20 Ιανουαρίου 2013

Η γειτονιά σταμάτησε τις απολύσεις

Αφροδίτη Τζιαντζή
 _supermarket_180113-e1358465124125Η αλυσίδα Extra έκανε απολύσεις στο κατάστημα του Νέου Κόσμου. Οι γειτόνισσες, όμως είχαν άλλη γνώμη. Απέτρεψαν ήδη μία και ζητούν να επιστρέψουν άλλες 9 απολυμένες στη δουλειά.
Εσείς πώς θα αντιδρούσατε αν απολύονταν υπάλληλοι από το σουπερμάρκετ που ψωνίζετε; Οι περισσότεροι από εμάς ίσως να μην το προσέχαμε καν, αλλά μια ομάδα από γειτόνισσες και πελάτισσες στο σουπερμάρκετ «Extra» στον Νέου Κόσμου αποφάσισαν να δράσουν διαφορετικά.
Με διαμαρτυρία τους στη διεύθυνση απέτρεψαν απόλυση εργαζόμενης, τη δέκατη κατά σειρά σε έναν χρόνο, και τώρα μαζεύουν κείμενο υπογραφών, ζητώντας το πάγωμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των άλλων εννιά απολυμένων. «Είναι μια αυθόρμητη πρωτοβουλία αλληλεγγύης των γυναικών της γειτονιάς», μας λέει η Ελπίδα Αλεβίζου, κάτοικος Νέου Κόσμου. «Ξεκίνησε όταν έγινε στάση εργασίας, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Οι εργαζόμενοι είχαν βγει έξω από το πρωί και παρά το τσουχτερό κρύο οι πελάτισσες του καταστήματος μείναμε έξω και συμπαρασταθήκαμε στους απεργούς». Τελικά η εργαζόμενη δεν απολύθηκε, οι πιέσεις όμως συνεχίζονται. «Στο κείμενο που μοιράζουμε γράφουμε ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένες από την εξυπηρέτηση των σκληρά εργαζομένων στο σουπερμάρκετ και η επιχείρηση ας αναζητήσει αλλού τις αιτίες της μείωσης των εσόδων της», μας λέει η Ελπίδα.
«Ως λαϊκή γειτονιά που είμαστε με πολλούς ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, συμπαραστεκόμαστε και ζητάμε να σταματήσουν οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι του σουπερμάρκετ «Extra»», καταλήγει το κείμενο που υπογράφεται με επιτυχία πόρτα πόρτα.
Οπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στην αλυσίδα σουπερμάρκετ «Εxtra, Πρώτα και Φθηνά Α.Ε.», τον Ιούνιο του ’12 η εταιρεία προχώρησε παράνομα σε περικοπές επιδομάτων. Κατόπιν επιχείρησαν να εφαρμόσουν ατομικές συμβάσεις, με περικοπές 35%, κάτι που πάγωσε έπειτα από παρεμβάσεις των σωματείων.
«Από τον Δεκέμβριο μας καλούν εκβιαστικά να υπογράψουμε νέες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 45-50%. Γίνονται απολύσεις, για τις οποίες δεν μαθαίνουμε, καθυστερούν μισθούς. Εχουμε κάνει δεκάδες καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, έχουμε καταθέσει αγωγή, γιατί το καλοκαίρι απέλυσαν εκδικητικά ιδρυτικό μέλος του σωματείου. Σχεδόν όλα τα ιδρυτικά μέλη έχουν υποστεί δυσμενείς μεταθέσεις. Βιώνουμε έναν διαρκή ψυχολογικό πόλεμο με το εκβιαστικό δίλημμα «υπογράφεις ή απολύεσαι».
Εχουμε ζητήσει τρεις φορές τριμερή με τον υπ. Εργασίας, και τώρα ελπίζουμε να γίνει», μας λέει εργαζόμενη, μέλος της προσωρινής διοίκησης του κλαδικού σωματείου. Πώς κρίνει το σωματείο την κινητοποίηση των κατοίκων του Νέου Κόσμου; «Είναι πολύ καλή κίνηση, μια κοπέλα που πήραν πίσω την απόλυσή της ουσιαστικά ο κόσμος την έσωσε. Φοβάμαι όμως ότι είναι προσωρινό».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *