30 Απριλίου 2013

Κυβερνητικούς τριγμούς φέρνει το πολυνομοχέδιο

του Γεράσιμου Λιβιτσάνου, πηγή "Πρν"

Κυβερνητικούς τριγμούς φέρνει  το πολυνομοχέδιοΝομοθετούν απολύσεις, νέα χαράτσια, φτώχεια και ξεπουλήματα και μας το παρουσιάζουν ως …«αναγέννηση της χώρας» και «φιλολαϊκή προσπάθεια»! Σε αυτή την επικοινωνιακή προσπάθεια έχουν επιδοθεί τα τρία κόμματα που συναποτελούν την κυβέρνηση ενόψει του «νομοσχεδίου – σκούπα» που περνάει σήμερα από τη Βουλή και κωδικοποιεί όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αποτελώντας ουσιαστικά ένα ακόμη επαχθές μνημονιακό συμπλήρωμα.
Πρόκειται για «πακέτο» ρυθμίσεων που συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία, στρώνοντας το δρόμο για καινούργιες μειώσεις, ακόμη και στις κατώτερες συντάξεις. Με τις ανεπαίσθητες μειώσεις (10%) στο χαράτσι της ΔΕΗ, οι οποίες θα υπερκαλυφθούν από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και τις υπόλοιπες «κρυφές επιβαρύνσεις» που περιέχει το νομοθέτημα, προσπαθούν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια». Την ίδια στιγμή που το δικό τους βλέμμα είναι εστιασμένο στις υπουργικές «καρέκλες» που θα ξαναμοιράσουν, αφού όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ανασχηματισμός αμέσως μετά το Πάσχα.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας επιχειρείται να παρουσιαστεί η συμφωνία με την τρόικα σχεδόν ως …«εθνική επιτυχία», με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να κυκλοφορεί παντού με χαμόγελα και δηλώσεις του είδους, «μπαίνει φρένο στην ανεργία» ή τη φράση που χρησιμοποίησε στο υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης: «Τώρα ξαναγεννιέται η Ελλάδα, αύριο θα είναι ορατή σε όλους η προοπτική».
Παρότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τουλάχιστον 15.000 απολύσεις έως το 2014 και χιλιάδες καταργήσεις οργανικών θέσεων σε υπηρεσίες όπως η παιδεία και η υγεία, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να δηλώσει ότι «τον Μάρτιο οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις». Εμφανίστηκε μάλιστα υπερήφανος για το νέο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Εργασίας που καταγράφει τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Δηλαδή τους …μισθούς πείνας, την κατάργησης του 8ώρου και την εργοδοτική ασυδοσία με αναλυτικά στατιστικά στοιχεία.
Προκειμένου να συμβολίσει την «περίοδο ανάπτυξης» στην οποία υποτίθεται πως εισέρχεται η χώρα, φρόντισε να επισκεφθεί μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα έργα που ξεκινούν για την αποπεράτωση της Ολυμπίας Οδού, αφού προηγήθηκε μια ακόμα σκανδαλώδης σύμβαση με τις αναδόχους εταιρείες.
Για τις «κόντρες» που υπήρξαν στην κυβέρνηση –κάτω από την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας για τα μέτρα που έρχονται– ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να τις παρουσιάσει ως ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών και των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ζητώντας «καλύτερο συντονισμό» και «επαρκέστερη ενημέρωση» μεταξύ τους.
Με το βλέμμα στον επικείμενο ανασχηματισμό έπαιξε για μία ακόμη φορά «βρώμικο» παιχνίδι το ΠΑΣΟΚ. Έχοντας συνυπογράψει το σύνολο των μέτρων που συν-αποφασίστηκαν με την τρόικα επιχείρησε, αρχικά, να φανεί ως η πολιτική δύναμη που «πιέζει» για «φιλολαϊκές αλλαγές», αφήνοντας να διαρρεύσει ότι αν δεν γίνει αποδεκτή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 11%, ίσως καταψηφίσει το νομοσχέδιο ή καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να «κόψει στα δύο» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης. Επίσης, κατέθεσε προτάσεις που υποτίθεται καταπολεμούν την ανεργία. Αν τις διαβάσει κανείς προσεκτικά, προτείνουν προσλήψεις τριμηνιτών στους Δήμους με εξευτελιστικούς μισθούς και επιδοτήσεις εργοδοτών προκειμένου να κάνουν προσλήψεις και στην πράξη να αντικαταστήσουν το προσωπικό τους με χαμηλόμισθους – επιδοτούμενους εργαζόμενους.
Παρόλ’ αυτά, στελέχη του κόμματος –όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης– ξεκαθάριζαν ήδη από την Τετάρτη πως «εμείς δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση». Θέση που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ μία μέρα αργότερα, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι «δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του νομοσχεδίου» και πως το ΠΑΣΟΚ θα πιέσει για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αμέσως μετά το Πάσχα, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Γιάννης Στουρνάρας.
Να λείψει από την πολιτική σκηνή της χώρας και να κάνει …διεθνή καριέρα επέλεξε, τις ημέρες διαμόρφωσης του αντιλαϊκού νομοθετήματος, ο πρόεδρος της τρίτης κυβερνητικής συνιστώσας, Φώτης Κουβέλης. Στη ΔΗΜΑΡ υποστήριζαν ότι ο πρόεδρος μεταφέρει της θέσεις της «Αριστεράς» στις συναντήσεις που είχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και άλλους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκαθάρισε πάντως ότι από την πλευρά του κόμματός του δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του νομοθετήματος που αποτυπώνει τη συμφωνία με την τρόικα.
Στην προσπάθεια να αποφύγουν την πολιτική φθορά από το νέο κύμα αντιλαϊκής επίθεσης που νομοθετείται, εντάσσονται και οι «έριδες» που ξέσπασαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης μεταξύ των υπουργών Αντώνη Ρουπακιώτη και Αντώνη Μανιτάκη ή της φερόμενης κόντρας που υπήρξε ανάμεσα στην υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και τον Αντώνη Σαμαρά στο υπουργικό Συμβούλιο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *