17 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κατάργηση κρατικής χρηματοδότησης για όλα τα κόμματα

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κατάργηση κρατικής χρηματοδότησης για όλα τα κόμματαπηγή, maogr.
Την «κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης όλων των κομμάτων (ετήσιας, τακτικής και πρόσθετης εκλογικής) και των «επιχειρηματικών χορηγιών», για την οικονομική στήριξή τους αποκλειστικά από τα μέλη και τους οπαδούς τους» προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αντιμετώπιση τς Χρυσής Αυγής που έχει ανοίξει.
Όπως τονίζει η συμμαχία της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, «η κρατική χρηματοδότηση είναι βασικός μοχλός εξάρτησης των κομμάτων από το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση, μοχλός συναίνεσης και έμπρακτης ακύρωσης του προγράμματος και της πολιτικής τους».
Την ίδια στιγμή θέτει ηθικό ζήτημα για τα κόμματα της Αριστεράς, αφού όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «το κράτος δεν είναι δυνατό να σε χρηματοδοτεί για να το ανατρέψεις και να το αλλάξεις!».
Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταλήγει με τις αιχμές:
  • Κατάργηση των μισθών, συντάξεων και όλων των προνομίων των βουλευτών (που στην πράξη τριπλασιάζουν το μισθό τους), εκτός από το προνόμιο της ψήφου κατά συνείδηση στη Βουλή (άρθρο 60 του Συντάγματος).
  • Αντικατάσταση της εκλογικής χρηματοδότησης με δωρεάν, υποχρεωτική και δεσμευτική, ισότιμη προβολή των προγραμμάτων όλων των κομμάτων, μεγάλων και μικρών, σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, κρατικά και ιδιωτικά.
  • Κατάργηση όλων των εκλογικών παραβόλων (σε βουλευτικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές εκλογές) και την ανάληψη από το κράτος του τυπώματος των ψηφοδελτίων όλων των κομμάτων (στο Εθνικό Τυπογραφείο) και τη μεταφορά τους στα εκλογικά τμήματα.
  • Κατάργηση του νόμου περί ανευθυνότητας – «ευθύνης υπουργών» που διαιωνίζει και πολλαπλασιάζει τις ρεμούλες και τα σκάνδαλα (π.χ. Siemens, Βατοπέδιο, λίστα Λαγκάρντ κ.α.).
  • Κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών για όλα τα αδικήματα που είναι άσχετα με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
  • Ισότητα – ισοτιμία της λαϊκής ψήφου με πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *