11 Ιουνίου 2013

Παραμύθια για μικρά παιδιά στο συνέδριο και στις εκλογές του εργατικού κέντρου Αθηνών

πηγή, εργασιακό δελτίο

Καμία παράταξη δεν σχημάτισε απόλυτη πλειοψηφία στο 31μελές διοικητικό συμβούλιο.
Αντιπροσωπεύοντας 113. 722 εργάτες και υπάλληλους, ψήφισαν 1422 αντιπρόσωποι και επι εγκύρων 1414 πήραν:
ΔΑΣ (ΠΑΜΕ): 393 ψήφους και 9 έδρες (27,79%)
ΠΑΣΚΕ – ΕΚΑ: 221 ψήφους και 5 έδρες (15,63%)
Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ): 216 ψήφους και 5 έδρες (15,28%)
ΔΑΚΕ – Νέα Πορεία: 187 ψήφους και 4 έδρες (13,22%)
ΠΑΣΚΕ – Συνεργαζόμενοι: 158 ψήφους και 3 έδρες 11,17%)
ΔΑΚΕ: 157 ψήφους και 3 έδρες 11,10%)
Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α): 71 ψήφους και 2 έδρες 5,02%)
Ανεξάρτητοι Συνδικαλιστές (Καμένος): 9 ψήφους και καμία έδρα (0,64%)
Αντεπίθεση Εργαζομένων (τροτσκιστές): 2 ψήφους και καμία έδρα (0,14%)
Παλιά και καινούργια ΔΑΚΕ πήραν 7 έδρες, ενώ οι πασόκοι κάθε είδους 8 έδρες. Γι ακόμη μιά φορά ανύπαρκτη η ΔΗΜΑΡ, που έχει καθαρό ρόλο μόνο στη χουντική κυβέρνηση και κανέναν οπουδήποτε αλλού.
Το συνέδριο έγινε 25 και 26 Μαΐου ενώ οι εκλογές ακολούθησαν μια βδομάδα μετά.
Κατά τη διάρκειά του έγιναν διάφορες παλαβωμάρες, ερασιτεχνισμοί και ανοησίες, χαρακτηριστικές του ήθους των συνδικαλισταράδων που μας εκπροσωπούν. Τις στοιχειοθετούμε παρακάτω:
-Πάνω από το 50% των αντιπροσώπων (περίπου 100 άτομα) που στήριξαν την «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) είναι διευθυντές και προϊστάμενοι των σούπερ μάρκετ «Βερόπουλου», «Σκλαβενίτη» και «Βασιλόπουλου» και ήρθαν στην ψηφοφορία με αυτοκίνητα των εταιρειών.
-Οι τέσσερις παρατάξεις που προέκυψαν μέσα από τη διάσπαση των  ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Εμφανίστηκε η ΠΑΣΚΕ Συνεργαζόμενοι και η ΠΑΣΚΕ ΕΚΑ, η ΔΑΚΕ και η «Νέα Πορεία» (η οποία ματαίως προσπαθεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι προέλευσης ΔΑΚΕ).Η διαίρεσή τους δεν εκφράζει σε καμιά περίπτωση ιδεολογική και πολιτική διαφοροποίηση.
-Η απερχόμενη πρόεδρος του ΕΚΑ, Σ. Σαλουφάκου, που κατέβηκε με την άλλη ΠΑΣΚΕ, μετείχε στο Συνέδριο προερχόμενη από «σωματείο εκ μεταφοράς». Ενα σωματείο στο οποίο συμμετέχουν κάποιοι  που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ήταν στην «Ολυμπιακή». Μετά την ιδιωτικοποίησή της   μετακινήθηκαν σε άλλες διάφορες υπηρεσίες. Αντί να ενταχθούν στα σωματεία   των συγκεκριμένων χώρων δουλειάς, φτιάξανε αυτό το σωματείο προφανώς για να διατηρήσουν τον έλεγχο της κατάστασης.
-Η «Νέα Πορεία», ένας από τους λόγους που μεμφόταν τη ΔΑΚΕ είναι πως «ο επικεφαλής της» είναι γνωστός του κ. Α. Σαμαρά και επιφανών υπουργών της ΝΔ! Η συγκεκριμένη παράταξη   έχει διάφορους που προέρχονται από τις τράπεζες, από καθαρά εργοδοτικά σωματεία όπως της «Alpha Bank» και της «Eurobank».
-Χωρίς καμιά ντροπή η απελθούσα πρόεδρος Σ. Σαλουφάκου τόλμησε να επισημάνει: «Δεν καταφέραμε να μαζικοποιήσουμε τα σωματεία». Πριν το συνέδριο, σουτάρανε το ΣΕΦΚ που είναι πρωτοβάθμιο σωματείο με ισχυρή συσπείρωση και διαρκή αγώνα και δεν επιτρέψανε τη συμμετοχή του επειδή, είπανε, δεν έκανε έγκαιρα εκλογές, ενώ άλλοι προσπάθησαν να μπάσουν το περιβόητο και ανύπαρκτο σωματείο θυρωρών. (Για το ΣΕΦΚ προηγήθηκε δημοσιοποίηση πρακτικών εκλογών με ονόματα συνδικαλιστών, προφανώς για να διαδοθούν στα αφεντικά, κίνηση που ανάγκασε το σωματείο να βγάλει προσωρινή διοίκηση και να πάει στη δικαιοσύνη).
-Το Σωματείο Θυρωρών Αττικής που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ  ήρθε στο Συνέδριο εμφανίζοντας 801 ψηφίσαντες, ανάμεσα στους οποίους εντοπίστηκε θυρωρός που συμμετείχε στις εκλογές αλλά είχε πεθάνει πριν να γίνουν! Εντοπίστηκαν επίσης διπλοψηφίες, συνταξιούχοι μεγάλης ηλικίας ή άνθρωποι που έχουν αλλάξει επάγγελμα.
-Η διά αλληλογραφίας εκλογή παρατηρείται κυρίως σε τράπεζες και σε πρώην ΔΕΚΟ από όπου προέρχεται ο κύριος όγκος της δύναμης του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, είναι η νέα μέθοδος εκλογής που κατάφεραν μερικοί .
-Δημιουργία «σωματείων της καρέκλας», σωματεία που φτιάχνονται αποκλειστικά για τον έλεγχο των αντιπροσώπων, είναι όσα βρίσκονται σε αδράνεια και επαναδραστηριοποιούνται ξαφνικά, είτε δημιουργούνται πριν τα συνέδρια και μετά τη λήξη τους εξαφανίζονται ή ξαναπέφτουν σε αδράνεια.Από το προηγούμενο Συνέδριο (το 2010) μέχρι τώρα, έχουν δημιουργηθεί 32 σωματεία που στο πρόσφατο Συνέδριο έστειλαν 52 αντιπροσώπους (από αυτά τα 13 είχαν τους 34 αντιπροσώπους και έκαναν αίτηση ένταξης στο ΕΚΑ τέσσερις μέρες πριν το συνέδριο!).
-Πριν το Συνέδριο του 2010 είχαν δημιουργηθεί περίπου 11 σωματεία, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν.
-Σ’ ένα σωματείο εμφανίστηκαν  να ψηφίζουν σε δύο μέρες 2.979 μέλη, δηλαδή ψήφιζε ένας ανά 58 δευτερόλεπτα και σε άλλο σωματείο εμφανίζονται να ψηφίζουν ανά 28 δευτερόλεπτα συνολικά 3.393 άτομα (κανένα απ’ τα δυο δε μετείχε στο ΕΚΑ, αλλά ελέγχονται από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας).
Πηγές: Ριζοσπάστης, http://ananeotikigenikis.blogspot.gr, left.gr
Συμπερασματικά, ακόμη μιά κοροϊδία μπροστά στα μάτια μας από διάφορους που έχουν κόλα στην καρέκλα τους. Μικροπουστίτσες, μικροαπατεωνιές αλλά και χοντρή νοθεία των αποφάσεων εργαζομένων οδήγησαν στη δημιουργία ακόμη μιάς γραφειοκρατικής κατάστασης μέσα στο συνδικαλισμό που δεν εκφράζει κανέναν πραγματικό εργαζόμενο.
Σκοπό έχουν το μανιπουλάρισμα και την καθίζηση του αγώνα των εργαζομένων, την κάμψη κάθε αντίστασης και το βάλτωμα κάθε αγώνα διεκδίκησης. Αυτό το τσίρκο δεν εκφράζει κανέναν και πρέπει να πάρει πόδι άμεσα.
Στη θέση του πρέπει να αναδειχθούν  πραγματικοί και ειλικρινείς αντιπρόσωποι  εργαζομένων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *