14 Νοεμβρίου 2012

Προκήρυξη κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ




Προkhρυξη

Άνεργοι και άνεργες
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

            Ο παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση η οποία διευρύνεται αγγίζοντας και χώρες που μέχρι τώρα ήταν εκτός κρίσης.
            Η κρίση οξύνει στο έπακρο τις συγκρούσεις ανάμεσα στους καπιταλιστές και στα κράτη κάνοντας πιο πιθανή την προσφυγή σε πολεμικές αναμετρήσεις, τις οποίες βέβαια πληρώνουν με το αίμα τους οι εργάτες και συνολικά ο λαός. Το σάπιο σύστημα αρρωσταίνει και δηλητηριάζει ολόκληρη την κοινωνία
            Τα αποτελέσματα της κρίσης είναι καταστροφικά για την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό. Εκατομμύρια εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, μένουν άνεργοι, οι ικανότητες και οι δεξιότητές τους αχρηστεύονται. Γι’ αυτούς που δουλεύουν καταργείται κάθε δικαίωμα, η εκμετάλλευση αυξάνει, οι εργασιακές συνθήκες επιστρέφουν στον 18ο αιώνα με τις ανάγκες στο ύψος του 21ου αιώνα.
            Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μοιραία! Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μπορεί να εξασφαλίσει, σήμερα, αξιοπρεπή διαβίωση για όλη την ανθρωπότητα με τρείς ώρες εργασία την ημέρα!
            Εμπόδιο σε αυτή την προοπτική αποτελεί ο παρωχημένος τρόπος παραγωγής, ο καπιταλιστικός τρόπος και η εξουσία του κεφαλαίου.
            Η κρίση στην Ελλάδα είναι πιο βαθιά και μακρόχρονη, σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, και συνοδεύεται από ένα χρέος το οποίο δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Αυτό καθιστά την Ελλάδα αδύναμο κρίκο στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Ο ρόλος που επιφυλάσσουν για την Ελλάδα οι Τροικανοί, ακριβώς λόγω της δεινής θέσης της, οδηγεί σε μια πολύ μεγαλύτερης έκτασης, από ότι σε άλλες χώρες, καταστροφή κεφαλαίων και παραγωγικών δυνάμεων και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.
            Εάν συνεχιστεί η σημερινή πολιτική και τα μνημόνια γίνουν πράξη, η καταστροφή που θα συντελεστεί στην Ελλάδα θα είναι τεράστιας έκτασης, εφάμιλλη ενός πολέμου.
            Αν υλοποιηθεί αυτή η πολιτική και τα μέτρα που ψηφίστηκαν, τότε η καταστροφή είναι παραπάνω από βέβαιη: εκατοντάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν, η ανεργία θα διογκωθεί και θα φτάσει στο 40%, η δημόσια υγεία και η παιδεία θα διαλυθούν, τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρεοκοπήσουν, οι Δήμοι το ίδιο. Οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις δεν θα επαρκούν για τα στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης.
            Μια κυβέρνηση της επόμενης μέρας θα έχει να διαχειριστεί συγκεκριμένα πράγματα: συσσίτια στους δρόμους για τους χιλιάδες λιμοκτονούντες, ειδικούς χώρους για τους άστεγους, εμβολιασμούς για νέες και παλιές ασθένειες που επανεμφανίζονται, αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
            Η υλοποίηση των μέτρων συνεπάγεται το βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, υπερδιόγκωση της ανεργίας, μαζική εξαθλίωση, εξόντωση μέρους του πληθυσμού, στέρηση της σύνταξης για χιλιάδες εργαζόμενους, μαζική μετανάστευση, εγκληματικότητα, εκφασισμό, άγρια κρατική καταστολή.

     Τα μέτρα που πέρασαν δεν είναι τα τελευταία. Πολύ σύντομα θα ανακαλύψουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα αναζητήσουν νέο δάνειο το οποίο θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και νέα αντεργατικά μέτρα! Επίσης, κάθε δημοσιονομικός  στόχος που δεν πιάνεται, θα επισείει αυτόματα νέα μέτρα.
Η πολιτική των μνημονίων αποτελεί την απάντηση των καπιταλιστών στην κρίση τους.
Με την πολιτική αυτή αφαίρεσαν από την εργατική τάξη σχεδόν όλα της τα όπλα τα οποία κατέκτησε με αγώνες και αίμα τον προηγούμενο αιώνα. Αφαίρεσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, τις αποζημιώσεις, τον αριθμό των απολύσεων. Άλλαξαν υπέρ τους τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας. Κατάργησαν την ΕΓΣΣΕ την οποία πλέον θα νομοθετεί και θα κρατάει παγωμένη το κράτος και η καπιταλιστική κυβέρνηση. Καταργούν το 5νθήμερο-8ωρο-40ωρο.
Η εργατική τάξη στην πάλη της απέναντι στα κεφάλαιο, δεν θα έχει πλέον ισχυρά όπλα παρά μόνο την ιδιότητά της να παράγει υπεραξία και την μαζικότητα της.
Ακόμα και έτσι όμως η καπιταλιστική κρίση δεν ξεπερνιέται. Είναι πολύ βαθιά και μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού μπορεί να ξεπεραστεί.
Απέναντι στην προοπτική να εξαθλιωθεί πλήρως και να πεινάσει η εργατική τάξη, να αποδιοργανωθεί και να μην υπάρχει καν σαν τάξη καθ’ αυτή, ο μόνος δρόμος είναι: να απαντήσουμε αποφασιστικά μέσα από ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο στη βάση των προβλημάτων μας, ενάντια στον καπιταλισμό.
            Τα σωματεία να οικοδομήσουν επιτροπές ανέργων οι οποίες θα δρουν από κοινού με τους εργαζόμενους αλλά και αυτοτελώς, διεκδικώντας αιτήματα από τους Δήμους (π.χ., μηδενισμό φόρων και δημοτικών τελών, δωρεάν μετακίνηση), τον ΟΑΕΔ ( επίδομα μέχρι να βρουν δουλειά), το ΙΚΑ (θεώρηση των βιβλιαρίων και παροχές υγείας), τις τράπεζες (διαγραφή ή ρύθμιση χρεών), τη ΔΕΗ (ενάντια στις διακοπές παροχής ρεύματος), από την εφορία και το κράτος ενάντια στη σκληρή φορολόγηση, κ.λπ.
Να υπάρξει διακλαδικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των ανέργων και ενοποίηση των αγώνων και των διεκδικήσεων με το σύνολο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας:

·                    Άμεση προστασία των ανέργων. Ταμείο ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να βρει δουλειά ο άνεργος, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα ανεργίας, υπολογισμός του χρόνου ανεργίας στον ασφαλιστικό χρόνο.
·                    Απαγόρευση δια νόμου των απολύσεων και καταβολή όλου του μεροκάματου και του μισθού στην περίπτωση περάσματος του προσωπικού από την πλήρη στη μερική απασχόληση.
·                    Όχι στο κλείσιμο των εργοστασίων, συνέχιση της λειτουργίας τους με κρατική διοίκηση και δεσμευτικό εργατικό έλεγχο. Κατάργηση του επιχειρηματικού απορρήτου, δήμευση της περιουσίας των καπιταλιστών που κηρύσσουν πτώχευση των επιχειρήσεών τους, ή σαμποτάρουν την παραγωγή.
·                    Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις. Όχι στην προσταγή των καπιταλιστών που απαιτούν πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και εξατομίκευση της διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας.
·                    Δωρεάν δημόσια και αναβαθμισμένη, υγεία-πρόνοια-παιδεία. Άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων που σήμερα υπολειτουργούν.
·                    Δημόσια, δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για την οποία να πληρώνουν οι καπιταλιστές και το κράτος.
·                    Να μην κόβεται το ρεύμα και το νερό στους άνεργους, να σταματήσουν οι εξώσεις, να πάνε τα παιδιά των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία.
·                    Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Να παγώσει κάθε πλειστηριασμός σε πρώτη κατοικία.
·                    Αυξήσεις σε μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις για την ικανοποίηση των αναγκών διαβίωσης.

            Η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες που καταστρέφονται και γίνονται εργάτες ή άνεργοι, η νεολαία, έχουν συμφέρον να παλέψουν για την άμεση ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά.
            Έχουν συμφέρον να αναδείξουν μια δική τους κυβέρνηση η οποία θα καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους και τα μνημόνια, θα διαγράψει το χρέος και μαζί και τα χρέη των εργατικών νοικοκυριών, θα κρατικοποιήσει χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο τις τράπεζες, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
 Θα αξιοποιήσει και θα αναπτύξει παραγωγικά σε όφελος του λαού τον πλούτο της χώρας –έξω από την ΕΕ από τους περιορισμούς της– θα δώσει δουλειά με δικαιώματα σε όλους, θα ικανοποιήσει τα αιτήματα του εργατικού και λαϊκού κινήματος, Θα διαλύσει τις φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις.
            Η μόνη λύση σήμερα είναι η οικοδόμηση ενιαίου εργατικού μετώπου πάλης και εξουσίας με το σύνθημα της εργατικής κυβέρνησης, η οποία μπορεί να σώσει το λαό από την πείνα και την εξαθλίωση και να επιβάλει στους καπιταλιστές να πληρώσουν την κρίση.

            Είναι φανερό ότι μια 24ωρη ή 48ωρη απεργία, χωρίς προοπτική κλιμάκωσης και συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους,  δεν είναι ικανή να αποκρούσει την επίθεση που δεχόμαστε. Άμεσα πρέπει να συνεδριάσουν οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των βαθμίδων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της πάλης με Γενική Απεργία Διαρκείας και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της, με στόχο την ικανοποίηση των εργατικών διεκδικήσεων και την  ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά.

Οι άνεργοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της σημερινής καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς φτώχια, ανεργία, εξαθλίωση, χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Νοέμβρης 2012 κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ www.anasyntaxi.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *