20 Ιανουαρίου 2013

Κάτω τα χέρια από το 18 άνω


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ψ.Ν.Α
Κάτω τα χέρια από το 18 άνω
Καμιά πειθαρχική δίωξη στην Κατερίνα Μάτσα και στον Σταύρο Κεβόπουλο
Το πόρισμα της ΕΔΕ που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη του 2012 είναι καταδικαστικό για την Κατερίνα Μάτσα Διευθύντρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης 18 άνω και για τον Σταύρο Κεβόπουλο, ψυχολόγο επιστημονικά υπεύθυνο της Κοινωνικής Επανένταξης.
Η ΕΔΕ διατάχθηκε το Απρίλιο του 2012 μετά από έγγραφο νοσηλεύτριας προς την Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, το οποίο ακολούθησε έγγραφο προς την Διοίκηση του ΨΝΑ που υπέγραφαν ο τέως Πρόεδρος και η τέως Ειδική  Γραμματέας του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του ΨΝΑ. Τα δύο έγγραφα αναφέρονταν σε υποτιθέμενες κλοπές μελών της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 Ανω που συμμετείχαν στην μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο μνημόνια που έγινε στην Αθήνα στις 12/2/2012.
Το πόρισμα είναι καταδικαστικό γιατί το 18 άνω αρνήθηκε να ποινικοποιήσει την θεραπεία απεξάρτησης και να παραβιάσει το θεραπευτικό απόρρητο παραπέμποντας στα αρμόδια όργανα τα μέλη της επανένταξης που βρίσκονταν ακόμη σε θεραπεία.
Θεωρούμε ότι η αυτή είναι μια στοχευμένη προσπάθεια που ξεκίνησε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγεία επί Λοβέρδου) για την απαξίωση του 18 άνω και όλων των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης έτσι ώστε να ανοίξει περισσότερο ο δρόμος για την υποκατάσταση (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) σαν την μόνη αντιμετώπιση της εξάρτησης.
 Γνωρίζουμε επίσης ότι το 18 άνω, έτσι όπως έχει αναπτυχθεί με 32 δομές και 300 εργαζόμενους,  είναι ένα ΄΄αγκάθι΄΄ στα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης για τις επερχόμενες περικοπές και συγχωνεύσεις υπηρεσιών υγείας. Δεν είναι ΄΄αρεστό΄΄ γιατί παράγει ένα επιστημονικό και κοινωνικό έργο και μια φιλοσοφία που έρχεται σε σύγκρουση με την κυρίαρχη αντίληψη για την θεραπεία, την κοινωνική επανένταξη και τα κοινωνικά στερεότυπα που θεωρούν την εξάρτηση ανίατη νόσο.
Είμαστε ταξικά και ιδεολογικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια σπίλωσης του έργου και της λειτουργίας του 18 άνω και δεν θα επιτρέψουμε καμιά πειθαρχική δίωξη εναντίων συναδέλφων που με μισθούς πείνας υπερβαίνουν τον εαυτό τους για υπηρετήσουν το έργο της Μονάδας. Καταγγέλλουμε όλους (εντός και εκτός ΨΝΑ) όσους πρόθυμα με τα έγγραφα ή με την συμμετοχή τους σε αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων του ΨΝΑ συνέβαλλαν στην προσπάθεια σπίλωσής του.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να  υποστηρίξουν το 18 άνω,  το επιστημονικό και κοινωνικό έργο του και να σταθούν αλληλέγγυοι   στους διωκόμενους συναδέλφους. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *