16 Αυγούστου 2013

Πέθανε ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος ναζιστής

Κατηγορείται για την εξόντωση σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1941 ως το 1944, 15.700 εβραίων κρατουμένων στο γκέτο της σλοβακικής πόλης Κόζιτσε.

Πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 98 ετών, σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης, ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος ναζιστής εγκληματίας πολέμου, ο Ούγγρος Λάζλο Τσατάρι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του Γκαμπόρ Χόρβατ.

«Πέθανε το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με προβλήματα στο έντερο και τελικά υπέστη πνευμονία», δήλωσε ο Γκαμπόρ Χόρβατ.
Ο Τσατάρι βρισκόταν υπό κατ΄οίκον περιορισμό στη Βουδαπέστη εν αναμονή της δίκης του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κυρίως για τον εξόντωση σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1941 ως το 1944, 15.700 εβραίων κρατουμένων στο γκέτο της σλοβακικής πόλης Κόζιτσε.
Την περίοδο εκείνη, το Κόζιτσε ήταν υπό τη διοίκηση της Ουγγαρίας, συμμάχου της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο Λάζλο Τσατάρι είχε συλληφθεί στη Βουδαπέστη τον Ιούλιο του 2012, ωστόσο νομικά κωλύματα εμπόδιζαν την προσαγωγή του ενώπιον της δικαιοσύνης στο σλοβακικό έδαφος.
Το 1948 είχε καταδικαστεί σε θάνατο ερήμην στο Κόζιτσε, το οποίο ανήκε τότε στην Τσεχοσλοβακία. Στη συνέχεια είχε αναζητήσει καταφύγιο στον Καναδά όπου ζούσε ως έμπορος έργων τέχνης, ενώ το 1995 οι καναδικές αρχές ανακάλυψαν την πραγματική του ταυτότητα και διέφυγε στην Ουγγαρία όπου ζούσε χωρίς μέχρι τη σύλληψή του.
Τον Απρίλιο του 2013 το δικαστήριο του Κόζιτσε μετέτρεψε την ποινή του θανάτου που τού είχε επιβάλει, σε ισόβια, καθώς η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στη χώρα, ανοίγοντας το δρόμο για την έκδοσή του, την οποία ζητούσε η Μπρατισλάβα.
Η δίκη του είχε οριστεί από τη σλοβακική δικαιοσύνη για τις 26 Σεπτεμβρίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *