28 Ιουλίου 2013

Σχετικά με την ίδρυση Μονάδας Βιοαερίου στο Κεφαλόβρυσο


Πριν αρκετούς μήνες όταν ξεκινούσε η συζήτηση για την ίδρυση Μονάδας Βιοαερίου στο Κεφαλόβρυσο είχαμε τοποθετηθεί δημόσια προβάλλοντας τέσσερις άξονες γενικά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Η εφαρμογή των τεχνολογιών Α.Π.Ε. για να έχει στόχο την ανάπτυξη προς όφελος του λαού απαιτεί και προϋποθέτει :
  • Την εθνικοποίηση συνολικά του ενεργειακού τομέα της χώρας με έξοδο των ιδιωτών «επενδυτών», τη διατήρηση και επέκταση των ΔΕΚΟ με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, με κεντρικό σχεδιασμό και αποκεντρωμένες δομές ελέγχου και διαχείρισης.
  • Τον απογαλακτισμό της εθνικής ενεργειακής πολιτικής από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες και ανάγκες που τίθενται σε εθνική και περιφερειακή βάση.
  • Την αντιμετώπιση των ρυπογόνων παραγωγικών δραστηριοτήτων στη βάση των κοινωνικών αναγκών και με ανάληψη δράσεων μείωσής τους, όχι σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
  • Την εξασφάλιση της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών σε αμεσοδημοκρατική βάση, με αντισταθμιστικά οφέλη όπως έργα κοινής ωφελείας, συμμετοχή στη λειτουργία και διαχείρισή τους, ακόμη και με όρους κυριότητας, στη βάση της ίδρυσης συνεταιρισμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ένα σύνολο αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων παραγωγής.
Πριν δυο μέρες το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας δεν ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αναμφίβολα αποτελεί μια πρώτη νίκη για τους κατοίκους. Όμως τέτοιες προτάσεις για δήθεν ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον θα έρθουν και άλλες καλύτερα προετοιμασμένες και "καμουφλαρισμένες". Οι κάτοικοι του Κεφαλόβρυσου αλλά και άλλων περιοχών των Τρικάλων πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Η "σύγκρουση" με τα μεγάλα συμφέροντα ξεκίνησε και θα κρατήσει για καιρό...

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *