28 Μαρτίου 2013

Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κείμενο αλληλεγγύης στους διωκόμενους πολιτικούς πρόσφυγες δόθηκε στη δημοσιότητα από την επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, και υποστηρίζεται από κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις. Παράλληλα προγραμματίζονται πολιτικές παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Εντωμεταξύ χθες Τρίτη 26/3 το Συμβουλίο Εφετών Πάτρας αρνήθηκε την έκδοση δύο εκ των εκζητούμενων προσφύγων και διέταξε την άρση της κράτησης του ενός και των περιοριστικών όρων του άλλου. Η ΚΕΔΔΕ στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων και ασφαλώς συνυπογράφει το παρακάτω κείμενο.
*
Καταγγέλλουμε τη σύλληψη της αγωνίστριας πολιτικής πρόσφυγα Gonul Yilmaz που έγινε στο κέντρο της Αθήνας, με μέθοδο που θύμιζε απαγωγή. Η αγωνίστρια βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια και έχει πάρει πολιτικό άσυλο. Με συνοπτικές διαδικασίες μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και αποφασίστηκε η προφυλάκιση της στον Κορυδαλλό.
Καταγγέλλουμε επίσης ότι μπροστά στην άρνησή της να υποστεί εξευτελιστική σωματική έρευνα την έκλεισαν στην απομόνωση των φυλακών της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται αγωνιστές της ελευθερίας με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο. Πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων και η αξιοπρέπειά τους.
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας δείχνουν μια υπερβολική δραστηριότητα στο κυνήγι των πολιτικών προσφύγων ειδικά από την Τουρκία, πράγμα που έχει ενταθεί μετά και την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Τουρκία. Διαφαίνεται μια στενή συνεργασία των δυο κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας, που με συντονισμένες κινήσεις προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους πολιτικούς πρόσφυγες, ενώ παράλληλα προωθούν διαδικασίες έκδοσης πολιτικών προσφύγων, αποδεχόμενοι τις όποιες αστήρικτες αιτιάσεις κατασκευάζει η Τουρκική αστυνομία. Πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες απευθύνονται στο Τμήμα Αλλοδαπών, η Interpol εκδίδει εναντίον τους, ένταλμα σύλληψης. Τον τελευταίο μήνα συνελήφθησαν δυο στην Πάτρα, ένας στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα, σύνολο τέσσερα άτομα, με ένταλμα σύλληψης από την Interpol. Αυτό που πρέπει να αναδείξουμε είναι ότι τα εντάλματα σύλληψης από την Interpol εκδίδονται λίγες μόνο  μέρες πριν την ανανέωση ταυτότητας ή άλλων διαδικασιών για ζητήματα ασύλου.Για αυτό το λόγο συλλαμβάνονται και φυλακίζονται.
Με τέτοιες κατηγορίες εκδίδονται συνέχεια εντάλματα σύλληψης για Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν αυτό το διάστημα αρκετές περιπτώσεις δικαστικών διαδικασιών με απειλούμενες εκδόσεις στην Τουρκία. Τονίζουμε ότι είναι αδιανόητο να μπαίνουν σε τέτοια ταλαιπωρία άνθρωποι που έχουν υποστεί απάνθρωπα βασανιστήρια στις Τούρκικες φυλακές και συγχρόνως να είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται τεράστια οικονομική αφαίμαξη καθώς όλες αυτές οι διαδικασίες είναι σημαντικά υψηλού κόστους.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η χώρα μας μέτραγε χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της Χούντας και είναι νωπές οι μνήμες μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε μια τέτοια αντιμετώπιση των πολιτικών προσφύγων, που υποτίθεται ότι προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις που με υποκρισία διακηρύσσει η Ελληνική Κυβέρνηση.
Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών προσφύγων που κρατούνται, τη λήξη των διώξεων τους και την άρνηση να γίνουμε εντολοδόχοι της Τουρκικής Κυβέρνησης στην κατεύθυνση των απελάσεων και των εκδόσεων. Να απελευθερωθεί άμεσα η Gonul Yilmaz. Ζητάμε από τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να παρέμβουν και να σταματήσουν αυτή την εξελισσόμενη βιομηχανία διώξεων που προσθέτει ακόμη μια πράξη υποτέλειας της χώρας μας στους ξένους επεμβάσεις.
About these ads

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *