29 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Ποιες είναι οι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και ποια πρέπει να είναι η απάντηση του κινήματος


Είναι φανερό ότι αμέσως μετά το καλοκαίρι η κατάσταση έχει γυρίσει σελίδα. Η επιστροφή του μαζικού λαϊκού και εργατικού κινήματος στο προσκήνιο (με την μεγάλη απεργία των καθηγητών και άλλων κλάδων, τις μεγάλες αντιφασιστικές διαδηλώσεις κλπ.), η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την Χρυσή Αυγή και οι εξελίξεις που πυροδότησε είναι τα δύο μεγάλα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο και δημιουργούν νέα κατάσταση, μέσα στη συνέχεια της περιόδου.
Οι βασικές επιδιώξεις του κυβερνητικού στρατοπέδου, όπως εκδηλώνονται μετά τη δολοφονία Π. Φύσσα και τις συλλήψεις των στελεχών τις Χρυσής Αυγής είναι:
-       Η ανάδειξη του διλήμματος «ομαλότητα ή ανωμαλία», «Σαμαράς ή χάος», «μνημονιακή θωρακισμένη δημοκρατία ή αντιμνημονιακή βία και εμφύλιος», «ευρωπαϊκή σταθερότητα ή μαύρος και κόκκινος φασισμός», «συνταγματικό τόξο ή εκτροπή», ως βασικού στοιχείου αποδοχής από το λαό της διαιώνισης της πτώχευσης του και της βαρβαρότητας της αστικής επιδρομής.
-       Η εμπέδωση νέου αντιδραστικού πολιτικού και νομικού πλαισίου, καταρχήν εναντίον των δύο άκρων, με στόχο ιδιαίτερα την Αριστερά και το κίνημα
-       Η ανάδειξη μιας νεοαντιδραστικής ακροδεξιάς, αλλά με κοινοβουλευτικό θεσμικό μανδύα, διαχείρισης, με πυρήνα τη ΝΔ, σε βασικό πυλώνα του αστικού πολιτικού, κομματικού και κυβερνητικού συστήματος. Μετατόπιση της ατζέντας προς τα ακροδεξιά, με πιθανή αξιοποίηση μιας κουτσουρεμένης Χρυσής Αυγής στο νέο σκηνικό.
-       Το κτύπημα του κινήματος, σε στυλ «μην μιλάς, κινδυνεύει η Ελλάς». Τρομοκρατία των εργαζομένων και της νεολαίας ότι σε περίπτωση που αντιδράσουν μαχητικά και εκτός κοινοβουλευτικών ορίων στα παλιά και νέα μέτρα, η αντίσταση γεννά και ενισχύει το άλλο άκρο. Γίνεται σοβαρή προσπάθεια να περάσει αυτή η αντίληψη στο λαό, ώστε να ηγεμονεύσει ο φόβος
-       Η υποχρέωση της Αριστεράς, πρώτα απ’ όλα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ, να δηλώσει συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο, να συνηγορήσει υπέρ της σταθερότητας, της ομαλότητας, υπέρ της συνταγματικής νομιμότητας, κατά της αποσταθεροποίησης, να κόψει τα πολλά – πολλά για ανατροπή. Αρνητικά τα πρώτα σημάδια (στάση ΣΥΡΙΖΑ στην κλιμάκωση της πάλης αλλά και στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια στο Σύνταγμα, στάση ΚΚΕ στις απεργίες), παρότι υπάρχουν και αντιδράσεις.
-       Να ξεπλυθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός συγκάλυψης και αντιδημοκρατικής συνενοχής (π.χ. ΜΜΕ)
Τώρα πρέπει με αποφασιστικότητα, συγκεκριμένες αιχμές και δράσεις να ενισχύσουμε την αντιφασιστική δράση του κινήματος.
Ακριβώς απ’ αυτή την άποψη υπογραμμίζουμε ότι η αντιμετώπιση της κυβερνητικής επίθεσης, του φασισμού και του ολοκληρωτισμού πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια υπόθεση του κινήματος, όχι κυρίως κομμάτων ή μόνο αποσπασμένων αντιφασιστικών πρωτοβουλιών. Έχει εξαιρετική σημασία ο ενιαίος αντικυβερνητικός – αντιφασιστικός – αντιεργοδοτικός χαρακτήρας του αγώνα, χωρίς να χάνεται η αυτοτέλεια του αντιφασιστικού αγώνα, αλλά και χωρίς να απομονώνεται (που μπορεί να ενσωματωθεί σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες και «συνταγματικά τόξα»). Αυτό το σημείο δεν είναι καθόλου δεδομένο στο κίνημα.
·   Με όρους μαζικού κινήματος να αποκλείεται η παρουσία φασιστών σε χώρους δουλειάς, συλλόγους, σχολεία, γειτονιές κλπ. Το εργατικό λαϊκό κίνημα να θέσει «εκτός του νόμου του» τη Χρυσή Αυγή. 
·   Απονομιμοποίηση στη λαϊκή συνείδηση, στις γειτονιές και τη νεολαία των ιδεών και της δράσης των φασιστών. Να δημιουργείται κλίμα πολιτικής ασφυξίας. Να μην μπορούν να σταθούν δημόσια, να κάνουν τις κοινωνικές ακτιβίστικες δράσεις τους. 
·   Διοργάνωση μεγάλης κλίμακας αντιφασιστικών – αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων, πορειών, συναυλιών στο  με ιδιαίτερη στόχευση στις γειτονιές όπου υπάρχει η δυνατότητα αμεσότερης επικοινωνίας με πλατύ κόσμο και ειδικά τη νεολαία της ανεργίας, της εργασιακής περιπλάνησης και τους μαθητές.
¨ Παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων και των συνενόχων της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, των δολοφονημένων μεταναστών, των δολοφονικών επιθέσεων σε αγωνιστές.
¨ Κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α – κατάργηση της κρατικής της χρηματοδότησης – άμεσα άρση ασυλίας όσων βουλευτών της εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις
¨ Τέρμα στην κρατική στήριξη και συνενοχή. Αποκάλυψη, σύλληψη, εκδίωξη από τις θέσεις τους και δικαστική τιμωρία όλων όσων συνεργάστηκαν σε εγκληματικές πράξεις μέσα από την αστυνομία, το στρατό, το δικαστικό σώμα και τη δημόσια διοίκηση. Την αποκάλυψη και ανάλογα, τιμωρία των συνεργών τους στα μέσα ενημέρωσης και στον εφοπλιστικό, τραπεζικό και «επιχειρηματικό κόσμο» που χρηματοδοτούν κρυφά την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Δεν συμφωνούμε με το να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου.

Όλα τα παραπάνω δεν επαφίενται στους Δένδια και Αθανασίου. Αλλά επιβάλλονται από το μαζικό κίνημα.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *