21 Ιανουαρίου 2013

Μάθε, παιδί μου, γράμματα… μέσα στην κλούβα των ΜΑΤ

Συλλογος Μεταφραστων Επιμελητων Διορθωτων 

 Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, η φοιτητική κοινότητα του Ιόνιου Πανεπιστημίου και οι πολίτες της Κέρκυρας παρακολούθησαν άλλο ένα επεισόδιο της υπερπαραγωγής που ακούει στο όνομα «αυταρχισμός και καταστολή». Οι πρωταγωνιστές του έργου; Τα ΜΑΤ, σε αγαστή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του Ιόνιου Πανεπιστήμιου. Το σενάριο; Η σύλληψη 28 φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (διαβάστε την καταγγελία του Φοιτητικού Συλλόγου). Ποιο είναι το φοβερό αδίκημα που διέπραξαν; Απλώς ότι ζήτησαν συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές για να διαμαρτυρηθούν για τη μετατροπή του εξαμήνου εξωτερικού από υποχρεωτικό σε προαιρετικό, και για τη συνεπακόλουθη υποβάθμιση των σπουδών τους (αναλυτικότερα, εδώ). Αντί να ανταποκριθεί στο ειρηνικό κάλεσμα των φοιτητών, η πρύτανης επέλεξε να καλέσει τα ΜΑΤ, τα οποία εντελώς απρόκλητα συνέλαβαν τους φοιτητές μέσα στο χώρο της Πρυτανείας, προπηλακίζοντας μάλιστα έναν εξ αυτών.
Το επεισόδιο αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα κρεσέντο κυβερνητικής τρομοκρατίας που στόχο έχει να κατακερματίσει και να κάμψει τις συλλογικές αντιστάσεις προς όφελος του πιο βάρβαρου κοινωνικού κανιβαλισμού. Προχθές ήταν οι χαλυβουργοί, χθες οι καταληψίες, σήμερα οι φοιτητές, αύριο ολόκληρος ο «εχθρός-λαός». Στην Ελλάδα των μνημονίων και της σκληρής εκμετάλλευσης είμαστε όλοι ύποπτοι, και πλέον το σύνολο των δικαιωμάτων μας τελεί υπό προθεσμία. Οποιοδήποτε δημόσιο αγαθό δεν τροφοδοτεί την ιδιωτική κερδοφορία –συμπεριλαμβανομένης και της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης– πρέπει να υποβαθμιστεί, να δυσφημιστεί και εν τέλει να θυσιαστεί στο βωμό της επιχειρηματικότητας και των δανειστών. Και επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ως στόχο είχε όχι τη δήθεν προστασία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά τη φίμωση των εναλλακτικών φωνών μέσα κι έξω από τα αμφιθέατρα.
Ο δρόμος για τη βελτίωση των πανεπιστημιακών σπουδών μετάφρασης και διερμηνείας δεν περνάει μέσα από τις κλούβες των ΜΑΤ. Αντίθετα, περνάει μέσα από την ικανοποίηση των δίκαιων φοιτητικών αιτημάτων, με προμετωπίδα τη συνέχιση του εξαμήνου υποχρεωτικής φοίτησης στο εξωτερικό για όλους, τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και τη συνεχή αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών. Το μόνο «θετικό» της αστυνομικής επέμβασης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι ότι δίνει μια γεύση από την εξίσου απεχθή πραγματικότητα που βιώνει μεγάλη μερίδα συναδέλφων εντός της παραγωγής: κλείσιμο εταιρειών και εκδοτικών οίκων, μη καταβολή δεδουλευμένων, εξευτελιστικές αμοιβές, ανυπαρξία πνευματικών δικαιωμάτων, υπέρμετρη φορολόγηση, αβάστακτο βάρος ασφαλιστικών εισφορών… Ως μόνο αντίδοτο σε αυτή την πραγματικότητα προβάλλει η οργανωμένη συλλογική δράση.
Ως Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών:
Καταδικάζουμε τη σύλληψη των 28 φοιτητών-συναδέλφων του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Απαιτούμε την παύση οποιασδήποτε δίωξης εναντίον τους.
Στηρίζουμε τα αιτήματα των φοιτητών, με έμφαση στη συνέχιση του υποχρεωτικού εξαμήνου εξωτερικού, με επαρκή δημόσια χρηματοδότηση.
Καλούμε σε αγωνιστική ενότητα όλους τους φοιτητές, εργαζόμενους και άνεργους μεταφραστές, διερμηνείς, επιμελητές και διορθωτές, για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου μας.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει
Στην υποβάθμιση της παιδείας και της ζωής μας
απαντάμε με ενότητα και αγώνα φοιτητών κι εργαζομένων
Συλλογος Μεταφραστων Επιμελητων Διορθωτων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *