06 Αυγούστου 2013

WSJ: “Deja vu” το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

 πηγή,

The Press Project.gr

Στα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τους εργαζομένους που θα μπουν στο επόμενο κύμα διαθεσιμότητας. Πρόκειται για 4.800 άτομα, τα οποία από Σεπτέμβριο θα δουν με τη σειρά τους την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.
Στο στόχαστρο πλέον μπαίνουν:

  • 350 πολιτικοί μηχανικοί από τις κτιριακές υποδομές
  • 1.000 υπάλληλοι του ΙΓΜΕ και του ΟΕΚ
  • 1.270 αγροφύλακες
  • 1.956 καθηγητές ολυμπιακής εκπαίδευσης
  • 1.000 εργαζόμενοι από τις διευθύνσεις υγείας
  • 700 εκπαιδευτικοί
  • 5.000 ως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ
  • Στους ΟΤΑ ο νέος γύρος διαθεσιμότητα θα αφορά σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ και υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Στον κατάλογο της διαθεσιμότητας θα μπουν και υπάλληλοι στον Τομέα αποκατάστασης Σεισμοπαθών και δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.
  • Στον τομέα της Υγείας έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει κινητικότητα 1.250 υπαλλήλων που θεωρούνται πλεονάζοντες μετά τις συγχωνεύεις νοσοκομείων.

1.000 αναπληρωτές θα προσληφθούν το Σεπτέμβριο στα σχολεία, διαφημίζει στην πρώτη του σελίδα το ΕΘΝΟΣ. Κατευθείαν από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας η είδηση. Ωστόσο αν κοιτάξει κανείς μέσα στη σελίδα που παραπέμπει ο πρωτοσέλιδος τίτλος θα διαπιστώσει ότι οι πιστώσεις αφορούν μόλις 2.500. Οι άλλοι είναι ΕΣΠΑ. Και το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς προορίζονται για την ενισχυτική διδασκαλία που την θυμήθηκε πάλι το Υπουργείο. Ξέρετε με 280 ευρώ το μήνα.
Τέτοιου τύπου θα είναι οι προσλήψεις τη νέα σχολική χρονιά. Δώρο του Υπουργείου της Παιδείας στους χιλιάδες απολυμένους αναπληρωτές. Για ένα κομμάτι ψωμί που λέει και το τραγούδι
 
«Επανάληψη μιας μπερδεμένης ιστορίας» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη
H εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο «βασικός λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ έχει καταφέρει να διατηρήσει το πρόγραμμα αξιόπιστο, είναι ότι κάνει υπερβολικά αισιόδοξα σενάρια».
«To ΔΝΤ έδωσε για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα την έγκρισή του προβλέποντας ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια σοβαρής συρρίκνωσης. Αλλά για κάποιους, αυτό είναι ένα deja vu, μια επανάληψη της μπερδεμένης ιστορίας της ελληνικής διάσωσης», αναφέρει η ανάλυση της οικονικής εφημερίδας για την έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι το αρχικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010 για την Ελλάδα λειτούργησε ως μια 'επιχείρηση συγκράτησης' που επέτρεψε στη ζώνη του ευρώ να οχυρωθεί κατά της οικονομικής καταστροφής.



Τώρα οι θετικές προβλέψεις του Ταμείου θα αγοράσουν μερικούς μήνες για τις πολιτικές της Ευρωζώνης ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την επείγουσα αναπροσαρμογή του ελληνικού χρέους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα παραθέτει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο, η οποία, όπως επισημαίνει, βασίζεται στην πρόβλεψη ανάκαμψης στην κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα κινηθεί με έντονους ρυθμούς για να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Στη συνέχεια φιλοξενεί το σχόλιο του Πολ Τόμσεν, του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο οποίος θεωρεί ότι αυτές οι προοπτικές ανάπτυξης δεν είναι «υπερβολικά ιδεαλιστικές».

«Δεν είναι όλοι το ίδιο αισιόδοξοι, και είναι αμφίβολο κατά πόσο οι τακτικές θα λειτουργήσουν. Κάποιοι προτείνουν ότι το ταμείο θα πρέπει να έχει ήδη συντάξει σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια ακόμη κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει παραθέτοντας τις δηλώσεις του Βραζιλιάνου μέλους του ΔΝΤ Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν κάποιους από τους χειρότερους φόβους μας».

«Η εφαρμογή δεν είναι ικανοποιητική σε σχεδόν όλους τους τομείς. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και το χρέος συνεχίζουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες», προσθέτει ο κ. Μπατίστα. Η Βραζιλία άλλωστε ήταν μια από τις 11 χώρες της Λατ. Αμερικής που απέφυγαν να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση της νέας δόσης προς την Ελλάδα.

Το κείμενο, αναφέρεται και στη δυσκολία εκτέλεσης του προγράμματος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως η αποδυναμωμένη κυβερνητική, με πλειοψηφία στην κόψη του ξυραφιού, «ελπίζει να παραμείνει στην εξουσία παρά την αύξηση της ανεργίας και την 'κόπωση' των μεταρρυθμίσεων, μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Μόλις ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η Ελλάδα ελπίζει πως το Βερολίνο θα επιτρέψει να γίνουν διαπραγματεύσεις για 'κούρεμα' του χρέους», επισημαίνεται.

Ωστόσο, το δημοσίευμα αμφισβητεί ευθέως τις προβλέψεις του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως «ο βασικός λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ έχει καταφέρει να διατηρήσει το πρόγραμμα αξιόπιστο τουλάχιστον στα χαρτιά, είναι επειδή κάνει προβλέψεις για αναπτυξιακά σενάρια, τα οποία εν τέλει ήταν υπερβολικά αισιόδοξα».

Κλείνοντας, η Wall Street Journal αναφέρει πως «οι προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα είναι μονίμως εκτός στόχων. Τον περασμένο Μάρτιο για παράδειγμα, το ΔΝΤ εκτίμησε πως η Ελλάδα θα έβγαινε από την ύφεση. Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι πως η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη συνεχή χρονιά ύφεσης, η οποία θεωρητικά θα κρατούσε δύο χρόνια.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *