε να τον περιγράψουμε ως φιλοκομμουνιστή» καθώς «καθώς ενθάρρυνε τους νέους να μην πιστεύουν σε τίποτα το πνευματικό… ταυτόχρονα, όμως, μερικές πηγές τον παρουσιάζουν σαν αντικομμουνιστή».
Πού ήταν ο Σαρτρ στις 22 Νοεμβρίου 1963 όταν οι σφαίρες έπεφταν στο Ντάλας του Τέξας; Δυστυχώς για το FBI, λέει ο Άντι Μάρτιν, ο Γάλλος φιλόσοφος ΔΕΝ ήταν τότε στις ΗΠΑ καθώς σε κανένα αρχείο δεν αναγράφεται ότι ο Σαρτρ επισκέφθηκε εκείνη τη χρονιά τις ΗΠΑ. Το πιθανότερο ήταν ότι βρισκόταν στο Παρίσι όπου ετοίμαζε την έκδοση της αυτοβιογραφίας του.
Και όσον αφορά τη σχέση του Σαρτρ με τον Όσβαλντ στο πλαίσιο της επιτροπής για την Κούβα, το πιθανότερο είναι ότι ο Όσβαλντ δρούσε στην FPCC σαν χαφιές των μυστικών υπηρεσιών. Στο βιβλίο The Kennedy Conspiracy (2002), ο Anthony Summers υποστηρίζει ότι τα ντουκουμένα που έχουν έρθει στο φως δείχνουν ότι τόσο η CIA όσο και το FBI είχαν διεισδύσει στην επιτροπή με σκοπό να τη διαβρώσουν από τα μέσα. Μάλιστα, παραθέτει τα λόγια ενός αξιωματούχου της CIA που λέει: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διεισδύσουμε. Πιστεύω ότι ο Όσβλαντ ίσως να ήταν μέρος μιας απόπειρας διείσδυσης».
Σε ένα φυλλάδιο της επιτροπής, που ήταν στην κατοχή του ΄Οσβαλντ, ήταν γραμμένη με το χέρι (μάλλον του ίδιου) διεύθυνση: «544 Camp Street». Ήταν η διεύθυνση ενός κτιρίου όπου είχε το γραφείο του ο Γκάι Μπάνιστερ, ένας πρώην πράκτορας του FBI, ο οποίος καθοδηγούσε δραστηριότητες κατά του Κάστρο.
Των πρακτόρων η ζωή είναι δύσκολη πολύ, θα έλεγε ο Μυστικός Πράκτωρ Θου Βου Βέγγος. Δεν φτάνει να παρακολουθούν, να διεισδύουν, να ανακρίνουν, να στρατολογούν κ.λπ., πρέπει επιπλέον και να διαβάζουν Γάλλους φιλοσόφους για να καταλήξουν σε πολιτικά συμπεράσματα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *