08 Οκτωβρίου 2012

ΦΑΡΜΑΚΑ: Πολιτική βιολογικής εξόντωσης

 Του Μάκη Γεωργιάδη, "Πριν"

Νέα βάρη στους ασφαλισμένους από τη συνταγογράφηση γενόσημων Ενα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της υγείας ήρθε να προστεθεί στα κυβερνητικά πεπραγμένα, μετά και την έναρξη της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας για όλα τα φάρμακα και άπαντες τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η διάταξη η οποία ίσχυε ως και την 30ή Σεπτεμβρίου για συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας σε δέκα μόνο κατηγορίες φαρμάκων, από την 1η Οκτωβρίου επεκτάθηκε σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων με σκοπό, κατά τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Μ. Σαλμά, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 150 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση και τελικό στόχο την εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου, με την αθρόα πλέον προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων. 


Εδώ βρίσκεται ουσιαστικά και το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας σε όλων των ειδών τα φάρμακα. Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει πλέον το σκεύασμα με τη χαμηλότερη τιμή, βάσει και των νέων τιμών και της υπό διαμόρφωση νέας λίστας και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων οι χαμηλότερες τιμές ασφαλώς θα είναι των γενοσήμων. Εάν κάποιος ασθενής θέλει να συνεχίσει την αγωγή του με πρότυπο φάρμακο, τότε θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων θα ξεπερνάει πλέον το 50%-60% ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρέπει να αλλάζει αγωγή ή θεραπευτικό σχήμα.

Οι πρακτικές αυτές που είναι η φυσική συνέχεια των νόμων Λοβέρδου περί συνολικής κατεδάφισης του συστήματος δημόσιας υγείας, οδηγούν σε σημαντική υποβάθμιση της παρεχόμενης φαρμακευτικής αρωγής προς τους ασθενείς και επιδεινώνουν την ήδη άθλια κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία. Η επισήμανση αυτή δεν αφορά ασφαλώς αποκλειστικά την επέκταση της χρήσης των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία ασφαλώς και δεν δαιμονοποιούνται ως αποκλειστικά υπεύθυνα για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, αλλά στη συνολική πολιτική αντίληψη και αντιμετώπιση του ζητήματος που γεννά ο νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και εσχάτως, ΔΗΜΑΡ.

 Η τεχνοκρατική αντίληψη και η δημοσιονομική μονομέρεια στις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας είναι εμφανής, ωστόσο υποκρύπτει τις μεγάλες αλήθειες της υγειονομικής καταβαράθρωσης και της επιβάρυνσης ακόμη περισσότερο των πιο ευπαθών ομάδων πίσω από ανούσιους αριθμούς. «Η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ της φθηνότερης δραστικής ουσίας που εφαρμόζεται από σήμερα (σ. σ. 1η Οκτωβρίου) είναι ένα μέτρο που εξοικονομεί περίπου 150 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για τον οργανισμό, χωρίς να θίγει την παρεχόμενη φαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς. Σε συνδυασμό με την άμεση μείωση των τιμών που θα υπογράψουμε τις προσεχείς ημέρες, αλλά και την υπογραφή του νέου καταλόγου της θετικής λίστας και με τη διείσδυση των γενοσήμων, όπως προκύπτει από τη συνταγογράφηση από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, καθώς και με την υπογραφή του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ μέσα στον Οκτώβριο, θα έχουμε μείωση της δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ».

 Ο Μ. Σαλμάς και η κυβέρνηση συνολικά γνωρίζουν σε αντίθεση με τις δηλώσεις τους, ότι ασφαλώς και θίγεται η παρεχόμενη φαρμακευτική περίθαλψη από τη στιγμή που γενικεύεται η χρήση γενοσήμων για όλες τις παθήσεις. Οι σοβαρές ενστάσεις μεγάλου μέρους της ιατρικής κοινότητας για την αθρόα χρήση αντιγράφων και η σε πολλές περιπτώσεις ακαταλληλότητα τέτοιων σκευασμάτων που μπορεί να αποδειχθεί από αναποτελεσματική ως επικίνδυνη, φυσικά δεν είναι γινάτι και συκοφαντία κάποιων που τα «πιάνουν» από τις πολυεθνικές του φαρμάκου. Φυσικά υπάρχει κι αυτή η παράμετρος, αλλά με την ίδια λογική οι εταιρείες μπορούν να δωροδοκούν και για τα γενόσημα. Για να μη θιγεί η παρεχόμενη περίθαλψη λοιπόν, η πλήρης αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να επωμισθεί τη δαπάνη ο ασφαλισμένος. Όπως και τις αυξημένες δαπάνες νοσηλείων και παρακλινικών εξετάσεων ακόμη και σε δημόσια νοσοκομεία.

Όλα αυτά βεβαίως εάν κι εφόσον και όποτε ο ΕΟΠΥΥ καταφέρνει και πληρώνει φαρμακεία, εργαστήρια ή προμηθευτές και δεν στέλνει τους ασφαλισμένους στην ουρά των ταμείων, μήπως καταφέρουν και εισπράξουν το αντίτιμο φαρμάκων και ιατρικών πράξεων εφόσον οι επαγγελματικοί κλάδοι της υγείας το μισό χρόνο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Τελικά το μοναδικό που δεν θίγεται είναι τα κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου που θα συντηρηθούν από την απαράδεκτη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων ακόμη κι αν τα βρουν με το υπουργείο και μειώσουν τις τιμές.

Η δραματική περικοπή των δαπανών για την υγεία από τους προϋπολογισμούς των τριών τελευταίων –και έπεται συνέχεια– ετών, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της καταλήστευσης των πόρων τους και η ασυδοσία των πολυεθνικών και των κυκλωμάτων στο φάρμακο, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου. Σε μια κοινωνική γενοκτονία και ένα ολοκαύτωμα χάριν των καπιταλιστικών κερδών και των νεοφιλελεύθερων δογματισμών, που επιτέλους πρέπει να ανατραπούν, διαφορετικά το επόμενο τοπίο θα έχει τα χρώματα και την αύρα της ερήμου...

 ΠΗΓΗ : ΠΡΙΝ, 7 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *