24 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλη νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης στη Γάζα


Υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που αποτελούν ενδείξεις για το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας εκεχειρίας, που υπογράφτηκε μεταξύ του Ισραήλ και των οργανώσεων της Παλαιστινιακής Αντίστασης, με μεσολάβηση της Αιγύπτου, η οποία αποτελεί και την εγγυήτρια δύναμη εφαρμογής της εκεχειρίας. Λεπτομέρειες που φάνηκαν καθαρά στις συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών, σήμερα το βράδυ.

Στο Τελ-Αβίβ, οι Μπενιαμίν Νετανιάχου (πρωθυπουργός), Εχούντ  Μπαράκ (υπουργός Πολέμου) και Αβιγκντόρ Λίμπερμαν (υπουργός Εξωτερικών) εμφανίστηκαν κατηφείς, λες και παρευρίσκονταν σε κηδεία. Μετά βίας έβγαιναν τα λόγια από τα στόματά τους, μολονότι χρησιμοποίησαν γραπτά κείμενα. Δεύτερο, δεν αναφέρθηκαν καθόλου στη συμφωνία ούτε διένειμαν γραπτό κείμενο στους δημοσιογράφους. Τρίτο, δεν δέχτηκαν ερωτήσεις.


Στο Κάιρο, ο Χάλεντ Μισάλ (επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου του Ισλαμικού Κινήματος Χαμάς) και ο Αμπντάλα-Ραμαντάν Σάλεχ (γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ), εμφανίστηκαν χαρούμενοι και γελαστοί, διένειμαν το κείμενο της συμφωνίας γραμμένο στα αραβικά και στα αγγλικά και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Αυτές οι διαφορές δεν έχουν μόνο σημειολογική σημασία, αλλά σημασία ουσίας, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Νετανιάχου, Μπαράκ και Λίμπερμαν ισχυρίστηκαν πως το Ισραήλ πέτυχε όλους τους στόχους του και πως συνέτριψε τη δύναμη των «τρομοκρατικών οργανώσεων»! Πώς μπορεί να συνέβη αυτό, όμως, όταν οι πύραυλοι της Αντίστασης πυροδοτούνταν μέχρι και το παραπέντε της εκεχειρίας; Ποια δύναμη συνέτριψαν, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία το Ισραήλ αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί, έστω και εκ του σύνεγγυς (με μεσολαβητή των αρχηγό των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών), με τις οργανώσεις της Αντίστασης και όχι με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής;

 Εστάλη  από Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Ο Χάλεντ Μισάλ δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι με τον αγαπημένο αδελφό του Αμπντάλα (Σάλαχ) θα μιλήσουν ως εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Το δεύτερο που είπε είναι πως δεν πρόκειται απλώς για μια συμφωνία εκεχειρίας, αλλά για μια συμφωνία με όρους. Ενας από τους όρους είναι πως θ’ ανοίξουν όλα τα περάσματα προς τη Γάζα για να περάσουν προϊόντα. Κι αυτούς τους όρους θα τους ελέγξει ως προς την εφαρμογή τους η Αίγυπτος. Αν ο Νετανιάχου έκανε την επίθεση για τις εκλογές του Ισραήλ, θα δούμε σε λίγο καιρό τι θα κερδίσει, είπε σκωπτικά ο Μισάλ.

Αποκάλυψε ακόμη, ότι την εκεχειρία τη ζήτησαν το Ισραήλ και η Χίλαρι Κλίντον, με παρέμβασή της στην Αίγυπτο. Το Ισραήλ ήθελε μια προφορική συμφωνία, που ν’ αναφέρεται μόνο στην κατάπαυση του πυρός. Η Παλαιστινιακή πλευρά αρνήθηκε και έθεσε όρο να υπάρχει γραπτή συμφωνία με συγκεκριμένους όρους και με την Αίγυπτο ως εγγυητή της τήρησης της συμφωνίας σε όλους τους όρους που περιλαμβάνει. Σ’ αυτό το χαρτί, τόνισε, δείχνοντας το κείμενο της συμφωνίας, έχουν συμφωνήσει και το Ισραήλ και η Χίλαρι Κλίντον.

Μας επιτέθηκαν, εμείς αντισταθήκαμε επί οχτώ μέρες και νικήσαμε, τόνισε ο ηγέτης της Χαμάς. Αυτό να πείτε στους λαούς της Δύσης, σημείωσε απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους. Το Ισραήλ, συνέχισε, ήθελε να καταστρέψει τις βάσεις της Αντίστασης. Τι κατάφερε; Να γκρεμίσει σπίτια και γραφεία, να σκοτώσει γυναίκες και παιδιά. Αν η νίκη τους μετριέται με τα τούβλα που σώριασαν, τότε νίκησαν. Οι ρουκέτες μας, όμως, εξαπολύονταν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Από τη μακροσκελή ομιλία του Μισάλ, που απετέλεσε έναν ύμνο στην ένοπλη αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού, σημειώνουμε τα βασικότερα σημεία.

    Αναφερόμενος στη βοήθεια της Αιγύπτου, έκανε αναφορά στο «αίμα της 25ης Γενάρη», στους νεκρούς της πλατείας Ταχρίρ, χωρίς το οποίο –όπως είπε– τα πάντα θα ήταν διαφορετικά.
    Πέρα από την Αίγυπτο, ευχαρίστησε την Τουρκία και το Κατάρ, καθώς και όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.
    Ζήτησε ανοιχτά από όλα τα αραβικά κράτη να δώσουν όπλα στη Γάζα, γιατί η αντίσταση αυτών των ημερών έδειξε τη σημασία που έχουν τα όπλα στα στιβαρά χέρια των Παλαιστίνιων μαχητών. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να προμηθεύεται όπλα. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο αδελφός μου ο Αμπντάλα, είπε χαριτολογώντας, για ν’ απαντήσει ο Σάλαχ μ’ ένα πλατύ χαμόγελο.
    Ευχαρίστησε το λαό της Δυτικής Οχθης για τη δική του συνεισφορά στην ενιαία αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού. Γάζα και Δυτική Οχθη, είπε, είναι κομμάτια της ίδιας πατρίδας.
    Απευθύνθηκε στον Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς), σημειώνοντας ότι η νέα νίκη της Αντίστασης στη Γάζα είναι ένα καλό μάθημα για όλους και γι’ αυτόν. Εδειξε ότι μόνη λύση είναι η Αντίσταση. Χρειαζόμαστε την πολιτική και τη διπλωματία, είπε, αλλά βάση μας πρέπει να είναι η Αντίσταση (γενικά η λέξη «μουκάουμα», που σημαίνει αντίσταση, ακούστηκε τις περισσότερες φορές από τα χείλη του Μισάλ και του Σάλαχ). Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα αυτή η νίκη να βοηθήσει για να τερματιστεί η διάσπαση.
    Ζήτησε από όλες τις Παλαιστινιακές οργανώσεις να ενωθούν στη βάση ενός πολιτικού προγράμματος που θα έχει στο κέντρο του την Αντίσταση και ως βασικές διεκδικήσεις του την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Ο Αμπντάλα-Ραμαντάν Σάλαχ επιβεβαίωσε όσα είπε ο Μισάλ, για να μην χρονοτριβήσει επαναλαμβάνοντάς τα και ξεκίνησε μ’ έναν ύμνο στην Αντίσταση, στον ηρωικό λαό της Γάζας, στους μάρτυρες και στις οικογένειές τους τις οποίες συλληπήθηκε. Φιλούμε τα χέρια και τα μέτωπα των μαχητών όλων των οργανώσεων της Αντίστασης, είπε. Πονάμε για τους πάνω από 160 νεκρούς μας, που είναι το τίμημα της νίκης.

Στη συνέχεια, ο Σάλαχ έκανε μερικές πολιτικές επισημάνσεις. Αναφέρθηκε στο ρόλο των Αμερικανών, οι οποίοι –όπως είπε– ήταν ενήμεροι για τα σχέδια του Ισραήλ και ήταν αυτοί που άναψαν το πράσινο φως για να εξαπολυθεί η επίθεση. Χωρίς τους Αμερικανούς το Ισραήλ δε θα ξεκινούσε. Η ίδια η εκεχειρία άργησε να εφαρμοστεί κατά 24 ώρες, γιατί οι Αμερικάνοι έκαναν μια ακόμη τονωτική ένεση στο Ισραήλ.

Δεύτερο, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συσχετισμών δύναμης. Λένε, είπε, ότι έχουν έναν αήττητο στρατό. Αυτός ο στρατός, όμως, δυο φορές νικήθηκε στη Γάζα. Γιατί εμείς έχουμε μια σκληρή αντίσταση, που βασίζεται στα παιδιά του λαού, στη θέληση του λαού. Να ξέρουν ότι ένας λαός με θέληση πιο σκληρή από πέτρα δεν μπορεί να ηττηθεί.

Τέλος, αναρωτήθηκε αν θα διατηρηθεί η εκεχειρία. Ο εχθρός είναι δάσκαλος στην κοροϊδία, είπε. Ομως σήμερα η Αντίσταση μιλάει από θέση δύναμης. Με αιχμή του δόρατος τη Χαμάς, με ενότητα όλων των οργανώσεων της Αντίστασης, θα απαντήσουμε και πάλι σε κάθε επίθεση. Ρωτάνε εδώ και πολλά χρόνια, κατέληξε, πώς είναι δυνατόν να νικήσει αυτή η Αντίσταση. Μ’ αυτούς τους μαχητές, με το φτωχό οπλισμό τους, που είναι όμως ριζωμένοι στο χώμα της πατρίδας, η Αντίσταση θα νικήσει. Μόνο έτσι θα νικήσουμε.

  Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *