18 Απριλίου 2013

Συνήθεις οικονομικές συναλλαγές”

ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.ΕΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ “Συνήθεις οικονομικές συναλλαγές” ή αλλιώς business as usual. Mε αυτές τις τρεις λεξούλες χαρακτήρισε το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της Κύπρου Αναστασιάδη την ανάληψη εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο κρίσιμο 15νθήμερο 1-15 Μάρτη ενόψει του κουρέματος.
Και δεν μιλάμε μόνο για τα 21 εκατομμύρια που πρόλαβαν να φυγαδεύσουν οι συγγενείς του Αναστασιάδη. Οπως αποκάλυψε το MEGA, εταιρίες όπως η Modisanna LTD που έβγαλε εκτός Κύπρου πέραν των 10 εκατ. ευρώ σε ρούβλια συνδέονται με το δικηγορικό γραφείο του Αναστασιάδη, ενώ η Logicom, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σαρρής, εμφανίζεται να απέσυρε κεφάλαια πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ από τις κυπριακές τράπεζες δυο μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Επίσης, σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, εταιρίες που ελέγχονται από τον Ουκρανό μεγαλοεπιχειρηματία Αχμέτοφ που είναι πελάτης του δικηγορικού γραφείου του Αναστασιάδη, απέσυραν από τη Λαϊκή Τράπεζα 30 εκατομμύρια δολάρια τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, πριν ληφθεί η απόφαση «κουρέματος» των καταθέσεων.
Εκπρόσωπος του Αχμέτοφ, είχε δηλώσει, ότι «είχαν ενημερωθεί» από τον Τύπο για το επικείμενο «κούρεμα» και γι΄ αυτό απέσυραν τις καταθέσεις. Παρόμοια “ενημέρωση” πρέπει να είχαν και οι 6.000 καταθέτες, στην πλειοψηφία τους επιχειρήσεις ελληνικών, κυπριακών, ρώσικων και άλλων συμφερόντων που απέσυραν μέσα στο ίδιο διάστημα συνολικά 4 δις ευρώ.
Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό αν το συγκρίνει κανείς με την “ευρωδιάσωση” των 10 δις του ESM και του ΔΝΤ που ενέκρινε το Eurogroup την περασμένη Παρασκευή. Γι' αυτή τη “διάσωση”, τις τελευταίες μέρες η κυπριακή Βουλή έχει εξελιχθεί σε μια βιομηχανία παρασκευής νομοσχεδίων αλά ελληνικά, αποφασίζοντας απάνθρωπες περικοπές σε μισθούς, υγεία, πρόνοια που θα πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι. Αυτοί δεν είχαν καλή “ενημέρωση”.
Την προηγούμενη Τετάρτη ο πρόεδρός της, Γιαννάκης Ομήρου είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των περίπου 6.000 προσώπων. Όπως ανέφερε, ύστερα από σύσκεψη των κομμάτων, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα μόνο για “ανάγνωση και μελέτη” από τους βουλευτές, καθώς ανάμεσα στα πρόσωπα που αναφέρονται υπάρχουν πολλοί που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό στο πλαίσιο “νόμιμων εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων”.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *