24 Φεβρουαρίου 2013

Κλέβουν DNA κι ελευθερία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ - Συνήγορος αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής
 
Κάθε έννοια δημοκρατικών δικαιωμάτων έχει καταργήσει η κυβέρνηση στα βουνά της Χαλκιδικής, με το καθεστώς τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας που έχει εγκαταστήσει. Καταπατώνται τα δικαιώματα των κατοίκων με απώτερο στόχο το κίνημα αντίστασης, ενώ οι πρακτικές που επιβάλλονται παραπέμπουν σε Γκουαντάναμο και δικτατορίες.
Η αστυνομία έχει καταλάβει τα χωριά και κάθε κάτοικος νιώθει το άγρυπνο βλέμμα της διαρκούς αστυνομικής παρακολούθησης. Το βράδυ μπορεί να δει κανείς στους δρόμους μόνο κουκουλοφόρους αστυνομικούς, ενώ σε περίπτωση που κάποιος, ακόμα και αν είναι δεκαπεντάχρονος, έχει την ατυχία να μπει στη λίστα με τις τυφλές προσαγωγές, μπορεί να κρατηθεί δίχως προειδοποίηση για μέρες. Αυτό που ξεχείλισε όμως το ποτήρι ήταν οι απαγωγές πολιτών που προσήχθησαν και αγνοούνταν μέχρι να γίνει δυναμική παρέμβαση δικηγόρων, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι.
Για να καταγγείλουμε αυτή την κατάσταση, επτά δικηγόροι - συνήγοροι των διαδηλωτών, δώσαμε προχθές Παρασκευή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Δεν αποτέλεσε έκπληξη η απουσία του Μέγκα, με μεγαλομέτοχο τον Μπόμπολα. Ο αγώνας των κατοίκων θα συνεχιστεί, αλλά οφείλουμε να αναδείξουμε τη σαφή κλιμάκωση της καταστολής που έχει πλέον καταπατήσει κάθε έννοια δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Στην πορεία που έγινε τον Σεπτέμβριο είχαμε πάνω από 10 προσαγωγές, 6 εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στη μεγάλη πορεία στα τέλη του Οκτωβρίου είχαμε 14 κατηγορούμενους με αδικήματα όπως στάση, αντίσταση και διατάραξη κοινής ειρήνης. Μετά από αυτά, δημοσιεύτηκε η μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου Πάχτα, που καταγγέλλει ότι από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι σήμερα έγιναν μια σειρά κακουργηματικές πράξεις και ασκεί κριτική στη δικαστική εξουσία που δεν έχει προφυλακίσει κανέναν από τους κατηγορούμενους. Μάλιστα, η παρέμβαση του Πάχτα παραβιάζει την αυτονομία της δικαιοσύνης, καθώς οι κατηγορούμενοι είχαν χρεωθεί πλημμελήματα και ο Δήμαρχος προσπαθεί ουσιαστικά να επηρεάσει τη δικαιοσύνη ώστε να προφυλακίσει αγωνιστές και να τους φορτώσει κακουργήματα! Αλλιώς, υποστηρίζει, ευνοείται η ασυδοσία.
Το σίριαλ όμως έχει και συνέχεια, καθώς μετά τα γεγονότα που έγιναν τα ξημερώματα της Κυριακής, ολόκληρη την επόμενη μέρα, είχαμε έντονη παρουσία αστυνομίας και καταστολή, με το χωριό να θυμίζει κατεχόμενη ζώνη. 
Τη Δευτέρα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις ο Ν. Δένδιας και από εκείνη τη στιγμή και μετά είχαμε απότομη κλιμάκωση της κατάστασης. Αμέσως ανέλαβε την υπόθεση η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε ένα όργιο καταστολής. Προσαγωγές συλληφθέντων με κανένα περιθώριο επικοινωνίας με δικηγόρους. Μαζική λήψη γενετικού υλικού (dna) για πρώτη φορά σε τέτοιον βαθμό, στην Ελλάδα, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο τόσο για τη μελλοντική του χρήση όσο και για τον φόβο τον οποίο αποσκοπεί να προκαλέσει. 
Μάλιστα, ακόμα και οι υπάρχουσες διατάξεις που εντάσσονται στις αντιδημοκρατικές τροποποιήσεις των τελευταίων χρόνων, καταπατούνται βάναυσα, αφού ούτε αυτές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις. Για παράδειγμα, για τη λήψη γενετικού υλικού θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης κακουργήματος ή πλημμελήματος, ενώ θα πρέπει να έχει ήδη απαγγελθεί και κατηγορία. Επίσης, σε περίπτωση που βρισκόμαστε στο στάδιο της προανάκρισης ο ύποπτος έχει το δικαίωμα σιωπής, προθεσμίας και συνηγόρου, ενώ πρέπει να παρουσιαστείς αφού σου το ζητήσουν. Εδώ η αστυνομία πηγαίνει σε σπίτια και βουτάει κόσμο, ενώ για να αποσπάσει γενετικό υλικό χρησιμοποιεί και ψυχολογική βία.
Σημαντικό είναι ότι εκτός των άλλων είχαμε και την πρωτοφανή σύλληψη ενός αγωνιστή, μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κακουργήματα. Η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η μόνη που μετατράπηκε σε σύλληψη από τις προσαγωγές που έγιναν, με μοναδικά στοιχεία τρεις καταθέσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων οι δύο υποστήριζαν με πανομοιότυπο τρόπο ότι μέσω διαδικτυακών ανακοινώσεων του, κατάλαβαν ότι προτρέπει τον κόσμο σε έκνομες πράξεις. Ο τελευταίος μάρτυρας κατηγορίας υποστήριξε μάλιστα ότι πιστεύει πως ο κατηγορούμενος ήταν ο ηθικός αυτουργός, διότι συμμετείχε σε όλες τις πορείες!
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι παρότι στη συνέχεια κατέπεσε η κατηγορία, η συγκεκριμένη κίνηση ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου, καθώς μετά από αυτό μπορεί να κατηγορηθεί ο καθένας για ηθική αυτουργία σε κάποια παράνομη πράξη, ακόμα δηλαδή και αυτός που συμμετέχει σε κάποια διαδήλωση.
Άλλωστε, οι δηλώσεις του Ν. Δένδια και εκείνη του Α. Σαμαρά για «επενδύσεις με κάθε κόστος» και ότι «σε 10 μέρες θα πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε αντίδραση», δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρανοήσεις σε σχέση με τον δρόμο που θα ακολουθήσουν. Οι θυσίες που υπονοούν αφορούν την ανθρώπινη ζωή και τα δικαιώματα της. Έτσι προβάλλουν πλήρως αντίστοιχοι με τις δεσμεύσεις που έχουν υιοθετήσει, δηλαδή του να ξεπουλήσουν τα πάντα.
Όσον αφορά όμως το στόχο της κατατρομοκράτησης του κόσμου, η κυβέρνηση πετυχαίνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει, καθώς αντί ο κόσμος να φοβάται και να υποχωρεί, συσπειρώνεται περισσότερο και μπαίνει πιο μαζικά στον αγώνα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πριν» 24/2

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *