30 Δεκεμβρίου 2012

ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΜΚΟ: Ο «Κύκλος» του χαμένου χρήματος

Του Μάκη Γεωργιάδη, ΠΡΙΝ 30 Δεκεμβρίου 2012

 Λίγο περιβάλλον, λίγη ορθοδοξία και πολλές απάτες από την –κατ’ ευφημισμόν– μη κυβερνητική οργάνωση «Κύκλος της Πάτμου», έφερε στο φως της δημοσιότητας η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας. Για την περίοδο 2000-2010 η «εξωτική» αυτή ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε με περίπου 9,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά, σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κατέληξαν στις τσέπες «ημετέρων», σε προσωπικούς λογαριασμούς και αποπληρωμές προσωπικών δανείων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ, καθώς και συγγενικών τους προσώπων!


Όχι και άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ουσιαστικά ο «Κύκλος» είχε ως βασική δραστηριότητα τη ...διοργάνωση συμποσίων τα οποία ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ ακόμη και σε κάποια που πραγματοποίησε, αποκαλύφθηκαν επίσης οικονομικές ατασθαλίες και ρεμούλες. Συμπόσια με βασικό αντικείμενο την παγκόσμια προβολή της ...ορθοδοξίας πασπαλισμένα με λίγη οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθησία. Συμπόσια τα οποία διοργανώθηκαν σε μέρη στενά συνδεδεμένα με τις παραδόσεις του «νησιού της Αποκάλυψης» από τον Αμαζόνιο ως την Αρκτική και από το Νείλο ως το Δούναβη!

 Έπειτα από έρευνα σε πάνω από 60.000 σελίδες εγγράφων που αφορούσαν τα παραστατικά και τα βιβλία εσόδων - εξόδων της ΜΚΟ από το 1992, οπότε και διαδέχτηκε το προηγούμενο μόρφωμα «Οι φίλοι της Πάτμου», οι αρμόδιες δικαστικές αρχές κατέληξαν σε δικογραφία 7.000 σελίδων και πόρισμα 250 σελίδων με το οποίο διώκονται για κακουργηματικές πράξεις 14 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ καθώς και συγγενικά τους πρόσωπα. Σε λογαριασμό τον οποίο διατηρούσε η ΜΚΟ σε τράπεζα με έδρα το Λονδίνο εντοπίστηκαν 4,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διαπιστώθηκαν από την έρευνα μεταφορές μεγάλων ποσών σε προσωπικούς λογαριασμούς μελών του ΔΣ της Οργάνωσης αλλά και συγγενικών τους προσώπων τα οποία προορίζονταν για εξόφληση προσωπικών δανείων, ανακατασκευή ακινήτων καθώς επίσης και για τα έξοδα λειτουργίας υπεράκτιας κτηματομεσιτικής εταιρείας!

 Με βιτρίνα τα συμπόσια και μάλιστα εν πλω, οι ιθύνοντες της ΜΚΟ είχαν στήσει ένα τρελό χορό ρεμούλας τον οποίο χρηματοδοτούσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Βουλή των Ελλήνων αλλά και ιδιωτικές τράπεζες ή εταιρείες με χορηγίες και προσφορές οι οποίες κατέληγαν σε τσέπες απατεώνων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον δύο συμπόσια ακυρώθηκαν, σε Νείλο και Κασπία Θάλασσα, από τα οποία ο «Κύκλος» απέσπασε τόσο κρατική χρηματοδότηση όσο και ιδιωτικές χορηγίες για να πληρώσει ρήτρα ακύρωσης σε ναυτιλιακή εταιρεία σε ναυλοσύμφωνα, τα οποία όπως αποδείχτηκε, συντάχθηκαν μετά την ακύρωση των εκδηλώσεων.

 Επίσης, από ένα συμπόσιο στον Αμαζόνιο το οποίο κοστολογήθηκε στα 1,2 εκατομμύρια, η Οργάνωση εμφάνισε παραστατικά τα οποία δικαιολογούσαν λιγότερο από το 1/3 του ποσού! Εύλογα ερωτήματα εγείρονται για τη χρηματοδότηση τέτοιων οργανώσεων από φανερά και μυστικά κονδύλια, κυρίως του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο σχολίασε μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση η οποία ερευνάται και τόνισε ότι θα συνδράμει τη δικαιοσύνη με κάθε μέσο, για ένα θέμα που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Επίσης, δηλώνει διά του εκπροσώπου του ότι για φέτος δεν έχει χρηματοδοτηθεί καμία ΜΚΟ και επανεξετάζεται συνολικά το πλαίσιο. Εύκολα όμως γίνεται αντιληπτό ότι το πάρτι ρεμούλας, κουμπάρων και «ημετέρων» που είχε στηθεί για δεκαετίες σε πολλά υπουργεία και οργανισμούς κρύβει πολλές και αφανείς έως τώρα «μαύρες τρύπες» που μένει να αποκαλυφθούν για να έρθουν στο φως και οι προορισμοί κυρίως των «μυστικών κονδυλίων». Το ζήτημα είναι ότι αυτοί που δημιούργησαν όλα αυτά τα φαινόμενα δεν μπορούν αλλά ουσιαστικά δεν θέλουν να ξετυλιχθεί ποτέ το κουβάρι της σκοτεινής διαπλοκής που τροφοδοτούσε «ημετέρους» και φερέφωνα με πακτωλούς εκατομμυρίων ευρώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *