07 Δεκεμβρίου 2012

Και μας γδέρνουν και μας δουλεύουν


Του Γ. Δελαστίκ – «Επίκαιρα»
Χαστούκι από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde προς την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη και το πανηγυρικό κλίμα που επιχείρησε -εντελώς μόνος του και χωρίς να πείσει κανέναν, είναι η αλήθεια- να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός. «Χαμένη υπόθεση» χαρακτηρίζει την Ελλάδα και οικτίρει την απόφαση του Εurogroup. «Παυσίπονο, αλλά όχι φάρμακο» τη χαρακτηρίζει.
«Αναβολή προς την Αθήνα και όχι πειστική επίδειξη της θέλησης των ηγετών της Ευρωζώνης να διατηρήσουν την Ελλάδα μέσα στη νομισματική ένωση» συνιστά η απόφαση των υπουργών Οικονομικών των «17» της Ευρωζώνης, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα. «Υιοθέτησαν μια διακοσμητική λύση, που υποτίθεται ότι αποτρέπει μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, φροντίζοντας να μην σοκάρουν τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, ο οποίος είναι ανήσυχος από την κρίση που εξαπλώνεται και από τη λιτότητα που γενικεύεται», τονίζει.
Νέο ράπισμα προς την κυβέρνηση από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s: Παρά την απόφαση της Ευρωομάδας, κατά κανέναν τρόπο το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο, ανακοίνωσε. Γνωρίζουμε άριστα τα παιχνίδια σκοπιμότητας και την αναξιοπιστία των οίκων αυτών, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Αμερικανοί έχουν δίκιο επί της ουσίας.
Παραμύθια επί… χάρτου
«Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των νέων αποφάσεων για την Ελλάδα» τιτλοφορούσε ανάλυση της και η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, η οποία προσθέτει ειρωνικά σε κύριο άρθρο της: «Τυπικά μπορούν οι «σωτήρες» της Ελλάδας να διατηρούν την αυταπάτη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, γιατί μετέθεσαν την αποπληρωμή των δανείων την ημέρα του Αγίου Ποτέ»!
«Χρήματα που δωρίζονται και λογιστικά κόλπα δεν σώζουν την Ελλάδα από το βάλτο των χρεών», τονίζεται στους τίτλους αυτού του κύριου άρθρου.
Είναι όντως πεντακάθαρο πλέον στα μάτια οποιουδήποτε έχει στοιχειώδεις γνώσεις περί αυτών των θεμάτων: Με δεδομένο ότι σχεδόν το 70% του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ και των κρατών της Ευρωζώνης, είναι εντελώς αδύνατη οποιαδήποτε λύση του προβλήματος, αν δεν υποστούν γενναία διαγραφή (ύψους περίπου 30%) τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει ο ευρωπαϊκός δημόσιος τομέας σε σημαντικό μέρος τους. Αν δεν «κουρευτούν» αυτά τα ομόλογα, λύση δεν υπάρχει.
Όλα τα υπόλοιπα, όπως π.χ. ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πέσει στο 124%, είναι ανέφικτοι στόχοι, παραμύθια.
Η ίδια η ΕΕ εκτιμά, π.χ., ότι το 2016 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ, με τη χώρα μας να έχει πάρει έως τότε, βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, το ιλιγγιώδες ποσό των 246 δις ευρώ σε «δάνεια διάσωσης».
Σε εφτά χρόνια και με «βοήθεια» 250 δις όμως το χρέος της θα έχει αυξηθεί από το 129% του ΑΕΠ το 2009 στο 175%. Πώς θα καταστεί δυνατόν, λοιπόν, μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, ως το 2020, να πέσει το δημόσιο χρέος από το 175% στο 124% του ΑΕΠ; Είναι δυνατόν λογικός άνθρωπος να πιστεύει σοβαρά ότι μπορεί το χρέος να μειωθεί κατά… 50% του ΑΕΠ μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια; Αυτό είναι παντελώς αδύνατον, ας μην κοροϊδευόμαστε…
Κομισιόν: Αέναο Μνημόνιο!
Χειρότερο ίσως από τα προαναφερθέντα είναι το πλήγμα που δέχτηκε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ από έκθεση της Κομισιόν, η οποία δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εurogroup.
Η έκθεση αυτή εστιάζει την προσοχή της στο γεγονός ότι η μετάθεση κατά δέκα χρόνια αργότερα της πληρωμής των τόκων των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δίνει μεν ανάσα στην πνέουσα τα λοίσθια ελληνική οικονομία σήμερα -αυτό είναι αδιαμφισβήτητο-, αλλά παράλληλα προκαλεί μια εφιαλτική δανειακή επιβάρυνση για την Ελλάδα μετά το… 2022! Απίστευτος Γολγοθάς θα αρχίσει τότε πάλι με το δημόσιο χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό το ζυγό Μνημονίων επί… δεκαετίες! Η χώρα μας, δηλαδή, έχει μπει σε μια διαδικασία αέναου Μνημονίου, θα παραμείνει υποτελής στο διηνεκές, μας λέει ουσιαστικά η Κομισιόν, αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή στο θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, είτε με μονομερές είτε με συμφωνημένο «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στην κατοχή “τους η ΕΚΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης.
Επειδή δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό για τι κολοσσιαία ποσά μιλάμε, πρέπει να αναφέρουμε ότι μόνο οι τόκοι των δανείων που η αποπληρωμή τους θα ετεροχρονιστεί κατά δέκα χρόνια ανέρχονται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Frankfurter Allgemeine, σε… 44 δις ευρώ! Πού θα βρεθούν τα λεφτά αυτά το 2022 μόνο για τους καθυστερούμενους τόκους, χώρια τα τρέχοντα τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση των δανείων που υποτίθεται ότι θα έχουμε πάρει τα επόμενα τρία τέσσερα χρόνια, χώρια όσα θα πάρουμε στο μέλλον; Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μπορεί η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε τέτοιες ασύλληπτες δανειακές υποχρεώσεις.
Εξαθλίωση των Ελλήνων
Ο βέβαιος και αναπότρεπτος δημοσιονομικός εκτροχιασμός χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την όλο και πιο ωμή, όλο και πιο γρήγορη υλοποίηση του πραγματικού, ανομολόγητου στόχου της μνημονιακής πολιτικής: να φτωχύνουν κατά πολύ όλοι οι Έλληνες. Να καταβαραθρωθεί το βιοτικό τους επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται ταχύτατα.
Φτάσαμε στο εξωφρενικό σημείο να θέλει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη να επιβάλει συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος 45% σε… μεικτό ατομικό εισόδημα 26.000 ευρώ ετησίως! Να ορίσουν, δηλαδή, το όριο του… πλούτου (!) στη μνημονιακή Ελλάδα χαμηλότερα από ένα μισθό των… 2.000 ευρώ μεικτά! Δηλαδή, αν κάποιος φέρνει στο σπίτι 1.500 ευρώ καθαρά είναι πλούσιος κατά τον Σαμαρά! Είναι αδιανόητο αυτό που επιχειρείται να θεσμοθετηθεί και, μάλιστα, μονίμως με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Στο μεταξύ, έχει ήδη γονατίσει ο ελληνικός λαός από το φορολογικό «γδάρσιμο» και τα αλλεπάλληλα χαράτσια. Είναι άκρως αποκαλυπτικό στοιχείο της οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων ότι μόνο μέσα στο τρίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος του 2012 -μόλις άρχισαν, δηλαδή, να λήγουν οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος των φορολογουμένων- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά… 7,14 δις ευρώ! Ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους φόρους. Μέσα στους πρώτους δέκα μήνες της φετινής χρονιάς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 11 δις ευρώ και συνολικά ανήλθαν στα 54,6 δις ευρώ.
Κατάρρευση εσόδων
Τα έσοδα του κράτους από τις επιχειρήσεις καταρρέουν. Πρώτον, γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ξοδέψει και, δεύτερον, επειδή οι επιχειρηματίες μπορούν να κρύψουν έσοδα.
Προς επίρρωση του πρώτου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι κατά το β” τρίμηνο του 2012 το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε κατά 5,4 δις ευρώ σε σχέση με το β” τρίμηνο του 2011. Φέτος ήταν 34,1 δις ευρώ, πέρσι ήταν 39,5 δις.
Η δραματική αυτή μείωση οφείλεται στο ότι οι μισθοί μειώθηκαν κατά μέσο όρο 15,1% και η φορολογία των πολιτών αυξήθηκε κατά 37,3%, ενώ περικόπηκαν και οι κοινωνικές παροχές κατά 9,5%. Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζει τη σωρευτική απώλεια των μισθών από το 2010 ως τα τέλη του 2012 σε ποσοστό 22%, ενώ περιμένει νέα μείωση κατά 6% το 2013.
Μειώθηκε κατά 2,9 δις ευρώ και η καταναλωτική δαπάνη το β” τρίμηνοτου 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011. Έπεσε στα 37,1 δις φέτος από 40 δις που ήταν πέρσι, αφαιρώντας σχεδόν 3 δις από την αγορά, ποσό υπερπολύτιμο στις σημερινές συνθήκες.
Τελικό αποτέλεσμα; Το 2012 οι εταιρείες πλήρωσαν 38% λιγότερους φόρους από το 2011, ενώ στους πολίτες καταλογίστηκαν φέτος 23% περισσότεροι φόροι από πέρσι!
Επιπροσθέτως, μέσω του χαρατσιού της ΔΕΗ, οι φόροι ακίνητης περιουσίας που πλήρωναν μόνο οι κατέχοντες, τώρα που πληρώνει όλος ο κοσμάκης, αυξήθηκαν… έξι φορές• εξαπλασιάστηκαν!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *