08 Οκτωβρίου 2012

Ξεπουλήματος συνέχεια: Με τα λεφτά των φορολογούμενων και των μικροκαταθετών σώζεται η EUROBANK του Λάτση.


Η κυβερνητική τρόικα μπροστά στο διαφαινόμενο Βατερλό των σχεδιασμών της προσπαθεί ασθμαίνουσα να περισώσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου ξεπουλώντας, χαρίζοντας, υποθηκεύοντας ή ανακοινώνοντας «γάμους» μεταξύ του τραπεζικού κεφαλαίου, ήτοι συγχωνεύσεις, δηλ. μεγάλες απάτες όπως και στη προκείμενη περίπτωση.

Η EUROBANK βρισκόταν στο κόκκινο τα τελευταία χρόνια. Η ανακεφαλαίωση με κρατικά κονδύλια και εγγυήσεις (δάνεια που θα ξεπληρώσουμε εμείς) φόρτωσε χρήμα τους μεγαλομέτοχους και συντήρησε για μικρό χρονικό διάστημα τη λειτουργία της τράπεζας. Μπροστά όμως στη διαφαινόμενη χρεοκοπία η κυβέρνηση των προθύμων έσπρωξε την ΕΘΝΙΚΗ να συγχωνευτεί με τη τράπεζα της οικογένειας Λάτση, χαρίζοντας στη δεύτερη (eurobank) και τους μετόχους της συνέχιση της κερδοφορίας.


Προίκα το λαϊκό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αμέσως μετά την αναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση του,  δηλ. τα λεφτά εκατομμυρίων μικροκαταθετών και τα χρέη που θα επιβαρυνθούμε όλοι μετά την εκταμίευση της δόσης των 31 δις. ευρώ από τους «δανειστές».  Δεν είναι τυχαία η αγωνία του εγχώριου πολιτικού προσωπικού και των αφεντικών του για την επόμενη δόση σωτηρίας.  Στο σχήμα ενδεχομένως να προστεθεί και τμήμα (τραπεζικό) του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού πρώτα διασπαστεί ο οργανισμός, διαδικασία που έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Αυτό το προσχεδιασμένο deal παρουσιάζει η κυβέρνηση ως μεγάλη επιτυχία της, στροφή στην ανάπτυξη κ.α. συναφή που πρόθυμα τα εντεταλμένα παπαγαλάκια των καθεστωτικών ΜΜΕ αναπαράγουν καθημερινά.

Ένα παράδειγμα της «αναπτυξιακής στροφής» και της εκτέλεσης των μνημονιακών όρων αποτελεί η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, εδώ σχετικά με τα συμφέροντα της οικογένειας Λάτση. Στα πλαίσια της πολιτικής «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας η οικογένεια “ενοικίασε” για 99 χρόνια (δηλ. εξαγόρασε) το πρώην αυθαίρετο κατασκεύασμα των ολυμπιακών αγώνων της αρπαχτής  Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης που σήμερα στεγάζει το Goldenhall  έναντι μόλις 10 μηνιαίων ενοικίων! (81 εκ. ευρώ – όταν το κτίριο είχε ενοικιαστεί 8 εκ. ευρώ/μήνα). Μαζί με το “χρυσοφόρο ενοικιαστήριο” δόθηκαν δωράκι για εκμετάλλευση αλλά 22στρ. γής του περιβάλοντος χώρου. Υπερβολή να σημειώσουμε ότι εμείς ξεπληρώνουμε ακόμη τα δάνεια για την ανέγερση του IBC, νυν Goldenhall;

Με τον ίδιο τρόπο ξεπουλήθηκε μέσα στο καλοκαίρι η ΑΤΕ στον τραπεζίτη Σάλλα της ΠΕΙΡΑΙΩΣ που προσέφερε το 2010 800εκ ευρώ για να αποκτήσει τη μεγάλη αγροτική τράπεζα όταν η «εποχή της κρίσης» δύο χρόνια αργότερα του δώρισε με μόλις 95…

Τι περιμένουμε από τα μεγάλα «αναπτυξιακά deals»; Μεγαλύτερα χρέη, περισσότερη λιτότητα, μεγαλύτερη ανεργία. Ήδη υπολογίζονται  σε πενταψήφια νούμερα οι απολύσεις εργαζομένων από τα εκατοντάδες τραπεζικά καταστήματα λόγω συγχωνεύσεων που αναμένονται με βεβαιότητα τους πρώτους μήνες του 2013.

Το σαφάρι της αρπαχτής συνεχίζεται: ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ κ.α. είναι στους σχεδιασμούς και το στόχαστρο μια χούφτας λαμογιών που καραδοκούν να προλάβουν. Να προλάβουν  πριν τους προλάβει μια ενδεχόμενη μεγάλη λαϊκή εξέγερση που θα τους πετάξει στη θάλασσα.

Εστάλη από" ΔΕΝ ΠΛΗΤΩΝΩ"- Επιτροπές Αγώνα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *