29 Μαΐου 2013

Πεινασμένο αρκούδι δεν μαθαίνει γράμματα

 πηγή, mao.gr
Πεινασμένο αρκούδι δεν μαθαίνει γράμματαΈνα στα πέντε παιδιά, σε όλο τον κόσμο, δυσκολεύεται στην ανάγνωση και τη γραφή εξαιτίας του υποσιτισμού. Αυτό ανακοίνωσε μια βρετανική ΜΚΟ, η Save the Children στηριγμένες σε μελέτες σε χιλιάδες παιδιά στην Αιθιοπία, το Περού, το Βιετνάμ και την Ινδία. Τα υποσιτισμένα παιδιά υφίστανται μη αντιστρέψιμες βλάβες: είναι πιο ασθενικά και υποσιτισμένα ενώ ο εγκέφαλός του μπορεί να μην αναπτυχθεί πλήρως. Η είδηση αυτή κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στην ιστοσελίδα του BBC.

Το 19% των παιδιών ηλικίας 8 χρόνων, λέει η έκθεση, δυσκολεύεται να διαβάσει μια πρόταση των τριών λέξεων και να κάνει μια απλή αριθμητική πράξη. Δεν μιλάμε για τα χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα και τις επιδημίες, αλλά γι᾽αυτά που επιβιώνουν και που είναι καταδικασμένα, όταν ενηλικιωθούν, να παραμείνουν οικονομικοί είλωτες. Ως ενήλικες πια, κερδίζουν 20% λιγότερο από τους συνομηλίκους τους.
Η οικονομική κυριαρχία συνοδεύεται από πολιτιστική και μορφωτική κυριαρχία: «δεξαμενές σκέψης» από τη μια και δεξαμενές φτηνών εργατικών χεριών (και ανέργων) από την άλλη. Ο διαχωρισμός αυτός δεν εντοπίζεται μόνο από χώρα σε χώρα αλλά και μέσα στην ίδια χώρα.
Ενδιαφέρον θα είχαν τα πορίσματα μιας ανάλογης έκθεσης για την Ελλάδα. Πώς να αποδώσει στο σχολείο ένα παιδί μιας οικογένειας που τρέφεται από τα συσσίτια ή δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση στο σπίτι; Τι γράμματα να μάθει ένας μαθητής που λιποθυμά από την πείνα; (Και αντίστοιχα, τι γράμματα να διδάξει ένας καθηγητής που λιποθυμά από την πείνα -γιατί κι αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί μέσα στη σχολική αίθουσα.) Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να κλείσει το δρόμο των φτωχών μαθητών προς τη μόρφωση, υποβαθμίζοντας το δημόσιο σχολείο και τσακίζοντας οικονομικά και κοινωνικά τους εκπαιδευτικούς. Και η πείνα συμπληρώνει τα υπόλοιπα.
΄Ενα αθόρυβο, μεθοδικό και ύπουλο έγκλημα διαρκείας συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας. Έγκλημα χωρίς τιμωρία -προς το παρόν.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *