22 Σεπτεμβρίου 2013

Αγκάθα Κρίστι: 10 πιο χαρακτηριστικές ρατσιστικές της στιγμές

images πηγή, kar.org.gr

Όπως τα περισσότερα παιδιά της άγγλο-ινδικής αποικιοκρατίας, μεγάλωσα με Άγγλους συγγραφείς που ήταν τόσο βασικοί σαν το ψωμί και το βούτυρο: την Enid Blyton, την Beatrix Potter, τον PG Wodehouse, τους Βικτωριανούς συγγραφείς και φυσικά, τη μεγάλη κυρία του βρετανικού μυστηρίου την Αγκάθα Κρίστι . Όταν μετανάστευσα στις ΗΠΑ, μερικά από τα λογοτεχνικά γούστα μου άλλαξαν, αλλά πάντα την προτιμούσα από τους διατλαντικούς ομολόγους της. Κάτι σε σχέση με τα ήσυχα αλλά που-κάτι-πήγαινε-στραβά-εκεί περιβάλλοντά της, η Eδουαρδιανή γοητεία της εξοχικής κατοικίας, το ντύσιμο για το δείπνο, τα μυστικοπαθή πρόσωπα του δράματος, οι καλοσχεδιασμένες και γεμάτες ανατροπές αποκαλύψεις – την έκαναν πολύ ελκυστική, ειδικά επειδή αυτό το περιβάλλον ήταν τόσο διαφορετικό από το δικό μου. Καταβρόχθισα λίγο πολύ ό,τι έγραψε. Όμως, ξόδεψα άδικα τα νιάτα μου!

Πρόσφατα, ξαναγύρισα πίσω (πλήρης ντροπή ) και ξαναδιάβασα την συλλογή με τις Christie μου, και ω Θεέ μου μαντέψτε τι; η Agatha Christie ήταν μια μεγάλη ρατσίστρια! Με κάποιο τρόπο το ήξερα ήδη. Υπάρχουν τα προφανή πράγματα (για παράδειγμα το διάσημο μυθιστόρημα της Δέκα Μικροί Ινδοί δημοσιεύθηκε αρχικά ως Δέκα Μικροί Νέγροι). Στη συνέχεια, όμως , υπάρχει το ρεύμα της μισαλλοδοξίας όλων σχεδόν των λοιπών έργων της. Πώς μπόρεσα να το παραβλέψω αυτό πριν; Το παιδιάστικο μάτι μου κατάφερε να αποσιωπήσει τα πολλά παραδείγματα και τις αποχρώσεις του μετά-αποικιακού Οριενταλισμού και του ρατσισμού που αυτό των ενηλίκων, απλά δεν μπορεί να αγνοήσει. Η Cristina Odone όπως φαίνεται είχε μια αποκάλυψη. Το να ξαναδιαβάζεις την Christie είναι ευχάριστο – αν και την έχω ξαναδιαβάσει πριν, ποτέ δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τα μυστήρια και τις ανατροπές της – αλλά δε μπορείτε να μην παρατηρήσετε την υφέρπουσα προκατάληψή της. Και έτσι σας δίνω, τις δέκα καλύτερες στιγμές οριενταλισμού της Agatha Christie, που επιλέγονται από εμένα:
10) «Αυτό το κορίτσι ήταν διαφορετικό. Μαύρα μαλλιά, πλούσιο κρεμώδες χρώμα – τα μάτια της με το βάθος και το σκοτάδι της νύχτας μέσα σε αυτά. Τα θλιβερά υπερήφανα μάτια του Νότου… Ήταν ένα λάθος το ότι αυτό το κορίτσι έπρεπε να κάθεται σε αυτό το τρένο μεταξύ αυτών των θαμπών μονότονων ανθρώπων που ψάχνουν – λάθος και ότι έπρεπε να πηγαίνει στα θλιβερά Midlands της Αγγλίας. Αυτή θα έπρεπε να είναι σε ένα μπαλκόνι, με ένα τριαντάφυλλο ανάμεσα στα χείλη της , ένα κομμάτι μαύρη δαντέλα να καλύπτει το περήφανο κεφάλι της και θα έπρεπε να υπήρχε σκόνη και ζέστη και η μυρωδιά του αίματος – η μυρωδιά του ταύρου και της αρένας στον αέρα.» (Διακοπές για δολοφονία, 1939 )
9) «Μέχρι να μιλήσει δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι δεν ήταν Αγγλίδα. Τώρα, παρατηρώντας την πιο στενά, παρατήρησα τα υψηλά ζυγωματικά, το πυκνά μπλε – μαύρα της μαλλιά, και μια περιστασιακή πολύ μικρή κίνηση των χεριών που ήταν σαφώς ξένη. Μια παράξενη γυναίκα, πολύ ήσυχη. Τόσο ήσυχη ώστε να κάνει κάποιον να νιώθει άβολα.» (Ο μάρτυρας κατηγορίας, 1925 )
8) «Ο Ζερόπουλος άπλωσε ένα ζευγάρι Ανατολίτικα χέρια.» (Θάνατος στον αέρα , 1935 )
7) «’Οι Αφρικανοί αρχηγοί έχουν τα πιο καλογυαλισμένα ήθη’, είπε ο πατέρας της, ο οποίος είχε πρόσφατα επιστρέψει από ένα σύντομο επαγγελματικό ταξίδι στη Γκάνα . ‘Το ίδιο και οι Άραβες σεΐχηδες (sic)’, είπε ο κ. Sutcliffe. ‘Πραγματικά ευγενικοί’. ‘Θυμάστε την γιορτή του σεΐχη που πήγαμε;’, είπε η Jennifer. ‘Και πώς πήρε το μάτι του προβάτου και το έδωσε σε εσάς και ο θείος Μπομπ σας είπε να μην κάνετε φασαρία και να το φάτε;’» (Γάτα μεταξύ περιστεριών, 1959)
6) «’Δεκαεπτά χρόνια είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα’, είπε ο Πουαρό σκεπτικά, ‘αλλά πιστεύω ότι έχω δίκιο, κύριε, ότι η φυλή σας δεν ξεχνά’. ‘Ένας Έλληνας’ μουρμούρισε ο Παποπολούς, με ένα ειρωνικό χαμόγελο. ‘Δεν ήταν σαν Έλληνας εννοούσα’, είπε ο Πουαρό. Υπήρχε μια σιωπή, και στη συνέχεια ο γέρος ο ίδιος είπε με υπερηφάνεια. ‘Έχετε δίκιο, κύριε Πουαρό’, είπα σιγανά. ‘Είμαι Εβραίος και, όπως λέτε, η φυλή μας δεν ξεχνά .’ (Το μυστήριο του Μπλε τραίνου, 1928 )
5)«Η Victoria Johnson κουλουριάστηκε και κάθισε στο κρεβάτι. Το κορίτσι από το St Honoré ήταν ένα υπέροχο πλάσμα με κορμό από μαύρο μάρμαρο που κάθε γλύπτης θα είχε απολαύσει. Πέρασε τα δάχτυλά της μέσα από τα σκοτεινά σγουρά, πυκνά μαλλιά της’ (Ένα μυστήριο της Καραϊβικής , 1965 )
4) «Ο Πρίγκιπας Ali Yusuf του Ραμπάτ: ‘Αλλά δεν είμαστε άγριοι! Εμείς είμαστε πολιτισμένοι σήμερα.’ ‘Υπάρχουν διάφορα είδη πολιτισμού…’ ο Bob είπε αόριστα . ‘Νομίζω πως όλοι έχουμε ένα κομμάτι πρωτόγονου μέσα μας – αν μπορούμε να σκεφτούμε μια καλή δικαιολογία για να το αφήσουμε να βγει προς τα έξω’.» (Γάτα μεταξύ περιστεριών, 1959 )
3) «’Το χέρι της Fatma έχει δοθεί όπως προβλέφτηκε. Αυτός ο τύπος εδώ θα σας πει γι ‘αυτό.’ ‘Αυτός ο τύπος’ ήταν ένας Βερβερίνος με ιδιαίτερα άγρια εμφάνιση… Είναι μια ξεχωριστή αραβική δεισιδαιμονία. Είναι βαμμένο συχνά σε κάρα και άμαξες. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως μόνο μερικοί ευσεβής Μουσουλμάνοι (sic) θα το είχαν βαμμένο σε φωτεινά χρώματα στα οχήματα τους» (Άγνωστος προορισμός, 1954 )
2) «Ήταν οι εργάτες που με έκαναν να γελάσω. Ποτέ δεν είδα τέτοια σκιάχτρα – όλοι με μεγάλα μεσοφόρια και κουρέλια, και τα κεφάλια τους δεμένα σαν να είχαν πονόδοντο. Και κάθε τόσο καθώς πήγαιναν πέρα δώθε μεταφέροντας καλάθια από πηλό, άρχισαν να τραγουδούν – τουλάχιστον υποθέτω ότι ήταν τραγούδι – ένα περίεργο είδος μονότονου άσματος που πήγαινε ξανά και ξανά. Παρατήρησα ότι τα μάτια των περισσοτέρων ήταν απαίσια – όλα καλύπτονταν από μόλυνση, και ένας ή δύο έμοιαζαν μισότυφλοι…» (Φόνος στη Μεσοποταμία, 1935 )
1)«Με την ευκαιρία , όταν είπα δίκαιος, εννοούσα δίκαιος για Ιρακινός. Η νοσοκόμα θα το έλεγε ‘σκούρο’. ‘Πολύ σκούρο’, είπα πεισματικά. ‘Ένα βρώμικο σκούρο κίτρινο χρώμα.’» (Φόνος στη Μεσοποταμία, 1935)
Ο ‘Φόνος στη Μεσοποταμία’ , ένα όχι και τόσο καλό μυστήριο σε μια αρχαιολογική ανασκαφή μεταξύ του Τίγρη και του Ευφράτη, διαθέτει ένα διεθνές καστ Ευρωπαίων και τους «βρώμικους σκούρους κίτρινους Άραβες λακέδες». Το μυθιστόρημα θα μπορούσε να διεκδικήσει κορυφαίες διακρίσεις για την ολοκληρωτική προκατάληψη και την ιδιαίτερα χοντροκομμένη γλώσσα. Επίσης απλά δεν μου αρέσει η ιστορία. Τώρα, με αυτό δεν επιδιώκω την επιβολή ενός αναχρονιστικού προτύπου πολιτικής ορθότητας για την Agatha Christie. Μια ματιά μέσα από ένα μεγάλο μέρος της γραφής της θα δείξει πολλά παραδείγματα casual ρατσισμού. Βέβαια, αν η Christie είναι γεμάτη από των ρατσιστικά σχόλια ο Arthur Conan Doyle είναι ο νονός της ποινικά κολάσιμης προκατάληψης . Ένα από τα πιο διάσημα και ομολογώ ένα από τα αγαπημένα μου μυστήρια του Sherlock Holmes «το Σημάδι των τεσσάρων» πρακτικά στάζει φαρμάκι με τον αγγλο-ινδικό ιμπεριαλισμό και τα κλισέ για το μυστήριο, τον εξωτισμό και την προδοσία της Ανατολής. Θα υποβάθμιζε τον Conan Doyle ως προς την χρονική εποχή που γράφτηκε, όμως υπάρχει μια εγγενής κατανόηση όταν κάποιος διαβάζει όπως ένα κομμάτι γραφής από μια άλλη εποχή, καταλαβαίνει ότι αυτά τα πρότυπα και οι αξίες ανήκουν σε αυτήν. Η Christie, όμως είναι αρκετά κοντά στη δική μας εποχή έτσι ώστε να κάνει το ρεύμα του Οριενταλισμού πολύ πιο ανησυχητικό – μερικά από τα χειρότερα παραπάνω παραδείγματα δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του ’50 . Πιο τρομακτικό ακόμα είναι το γεγονός ότι ήμουν ένας από τους κληρονόμους των αποικιακών προκαταλήψεων. Δεν έδινα σημασία στην παρουσία τους. Μεγάλωσα με αυτό. Αγάπησα τα βιβλία αυτά. Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ πλέον να απολαύσω την Christie; Όχι – είναι ακόμα ένας από τους καλύτερους συγγραφείς μυστηρίου. Αλλά ήρθε η ώρα για έναν νέο αυτοπροσδιορισμό. Η ευαισθητοποίηση στον ρατσισμό θα αμβλύνει την απόλαυση μου; Σίγουρα ελπίζω ναι.
Πηγη:http://thoughtcatalog.com/2012/agatha-christies-top-ten-racist-moments/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *