23 Ιουλίου 2013

Οι τέσσερις "επιταγές" του κυρίου Σόιμπλε

της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, πηγή euro2day
Οι τέσσερις Την ατζέντα του Βερολίνου για την Ελλάδα ξεδίπλωσε στην Αθήνα ο Β. Σόιμπλε. Τι ζήτησε από το Μαξίμου. Μην περιμένετε χαλάρωση μετά τις γερμανικές εκλογές, ξεκαθάρισε. Τα ελληνικά επιχειρήματα, το χρηματοδοτικό κενό και το "παιχνίδι" της Γερμανίας με το ΔΝΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να συνδέσει την ανάγκη μιας γενναίας ελάφρυνσης του χρέους με την υψηλή ύφεση, η οποία αφήνει λίγες πιθανότητες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων του μνημονίου, ενώ επιχειρεί και να μπλοκάρει βλέψεις για νέα μέτρα λιτότητας τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανεπισήμως η ύφεση κυμαίνεται φέτος σε επίπεδα κοντά στο 5,3%, μία ολόκληρη μονάδα πάνω από την επίσημη πρόβλεψη της τρόικας για 4,2%.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το θέμα της υψηλότερης του αναμενομένου ύφεσης τέθηκε από την ελληνική πλευρά σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η γερμανική στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του eurogroup.
Όπως είχε γράψει κατ' αποκλειστικότητα το euro2day, o Β. Σόιμπλε ξέκοψε κάθε κουβέντα για κούρεμα του χρέους, χαρακτηρίζοντάς τη πρόωρη, καθώς ακόμα δεν έχουν επιτευχθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι η βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω επιμήκυνση των υπαρχόντων δανείων και την επιπλέον μείωση των επιτοκίων.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμένει χαλάρωση της γερμανικής στάσης μετά τις εκλογές κι αυτό γιατί η Α. Μέρκελ επιδιώκει να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή και το προφίλ της λιτότητας υπό τον φόβο αναζωπύρωσης της κρίσης στην περιφέρεια, και ιδιαίτερα στην Ισπανία και στην Ιταλία.
Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, δεν αποκλείεται μετά τις γερμανικές εκλογές η στάση της Γερμανίας να σκληρύνει, ώστε να ανακοπούν οι όποιες ορέξεις του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους του δημόσιου τομέα.
Το πολιτικό παιχνίδι δυστυχώς γενικεύεται και έχει να κάνει με ένα πλέγμα εξελίξεων, όπου το ελληνικό χρέος αποτελεί μέρος του ντόμινο. Στο Βερολίνο δεν ενδιαφέρονται να αρχίσουν μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ για τα μέτρα λιτότητας, αλλά ούτε και να παίξουν άμυνα.

Η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό

Το έτερο επιχείρημα που τίθεται από την ελληνική πλευρά είναι και το γεγονός ότι η ύφεση μπορεί να αυξήσει το χρηματοδοτικό κενό του 2013-2014.
Αυτήν τη στιγμή το κενό υπολογίζεται ότι κυμαίνεται γύρω στα 3,6 δισ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί από τα κονδύλια που απέμειναν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ίσως γι' αυτόν τον λόγο η Κομισιόν επιμένει να διατηρεί την πρόβλεψή της σε αυτά τα επίπεδα, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα υπερβεί τα 4,6 δισ. ευρώ και ότι η τάση είναι αυξητική.
Η φιλοσοφία της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι εάν η Γερμανία ζητήσει αυτό το κενό να καλυφθεί με νέα μέτρα η ύφεση θα βαθύνει και τα μέτρα θα παραμείνουν αναποτελεσματικά. Και ότι όσο αργούν οι αποφάσεις είτε για ελάφρυνση του χρέους είτε για επιπρόσθετο δάνειο τόσο τα πράγματα θα δυσχεραίνουν.

Τι ζήτησε ο Β. Σόιμπλε

Ο Β. Σόιμπλε όμως είχε άλλη ατζέντα. Παρά τις επιθετικές διαρροές του Μαξίμου ότι παρείχε πλήρη στήριξη, ο ίδιος εστίασε σε τέσσερις βασικούς άξονες που άπτονται των γερμανικών συμφερόντων:
1. Να συσταθεί ένα ιδιωτικό ταμείο με έδρα πιθανότατα το Λουξεμβούργο, στο οποίο θα περάσουν οι εταιρίες που είναι προς πώληση και ιδιωτικοποίηση ώστε να τρέξει πιο γρήγορα το πρόγραμμα και να μπουν λεφτά στα ταμεία.
Οι στόχοι είναι δύο: η διαχείρισή του να γίνεται με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων και τα έσοδα να είναι εμπροσθοβαρή ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για επιπρόσθετη χρηματοδότηση.
2. Να διευκολυνθούν οι γερμανικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
3. Να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Υπήρξε πίεση να συμμετάσχουν ξένοι εμπειρογνώμονες σε όλες τις φάσεις. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε., που λιμνάζουν
4. Να παραμείνει η Ελλάδα πιστή στο πρόγραμμα λιτότητας και βεβαίως να απομακρυνθούν οποιεσδήποτε βλέψεις για πρόωρες εκλογές, που ενδεχομένως θα προκαλούσαν αλλαγές στην ηγεσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Β. Σόιμπλε ενημερώθηκε (όπως και ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ) για τις προθέσεις του Α. Σαμαρά.
Πάντως, κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν με έκπληξη το γεγονός ότι σύσσωμα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετέφραζαν τις δηλώσεις Σόιμπλε πως υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο για κούρεμα και νέο δάνειο.
Όπως μας ανέφεραν, ο Β. Σόιμπλε κάθε άλλο παρά τέτοια διάθεση είχε και απλώς επαναλάμβανε την επίσημη γραμμή της Ε.Ε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *