19 Ιανουαρίου 2013

Όσοι ζητάνε φακελάκια, θέλουν να γίνουν νόμιμα


Μεγαλοδιευθυντάδες, μεγαλοκαθηγητάδες και υπουργείο συζητούν την … «νομιμοποίηση» της αρπαχτής στο ΕΣΥ μέσα σε ένα πακέτο συνολικότερων  συντηρητικών μέτρων 
 
Από Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών,             
Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε την … «είδηση» πως η ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΗ πρασινογάλαζη «παρεούλα» που αυτοαποκαλείται «πανελλήνια ιατρική εταιρεία (συντονιστών) σιευθυντών ΕΣΥ» έγινε δεκτή σε «διάλογο» από τον υπουργό κ. Λυκουρέντζο με θέμα την νομιμοποίηση (!) των … φακελακίων, φυσικά όμως μόνο για τους συντονιστές διευθυντές …
Σήμερα διαβάζουμε πως προχθές ο καρδιοχειρουργός του «Ωνασείου» κ. Γερουλάνος πρότεινε το ίδιο, μαζί όμως με την «κατάργηση της μονιμότητας» για τους γιατρούς του ΕΣΥ ενώ τον σιγόνταρε ο κ. Μόσιαλος, παρών στην ίδια εκδήλωση.
Φαίνεται από τις επιλεκτικές «διαρροές» πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας μελετά σοβαρά αυτά τα σενάρια, κάτω από την πίεση της τρόϊκας αλλά και διάφορων ομάδων έκφρασης ιδιοτελών συμφερόντων. Το … «σχέδιο» εξυφαίνεται ως εξής :
1)      Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ήδη, εκτός από τους στρατιωτικούς και τους πανεπιστημιακούς, στα δημόσια νοσοκομεία έχουν ενταχθεί και πολλοί γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ διατηρώντας το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου. Προβλέπεται επέκταση του καθεστώτος για τους γιατρούς του ΕΣΥ με έναρξη από τους συντονιστές διευθυντές (βεβαίως, βεβαίως …). Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει είναι η δυνατότητα είσπραξης «νόμιμης» ιατρικής αμοιβής ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
2)      Κατάργηση της «μονιμότητας», με την έννοια της κατάργησης της ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ του γιατρού του ΕΣΥ, και δυνατότητα στα νοσοκομεία σαν αυτόνομες οικονομικά μονάδες να προσλαμβάνουν και να απολύουν κατά το δοκούν, χωρίς … «ενοχλητικές» διαδικασίες (κρίσεις κλπ). Ήδη το νομικό πλαίσιο για προσλήψεις ιδιωτών με «μπλοκάκι» από τους διοικητές των νοσοκομείων υπάρχει από τον (ποιόν άλλον ;) κ. Λοβέρδο. Προτείνεται ανοικτά η «ολοκλήρωση» του πλαισίου αυτού με πλήρες δικαίωμα στη διοίκηση κάθε νοσοκομείου να προσλαμβάνει και να απολύει κατά το δοκούν. Αυτό το «δικαίωμα» έχει δύο αναγνώσεις : αφορά τόσο τον «ημέτερο» πελατάκια που «θα τον φέρουμε να κάνει τζίρο στο νοσοκομείο» όσο και τον φουκαρά «εφημεριατζή» για να κάνει τη λάντζα με εξευτελιστική αμοιβή.  Της ρουσφετολογίας και της κομματοκρατίας το απαύγασμα, συν τοις άλλοις …
3)      «Νόμιμη» ιατρική αμοιβή στο ΕΣΥ. Εδώ υπάρχουν δύο εκδοχές. Η «απαλότερη», που είναι ενσωμάτωση της ιατρικής αμοιβής στα ΚΕΝ και η … «πιθανότερη» που είναι πληρωμή από την τσέπη του ίδιου του ασθενούς, καθώς ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει  και στη … μάνα του και δεν προσφέρεται σαν πηγή ζεστού χρήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει αφ’ ενός φορολογικά έσοδα για το κράτος και αφ’ ετέρου τεράστιο κόστος για τον ασθενή, που ήδη έχει πληρώσει υπέρογκα ποσά για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Καταργείται έτσι κάθε έννοια δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης.
Η χούντα κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και ο τρικομματικός κυβερνητικός θίασος που εκφράζει την πολιτική της θέλουν να ξεθεμελιώσουν κάθε λαϊκό δικαίωμα αγκαλιά με τους φακελλάκηδες, με τους εκπροσώπους του μεγαλοδιευθυντικού και μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου, τους αργυρώνητους «σοφούς», τους κάθε λογής μαρουδιάδες και μόσιαλους. Το νοσοκομειακό κίνημα δεν θα τους αφήσει. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *