22 Φεβρουαρίου 2013

Πέφτει ο ουρανός και μας πλακώνει;

Μαριάνα Τζιαντζή
 Ενώ στη ζωή των πολλών μοιάζει να επικρατεί η ξεραϊλα, η στυγνή οικονομική αναγκαιότητα, η καθημερινή πάλη για την επιβίωση, ξάφνου οι μύθοι και τα κόμικς ξυπνούν και η ζωή φτιάχνει τα δικά της φαντασμαγορικά παραμύθια που είναι πιο ευφάνταστα από τα τηλεοπτικά. Σαν να επαληθεύεται το μότο των Χ-Files, που λέει ότι «Η αλήθεια είναι κάπου εκεί έξω». Ένα αστεροειδές εκρήγνυται στην ατμόσφαιρα της Γης και μια βροχή από φλεγόμενα θραύσματα πέφτει στα Ουράλια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν χίλιοι άνθρωποι. Ο φόβος των Γαλατών του Αστερίξ επαληθεύεται: «ο ουρανός πέφτει και μας πλακώνει!»
 
Ο πάπας παραιτείται, ενώ ο γοργοπόδαρος Πιστόριους ρίχνει τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι της αγαπημένης του, ανήμερα του αγίου Βαλεντίνου του Εκδικητή! Τυχαίο; Δεν νομίζω, απαντούν αρκετοί αναζητώντας απαντήσεις στον Νοστράδαμο, τον πατέρα Παϊσιο και στους αστρολόγους.


Μετεωρίτες δεν πέφτουν μόνο στα Ουράλια. Εδώ και τρία χρόνια πέφτουν και στα κεφάλια μας γκρεμίζοντας όχι ό,τι έπεσε από τον ουρανό ή από τη μεγαλοψυψία των ηγεμόνων, αλλά ό,τι χτίστηκε, κατακτήθηκε με  το νου, τις θυσίες, τους αγώνες και τον ιδρώτα της παγκόσμιας και όχι μόνο της ελληνικής εργατικής τάξης. Τελευταίος μετεωρίτης η τάχα «προσωπική άποψη» περί υψηλού κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.  Άλλοι γνώριμοι μετεωρίτες είναι η ανεργία, οι απόπειρες κατάργησης του συνδικαλισμού καιταων απεργιών, τα νοσοκομεία που κλείνουν, οι μισθοί και οι συντάξεις που κόβονται, τα χαράτσια και οι φόροι, τα νεοκατοχικά συσσίτια, τα ρατσιστικά εγκλήματα.
Εκατομμύρια είναι τα θύματα των «νόμιμων», των καθημερινών μετεωριτών που δεν τους ξερνούν στα κεφάλια μας οι ανεξερεύνητοι νόμοι του Διαστήματος, αλλά οι σκόπιμες και ιδιοτελείς πράξεις της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.  Δεν είναι σκόνη από ουράνια σώματα αυτό που μας πνίγει, αλλά ο μισανθρωπισμός και η απληστία της δεσπόζουσας καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων, ιδιότητες που ανήκουν στο χώρο του αφηρημένου αλλά συνδέοναι με απόλυτα υλικές και πρακτικές πολιτικές.
Όταν το παράλογο (π.χ., κατώτατος μισθός 586 ευρώ μεικτά) μεταμφιέζεται σε αναγκαίο, τότε η μεταφυσική φορά το ένδυμα της λογικής και του νόμου, τότε μας αλυσοδένουν η καταστολή, ο φόβος και το ψέμα.
 
(ΠΡΙΝ, "Το τέλος της αγοράς", 17.2.2013)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *