14 Δεκεμβρίου 2012

Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Αίγυπτο 2 χρόνια μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ τίποτα δεν έχει τελειώσει!


Mε τανκς γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο αντιμετώπισε ο πρόεδρος της Aιγύπτου Mουρσί τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.
Το βράδυ της Τετάρτης 5 Δεκέμβρη δυνάμεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υποστηρίζοντας τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μουρσί εξαπέλυσαν ένα αιματηρό πογκρόμ στο Κάιρο ενάντια στην εργατική τάξη και τη νεολαία της Αιγύπτου που διαδηλώνει στους δρόμους. Η απάντηση των Ισλαμιστών να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να τσακίσουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, την επομένη της εισβολής μιας πορείας εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στο προεδρικό μέγαρο μετά από δύο εβδομάδες εντεινόμενων κινητοποιήσεων, όχι μόνο ρίχνει τις μάσκες αλλά παρουσιάζει ανάγλυφα το γεγονός ότι πρόκειται για αγώνα τάξης ενάντια σε τάξη.
Oι δυνάμεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε συνεργασία με τους Σαλαφιστές και την Γκαμάα Ισλαμίγια επιτέθηκαν σε μια καθιστική διαμαρτυρία χιλιάδων διαδηλωτών μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο. Η καθιστική διαμαρτυρία ξεκίνησε αφού εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και νεολαίοι διαδήλωσαν σε μια μεγαλειώδη πορεία που ξεκίνησε από πολλά προάστια του Καΐρου για να καταλήξει στο προεδρικό μέγαρο απαιτώντας την παραίτηση του Μουρσί και την ακύρωση του προεδρικού του διατάγματος που του δίνει υπερεξουσίες δικτάτορα. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν γενναία με τις δυνάμεις καταστολής. Δέχτηκαν βροχή δακρυγόνων και ξύλο με γκλομπ αλλά κράτησαν, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό μαζί και το συρματόπλεγμα που τους εμπόδιζε να προσεγγίσουν το προεδρικό μέγαρο. Η ένταση της σύγκρουσης οδήγησε τον πρόεδρο Μουρσί να διαφύγει και να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο.
Το απόγευμα της Τετάρτης, αφού ο Μουρσί είχε επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο και ενώ συνεχιζόταν η καθιστική διαμαρτυρία, οι Ισλαμιστές εξόρμησαν αιφνιδιαστικά ενάντια στους διαδηλωτές χτυπώντας αδιακρίτως με πέτρες και ξύλα φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του προέδρου Μουρσί. Οι επιθέσεις εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι Ισλαμιστές έστησαν οδοφράγματα για να υπερασπίσουν το προεδρικό μέγαρο σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, τις διαβόητες Κεντρικές Δυνάμεις Ασφαλείας. Δύο σειρές των ειδικών δυνάμεων και πίσω τους περιφρουρημένοι οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διαδηλωτές σε πλατείες και δρόμους γύρω από το μέγαρο χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες αλλά και κανονικά πυρά. Οι περιγραφές των επιθέσεων είναι ανατριχιαστικές και φέρνουν στο νου την κινητοποίηση παρακρατικών και της αστυνομίας από το καθεστώς Μουμπάρακ στις πρώτες ημέρες της Επανάστασης. Μαχαιροβγάλτες παρακρατικοί των Αδελφών Μουσουλμάνων και των Σαλαφιστών σκόρπιζαν τον τρόμο στο κέντρο της Αιγύπτου. Ένας άντρας αναφέρει πως του έσπασαν το χέρι με σφυρί ενώ τον είχαν ακινητοποιήσει γενειοφόροι.
Ο απολογισμός της αιματηρής σύρραξης, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι τουλάχιστον 7 νεκροί και περισσότεροι από 600 τραυματίες. Να σημειώσουμε πως ανάμεσα στους δολοφονημένους διαδηλωτές έχει επιβεβαιωθεί ότι συγκαταλέγονται δύο ακτιβιστές της αιγυπτιακής αριστεράς η Μίρνα Εμάντ του Κόμματος της Σοσιαλιστικής Λαϊκής Συμμαχίας και ο Ταχά Μαγκντί από τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές.
Είναι τραγικός ο τρόπος με τον οποίο αποκαλύπτεται τι ρόλο παίζουν αυτοί που μεγάλο κομμάτι της διεθνούς -μαζί και της αιγυπτιακής- αριστεράς αποκαλούσε δεξιά πτέρυγα της επανάστασης, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν είναι δεξιά πτέρυγα της επανάστασης και ο Μουρσί δεν είναι “προεδρικός υποψήφιος της Επανάστασης” όπως υποστήριζαν οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές οι οποίοι διατηρούν επαφές με τις διεθνείς οργανώσεις του ΣΕΚ και της ΔΕΑ στην Ελλάδα. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποτελούν το μακρύ χέρι του ιμπεριαλισμού στην περιοχή και μάχονται στην Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Συρία και τη Λιβύη για να συντρίψουν την επανάσταση. Η αιματηρή καταστολή στους δρόμους του Καΐρου συνοδεύτηκε από έναν πόλεμο λάσπης μέσω των κρατικά ελεγχόμενων ΜΜΕ. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, του κόμματος δηλαδή των Αδελφών Μουσουλμάνων, κάλεσε σε χρήση βίας ενάντια σε αυτούς που σαμποτάρουν τη χώρα, στους συμμορίτες που θέλουν να ανατρέψουν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο.
Το κύμα καταστολής του πρόεδρου Μουρσί έχει την πλήρη υποστήριξη του διεθνή ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η “υπεύθυνη στάση” που κράτησε ο Μουρσί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σφαγής που εξαπέλυσαν οι σιωνιστές στη Γάζα τον καθιστούν αξιόπιστο σύμμαχο για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Οι στενές επαφές στελεχών της αιγυπτιακής κυβέρνησης με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ και η επαναβεβαίωση της υποστήριξης από μεριάς τους ξεσκεπάζει για ακόμα μια φορά την άλλη όψη της δημοκρατικής ευαισθησίας της ιμπεριαλιστικής Δύσης, τη συγκάλυψη εγκλημάτων όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους.
Η διαταγή του Γενικού Εισαγγελέα Ιμπραήμ Αμπντάλα για τη διεξαγωγή έρευνας ανάμεσα στην ηγεσία της φιλελεύθερης και κοσμικής αντιπολίτευσης γύρω από μια “σιωνιστική συνωμοσία” για την ανατροπή του Μουρσί είναι κωμικοτραγική τη στιγμή που ο Μουρσί αποτελεί τον καλύτερο συνομιλητή του Ισραήλ στην περιοχή -για να μην αναφέρουμε ότι τις ίδιες κατηγορίες εξαπέλυε στους αντιπάλους του ο Χόσνι Μουμπάρακ πριν δύο χρόνια. Οι κατηγορίες περί σιωνιστικής ανάμιξης είναι μια άθλια μανούβρα του καθεστώτος Μουρσί για να κινητοποιήσει ανθρώπινη σκόνη, τα πιο καθυστερημένα και αντιδραστικά στοιχεία της αιγυπτιακής κοινωνίας, ενάντια στην εργατική τάξη και τη νεολαία σαν λούμπεν στρατό της αστικής τάξης ενάντια στο εξεγερμένο προλεταριάτο.
Η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο με επίκεντρο το δημοψήφισμα γύρω από το νέο αντιδραστικό, σκοταδιστικό Σύνταγμα της κυριαρχούμενης από ισλαμιστές Συντακτικής Συνέλευσης και το προεδρικό διάταγμα που δίνει δικτατορικές εξουσίες στον πρόεδρο είναι η έναρξη μιας νέας φάσης της σύγκρουσης ανάμεσα στην εργατική τάξη, τη νεολαία, όλους τους εκμεταλλευμένους και καταπιεσμένους, και τις δυνάμεις εκείνες που ήθελαν να συντρίψουν την επανάσταση στο όνομα της υπεράσπισής της. Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στο Κάιρο συνοδεύονται από αντίστοιχες διαδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια και άλλες μεγάλες πόλεις, κινητοποιήσεις εργατών στα βιομηχανικά κέντρα όπως εκείνη των χιλιάδων κλωστοϋφαντουργών στη βιομηχανική πόλη Μαχάλα αλ-Κούμπρα, ή παύση της έκδοσης των ημερησίων εφημερίδων ενάντια στην έλλειψη πλήρους ελευθερίας του Τύπου σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα.
Ο ρόλος των επαναστατών για την κινητοποίηση της εργατικής τάξης της πόλης και της υπαίθρου στην Αίγυπτο για το τσάκισμα των καταπιεστών είναι κρίσιμη όσο ποτέ. Το ΕΕΚ και η Συντονιστική Επιτροπή για την Επανίδρυση της Τετάρτης Διεθνούς θέτει το ζήτημα της ανάπτυξης της στρατηγικής και της ταχτικής για τη νίκη της επανάστασης στη Βόρεια Αφρική, σαν αναπόσπαστο κομμάτι της νίκης του νέου κύματος της παγκόσμιας επανάστασης που τροφοδοτεί η παγκόσμια καπιταλιστική χρεοκοπία, στο επίκεντρο της σκέψης της στα πλαίσια της πάλης μας για τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Μέσης Ανατολής και το τσάκισμα του ιμπεριαλισμού μέσα από την επαναστατική κινητοποίηση της εργατικής τάξης στις μητροπόλεις του καπιταλισμού.

Τζιρής Νίκος
Νέα Προοπτική τεύχος#539# Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *